Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2005

Auteurs in het spoor van Anne Frank


Schrijvers die in hun land bedreigd worden met vervolging, kunnen voortaan terecht in Amsterdam. Aan het Merwedeplein is door de Amsterdam Foundation for Cities of Refuge een appartement gehuurd waar jaarlijks één auteur zal kunnen werken en leven. In die flat begon Anne Frank ooit aan haar beroemde dagboek.

Het tienermeisje Anne Frank begon haar dagboek in de flat, voor ze omwille van de Jodenvervolging van de Nazi's moest onderduiken in een ander pand, dat nu bekend staat als het Achterhuis. Uiteindelijk werd de schuilplaats toch ontdekt en werd de familie Frank gedeporteerdnaar concentratiekampen. Anne Frank zou overlijden in Bergen-Belsen.

Het appartement aan het Merwedeplein is nu terug ingericht zoals het destijds door de Duits-joodse familie Franck werd bewoond. Aan de hand van familieportretten en een brief van Anne Frank heeft een team van experts alle sporen van moderne invloeden proberen uit te wissen enhet pand te herstellen en te bemeubelen zoals het in de jaren dertig door de familie bewoond werd.

Elk jaar zal de Amsterdam Foundation for Cities of Refuges zal de flat nu beschikbaar stellen aan een auteur die in zijn thuisland bedreigdwordt met vervolging. Hij zal daarbij ook kunnen werken aan de houten tafel waar Anne Frank de eerste bladzijden van haar dagboek zou volgeschreven hebben.

Patricia Bosboom, woordvoerster van het Anne Frank Stichting,benadrukte dat de flat een bijzonder speciale plek zal worden voor schrijvers die worden vervolgd. De eerste bewoner is de Algerijnse romanschrijver en dichter El-Mahdi Archerchour.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home