Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2005

Economie in de media


Ferrymaatschappij Hoverspeed sluit al vroegtijdig haar catamaranlijndienst tussen Calais en Dover. De maatschappij stapelt de verliezen op de lijn op. De laatste overtocht zal maandagavond 7 november gebeuren. Normaal zou de lijn pas in 2006 sluiten. Door het stopzetten van de verbinding, staan in Calais en Dover 162 banen op de tocht. Sea Containers Ltd., de moedermaatschappij van Hoverspeed, haalt diverse redenen aan om de stopzetting van haar activiteit te verantwoorden. Het verwijst naar de stijgende concurrentie van andere ferrymaatschappijen, lowcost-luchtvaartmaatschappijen en Eurotunnel. De brandstofprijzen stegen volgens de woordvoerder van Hoverspeed de jongste 12 maanden al met 54 procent.
Inwoners van het Italiaanse dorpje Sedrina willen de top van een berg weghakken om meer zonlicht te krijgen. In de wintermaanden komt de zon niet boven de berg uit, waardoor Sedrina de helft van het jaar volledig in de schaduw ligt. De eerste bewoners van Sedrina kozen ervoor zelf in de schaduw te leven en hun gewassen op de zonnige plekjes te laten groeien. Hun nakomelingen, die lokaal bekend staan als het 'vorstvolk', leven nu nog steeds in de schaduw. Ze klagen al jaren over ijzige kou, vochtigheid en gladde wegen. Bovendien betalen ze forse rekeningen voor verwarming en elektriciteit. Voor drie uur zon per dag zou er ongeveer 25 meter van de 450 meter hoge berg moeten verdwijnen. Het vorstvolk wil een steenhouwerij vragen hun werkzaamheden naar de top van de berg te verplaatsen totdat de bergtop is weggehakt. De burgemeester gaf aan dat het plan nog wel met de regionale autoriteiten moet worden besproken.

Estland, Litouwen en Slovenië zijn nog niet klaar voor de invoering van de euro, die voor 2007 op het programma staat. Dat is de conclusie van een vrijdag gepubliceerd EU-rapport waarin de voortgang wordt bijgehouden in landen die zich hebben aangemeld voor de Europese eenheidsmunt. Volgens eurocommissaris van economische en monetaire zaken Joaquin Almunia moeten de drie bovengenoemde landen vooral in praktische zin nog veel voorbereidingen treffen voordat de euro kan worden ingevoerd. "Er moet op grote schaal uitleg aan de bevolking worden gegeven over de Europese munt en de bevolking moet begrijpen wat de voordelen van de invoering van de eenheidsmunt zijn. De invoering kan spaak lopen als de bevolking zich tegen de munt verzet omdat er ongeronde angst is", aldus Almunia. Op economische gronden zijn er vooralsnog geen redenen om te twijfelen aan de haalbaarheid van de wens om de euro in 2007 in te voeren.

Mike Love heeft deze week een rechtszaak aangespannen tegen zijn neef en voormalige mede-Beach Boy Brian Wilson, omdat hij het niet eens is met de manier waarop reclame is gemaakt voor het in 2004 verschenen Wilson-album Smile. Als onderdeel van de reclamecampagne voor het album werden onder lezers van de Britse krant The Daily Mail on Sunday 2,6 miljoen exemplaren van een Beach Boys-verzamelcd verspreid en Love meent dat daarmee de verkoop van albums van de groep is ondermijnd. Volgens zijn advocaat is Loves actie niet gericht tegen Wilson zelf, met wie hij nog altijd goed zou kunnen opschieten, maar tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de reclamecampagne. Love eist miljoenen dollars aan gederfde inkomsten, plus nog eens minstens een miljoen dollar voor een internationale reclamecampagne voor Beach Boys-albums. Smile is het album dat in de tweede helft van de jaren '60 de opvolger had moeten worden van het Beach Boys-album Pet Sounds, maar dat nooit verscheen en daardoor een haast mythische reputatie kreeg. Enkele jaren geleden maakte Wilson Smile alsnog af.

China is van plan om rond het jaar 2017 astronauten naar de maan te sturen en er een waarnemingscentrum voor ruimtevaart te bouwen. Dat meldt de Chinese krant Nanfang Daily vrijdag op gezag van de leider van het ambitieuze project. Het observatorium zal deel uitmaken van een maanbasis, die China samen met andere landen zal uitbouwen, aldus Ouyang Zijyuan, die ook lid is van de Chinese Academie voor Wetenschappen. Naast het bestuderen van de ruimte vanop de maan is het de bedoeling dat de Chinese ruimtevaarders de dikte van de maankorst meten en het gehalte helium-3 op de maan in kaart brengen. Op het hemellichaam is tussen 1 en 5 miljoen ton helium-3 aanwezig China zal in 2007 voor het eerst een satelliet in een baan rond de maan brengen om te oefenen voor het grote werk. In 2012 wil China een maanrover op het hemellichaam zetten die gesteente terug naar de aarde kan brengen. In 2017 zouden de eerste Chinezen op de maan kunnen landen.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de regering-Bush gedreigd in de Verenigde Staten gekochte F-16's aan Cuba en China geven. De regering-Chávez is woedend op de Amerikanen, omdat die Venezuela geen reserveonderdelen voor de gevechtsvliegtuigen zouden willen leveren. De Amerikaanse krant The New York Times meldde in de vrijdageditie dat Chávez de F-16's zou willen vervangen door Russische en Chinese toestellen als de Amerikanen niet snel met reserveonderdelen over de brug komen. "We kunnen met de vliegtuigen doen wat we willen," aldus de links-populistische president. De Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, William R. Brownfield, herinnerde eraan dat Venezuela de F-16's volgens een contract van 1983 niet zomaar aan een ander land kan verstrekken. Volgens de Venezolaanse vicepresident José Vicente Rangel hebben juist de Amerikanen contractbreuk gepleegd door het Zuid-Amerikaanse land reserveonderdelen te onthouden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home