Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 01, 2005

Wie is King Win Laurel?


Een kleine Chinese onderneming heeft een aanbod gedaan om de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil over te nemen. De kandidaat zou 450 miljard dollar over hebben om de controle over het Amerikaanse concern te verwerven.

Exxon Mobil kondigde vorige week een kwartaalwinst van 9,9 miljard dollar aan, de grootste in de Amerikaanse industriƫle geschiedenis, dankzij de hoge prijzen van olie en gas.

Het Chinese bedrijf in kwestie is King Win Laurel (KWL), maar Exxon stelt niet te geloven dat dit bedrijf in financieel is om een dergelijk aanbod te doen. Een journalist van Reuters bezocht het adres van KWL in de buitenwijken van Peking, maar kwam er terecht op een flat van een twintiger.

Nochtans wordt op officiƫle documenten blijkbaar gebruik gemaakt van dat adres, samen met een locatie in Auckland (Nieuw Zeeland). Het bedrijf zou opgericht zijn op 21 oktober in Nieuw Zeeland en beloofde aandeelhouders financieel profijt indien de prijzen van de olie zouden blijven stijgen.

Bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waar aanvragen voor dergelijke overnames terecht moeten komen, stelt men echter dat iedereen die zich geldig kan identificeren en aan bepaalde voorwaarden voldoet, een dergelijk overnameplan kan ontvouwen.

De BBC merkt op dat de groeiende Chinese economie nood heeft aan steeds grotere olievoorraden. Eerder dit jaar deed de Chinese olieproducent CNOOC een aanbod op het Amerikaanse Unocal, maar trok dat terug na zware Amerikaanse politieke oppositie. Analisten sluiten dan ook niet helemaal uit dat de Chinese overheid achter het KWL-bod zou kunnen staan.

Het is echter niet de eerste keer dat de naam van King Win Laurel opduikt in overname-dossiers. In 2003 probeerde een bedrijf met nagenoeg dezelfde naam (King Win Laurel International) en hetzelfde adres in Auckland de fastfood-keten Restaurant Brands over te nemen. Die poging werd door de Nieuw-Zeelandse overheid echter afgeweerd.

KWL International werd geleid door Ying Wang en Xiufeng Zhang. Deze laatste staat ook vermeld als directeur van het huidige King Win. KWL International werd begin dit jaar ontbonden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home