Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 01, 2005

Damien Hirst machtigste kunstfiguur


Damien Hirst, bekend voor het bewaren van diren in formaldehyde, is door het magazine ArtReview genoemd als de machtigste figuur uit de hedendaagse internationale kunstwereld. De 40-jarige Brit is daarmee de eerste kunstenaar die de Power100 aanvoert sinds de lijst in 2002 voor de eerste keer werd opgesteld.

De tweede plaats is voor kunstdealer Larry Gogosian, gevolgd door François Pinault (Christie's), Nicholas Serota (Tate Gallery) en Glenn D. Lowry (MoMa). De tweede kunstenaar in de rangschikking is de Amerikaan Bruce Nauman op de negende plaats.

Het is voor de eerste keer dat er zoveel kunstenaars in de ArtReview-rangschikking werden opgenomen. Het gaat daarbij onder meer om Richard Serra, Neo Rauch, Richard Prince, Takashi Murakani, Jeff Wall, Marlene Dumas, Anselm Kiefer, Chris Ofili, Jeff Koons en Rachel Whiteread.

Hirst beleefde in de jaren negentig zijn grote doorbraak als de leidende figuur van de Young British Artists. Zijn werken hebben tot nu toe op veilingen meer opgeleverd dan eender welke andere hedendaagse kunstenaar.

Eén van zijn meest bekende werken is uiteraard de opgezette haai, een werk dat op een veiling aan een Amerikaanse kunstenaar verkocht werd voor een bedrag van meer dan 6,5 miljoen pond. Ook het ontwerp voor de CD-hoes van de single 'Do They Know It's Christmas?' is van zijn hand.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home