Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 01, 2005

Groene thee met scheut whisky


De Chinese bevolking gebruikt zijn traditionele groene thee steeds meer met een slokje Schotse whisky. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd dan ook de exportgrens van één miljard pond doorbroken. Dat is vooral te danken aan de afzet op de Aziatische markten.

Voor Chinese distillateurs is de combinatie van groene thee en Schotse whisky een absoluut succes geworden. De Scotch Whisky Association (SWA) stelt dan ook dat de export naar China tijdens de eerste helft van dit jaar met 124 procent is gestegen. China is nu de elfde belangrijkste exportmarkt van de Schotse whisky.

Ook op andere Aziatische markten bleek de markt voor Schotse whisky stevig te groeien. In Zuid-Korea werd een groei van 26 procent opgetekend tot een omzet van 72 miljoen pond, terwijl in Thailand een groei met 47 procent een omzet van 21 miljoen pond betekent. In Taiwan kende de Schotse whisky een groei met 25 procent tot 44 miljoen pond.

De groei op de nieuwe markten compenseert, net zoals bij bier, de afzetproblemen in West-Europa. In totaal ging de export er drieprocent op vooruit in waarde en twee procent in volume tegenover het eerste halfjaar van 2004, maar vooral in Duitsland (-32 procent) en Spanje (-16 procent) werden zware inkrimpingen opgemerkt.

Ook de Franse markt ging achteruit, terwijl in Groot-Brittannië er meer interesse is in producten van hogere kwaliteit, waardoor ook hier het volume daalt, terwijl de waarde van de markt op dezelfde hoogte blijft. Toch blijft Europa nog altijd 40 procent uitmaken van de afzet van de Schotse whisky. Ook de EU-uitbreiding heeft voor de nodige stimuli gezorgd.

Schotse whisky is volgens de SWA nu ook in staat om op gelijke basis te concurreren met de locale sterke dranken van de nieuwe EU-lidstaten. De export naar die nieuwe markten kenden een groei met 15 procent en komen nu op een totaal van 10 miljoen pond. Ook in de rest van Oost-Europa wordt een groei vastgesteld. Zo groeide de Russische markt met 80 procent tot 12 miljoen pond.

De grootste markt blijft echter in de Verenigde Staten (152 miljoen pond), waar een groei met 7 procent werd genoteerd. Daarna volgt Frankrijk (114 miljoen pond), Spanje (110 miljoen pond), Zuid-Korea en Taiwan. In volume is Frankrijk de grootste afzetmarkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home