Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Wordt spoorproject Stalin afgewerkt?


In Rusland wordt eraan gedacht om een oud spoorwegproject van Jozef Stalin weer nieuw leven in te blazen. Het zou immers een manier kunnen zijn om de gigantische gasgebieden in Noord-Siberië te verbinden met Europa. De oude plannen worden in ieder geval opnieuw bestudeerd.

De spoorweg van Salekhard naar Igarka was één van de meest ambieuze projecten van Sovjet-leider Jozef Stalin. Na de tweede wereldoorlog werd er vier jaar lang aan gewerkt. Dagelijks kostte het project aan minstens tien mensen het leven. Maar in tegenstelling tot de meeste andere Stalin-projecten, is dit nooit gerealiseerd.

Kort na de dood van Stalin in 1953 werd ook het project begraven, waardoor de spoorlijn ergens in de toendra verloren loopt. Maar er wordt aan gedacht om het project nu toch opnieuw op te starten. De spoorlijn zou immers een hulp kunnen zijn om de gigantische energierijkdommen van de Russische noordpoolgebied te ontsluiten.

Sergei Ivanov, assistent-directeur van de Russische spoorwegen, stelde dat overwogen wordt om de spoorlijn door te trekken tot het nikkelgebied van de stad Norilsk, die verantwoordelijk is voor twee procent van het Russisch bruto binnenlands product. De plannen voor de spoorlijn zouden dan ook opnieuw bekeken worden.

De spoorlijn moest ruim 1.200 kilometer lang worden. In april 1947 werden de eerste werken opgestart, waarbij in twee richtingen gewerktwerd vanuit Igarka en Salekhard. Op het hoogtepunt van de werken in 1951 waren 85.000 gevangenen bij de aanleg ingeschakeld. Het waren gruwelijke omstandigheden, met bijzonder strenge winters. Het is voor velen een raadsel hoe de gevangenen konden overleven bij temperaturen van min vijftig graden.

In totaal is er 700 kilometer spoorlijn aangelegd. Het is niet zeker hoeveel dwangarbeiders daarbij het leven hebben gelaten. De aanleg van de spoorlijn werd weliswaar uitgevoerd tijdens de zes warmere maanden van het jaar, want tijdens de winter was het werken onmogelijk.

In het Sacharov Museum in Moskou loopt trouwens op dit ogenblik een tentonstelling over de strafkampen en de dwangarbeid tijdens het Sovjet-regime in Rusland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home