Staatsmonopolie moet legale kaviaar redden
Kaviaarfraude heeft Russische producenten op de Kurilen-eilanden in een zware economische crisis doen terechtkomen. De Russische regering wil de prijzen doen stijgen en de industriële ontwikkeling van de sector ondersteunen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een staatsmonopolie.
De Russische regering maakte bekend van 2007 tot 2016 ruim 16,5 miljard roebel te zullen investeren in de Kurilen, een lang betwist gebied tussen de Japanners en de Russen, als onderdeel van een regionaal ontwikkelingsprogramma. Daarmee wordt de steun voor het gebied met een factor acht verhoogd. Daarmee wil de Russische regering de strijd aangaan tegen de zogenaamde Far East Depression.
Een groot gedeelte van die investeringen zijn rechtstreeks en onrechtstreeks bedoeld voor de visindustrie, die zware klappen gekregen heeft van de bijzonder actieve zwarte markt. In eerste instantie wordt gewerkt aan goedkopere elektrische energie, waarna een maritieme infrastructuur kan uitgebouwd worden en visverwerkingsbedrijven kunnen opgetrokken worden. Die sector is immers de belangrijkste inkomstenbron van de regio.
De Kurilen zijn bekend voor hun topkwaliteit kaviaar, één van de beste van de wereld. Maar zonder toegang tot de moderne verwerkingstechnologie, heeft de meerderheid van de kleine producenten het bijzonder zwaar om het hoofd boven water te houden. Maar ook de zwarte markt is een groot probleem en bezorgt de visindustrie elk jaar zware verliezen.
Vorig jaar heeft het Agency for the International Trade of The Protected Species of Animals and Plants (CTIES) van de Verenigde Staten een verbod ingesteld op de export van export uit het Kaspisch gebied wegens de snelle groei van de stroperij. Rusland wil nu een staatsmonopolie invoeren om de kaviaarindustrie in de regio te controleren en de prijzen op te trekken.
Een woordvoerder van de Russische visindustrie stelde dat een monopolie de prijs van de kaviaar gevoelig zou kunnen opdrijven. "Een kilogram kaviaar kost 15.000 roebel, maar de huidige prijzen liggen veel lager, want de meerderheid van de kaviaar op de markt is van illegale oorsprong," benadrukte hij in het magazine CEE Foodindustry.
De Russische regering wil ook de prijs van de rode kaviaar optrekken tot het niveau van de zwarte soort, zodat de winsten van de sector opgetrokken zouden kunnen worden. Maar fraude blijft echter een belangrijk obstakel. Voor elke 1.000 ton geregistreerde kaviaar, zou er 12.000 tot 14.000 ton op de zwarte markt gebracht worden.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home