Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Bankrijkdom door dure olie


Niet iedereen gaat gebukt onder de zware lasten van de hoge olieprijzen. Zo zag UBS, de grootste Europese bank, zijn winsttijdens het derde kwartaal van dit jaar met 71 procent zien stijgen. Grotendeels verantwoordelijk daarvoor is de groeiende olierijkdom in het Midden-Oosten en Aziƫ.

Vorig jaar leverde het derde kwartaal UBS een winst op van 1,62miljard Zwitserse frank. Dat is dit jaar opgeklommen tot 2,77 miljard Zwistsere frank. De bank kreeg immers een extra portfolio van 31,1 miljard frank te beheren.

De duurdere olieprijzen hebben tientallen miljoenen dollars nieuwerijkdom gecreƫerd in olieproducerende Arabische en Aziatische landen. Volgens analisten hebben banken zoals UBS en zijn concurrent Credit Suisse, niet toevallig beide in Zwitserland gevestigd, daarvan het grootste voordeel.

"In het Midden-Oosten voelt men zich beter wanneer men zijn geld bij UBS of Credit Suisse belegt dan bij Amerikaanse instellingen," vertelde Vasco Moreno, onderzoeksdirecteur bij de Londense analist Keefe, Bruyette & Woods, aan The New York Times. "Dit is een gevolg van de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en de Arabische wereld."

Sinds zijn ontstaan in 1998, toen twee Zwitserse banken fuseerden, heeft UBS zich specifiek gericht op het aantrekken van rijke individuele klanten. De bank legt zich meer toe op kapitaalbeheer dan op investeringen. Daardoor zijn de resultaten minder afhankelijk van marktfluctuaties.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home