Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Recordbedrag voor Toulouse-Lautrec


Bij het veilinghuis Christie's is een werk van Henri de Tolouse-Lautrec - 'La Blanchisseuse - verkocht verkocht voor een bedrag van 22,416 miljoen dollar. Dat is een nieuw record binnen het oeuvre van de Franse exentrieke schilder.

'La Blanchisseuse' is door Toulouse-Lautrec geschilderd in 1886-1887. Het vorige recordbedrag voor een werk van de schilder werd geboden bedroeg ruim 15,5 miljoen dollar en werd in 1997 betaald. In totaal verkocht Christie's de voorbije dagen voor meer dan 160,9 miljoen dollar aan impressionistische en moderne werken.

Niet alle werken haalden echter records. 'Les Marguerites' van Henri Matisse haalde slechts 8,8 miljoen dollar, terwijl er een verkoopprijs van 10 tot 15 miljoen dollar was vooropgesteld. Ook dertien werken van Monet werden te koop aangeboden, waarbij enkele exemplaren evenmin de geschatte prijs van 4 tot 6 miljoen dollar haalden.

Voor Christie's was het naar eigen zeggen de grootste veiling sinds 1990, toen Japanse speculanten de prijzen van de verkopen duizelingwekkend hoog deden oplopen. Dit keer viel de totale verkoopprijs perfect binnen de grenzen van de geschatte waarde van de collectie. In totaal werden 63 werken aangeboden. Daarvan werden er 58 verkocht.

Andere hoogtepunten waren de 'Fleur de Lis' van Claude Monet voor meer dan 14 miljoen dollar en 'Pommes et Biscuits' van Paul Cézanne. Dat laatste werk was geschat op 4,5 miljoen dollar, maar werd uiteindelijk afgeklopt voor 10,32 miljoen dollar en is daarmee het derde duurste kunstwerk van de veiling.

Ook een aantal werken van Pablo Picasso en Joan Miro haalden sterke prijzen. 'Sylvette on a Green Armchair' van Picasso werd verkocht voor een bedrag van 8,08 miljoen dollar, terwijl de 'Red Sun Devouring a Spider' van Miro een verkoopprijs van 7,74 miljoen dollar haalde.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home