Chinees drinkwater lekt weg
De Chinese watercrisis - een watertekort gekoppeld aan zware vervuiling - is de ergste van de hele wereld. Er moet volgens een aantal Chinese leiders dan ook dringend ingegrepen worden. Daarbij hoopt men onder meer beroep te kunnen doen op buitenlandse investeerders.
Qiu Baoxing, onderminister van contructie, stelde dat China met een watercrisis geconfronteerd wordt die erger en dringender is dan in om het even welk land van de wereld. "Dat vertelde hij tijdens eenvergadering over de toekomstige ontwikkeling van de stedelijke watervoorziening in China," meldt het persbureau AFP.
De Chinese watervoorziening is ontoereikend voor zijn bevolking van 1,3 miljard mensen. China heeft per inwoner een watercapaciteit die amper één kwart bedraagt van het wereldgemiddelde. Die situatie wordt wellicht nog erger, want op verschillende plaatsen is het grondwater aan het zakken.
Bovendien zijn vijf van de zeven grote Chinese rivieren ernstig vervuild. Maar ook verspilling is een belangrijke oorzaak. In de Chinese steden zou twintig procent van het water uit de leidingen weglekken. Qian Yi, professor milieutechnologie aan de Chinese Academy of Engineering, had het daarbij over een kortzichtige economische ontwikkeling en milieuvernieling, praktijken die in China volgens hem nog altijd wijd verspreid zijn.
Onderminister Qiu stelde dat in de toekomst 60 procent van het stedelijk afvalwater zal gezuiverd worden. Op dat ogenblik is dat 45,6 procent. In de grote Chinese metropolen zou men tot 70 procent willen gaan. Daarbij is een deadline gelegd van vijf jaar.
Gehoopt wordt eveneens op buitenlandse investeringen in moderne technologieën en management methodes.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home