Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2005

Recordmaand voor malware


De voorbije maand werd het grootste aantal nieuwe computervirussen gelanceerd. Dat blijkt althans uit cijfers van het onlinebeveiligingsbedrijf Sophos. Er zouden nu 112.142 virussen bekend zijn, 1.685 meer dan tijdens de maand september. Meestal gaat het om varianten van bekende malware.

Sophos begon zijn controles op virussen in 1988. Sindsdien zouden ernooit zoveel virussen bijgekomen zijn als de voorbije maand. Meestal gaat het daarbij niet om compleet nieuwe virussen, maar om talloze nieuwe varianten op programma's als Agobot, SdBOt, Trojans en meer van dat liefs.

Sommige malware-families zouden ondertussen al meer dan 700 varianten tellen. Elke keer hackers nieuwe componenten toevoegen aan een bestaande malware-code, wordt een nieuwe variant gecreëerd. De trend zou volgens analisten ook geen tekenen van afname vertonen.

Ongeveer twee derden van de virussen waren versies van de Mytob-worm. Eén op zestig e-mails zou besmet zijn. NetSky-P blijft de top van alle virussen aanvoeren, maar Mytob-GH, voor het eerst verschenen op 16oktober, is inmiddels al opgeklommen naar een tweede plaats.

Het rapport van Sophos vernoemt in oktober nog maar drie virusfamilies - NetSky, MyTob en Zafi - wat zou kunnen betekenen dat virusauteurs zich specialiseren op het creëren van varianten van bestaande malware. Dit zou financieel de meest efficiënte oplossing zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home