Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Arabië bekijkt Amerikaanse televisie


In vele landen aan de Perzische Golf is de Amerikaanse televisie bijzonder populair. Dat is opmerkelijk, want de Verenigde Staten en de meeste landen uit het gebied leven op een behoorlijk gespannen voet. Maar het publiek blijkt wel massaal voor de Amerikaanse uitzendingen te kiezen.

"Arabieren mogen misschien grote tegenstanders zijn van de Amerikaansepolitiek in het Midden-Oosten, maar voor ontspanning zoeken ze toch dikwijls naar de Amerikaanse populaire cultuur, die de voorbije drie jaar steeds meer opduikt op de Arabische televisieschermen," stipt het persbureau Reuters aan.

Opgemerkt wordt dat gratis satellietkanalen bijna uitsluitend sitcoms, praatprogramma's en nieuwsuitzendingen van Amerikaanse makelijk vertonen. De programma's zijn in het Arabisch ondertiteld en gevoelige scènes - kussen of seksueel getint gedrag - worden geknipt.



Het Saudische Middle East Broadcasting Center heeft naast zijn Arabisch kanaal, ook twee kanalen voor Hollywoodfilms, sitcoms en talkshows. Hetzelfde geldt voor One TV uit Dubai. De uitzendingen zijnvolgens Reuters in de Arabische wereld bijzonder populair geworden en adverteerders staan te drummen.

"We bieden het publiek een zicht op de wereld en een inzicht in de visie van het westen," vertelde Mohammed Al-Mulhem, public relations directeur bij MBC. "De westerse entertainment-wereld spreekt de jongeren aan."

Sommigen stellen echter dat de opkomst van de Amerikaanse popcultuur een signaal is voor een intellectuele crisis in de Arabische landen, waarbij men het vertikt geld te investeren in Arabische televisieproducties. De islamitische klerus laat de Amerikaanseprogrammering echter met rust, maar valt wel de Arabische versies vanwesterse reality- en talentshows aan.

Rashid Murooshid, managing van One TV, stipte aan dat Hollywood één van de grootste producenten is van films, sitcoms en populairs shows. "De kwaliteit ligt hoog en aangezien ze in het Engels zijn, worden ze in dit gedeelte van de wereld ook gemakkelijk aanvaard," benadrukte hij.

Reuters merkt op dat de interesse in de Amerikaanse popcultuur in schril contrast staat met de politieke problemen. Er is immers een gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië wegens de oorlog in Irak en de Amerikaanse steun aan Israël in het conflict met de Palestijnen.

Desalniettemin heeft de Amerikaanse regering getracht de popcultuur te gebruiken om steun te krijgen voor zijn plaatselijke politiek. Een voorbeeld daarvan is Radio Sawa, een Arabische zender die met Amerikaans geld is opgericht en popmuziek draait. Ook het televisiestation Alhurra is met Amerikaanse investeringen tot stand gekomen.

"Men apprecieert de Amerikaanse cultuur, entertainment en ook bepaalde normen, zoals de democratie," vertolkte Jihad Fakhreddine van het Pan-Arab Research Center in Dubai die voorliefde voor Amerikaanse programma's. "Maar wanneer het over de houding tot de regio komt, wordt het een heel ander verhaal. Dat blijken de Verenigde Staten niet te kunnen begrijpen."

Het succes van de Amerikaanse zenders is volgens Fakhreddine een duidelijk bewijs voor het totale bankroet van de Arabische ontspanningsindustrie. "Het is goedkoper om kant-en-klare producten - auto's, koelkasten of ontspanning - aan te kopen," benadrukt hij. "Er wordt niet voldoende geld gestopt in Arabische televisieproducties."

Anderen stellen dat het publiek in het Amerikaanse entertainment een uitweg zoekt uit de regionale politieke problemen. "De mensen willen niet alleen maar politiek nieuws," zei Tarek Sheikh-Shabab van het marktonderzoeksbureau Ipsos-Stat. "Het merendeel van de leidinggevende figuren is trouwens in de Verenigde Staten opgeleid. Daarom krijgenBritse of andere Engelstalige programma's hier nauwelijks voet aan grond."

Murooshid stelde echter niet het recht te hebben te beslissen naar welke programma's of welke culturen het publiek mag kijken. "Dat moet het volk zelf beslissen," benadrukte hij. "Maar de adverteerders houden ervan, aangezien ook het publiek ervan houdt."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home