Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2005

Rus wil meer zeevis op menu


De Rus vraagt steeds meer naar zeevis. Dat heeft de locale visindustrie een nieuwe impuls bezorgd en heeft ookonderzoeksinstellingen en producenten een grotere aandacht doen krijgen voor de zeevis. Tevens wil men de Aziatische delicatesse trepang op industriële schaal beginnen te kweken.

Het was volgens de visserij-autoriteiten uit het Primorsk-gebied ruim acht jaar geleden dat er nog een vloot uitgevaren was voor een grote jacht op inktvis. Verscheidene bedrijven hebben nieuwe boten aangeschaft voor de visserij in de Stille Oceaan. Oorzaak daarvan is de groeiende vraag van de Russische consument naar zeevoeding.

Ledovo, één van de belangrijkste verwerkers van zeevis, stelt dat desector één van de meest dynamische is van de Russische voedingsindustrie. De markt zou volgens het bedrijf jaarlijks metdertig tot veertig procent groeien. De Russen hebben immers een groter inkomen en kunnen dan ook één of twee keer per week zeevis op tafel zetten.

Wetenschappers hebben gesteld dat er in de Stille Oceaan grote reserves aan inktvis aanwezig zijn. Onderzoekers hebben de Russische vissers begeleid om die voorraden te controleren en te bepalen hoe erefficiënter gevist zou kunnen worden. De voorbije jaren hebben Russische vissers immers geen kans gehad om gespecialiseerde uitrusting aan te kopen.

Tegelijkertijd hebben het Sakhalin Research Institute of Fishing andOceanography en het bedrijf Tinar een nieuw kweekproject van zeevis opgestart om in te kunnen spelen op de groeiende vraag. Sinds een tweetal jaar is er in Yujno-Sahalinsk een gespecialiseerd bedrijf operationeel. Wanneer dat over twee tot drie jaar op kruissnelheid is gekomen, zou het 120.000 tot 200.000 ton zeevis moeten kunnen produceren.

"De kweek van deze zeeproducten zal ook bijdragen tot het behoud van de soorten en betekent ook grotere mogelijkheden voor de visbedrijven, want voor hen is het bijzonder moeilijk om toelating te krijgen om bepaalde quota te mogen vangen," merkt het magazine CEE Foodindustry op.

Daarbij zou ook de teelt van trepang betrokken worden, een maritiemeversie van ginseng en al evenzeer gekend voor zijn gezonde eigenschappen. Het product wordt aanbevolen tegen hartaandoeningen en spijsverteringsproblemen, maar ook voor het bevorderen van de potentie.

Trepang is in Zuid-Oost Azië heel populair, maar in Rusland is het verboden om de plant te oogsten. Dat zorgt uiteraard voor een bloeiende zwarte markt, die door zijn massale pluk dan weer een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de soort. Op de zwartemarkt kost één kilogram gedroogde trepang 120 tot 150 dollar.

In het Chinese Daylan zou men al begonnen zijn met de teelt van trepang, maar Russische wetenschappers zouden nu hun eigen technologie ontwikkeld hebben om de plant te kweken. Inmiddels is in Kievka-baai (Lazovsk) een trepang-fabriek gebouwd. De productie is gericht op zowel de interne als externe markt, waarbij vooral gericht wordt op Japan, China en Korea.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home