Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 04, 2005

Rusland wil diversifiëren

Rusland zal de groei van zijn economie niet louter laten rusten op olie en gas. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin benadrukt. Hij wil een diverse nastreven, waarbij de inkomsten van de energiesector gebruikt zouden worden om investeringen te realiseren in high-tech en sociale programma's.

De Russische economie heeft de voorbije periode een grote groei gekend, maar kent dit jaar een vertraging. Volgens een rapport van de Wereldbank heeft dit vooral te maken met de duurdere roebel, die de econmische groei ondergraaft. Bovendien wordt erop gewezen dat de meevaller van de duurdere olieprijzen ook de publieke bestedingen zou kunnen aanjagen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot inflatie.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zou de Russische economie dit jaar een groei kennen van 5,5 procent. Dat is opmerkelijk minder dan de 7 procent van de voorbije twee jaar. Maar president Poetin stelde dat er sinds 2000, toen hij aan de macht kwam, veel inspanningen zijn geleverd om de Russische economie te stabiliseren.

Hij wijst erop dat de inflatie onder controle is gebracht, terwijl ook de werkloosheid is gedaald en de gezinnen meer kunnen spenderen.Poetin ontkende dat Rusland teveel vertrouwde op de productie van olie en gas, wat een ontwikkeling tot een echte industriële macht in de weg zou kunnen staan.

Rusland is één van de grootste olieproducenten van de wereld, maarcritici stellen dat het van de grotere inkomsten daaruit geen gebruik heeft gemaakt om zijn economie te ontwikkelen. "We hebben een periode van verscheidene jaren met een economische groei van ongeveer 7 procent achter de rug," voerde Poetin aan.

Poetin wees erop dat de structuur van de Russische economie compleet afwijkt van die van andere landen, ook van China. Maar hij voegde er aan toe dat Rusland zijn economie zal diversifiëren en wees daarbij opde minerale sector, waar het land volgens hem een belangrijke speler is geworden.

De Russische regering heeft onlangs bekend gemaakt om inkomsten uit de olieverkoop te investeren in technologische ontwikkelingen, opvoeding,landbouw en huisvesting. Deze investeringen zijn volgens Poetin mogelijk dankzij een grotere macro-economische stabiliteit en een terugschroeving van de schuld.

Economisten vrezen echter dat de duurdere roebel de Russischeproducenten problemen zal bezorgen. Dat is goed voor buitenlandse investeringen, maar maakt het locale producenten wel moeilijker.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home