Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Economie in de media


Milieuorganisatie Greenpeace krijgt een boete omdat haar schip Rainbow Warrior II bij de Filipijnen een koraalrif heeft beschadigd. Greenpeace moet ruim 6.000 euro betalen, aldus een woordvoerder van Greenpeace. Maandag liep het schip, een 55 meter lange schoener, vast in het Tubbataha Reef Marine Park. Daarbij is ruim honderd vierkante meter koraalrif beschadigd. Het koraal in het zeepark staat op de lijst van werelderfgoederen van de Unesco. Greenpeace stelt het ongeval erg te betreuren en de boete betalen. Omdat dinsdag bleek dat de schade enigszins meeviel, is het oorspronkelijke boetebedrag van 10.000 euro verlaagd. De Rainbow Warrior II arriveerde dit weekeinde in het gebied als onderdeel van een maandenlange campagne om milieuvriendelijke energiebronnen te gebruiken. De bemanning was bezig om het effect van broeikasgassen op koraal te bekijken.

In Zuid-Korea heeft een vrachtwagen met raketonderdelen dinsdag een brand veroorzaakt in een tunnel in een snelweg. Tientallen automobilisten vluchten te voet uit de 1,5 kilometer lange tunnel om aan het vuur te ontsnappen. Doordat zij de tunnel snel uit waren, raakte niemand gewond. De brand bij de zuidwestelijke stad Pusan ontstond toen de remmen van een van de vrachtwagens uit een konvooi niet goed werkten en het bagagegedeelte door overspringende vonken in brand vloog. Twee vrachtwagens die ontmantelde luchtdoelraketten vervoerden, hadden de tunnel net verlaten, aldus een woordvoerder van de luchtmacht. De bewuste vrachtwagen vervoerde vaste raketbrandstof. Vluchtende automoblisten meldden een serie explosies, die vermoedelijk werden veroorzaakt door ontploffende brandstoftanks van brandende auto's.

De Duitse chartermaatschappij Aero Flight heeft met ingang van 1 november vliegverbod gekregen. Volgens de Federale Dienst voor de Burgerluchtvaart (LBA) in Brunswick is de beslissing ingegeven omdat de maatschappij niet beantwoordt aan de geldende wetgeving. In de mededeling geeft de LBA geen verdere precisering, maar de economische moeilijkheden waarmee de maatschappij kampt zouden aan de basis van de beslissing liggen. Aero Flight exploiteert zes Airbus-toestellen en vervoert toeristen, hoofdzakelijk Duitsers, naar een 10-tal landen: Egypte, Bosnie-Herzegovina, Kroatië, Spanje, Griekenland, Italië, Kazakhstan, Rusland en Turkije. De komende weken zou Aero Flight 7.500 passagiers vervoeren, de meesten zullen bij andere maatschappijen terecht kunnen. Aero Flight ontstond in 2004 uit het faillissement van Aero Lloyd en telt zowat 350 werknemers.

Door de hoge olieprijzen is de nettowinst van de Noorse petroleumgigant Statoil tijdens het derde kwartaal van 2005 gestegen tot 1,34 miljard dollar. Dat is een klim met 49 procent ten aanzien van de 5,8 miljard kroon die gerealiseerd werd tijdens dezelfde periode het jaar voordien, zo meldt het bedrijf maandag. De gasprijzen lagen tijdens het derde kwartaal gemiddeld 27 procent hoger dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien, terwijl de gemiddelde olieprijs 35 procent hoger lag.

De verwoestende aardbeving die het noorden van Pakistan begin oktober trof, heeft inmiddels ten minste 57.000 levens geëist. Dat heeft de Pakistaanse premier Shaukat Aziz dinsdag gemeld. De regering sprak eerder nog van meer dan 55.000 doden. In het naburige door India bestuurde deel van Kashmir zijn ten minste 1300 personen om het leven gekomen. Pakistaanse functionarissen verwachten dat het uiteindelijke dodental nog veel hoger zal zijn. Uit veel afgelegen gebieden die zijn afgesneden door aardverschuivingen moeten nog gegevens binnenkomen.

De werkgelegenheid in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie trekt nauwelijks aan. Het investeringsklimaat is daarmate onaantrekkelijk dat veel bedrijven zich niet in de regio willen vestigen. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank dinsdag naar buiten heeft gebracht. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het voormalige Oostblok de weg ingeslagen naar een markteconomie. Hoewel dat proces op zich succesvol verloopt, wil het met werklegenheid niet nog steeds niet vlotten. Als
dat niet verandert bestaat de kans dat de armoede weer toe gaat nemen, aldus de bank. De Wereldbank pleit onder meer voor verlaging van de arbeidskosten voor werkgevers. Dat kan onder meer door een hervorming van pensioenstelsels. Verder moet het voor bedrijven goedkoper worden om zich in de regio Oost-Europa te vestigen. Ook corruptie en hoge belastingen vormen worden door ondernemers als obstakels gezien.

UAL Corporation, het Amerikaanse moederbedrijf van de in surseance verkerende luchtvaartmaatschappij United Airlines, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,8 miljard dollar. Dat werd maandag bekendgemaakt. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 274 miljoen dollar. Een deel van het flink opgelopen verlies is te verklaren door herstructureringskosten. United Airlines vroeg in december 2002 uitstel van betaling aan. De
luchtvaartmaatschappij verwacht volgend jaar uit de faillissementswetgeving te komen. De bedrijfswinst kwam uit op 165
miljoen dollar, ondanks het feit dat het bedrijf 405 miljoen dollar meer moest uitgeven voor brandstof. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een operationeel verlies geboekt van 80 miljoen dollar. De omzet steeg met 4,8 procent tot 3,5 miljard dollar.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft dinsdag het Congres gevraagd 7,1 miljard dollar aan noodkredieten vrij te maken om een mogelijke epidemie van vogelgriep te voorkomen/bestrijden. De strategie die hij tegen de vogelgriep voorstelt, bevat drie luiken: opsporen, beschermen en samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten. Er is nog geen epidemie, zei de president in het National Institute of Health in Bethesda (Maryland), die een proactief beleid voorstelde omdat het volgens hem anders wel eens te laat zou kunnen zijn. Bush betreurde dat de VS zo "kwetsbaar" zijn, omdat er in de Verenigde Staten geen enkel farmabedrijf is dat een vaccin kan ontwikkelen. Er moet een nieuwe generatie technologieën ontwikkeld worden, zodat alle VS-burgers binnen de zes maanden na een gebeurlijke epidemie over een tegenmiddel beschikken, aldus nog Bush.

De winnaars van de jaarlijkse internationale Paganini-vioolcompetitie in Moskou hebben een nieuwe prijs: de kans om een jaar op een viool te spelen die eens toebehoorde aan de beroemde Italiaanse componist en vioolvirtuoos Nicolo Paganini. De stichting die het concours organiseert, kocht de zeldzame viool dinsdag voor ruim 850.000 euro op een veiling in Londen. Dat heeft het veilinghuis Sotheby's meegedeeld. Het was niet alleen voor het eerst dat een door Paganini bespeelde viool onder de hamer kwam, maar het ging ook nog eens om een van de slechts vijftig nog bestaande violen van de Italiaanse vioolbouwer Carlo Bergonzi uit Cremona. "Een Bergonzi is al zeldzaam. Tel daar nog eens de Paganinifactor bij op en het wordt iets exotisch," zei muziekinstrumentenexpert Tim Ingles van het veilinghuis Sotheby's. De viool dateert uit omstreeks 1720, toen Bergonzi een dertiger was en al heel beroemd. Wat betreft bekendheid en waardering moest hij alleen zijn stadgenoten Guarneri en Stradivarius voor laten gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home