Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 18, 2010

Mobiele ecommerce kent explosieve groei

Mobiele ecommerce kent een explosieve groei. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Daarbij wordt opgemerkt dat mobiele ecommerce, zonder rekening te houden met de reissector, dit jaar in de Verenigde Staten dit jaar een omzet zal realiseren van meer dan 3,4 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het niveau van vorig jaar, toen een omzet werd gerealiseerd van 1,4 miljard dollar. Ook toen werd al een belangrijke groei opgetekend tegenover de omzet van 396,3 miljoen dollar het jaar voordien. Indien de reissector, met onder meer vliegtuigtickets en hotelreservaties, wordt meegeteld, wordt de Amerikaanse mobiele ecommerce dit jaar nog eens met 1,5 miljard dollar verhoogd.

"De retailsector staat duidelijk aan het begin van een bijzonder innovatieve en creatieve periode," voert Mark Beccue, analist bij ABI Research, op. "De groei van het mobiele online shoppen heeft dit jaar geprofiteerd van de massale overstap op smartphones, de innovatieve campagnes en toepassingen van retailers en derde partijen en een belangrijke verschuiving in het consumentengedrag, waarbij steeds meer consumenten het mobiele shoppen verkiezen boven de traditionele online ecommerce." De grootste tak van mobiele ecommerce wordt gevormd door de reissector (31 procent), gevolgd door computers en elektronica (20 procent) en kleding (13 procent).

Verder volgen boeken, muziek en films (9 procent), kantoorbenodigdheden (7 procent), woninginrichting (6 procent) en ticketing (3 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat de sector in Japan, waar mobiel online shoppen al verscheidene jaren is ingeburgerd, verantwoordelijk is voor bijna 17 procent van de totale omzet aan ecommerce. Er wordt echter aan toegevoegd dat mobiele ecommerce een wereldwijd fenomeen zal worden. Tegen het midden van het decennium zou mobiele ecommerce volgens ABI Research een omzet halen van 163 miljard dollar per jaar. Daarmee zou het mobiele platform 12 procent van de totale omzet aan ecommerce vertegenwoordigen.

Labels: ,

Meer dan helft heeft traumatische jeugdervaring gehad

Meer dan de helft van alle volwassenen werden tijdens hun jeugd met moeilijke ervaringen geconfronteerd, zoals huiselijk geweld of verbaal misbruik. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control. Er wordt aan toegevoegd dat hieruit zou kunnen afgeleid worden dat traumatische jeugdervaringen heel algemeen zouden kunnen zijn. De onderzoekers merken op dat vele van die traumatische ervaringen op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Het identificeren van die negatieve jeugdervaringen, kan De belangrijkste traumatische jeugdervaringen zijn volgens de onderzoekers fysiek, verbaal en seksueel geweld, een echtscheiding bij de ouders, een gevangenisstraf voor één van de gezinsleden, mentale ziektes en druggebruik.

Die problemen kunnen volgens de onderzoekers in verband gebracht worden met een verhoogd risico op een aantal gezondheidsproblemen, zoals hartziektes, depressies, kanker en diabetes. Uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de ondervraagden tijdens zijn jeugd met minstens één traumatische ervaring werd geconfronteerd. Er wordt aan toegevoegd dat 8,7 procent van de respondenten gewag maakt van minstens vijf oorzaken van traumatische ervaringen. Bij vrouwen zou dat stijgen tot 10,3 procent, tegenover 6,7 procent bij mannen. Druggebruik werd het meest vernoemd (29,1 procent). Het minst werd men geconfronteerd met een gevangenisstraf van een gezinslid (7,2 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat meer dan een kwart van de respondenten tijdens zijn jeugd het slachtoffer is geworden van verbaal geweld. Daarnaast maakte 14,8 procent melding van fysiek geweld. Volgens 12,2 procent was er sprake van seksueel geweld. Uit het onderzoek bleek verder dat 26,6 procent een echtscheiding van zijn ouders had doorgemaakt, terwijl 19,4 procent gewag maakte van een mentale ziekte in het gezin. Tenslotte zei ook 16,3 procent dat er in het gezin sprake was geweest van huiselijk geweld. De onderzoekers voegen er aan toe dat onderwijs een belangrijke relatie heeft met traumatische jeugdervaringen. Etnische afkomst daarentegen was geen significante factor.

Labels: ,

Coronation Street wordt helemaal heropgebouwd

Het decor van de Britse televisiereeks Coronation Street wordt helemaal heropgebouwd. Het nieuwe decor zou over drie jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Televisiezender ITV zegt dat het nieuwe decor groter moet zijn om te kunnen voldoen aan de vereisten van uitzendingen in hoge definitie. Voor de bouw van de nieuwe site wordt uitgeweken van het Granada-complex in het centrum van Manchester naar Trafford Wharf, in de buurt van Salford Quays, waar het oorspronkelijke idee van het televisieprogramma vandaan kwam. De nieuwe site, die een oppervlakte van bijna 4 hectare zou omvatten, moet nog wel de goedkeuring krijgen van de overheid.

Op de huidige set, die sinds het begin van de jaren tachtig in gebruik is, zijn de huizen iets kleiner dan echte woningen. "Een woordvoerder van ITV zegt dat de nieuwe site ook meer toekomstmogelijkheden biedt," merkt BBC News op. "Er wordt aan toegevoegd dat niemand weet wat de toekomst zal brengen, maar door de beschikbare ruimte op Trafford Wharf zijn er volgens de woordvoerder belangrijke uitbreidingsmogelijkheden. ITV merkt op dat de nieuwe site op het gebied van productie mogelijkheden biedt die op de huidige locatie niet haalbaar zijn." Coronation Street heeft zopas zijn vijftigste verjaardag gevierd.

Coronation Street werd vijftig jaar geleden door zijn schepper Tony Warren gebaseerd op een straat in Salford Quays in Manchester. Adam Crozier, chief executive van ITV, wees erop dat er voor het nieuwe project een overeenkomst werd bereikt met immobiliën-ontwikkelaar Peel Group. Hij voegde er aan toe dat de commerciële zender een lange en succesvolle relatie heeft met de regio, die volgens Crozier een sleutelrol heeft gespeeld in het erfgoed van ITV als programmamaker. Ook de Britse openbare omroep BBC heeft een groot ontwikkelingsproject op Salford Quays. Daar zullen onder meer de kinderprogramma's van BBC worden opgenomen, maar ook sportprogramma's zoals 'Match of the Day' zullen daar worden gemaakt.

Labels: , , ,

Toekomst Amerikaanse basis Okinawa blijft onzeker

De Japanse premier Naoto Kan heeft voor de eerste keer een inspectiebezoek gebracht aan de Amerikaanse marinebasis van Futenma op Okinawa. De militiare basis is gesitueerd in een bijzonder dichtbevolkt gebied. Het militaire complex moet verhuizen, maar daarover slagen de twee betrokken regeringen er bijzonder moeilijk in om een compromis te bereiken. Het blijkt ook niet eenvoudig om een akkoord te vinden met de lokale autoriteiten. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog zijn er Amerikaanse troepen gestationeerd op Okinawa. De Japanse regering krijgt daar een vergoeding voor, maar de locale bevolking protesteert al decennia tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Dat verzet is de voorbije twee jaar echter nog intenser geworden.

Japan en de Verenigde Staten sloten in mei een overeenkomst om de Futenma-luchtmachtbasis in Ginowan, bestempeld als de meest gevaarlijke van de wereld, te verhuizen naar een minder dichtbevolkt gebied in Nago aan de kust van Okinawa. Er blijft echter heel wat oppositie tegen die plannen. Yukio Hatoyama, de voorganger van Kan, had immers de lokale bevolking dat de nieuwe basis buiten de prefectuur zou worden gevestigd. Naoto Kan merkte echter op dat het probleem voortaan op een beleefde manier kan worden besproken. Hij benadrukte ook dat het voor Japan belangrijk is om zijn banden met de Verenigde Staten te versterken, ondanks een aantal onopgeloste problemen over de verhuis van de basis.

Bijna 70 procent van de lokale bevolking eist dat de Amerikaanse basis niet langer op het grondgebied van Okinawa wordt toegelaten. Volgens 47,1 procent van de betrokkenen moet de basis naar het buitenland worden verhuisd, terwijl 24,1 procent aanstuurt op een overheveling naar een andere locatie in Japan. Volgens 13,7 procent mag de militaire basis op een andere plaats in de prefectuur worden ingeplant. Slechts 8,1 procent gaf aan dat de basis op zijn huidige locatie behouden mocht blijven. Een aantal Japanners heeft voorgesteld om de militaire basis over te brengen naar het Amerikaanse territoriaal gebied van Guam.

Labels: , , ,

Meeste Britse financiële instellingen ontsnappen aan strengste bonusregeling

De meeste Britse financiële instellingen zullen erin slagen om de strengste regels voor de bonusbeperking voor bankiers te omzeilen. Dat heeft de Britse Financial Services Authority (FSA) gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de nieuwe Britse bonusregels in lijn liggen met de aanbevelingen van het Committee of European Banking Supervisors (CEBS) van de Europese Commissie. Er wordt echter aan toegevoegd dat alleen de grootste banken alle aanbevelingen moeten volgen. De kleinere financiële instellingen - waaronder banken, investeringsfondsen en portefeuillebeheerders - hebben een vrijstelling voor een aantal regels.


Onder meer hoeven de kleinere financiële instellingen niet de voldoen aan de beperking op de cash-uitbetalingen van bonussen. Evenmin zouden die financiële instellingen verplicht zijn om een Brits remuneratie-comité op te richten. De eerdere code van de Financial Services Authority had slechts betrekking op zesentwintig banken. De nieuwe aanbevelingen slaan daarentegen op 2.700 bedrijven. Financiële instellingen die al onder de bestaande code van de Financial Services Authority vallen, moeten de nieuwe regels tegen begin volgend jaar invoeren. Dat betekent dat de nieuwe regels ook betrekking hebben op de bonussen van dit jaar, die in januari en februari worden uitgekeerd.


De andere bedrijven die onder de nieuwe code vallen, moeten zich tegen eind juli van volgend jaar in regel stellen. De Britse vice-premier Nick Clegg heeft nogmaals gewaarschuwd voor overdreven bonussen in de banksector. Hij waarschuwde dat de Britse regering niet passief zou blijven toekijken indien begin volgend jaar zou blijken dat de bonussen onaanvaardbaar zijn. De British Bankers Association blijft kritisch over de plannen van de regering. Zo lang er geen wereldwijde consensus wordt bereikt over de betalingen in de financiële sector, zal het volgens de organisatie voor de Britse regering moeilijk blijven om nieuwe financiële bedrijven aan te trekken.

Labels: , ,

Driekwart kinderen consumeert dagelijks cafeïne

Driekwart van de kinderen tussen vijf en twaalf jaar consumeert dagelijks cafeïne. Meestal gebeurt dat bij het consumeren van frisdranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Medical Center van de University of Nebraska. Daarbij wordt opgemerkt dat een grotere consumptie van cafeïne ertoe leidt dat kinderen steeds minder slapen. De onderzoekers stippen daarbij aan dat ouders zich bewust zouden moeten zijn van de potentieel negatieve invloed van cafeïne op de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren van hun kinderen. Er wordt aan toegevoegd dat er een rol is weggelegd voor pediaters om ouders voor te lichten over de mogelijke negatieve impact van frisdranken.

"Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tussen acht en twaalf jaar gemiddeld 109 milligram cafeïne per dag consumeren," merkt onderzoeksleider Shelby Evans op. "Dat komt overeen met drie blikken frisdrank per dag. Jongere kinderen consumeren weliswaar minder, maar toch bleek een aantal ook op een leeftijd van amper vijf jaar al een equivalent van één blik frisdrank per dag te consumeren." De onderzoekers voegen er aan dat de slaap van kinderen korter werd naargelang er meer cafeïne werd verbruikt. Er wordt wel aan toegevoegd dat, in tegenstelling tot de algemene veronderstelling, cafeïne geen invloed heeft op bedwateren, hoewel het product waterafdrijvend werkt.

De onderzoekers merken op dat vele ouders er geen idee van hebben hoeveel cafeïne hun kinderen consumeren. Pediaters zouden volgens hen dan ook moeten trachten te achterhalen hoe hoog dat cafeïneverbruik van hun jonge patiënten ligt en de ouders moeten informeren over het belang om die consumptie onder controle te houden. Er wordt wel opgemerkt dat het gebruik van cafeïne niet leidt tot slapeloosheid. Kinderen met een hoger cafeïnegebruik hebben volgens de onderzoekers gewoon een kortere slaap. De onderzoekers zeggen verdere tests te zullen doen om de bredere effecten van cafeïne op kinderen en jongeren te achterhalen.

Labels: ,

Eén op zes Amerikanen slachtoffer van voedselvergiftiging

Eén op zes Amerikanen wordt het slachtoffer van voedselvergiftiging. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Division of Foodborne, Waterborne and Environmental Diseaseshet Amerikaanse Centers for Disease Control. Daarbij wordt gewag gemaakt van 128.000 ziekenhuisopnames per jaar. Elk jaar zouden in de Verenigde Staten ook drieduizend mensen aan een voedselvergiftiging sterven. Het gaat volgens Christopher Braden, directeur van de Division of Foodborne, Waterborne and Environmental Diseases, om miljarden dollars kosten voor de gezondheidszorg. Hij voegt er aan toe dat een aantal van de incidenten voor de betrokkenen ook levenslang gevolgen hebben.

"Er moeten grotere inspanningen worden gedaan om de gevolgen van deze aandoeningen in te perken," merkt Braden op. De situatie lijkt wel verbeterd te zijn dan elf jaar geleden toen één of vier Amerikanen het slachtoffer werd van een voedselvergiftiging en de incidenten leiden tot 325.000 ziekenhuisopnames en vijfduizend overlijdens. De onderzoekers wijzen er echter op dat deze schijnbare gunstige evolutie wellicht te wijten is aan een betere informatie over het probleem en niet mag laten veronderstellen dat de voedselvoorraad veiliger is geworden. Er wordt wel toegegeven dat er tegen een aantal oorzaken, zoals bepaalde vormen van E.coli, inmiddels efficiënter kan worden opgetreden.

De efficiëntere aanpak van E.coli heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met de inspanningen die werden gedaan door de sector en regulatoren om de vleeswerkende industrie veiliger te maken. Datzelfde geldt voor de onderzoekers ook voor listeria. Anderzijds is er volgens hen nagenoeg geen enkele vordering gemaakt in de strijd tegen salmonella. Deze aandoening vertegenwoordigt 28 procent van alle overlijdens wegens voedselvergiftiging. Ook bij de ziekenhuisopnames is in 35 procent van de gevallen sprake van salmonella. Daarbij wordt opgemerkt dat salmonella een bijzonder complexe besmetting vormt, met een brede waaier van bronnen en overdracht-mechanismen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft drie leidinggevenden van grote technologiebedrijven en een marktanalist gearresteerd wegens handel met voorkennis. De betrokkenen worden verdacht van het doorspelen van gevoelige informatie, onder andere over de iPhone en de iPad. Een vijfde verdachte werd eerder al opgepakt. De verdachten hadden leidinggevende functies bij respectievelijk Dell, Advanced Micro Devices (AMD), Flextronic en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Dit laatste bedrijf produceert chips voor de iPhone en de iPad. De verdachten zouden de gegevens in ruil voor in sommige gevallen honderdduizenden dollars hebben doorgespeeld aan James Fleischman, een consulent bij investeringsbedrijf Primary Global. Fleischman zou op zijn beurt weer onderdelen van de gelekte bedrijfsgeheimen hebben doorgegeven aan verschillende hefboomfondsen.


De erfgenamen van zakenman Jeffry Picower, die een fortuin vergaarde met de frauduleuze praktijken van oplichter Bernard Madoff, zijn bereid om 7,2 miljard dollar schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers. Daarover hebben de erfgenamen van Picower, die in oktober vorig jaar aan een hartaanval overleed, met Irving Picard, curator van het schadefonds dat geld moet samenbrengen voor de vergoeding van de slachtoffers, een overeenkomst bereikt. De curator krijgt daarbij een bedrag van 5 miljard dollar toegewezen. Het bureau van de federaal procureur ontvangt 2,2 miljard dollar. De overeenkomst moet nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Door de frauduleuze piramide-praktijken van Madoff zijn beleggers ongeveer 20 miljard dollar kwijt geraakt. Daarvan zou nu ongeveer de helft van zijn gerecupereerd.


Er komt geen wereldwijde herstructurering bij Procter & Gamble. Dat heeft de directie van het concern gezegd in een reactie op mediaberichten over een analistenvergadering, waar gezegd zou zijn dat de multinational van plan is om de volgende vier jaar 3 miljard dollar te besparen. Daarbij zou Procter & Gamble wereldwijd nog honderdvijftig fabrieken overhouden. Dat zou een halvering betekenen. De directie van het concern stelt echter dat de verstrekte informatie verkeerd werd geïnterpreteerd. Er wordt op gewezen dat niet het aantal fabrieken, maar wel het aantal platformen zal worden gehalveerd. Het gaat volgens Procter & Gamble om systemen en processen die in de productie worden gebruikt. De doelstelling is volgens het concern om de productiewijze van de verschillende productgroepen wereldwijd zoveel mogelijk te standaardiseren om zo de efficiëntie te verhogen.


De Nederlandse autogroep Spyker staat dichtbij de afsluiting van contracten met lokale partners voor de distributie van het Zweedse dochtermerk Saab in opkomende markten. Dit heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Spyker, bekend gemaakt. Muller zei te verwachten dat het bedrijf de distributiepartners voor China en Rusland in januari bekend kan maken. De partner voor Brazilië wordt naar verwachting ergens in het eerste kwartaal onthuld. Lokale distributie in China is voor Spyker een cruciale eerste stap op weg naar een Chinese productie. Muller zei dat er met een lokale productie zal worden begonnen als er op jaarbasis tienduizend Saabs worden verkocht. Dat zou volgens hem mogelijk over drie jaar het geval kunnen zijn. Saab zou ernaar streven tien tot vijftien verkooppunten op te zetten in vijf of zes Chinese steden.


Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werden in Rusland 181.400 verkeersongevallen geteld. Dat is een daling met 1,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Russische verkeerspolitie. Er wordt aan toegevoegd dat bij die ongevallen 24.109 mensen het leven lieten. Dat is een daling met 4,6 procent tegenover de eerste elf maanden van vorig jaar. Er werden ook 228.777 gewonden geteld. Dat is een daling met 1,8 procent. Er wordt wel opgemerkt dat er meer ongevallen werden opgetekend waarbij kinderen waren betrokken. In totaal bleken bij 18.802 verkeersongevallen kinderen betrokken te zijn. Dat is een stijging met 1,4 procent. De verkeerspolitie voegt er echter wel aan toe dat bij die ongevallen 821 kinderen werden gedood. Dat is een daling met 4,4 procent tegenover vorig jaar.


Chocoladefiguren kunnen niet als merk worden beschermd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist in een dossier dat de chocoladeproducenten Lindt & Sprüngli en August Storck hadden ingediend. Het Zwitserse Lindt & Sprüngli en het Duitse August Storck waren afzonderlijk naar het Europees Hof van Justitie gestapt nadat ze tevergeefs geprobeerd hadden chocoladefiguren in te schrijven als merk. Volgens het Europees Hof van Justitie was die afwijzing echter terecht omdat de vormen geen onderscheidend vermogen hebben. Opgemerkt wordt dat een haas, een rendier en een klok typische vormen zijn waarin chocolade en chocoladewaren, vooral tijdens de kerstperiode en pasen, worden aangeboden. Ook goudkleurige folie, strikken en linten zijn volgens het hof niet onderscheidend. Het Zwitserse bedrijf had negen jaar wel een Europees patent verkregen op een chocolade paashaas in goudkleurige folie met een rood lint, waarop Lindt geschreven stond.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft in september twee jaar geleden in Azerbeidzjan een gaslek verdoezeld. Dat heeft de klokkenluidersite Wikileaks gemeld. Niemand raakte bij het incident gewond, maar twee velden bleven na het incident maandenlang dicht. Daarbij wordt opgemerkt dat het incident veel gelijkenissen vertoonde met de olieramp in de Golf van Mexico in april van dit jaar. Net zoals in de Golf van Mexico ging er volgens Wikileaks op een boorplatform in de Kaspische Zee een veiligheidsklep stuk, waardoor er maandenlang olie en gas in zee stroomden. Volgens Wikileaks was de regering van Azerbeidzjan op de hoogte van de ramp, maar werd na overleg met British Petroleum beslist om over het incident te zwijgen. British Petroleum bevestigde het incident in de Kaspische Zee, maar benadrukt dat het ongeval niet de omvang had van de ramp in de Golf van Mexico. Bovendien ontkent British Petroleum het ongeval te hebben verzwegen.


Na een kwarteeuw is de Amerikaanse presentator Larry King gestopt met zijn legendarische praatprogramma. De zevenenzeventigjarige King zegt meer tijd met zijn familie te willen doorbrengen. De Amerikaanse president Barack Obama noemde Larry King één van de titanen van de televisie. Met het vertrek van King komt een einde aan één van de langstlopende televisieprogramma's ter wereld. De talkshow bood jarenlang een podium aan politici en beroemdheden die grote onthullingen wilden doen, zonder aan een al te kritisch verhoor te worden onderworpen. De milde Larry King had niet de gewoonte agressief door te vragen. In totaal heeft King meer dan 50.000 interviews op zijn actief gebracht. De voorbije jaren waren de kijkcijfers van het programma echter dramatisch gedaald. Gemiddeld telde de show nog 0,7 miljoen kijkers.


De aandeelhouders van het Britse elektriciteitsbedrijf International Power hebben massaal ingestemd met de fusie met GdF Suez. Ook de Europese Commissie moet nog zijn toestemming geven aan de fusie. Het samengaan tussen International Power en GdF zou de grootste fusie van dit jaar zijn. De operatie wordt normaal begin volgend jaar afgerond. Het fusieconcern wordt met een omzet van 84 miljard euro de grootste energiegroep ter wereld. De combinatie bezit een geïnstalleerd vermogen van 100.000 megawatt. Na afwerking van alle plannen wordt dat binnen een periode van drie jaar opgedreven tot 130.000 megawatt. Het bedrijf telt 11.000 werknemers. In het nieuwe bedrijf New International Power krijgt GdF Suez een belang van 70 procent in ruil voor de inbreng van zijn niet-Europese activa. Twee jaar geleden werd ook British Energy al overgenomen door Electricité de France.


De aandeelhouders van de Amerikaanse producent van verzorgingsproducten Alberto Culver zijn akkoord gegaan met een overname door het Brits-Nederlandse Unilever, producent van wasproducten en voedingsmiddelen. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Het overnamedossier wordt op dit ogenblik ook bestudeerd door het Amerikaanse ministerie van justitie. Eind november werd al bekend gemaakt dat Albert Culver erin geslaagd was om een schikking te treffen met aandeelhouders die zich bleven verzetten tegen de overname. Daarbij wordt opgemerkt dat Unilever biedingen van andere geïnteresseerden blokkeerde. Culver had de aandeelhouders toen aangeboden om de stemming over het bod uit te stellen, zodat concurrenten meer tijd zouden krijgen een alternatief bod in te brengen. Dat is echter niet gebeurd. Het Nederlands-Britse concern bracht eind september een bod van 2,7 miljard euro uit op Alberto Culver.


Het Amerikaanse koerierbedrijf Fedex Corp heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 283 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 345 miljoen dollar geboekt. De omzet steeg met 12 procent tot 9,63 miljard dollar. Het Amerikaanse postbedrijf merkte op te profiteren van het herstel van de economie, waardoor de postvolumes en het vrachtvervoer toenemen. Het bedrijf voegt er aan toe ook zijn verwachtingen voor winst en omzet voor het hele jaar op te schroeven. Daarbij wordt vooral gehoopt op een grote vraag tijdens de eindejaarsperiode. De cijfers van het voorbije kwartaal werden wel negatief beïnvloed door tegenvallende resultaten bij het internationaal vervoer, terwijl ook de brandstoftoeslag de stijgende kosten niet had kunnen opvangen.


Oostenrijk overtreedt de Europese wetgeving met zijn pogingen om het vrachtvervoer over de weg te beperken. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een advies gesteld. Oostenrijk probeert een oplossing te vinden om het vrachtverkeer in de vallei van de Inn te beperken. Daardoor wordt echter de vrachtroute tussen Duitsland en Italië onderbroken. De Oostenrijkse deelstaat Tirol kondigde het rijverbod twee jaar geleden aan en breidde dat verbod in de loop van de tijd uit. Vrachtwagens van meer dan 7,5 ton die onder meer afval, stenen en staal vervoeren mogen het traject door Tirol niet gebruiken. De Europese Unie zegt weliswaar waardering te hebben om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren, maar een rijverbod wordt daarvoor niet de geschikte strategie genoemd. Oostenrijk was daarvoor eerder al door de Europese Commissie op de vingers getikt.


De private-equitygroep 3i heeft zijn Nederlandse portefeuillebedrijf Hyva verkocht aan het Aziatische investeringsfonds Unitas Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 525 miljoen euro. Dat bedrag ligt ruim vier keer hoger dan de prijs die 3i zes jaar geleden voor Hyva betaalde. Hyva produceert componenten voor de commerciële voertuigindustrie. Het realiseert een omzet van 490 miljoen euro en is wereldwijd actief. Het genereert bijna driekwart van zijn inkomsten in groeilanden als China, India en Brazilië. Unitas Capital, de overnemer van Hyva, is de voormalige private-equitydivisie van JP Morgan. De voorbije periode nam 3i zelf het Duitse juwelenbedrijf Amor en OneMed, gespecialiseerd in de distributie van medisch materiaal, over. Unitas Capital werd elf jaar geleden opgericht en heeft voor 4 miljard dollar aan kapitaal onder beheer. Het Aziatische investeringsfonds heeft achtentwintig bedrijven in portefeuille.


De nationale systemen voor overschrijvingen en domiciliëringen moeten ophouden te bestaan. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, bekend gemaakt. De Europese Commissie heeft strikte deadlines voorgesteld om definitief over te schakelen op de Europese overschrijving en domiciliëring. De deadline voor het verdwijnen van de nationale overschrijving valt wellicht over twee jaar. Eén jaar nadien zal wellicht ook de nationale domiciliëring verdwijnen. De Europese overschrijving en domiciliëring bestaan al, maar de invoering van het systeem loopt vertraging op. Volgens de Europese Centrale Bank gebeurde in oktober minder dan 10 procent van de overschrijvingen in de eurozone via een Europees formulier. Het systeem vormt een onderdeel van de Single Euro Payments Area (SEPA), het grensoverschrijdende betaalsysteem dat overal in Europa moet worden gehanteerd.


Neil Diamond, Alice Cooper, Tom Waits, Dr. John en Darlene Love worden dit jaar opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Om kans te maken op een introductie moet een artiest ten minste vijfentwintig jaar geleden een eerste plaat uitgebracht hebben. Dr. John staat bekend om zijn met voodoo doordrenkte boogie woogie uit New Orleans, terwijl Alice Cooper een icoon is van de theatrale rock and roll. Neil Diamond was in eerste instantie componist van nummers voor andere artiesten, zoals de Monkees. Hij werd later echter vooral bekend met eigen vertolkingen. Tom Waits werd vooral beroemd als een muzikaal chroniqueur van het nachtleven. Darlene Love was één van de belangrijkste zangeressen waar producer Phil Spector mee werkte. Alleen Tom Waits werd eerder al genomineerd voor de Rock and Roll Hall of Fame. Tot de genomineerden van dit jaar behoorden ook Beastie Boys, LL Cool J, Donna Summer, J. Geils Band en Bon Jovi.


Meer Nieuws

Friday, December 17, 2010

Verenigde Staten onderzoeken claims geneeskrachtige kruiden

De Amerikaanse regering investeert miljoenen dollars in het onderzoek naar de claims van zogenaamde geneeskrachtige kruiden. Marguerite Klein, directeur van het Botanical Research Centers Program van het Amerikaanse National Institutes of Health, wijst erop dat deze producten veel gebruikt worden, zonder dat er enig bewijs is over de veiligheid en efficiëntie van de betrokken stoffen. Daarbij wordt opgemerkt dat geneeskrachtige kruiden opnieuw aan populariteit winnen. Uit onderzoek van de American Botanical Council blijkt dat de Amerikaanse bevolking vorig jaar meer dan 5 miljard dollar heeft besteed aan kruiden en botanische voedingssupplementen. Dat is een stijging met 22 procent tegenover een decennium geleden.

Labels: , ,

Museum Braziliaanse architect Oscar Niemeyer geopend

In Niteroi, in de omgeving van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, is het museum van de bekende architect Oscar Niemeyer geopend. Het gebouw van de Oscar Niemeyer Foundation werd geopend op de dag dat Niemeyer honderdendrie jaar werd. Niemeyer is onder meer de ontwerper van Brasilia, de Braziliaanse futuristische hoofdstad. Ook in Niteroi werden een aantal klassieke Niemeyer-gebouwen opgetrokken. De architect ontwierp ook het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Onlangs werd in Avilas in het noorden van Spanje ook het Oscar Niemeyer cultureel centrum, het jongste werk van de Braziliaanse architect, geopend.

Labels: , , ,

Ook afgelegen Chinese regio's trekken buitenlandse investeringen aan

Tijdens de maand november ontving China voor 9,7 miljard dollar directe buitenlandse investeringen. Dat is een stijging met meer dan 38 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van handel. Er wordt aan toegevoegd dat buitenlandse bedrijven met die investeringen willen inspelen op de snelle Chinese groei. Er wordt aan toegevoegd dat de snelste groei wordt opgetekend in relatief afgelegen gebieden in het westen van China. Daarbij wordt opgemerkt dat de inspanningen van de Chinese overheid om de economie van de regio's te stimuleren, eindelijk vruchten beginnen af te werpen.

Labels: ,

Ook Londen en New York geïnteresseerd in Russische beurs

De uitbaters van de aandelenbeurzen in New York en Londen sturen aan op een partnership met de Russische beursuitbater Micex. Dat heeft Ruben Aganbegyan, voorzitter van Micex, gezegd. Aganbegyan merkte op dat die samenwerking zou kunnen leiden tot een gedeeltelijke instap van buitenlandse partijen in de Russische beurs. Micex heeft op dit ogenblik een samenwerking met Deutsche Börse, maar Aganbegyan stelt dat ook andere partijen - zoals de New York Stock Exchange, Nasdaq en London Stock Exchange - geïnteresseerd zijn in een intensiever partnership met de Russische beursuitbater. De Russische president Dmitry Medvedev wil van Moskou een internationaal financieel centrum maken.

Labels: , , ,

Belasting op frisdrank levert 350 gram gewichtsverlies op

Een belasting van 20 procent op frisdranken kan de consument een gewichtsverlies van ongeveer 350 gram per jaar opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Graduate Medical School aan de Duke-National University of Singapore. Een belasting van 40 procent zou volgens de onderzoekers jaarlijks een gewichtsverlies van 750 gram opleveren. Onderzoeksleider Eric Finkelstein geeft toe dat het gewichtsverlies op het eerste zicht beperkt blijft, maar hij voegt er aan toe dat elke strategie om zwaarlijvigheid tegen te gaan, zeker in het kader van de dreigende obesitas-epidemieën, door het beleid in overweging genomen moet worden.

Labels: , , , ,

Mozaiekvirus zorgt voor krachtiger batterijen

Een virus dat onder meer tabaksplanten aanvalt, kan worden gebruikt voor de bouw van een nieuw type lithium-ion batterijen. Die zouden tien keer efficiënter kunnen zijn dan de huidige generatie batterijen. Dat hebben onderzoekers van de University of Maryland vastgesteld. Onderzoeksleider Chunsheng Wang, professor van het departement chemische en biomoleculaire engineering, stelt dat het de techniek bijzonder schaalbaar, zodat toepassingen in aanmerking komen voor conventionele laptops en tablets, maar ook voor nano-batterijen voor gebruik in sensoren of ingeplante toestellen. De efficiëntie is één van de grote bekommernissen in de sector van de lithium-ion batterijen.

Labels: , ,

Europa roept op tot blokkering activa in Magnitsky-dossier

Het Europese Parlement heeft de regeringen van de lidstaten opgeroepen om de activa te blokkeren van Russen die betrokken waren bij de dood van Sergei Magnitsky, advocaat van Hermitage Capital. Ook werd een oproep gelanceerd naar de Russische regering. Daarbij werd aangedrongen op de bestraffing van personen die misdaden plegen tegen critici van de Russische overheid. Magnitsky stierf vorig jaar in een Russische gevangenis omdat hij geen behandeling had gekregen voor pancreatitis. Het dossier wordt bestempeld als een barometer voor de vastbeslotenheid van de Russische president Dmitry Medvedev om van Rusland een echte rechtstaat te maken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse chemiebedrijven BASF en Bayer slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een hybride rijstsoort waarvan de oogst tot 10 procent hoger is dan bij de gewone varianten. De nieuwe rijstsoort komt over tien jaar op de markt. Rijst vormt een belangrijke groeisector, waardoor BASF en Bayer het opportuun vinden om hun expertise in plantenbiotechnologie te bundelen. Naar schatting de helft van de wereldbevolking eet dagelijks rijst. De productie van rijst schommelt rond 685 miljoen ton per jaar. Om de vraag naar rijst te kunnen bijhouden, moet daar volgens wetenschappers jaarlijks nog zeker 8 miljoen ton tot 10 miljoen ton bij komen. Genetisch gemanipuleerde rijst wordt volgens een aantal experts één van de pijlers in het streven om de voedselbevoorrading van de snelgroeiende wereldbevolking te blijven garanderen.


De Amerikaanse consumentenorganisatie Center for Science in the Public Interest is een procedure begonnen om de hamburgerketen McDonald’s te verbieden nog speelgoedjes bij zijn kindermenu Happy Meals te stoppen. Volgens de organisatie overtreedt McDonald’s de wet door kinderen te verleiden tot ongezonde voeding. Ook in de rest van de Verenigde Staten is de jongste tijd steeds meer kritiek op de Happy Meals. De combinatie hamburger met frieten en een frisdrank wordt gezien als één van de oorzaken van het toenemende probleem met overgewicht bij kinderen. McDonald’s geeft al sinds meer dan dertig jaar speelgoed bij zijn kindermenu’s. Jim Skinner, topman van McDonald's reageerde eerder al furieus op de plannen van San Francisco om eind volgend jaar restaurants te verbieden speelgoed te geven bij maaltijden die meer dan een bepaald aantal calorieën bevatten.


De Zweedse meubelketen Ikea wil de volgende vijf jaar het aantal Chinese ketens verdubbelen. Ikea heeft op dit ogenblik acht winkels in China, maar tegen het midden van het decennium zou de Zweedse groep acht tot tien nieuwe Chinese vestigingen in gebruik nemen. Ian Duffy, verantwoordelijke voor de regio Azië bij het Zweedse concern, merkt op dat de Chinese markt op dit ogenblik nog altijd een klein aandeel heeft in de wereldwijde omzet van Ikea, maar hij zegt te verwachten dat China door zijn versnelde expansie de volgende decennia zal uitgroeien tot de belangrijkste markt van de meubelketen. Op dit ogenblik haalt Ikea 79 procent van zijn omzet uit Europa. Noord-Amerika heeft een aandeel van 15 procent. Het aandeel van Azië blijft op dit ogenblik beperkt tot 6 procent. Ikea is op dit ogenblik actief in achtendertig landen. In totaal heeft de keten 315 filialen.


Na acht dagen cel werd Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, door een Londense rechter voorlopig in vrijheid gesteld. Assange kondigde aan zijn werk te zullen verder zetten en zijn onschuld te zullen bewijzen. Assange wordt in Zweden verdacht van twee verkrachtingen. De Zweedse overheid had gevraagd dat Assange in de cel zou blijven omdat hij anders zou kunnen vluchten, maar volgens de rechter zou hij zich in dat geval ernstig verlagen in de ogen van zijn vele aanhangers. De rechter wees er ook op dat Assange zich spontaan bij de politie had aangeboden. Zijn vrijlating is wel aan voorwaarden geboden. Zo moet hij zijn paspoort inleveren en zich dagelijks melden bij de politie. Hij staat verder onder huisarrest en krijgt een elektronische enkelband. Assange krijgt onderdak op Ellingham Hall, het landhuis van Vaughan Smith, bijna tweehonderd kilometer van Londen. Smith is de voorzitter van journalistenvereniging Frontline Club.


Banken zouden eind vorig jaar ruim 600 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben gehad om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen die in de toekomst aan ze worden gesteld. Dat blijkt uit een impactstudie van het Bazelcomité, dat de financiële toezichthouders groepeert. Vooral de multinationale grootbanken moeten hun kapitaalbuffers versterken om te voldoen aan de nieuwe regels van het Bazel-akkoord. Dat akkoord verplicht de banken in de toekomst veel meer kapitaal opzij te zetten in verhouding tot de risico's. Dat moet voorkomen dat de banken in crisistijden opnieuw in problemen komen. De banken hebben nog wel negen jaar tijd om volledig aan de nieuwe, strengere Bazel-regels te voldoen. Als die vandaag zouden gelden, dan komen de 94 onderzochte multinationals 577 miljard euro te kort en zou de rest van de 263 onderzochte banken een kloof van 25 miljard euro moeten vullen.


Het staalconcern ArcelorMittal gaat de volgende twee jaar 250 miljoen dollar besparen in zijn inoxdivisie. Die wordt begin volgend jaar ondergebracht in het afzonderlijke bedrijf Aperam. Het nieuwe bedrijf telt zes fabrieken in Brazilië, Frankrijk en België. Er werken 10.200 mensen in meer dan dertig landen voor Aperam. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton. Vorig jaar boekte Aperam een omzet van 4,2 miljard dollar. De divisie produceerde 1,4 miljoen ton staal. ArcelorMittal heeft gesteld dat Aperam de kosten moet beperken, terwijl de productie moet worden opgedreven. De herstructurering voorziet onder meer in een tijdelijke stopzetting van de Franse fabriek in Isbergues, waar op dit ogenblik 100.000 ton inox-staal wordt geproduceerd. De Braziliaanse fabriek in Timoteo schakelt voor zijn tweede ovenlijn over op houtskool als brandstof. In de fabriek in Gueugnon in Frankrijk gaat Aperam 62 miljoen dollar investeren om de productiviteit te verhogen.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's wil zijn activiteiten in China gevoelig uitbreiden. De groep, die op dit ogenblik ongeveer elfhonderd restaurants telt in China, wil er de volgende drie jaar tweehonderd nieuwe vestigingen open. Het bedrijf was twintig jaar geleden de eerste fastfoodketen die de Chinese markt betrad, maar heeft intussen te kampen met hevige concurrentie van Kentucky Fright Chicken. Kenneth Chan, topman van McDonald's zegt ook het imago van het merk te willen wijzigen. McDonald's moet volgens hem de belangrijkste plaats worden waar jonge consumenten elkaar willen ontmoeten en verpozen. Ongeveer 80 procent van de huidige restaurants zullen daarom worden gerestyled. Bij de nieuwe sites zal ongeveer de helft ook over een drive-through beschikken, waar klanten in hun auto een bestelling kunnen plaatsen.


Een aantal durfkapitaalfondsen investeert 200 miljoen dollar in de microblogsite Twitter. Door de extra financiële middelen wordt de waarde van Twitter op 3,7 miljard dollar geraamd. Eén jaar geleden werd gewag gemaakt van een waarde van 1 miljard dollar. De nieuwe kapitaalronde werd geleid door het investeringsfonds Kleiner Perkins Caufield & Byers. Andere investeerders zijn Insight Venture Partners en Spark Capital. Twitter maakte ook bekend dat David Rosenblatt, gewezen chief executive van het advertentiebedrijf DoubleClick, toetreedt tot de raad van bestuur van de microblogsite. Hetzelfde geldt voor Mike McCue, chief executive van het sociale tijdschrift Flipboard. De nieuwe investering en de benoeming van Rosenblatt lijken bedoeld om Twitter meer inkomsten uit advertenties te laten genereren. Twitter verdient ook aan overeenkomsten met zoekmachines, zoals Google.


Juridische experts gaan ervan uit dat de olieramp in de Golf van Mexico aan oliemaatschappij British Petroleum 80 miljard dollar zal kosten. Dat is dubbel zoveel dan de eigen ramingen van British Petroleum. De oorzaak van die verdubbeling ligt bij de Amerikaanse overheid, die een klacht heeft ingediend tegen British Petroleum. Als de rechtbank het Britse concern schuldig acht aan nalatingheid, kan de oliegroep verantwoordelijk worden gesteld voor het lek, de grootste olieramp in de geschiedenis. In dat geval moet British Petroleum veel meer schadevergoeding betalen dan tot nu toe was berekend. Niet alleen de Amerikaanse regering zou dan alle kosten voor het opruimen van de oliesmurrie vergoed willen zien door British Petroleum. Bovendien kunnen ook burgers zich burgerlijke partij stellen tegen de oliegroep als ze menen schade te hebben ondervonden.


India en China willen hun wederzijdse handel tegen het midden van het decennium bijna verdubbelen tot 100 miljard dollar. Op dit ogenblik bedraagt de handel tussen de twee landen 60 miljard euro. Tien jaar geleden was er amper sprake van 3 miljard dollar. De Chinese premier Wen Jiabao en zijn Indiase collega Manmohan Singh hebben een vijftigtal zakendeals afgesloten voor een totale waarde van 16 miljard dollar. Onder meer zullen Chinese banken, waaronder het staatsbedrijf China Development Bank, goedkoop krediet verschaffen aan Indiase bedrijven. Omgekeerd beloofde Wen de Chinese markt meer open te stellen voor Indiase producten. Nu gebeurt dat vooral voor staal en andere grondstoffen, maar ook Indiase farmaceutica, diensten, voeding en informatica moeten meer toegang krijgen tot de Chinese markt. Op die manier hoopt India zijn handelstekort met China, dat oploopt tot 25 miljard dollar, meer in evenwicht te brengen.


Nokia start een nieuwe veldslag in zijn patentenoorlog met Apple door bijkomende patentclaims in te dienen in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. In totaal dient Nokia nu dertien extra patentenclaims in, wat het totaal op zevenendertig claims tegen Apple brengt. De hele oorlog is vorig jaar in gang gezet door Nokia met een klacht over patenten voor mobiele telefonie, derde generatie en wifi. Apple sloeg terug met dertien claims, waarop Nokia weer antwoordde met klachten over de iPad. In september werden daar nog extra claims aan toegevoegd. De patentenoorlog tegen Nokia is trouwens niet het enige gevecht om intellectuele eigendommen waar Apple in verwikkeld is. Eerder dit jaar stuurde het bedrijf al een paar aanklachten voor patentbreuk af op telefoonbouwer HTC, die zelf ook met patentklachten reageerde.


Het ratingagentschap Moody's overweegt om nogmaals de rating van Griekenland te verlagen. Die rating staat al redelijk laag wegens de moeilijkheden van Griekenland om zijn hoge schuld te reduceren. Moody's sluit naar eigen zeggen niet uit dat de rating met verschillende stappen wordt verlaagd indien zijn onderzoek zou uitwijzen dat Griekenland niet in staat is om zijn schuldgraad te stabiliseren in een termijn van drie tot vijf jaar. Het agentschap zou ook streng kunnen optreden als de steun van de Europese Unie over vier jaar, nadat het huidige systeem van Europese hulp afloopt, minder solide zou blijken dan verwacht. Midden juni heeft Moody's al de rating van Griekenland met vier stappen verlaagd. Daarmee werd Griekenland verwezen naar een categorie van weinig betrouwbare uitgevers van obligaties.


De Europese Centrale Bank (ECB) gaat haar eigen vermogen met 5 miljard euro optrekken door extra kapitaal aan te trekken bij de centrale banken van de eurolanden. Met het ophogen van het eigen kapitaal komt het eigen vermogen uit op 10,76 miljard euro. Naar eigen zeggen wil de Europese Centrale Bank recht doen aan de veel grotere balans die werd opgebouwd. Sinds de oprichting twintig jaar geleden met het Verdrag van Maastricht is er nooit iets veranderd aan het eigen vermogen van de centrale bank, terwijl de activiteiten wel toenamen. In die twintig jaar leende de Europese Centrale Bank, met name tijdens de crisis van de laatste drie jaar, wel veel meer geld uit aan de bancaire sector. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank tijdens de Europese schuldencrisis voor 72 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Tegenover die veel grotere balans is nooit nieuw extra geld uit komen te staan om eventuele verliezen op te kunnen vangen.


Luchtvaartmaatschappij Air France heeft beroep aangetekend tegen een uitspraak van een Franse rechtbank in het proces rond de ramp met de Concorde tien jaar geleden. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines werd daarbij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Air France, dat zich burgerlijke partij had gesteld. De Franse maatschappij zegt zich met het beroep te willen verdedigen tegen Continental Airlines. Continental Airlines werd begin december veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1 miljoen euro aan Air France. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij tekende kort daarop beroep aan tegen het vonnis. Door beroep aan te tekenen hoopt Air France de inzage in het dossier te behouden en zo de strategie van zijn Amerikaanse rivaal te kunnen controleren. Bij de crash met de Concorde nabij Parijs kwamen 113 mensen om het leven.


Het Nederlandse postbedrijf TNT Post en de vakbonden hebben een principeakkoord bereikt. De acties zijn daarmee van de baan. In het principeakkoord is een beperking van het aantal gedwongen ontslagen afgesproken. Als gevolg van de daling van de postvolumes wou het Nederlandse postbedrijf de volgende jaren 11.000 banen schrappen bij de productiemedewerkers. In totaal zouden daarbij 4.500 gedwongen ontslagen vallen. Dat aantal wordt met het principeakkoord gereduceerd door 1.700 banen te behouden bij onder meer de autodivisie en bij de pakketservice van TNT Post. Het postbedrijf heeft bovendien toegezegd de mogelijkheden te bekijken om bij toekomstige organisatieveranderingen bij de autodivisie nog eens 200 banen te behouden. Aan 300 medewerkers wordt nog tijdelijk werkgelegenheid voor een periode van drie geboden. Door die maatregelen zouden uiteindelijk 2.300 gedwongen ontslagen vallen.


Meer Nieuws

Thursday, December 16, 2010

Lichaamsbeweging vermijdt gewichtsprobleem op latere leeftijd

Jonge volwassenen kunnen hun fysieke conditie op latere leeftijd positief beïnvloeden door voldoende lichaamsbeweging te nemen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago. Onder meer werd volgens onderzoeksleider Arlene Hankinson vastgesteld dat volwassenen met voldoende lichaamsbeweging minder risico lopen om op latere leeftijd met gewichtsproblemen geconfronteerd te worden. Hankinson merkt wel op dat een hoge activiteitsgraad de toename aan gewicht door het ouder worden niet volledig kan wegnemen. De onderzoekster voegt er aan toe dat het effect op vrouwen groter lijkt te zijn dan op mannen.

De onderzoekers merken op dat bijzonder actieve vrouwen op een periode van twintig jaar dertien pond minder aan gewicht winnen dan hun seksegenoten met een passievere levensstijl. Bij mannen zou het verschil zes pond bedragen. "Sommigen zullen de resultaten van het onderzoek ontgoochelend vinden, omdat de gewichtstoename van het ouder worden niet helemaal kan worden tegengegaan," voert Hankinson aan. "In werkelijkheid zijn de conclusies bijzonder optimistisch, want men kan er door activiteit voor zorgen dat het zwaarder worden op hogere leeftijd kan worden beperkt." De onderzoekers stelden vast dat actieve vrouwen op twintig jaar tijd gemiddeld twintig pond aan gewicht wonnen. Mannen werden gemiddeld tweeëntwintig pond zwaarder.

De onderzoekers waarschuwen wel dat slechts weinigen de inspanning voor het bereiken van een hoge activiteitsgraad op langere tijd kunnen volhouden. Bij de vrouwen slaagde slechts 11 procent van de groep met een hoge activiteitsgraad die inspanning twintig jaar lang vol te houden. Bij de mannen slaagde 12 procent in die opdracht. De aanbevolen activiteit van honderdvijftig minuten per week werd door 37 procent van de respondenten over een periode van twintig jaar gehaald. In die groep werden vrouwen gemiddeld tweeëntwintig pond zwaarder. Mannen met honderdvijftig minuten lichaamsbeweging per week werden zesentwintig pond zwaarder.

Labels: ,

Grotere samenhang in wandelbare buurten

Wandelbare buurten zorgen voor een grote samenhang in de gemeenschap, een groter vertrouwen en een hogere levenskwaliteit. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de University of New Hampshire. Onderzoeksleider Shannon Rogers zegt dat dergelijke wandelbare buurten - waar bestemmingen zoals parken, speeltuinen, postkantoren, restaurants en vergadermogelijkheden op wandelafstand liggen - op alle gebieden van sociaal kapitaal betere scores halen dan andere stadswijken. Er wordt aan toegevoegd dat de meeste inwoners van wandelbare buurten zich ook gezonder en gelukkiger tonen dan bewoners van andere wijken.

"Wandelbaarheid is al in andere studies in verband gebracht met levenskwaliteit," merkt Shannon Rogers op tegenover het magazine Physorg.com. "Wandelbaarheid blijkt echter ook het sociale kapitaal te verhogen door de middelen en locaties te voorzien waarbij individuele bewoners met elkaar in contact kunnen komen, informatie kunnen delen en interacties kunnen onderhouden met personen die ze anders wellicht niet zouden tegenkomen. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de bewoners van deze buurten niet alleen meer locaties te voet konden bereiken, maar ook sneller deelnamen aan gemeenschapsactiviteiten en contacten onderhielden met vrienden.

"De onderzoekers stelden ook vast dat bewoners van deze wandelbare buurten veel minder geneigd waren om televisie als hun belangrijkste bron van ontspanning te bestempelen dan in andere wijken het geval was," merkt Physorg.com nog op. Rogers waarschuwt wel dat de inwoners van deze buurten specifiek gekozen hebben voor een dergelijke omgeving, zodat men volgens haar niet kan beweren dat de zogenaamde wandelbaarheid het sociale kapitaal van een omgeving versterkt. Maar het is volgens haar wel een belangrijk signaal dat in aanmerking genomen zou moeten worden bij het ontwerp van toekomstige woonwijken.

Labels: ,

Schots bedrijf verontschuldigt zich voor samenwerking met Saddam

Het Schotse engineeringbedrijf Weir Group heeft zich officieel verontschuldigd voor zijn samenwerking met het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein tien jaar geleden. Met die samenwerking overtrad het bedrijf een embargo van de Verenigde Naties. Weir Group gaf toe destijds steekpenningen betaald te hebben aan de Iraakse regering om een aantal lucratieve contracten binnen te kunnen halen. Het Schotse bedrijf kreeg een boete opgelegd van 3 miljoen pond. Ook wordt er beslag gelegd op een bedrag van 13,9 miljoen pond, afkomstig van de inkomsten uit de Iraakse projecten. De rechter was van oordeel dat Weir Group inbreuken heeft gepleegd tegenover het programma Oil for Food, dat bedoeld was om de Iraakse bevolking te helpen.

De Verenigde Naties hadden Oil for Food ingevoerd om de export van Iraakse olie toe te laten, op voorwaarde dat het geld gebruikt werd voor voeding, geneesmiddelen en andere humanitaire behoeftes. Weir Group zou echter aan de Iraakse regering een bedrag van 3,1 miljoen pond hebben betaald om contracten voor een waarde van ongeveer 35 miljoen pond toegewezen te krijgen. Een tussenpersoon had een commissieloon van 1,4 miljoen pond ontvangen voor zijn diensten. Weir Group verontschuldigde zich voor de rechtbank in Glasgow officieel voor zijn praktijken. De rechter stelde echter dat het bedrijf een substantiële financiële straf moest opgelegd krijgen voor het breken van het embargo en om toekomstige inbreuken te ontraden.

De rechter stelde wel een aantal verzachtende omstandigheden in aanmerking te nemen. In de eerste plaats verwees hij naar het feit dat Weir Group erkende dat de illegale winsten van bijna 14 miljoen pond moesten worden terugbetaald. Bovendien gaf de rechter aan rekening te houden met het berouw dat de huidige raad van bestuur van het bedrijf heeft betoond omdat de leiding het vertrouwen van de onderneming, aandeelhouders en de bevolking hebben beschaamd. Indien Weir Group niet schuldig had gepleit, zou de rechter naar eigen zeggen een boete van 4,5 miljoen pond hebben opgelegd. Een woordvoerder van het bedrijf zei na afloop van het proces dat het bedrijf sinds de periode van de inbreuken een hele transformatie heeft ondergaan.

Labels: , , ,

Japanse gevangeniswezen worstelt met probleem van vergrijzing

Het Japanse gevangeniswezen wordt geconfronteerd met een groot probleem van vergrijzing. Inmiddels tellen de Japanse gevangenissen meer dan tienduizend gevangenen van de boven de zestig jaar. Dat is een verdubbeling op één decennium tijd, terwijl de totale populatie van de Japanse zestigplussers tijdens dezelfde periode slechts met 30 procent is toegenomen. Zestigplussers vertegenwoordigen op dit ogenblik 16 procent van de totale Japanse gevangenisbevolking. Het fenomeen heeft echter een grote impact op de de financiering van het gevangeniswezen, dat door de vergrijzing immers is verplicht steeds grotere voorzieningen te treffen voor de gezondheidszorg.

"De vergrijzing van de bevolking tekent zich scherper af in Japan dan in andere landen," meldt Japan Today. "In de Japanse gevangenissen is het probleem echter nog acuter. Hoewel de Japanse criminaliteitscijfers relatief laag blijven, vormt de piek aan oudere gedetineerden een duidelijk bewijs van de groeiende sociale en economische druk op Japan, dat ooit zo vol zelfvertrouwen zat. De meeste gevangenen werden veroordeeld wegens diefstallen, wat een signaal is van de financiële druk en gebrek aan steun van de familiale omgeving, waarmee vele Japanse ouderen worden geconfronteerd door de aanhoudende economische dalperiode en de uitgeholde sociale samenhang."

In Onomichi Prison in de omgeving van Hiroshima werd een hele vleugel omgebouwd tot een afdeling voor geriatrische gevangenissen. Daarnaast heeft de Japanse regering ook 100 miljoen dollar geïnvesteerd om grotere afdelingen te bouwen in drie andere gevangenissen. "Nog een aantal andere gelijkaardige projecten is gepland," voert Japan Today aan. Er wordt aan toegevoegd dat ongeveer de helft van de oudere gevangenen recidivist is, waaronder een gedeelte bewust misdrijven heeft gepleegd om opnieuw gearresteerd te worden, zodat ze in de gevangenis zouden kunnen profiteren van de zekerheid van onderdak, maaltijd en hygiënische verzorging. Daarnaast zijn er ook de langere straffen die worden uitgesproken en weigering van voorlopige vrijheid voor wie geen familie heeft.

Labels: , , ,

Kaspische oliepijpleiding gaat capaciteit verdubbelen

Het Caspian Pipeline Consortium (CPC) heeft zich akkoord verklaard met een investering van 5,4 miljard dollar. Dat moet de capaciteit van de pijplijn verdubbelen tot nagenoeg 70 miljoen ton per jaar. De pijplijn van het consortium loopt over een afstand van 1.511 kilometer van het Tengiz-olieveld in Kazakstan naar de havenstad Novorossiisk aan de Zwarte Zee. Het consortium wordt geleid door het Amerikaanse Chevron, het Russische Transneft en het Kazakse KazMunaiGaz, naast acht andere internationale deelnemers. Het consortium werd vijf jaar geleden opgericht. Toen was er rekening gehouden met een kost van 2 miljard dollar.

Verwacht wordt dat de pijplijn over vier jaar operationeel zal zijn. De activiteiten zouden ongeveer 2,3 miljard dollar per jaar moeten opleveren. Daarbij werd een voorlopige prijs van 38 dollar per ton vastgelegd. De verschillende partners van het consortium hebben elk een quotum aangegeven dat ze aan de pijplijn zullen leveren. Indien ze niet aan die verplichting voldoen, moet er een schadevergoeding worden betaald. De financiering van het project is afkomstig van de inkomsten die gegenereerd worden en door een bevriezing van terugbetalingen aan de aandeelhouders. Indien dat niet voldoende blijkt te zijn, zouden externe inkomsten uit leningen worden gezocht.

Het begin van de constructie van de extra pijplijn is voorzien voor de lente van vorig jaar. De werken worden uitgevoerd in drie fasen. De drie grootste aandeelhouders zullen de uitbreiding van het project beheren. Volgens Chevron zullen de bouwcontracten in het eerste kwartaal van volgend jaar worden toegewezen. Het consortium opende zijn originele pijplijn negen jaar geleden, maar toen werd er al bijna onmiddellijk gesproken over een uitbreiding. De onderhandelingen rond dat uitbreidingsproject hebben echter tot dit jaar aangesleept. Onder meer zouden er twijfels blijven over een mogelijk gebrek aan vraag, waardoor de economische leefbaarheid van de uitbreiding in het gedrang zou komen.

Labels: , ,

Europol denkt aan oprichting online burgerwacht

Europese internetgebruikers kunnen een belangrijk wapen worden in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat heeft Ron Wainwright, directeur van Europol, gezegd. Wainwright zegt het publiek rechtstreeks te willen betrekken bij de inspanningen om cybercriminelen te ontmaskeren. Hij voegt er aan toe dat het probleem in de Europese Unie vaak wordt onderschat. Bovendien worden volgens Wainwright criminele bendes steeds gesofisticeerder in het gebruik van technologie, die ook in de drugstrafiek, fiscale constructies en mensenhandel wordt toegepast en die criminelen vorig jaar alleen al in de Europese Unie vorig jaar 100 miljard euro heeft opgeleverd.

"Europol zegt dat criminelen steeds meer met elkaar communiceren langs online telefoondiensten, in de verkeerde veronderstelling dat ze daardoor niet op te sporen zijn," aldus BBC News. "Ook maken ze volgens de politie-organisatie steeds meer gebruik van meer traditionele cybercriminaliteit, zoals botnets en phishing. Wainwright merkt op dat Europol zijn inspanningen tegen internet-criminaliteit opdrijft, in afwachting van de installering van het geplande Cybercrime Centre, dat door de Europese Commissie wordt ondersteund. Europol zou inmiddels al een project op stapel staan dat in staat zou moeten zijn om de grootste cybercriminelen in Europa te identificeren."

De volgende stap is volgens Wainwright de lancering van een online systeem om cybercriminaliteit te melden. "Dat zou ertoe moeten leiden dat de bevolking aangezet wordt om actief gevallen van internet-criminaliteit op te sporen en te melden," voert Europol aan. "De dienst zou niet alleen open staan voor Europese burgers die zelf het slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit, maar voor iedereen die de online wereld veilig wil houden." Europol merkt daarbij op een grotere bewustwording te willen creëren bij het publiek over onder meer kredietkaart-fraude, online kindermisbruik en sociale engineering. Er wordt wel benadrukt dat in eerste instantie met de industrie en de wetenschappelijke wereld zal worden samengewerkt in de strijd tegen cybercriminaliteit."

Labels: ,

Cricketsport denkt aan inzet leugendetector tegen corruptie

De cricketwereld denkt aan het invoeren van leugendetectoren om corruptie te bestrijden. Dat heeft het World Cricket Committee van de Marylebone Cricket Club, waarin een aantal beroemde ex-spelers zoals Steve Waugh en Courtney Walsh zetelen, beslist. Het voorstel zal in februari aan het regelgevend comité van de Marylebone Cricket Club worden voorgelegd. Daarna zullen de aanbevelingen verder worden doorgespeeld aan de International Cricket Council, die een definitieve goedkeuring zou moeten geven. In het voorspel wordt ook gepleit voor een legalisering en regularisering van de gokmarkten in India, het opnemen van corruptie-clausules in spelerscontracten en het weren van besmette spelers.

"De nieuwe voorstellen moeten de reglementen van het cricket aanpassen, zodat corruptie in de toekomst vermeden kan worden," voert het World Cricket Committee aan. De maatregelen zijn een gevolg van het uitbreken van een schandaal waarbij de Pakistaanse spelers Salman Butt, Mohammad Amir en Mohammad Asif zijn betrokken. Het trio werd op verdenking van corruptie in september van dit jaar door de International Cricket Council voorlopig geschorst. De spelers worden ervan gedacht om een aantal wedstrijden beïnvloed te hebben met bedrieglijke acties, zoals het bewust maken van fouten. De Marylebone Cricket Club zegt bezorgd te zijn over de omvang van de corruptie en de schade die wordt toegebracht aan de integriteit.

"Ik ben het beu om steeds maar gevraagd te worden wat ik van het schandaal weet," merkt Steve Waugh op tegenover de Britse krant The Daily Mirror. "Met een leugendetector kunnen spelers bewijzen dat ze eerlijk zijn. Uiteraard kan een leugendetector niet worden verplicht, maar het is wel voor spelers een kans om duidelijk te maken dat ze niets hebben misdaan. Er is geen verplichting, maar dan zouden er uiteraard verdenkingen rijzen. Waarom zou iemand immers een leugentest weigeren wanneer hij niets te verbergen heeft." Het World Cricket Committee heeft geen officiële macht, maar heeft wel een grote invloed in de cricketwereld. Ook in het verleden werden aanbevelingen van het World Cricket Committee vaak aangenomen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Mark Zuckerberg, oprichter van de populaire sociale website Facebook, is door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar. Zuckerberg werd verkozen omdat hij volgens Time meer dan een half miljard mensen met elkaar in contact brengt en de sociale relaties tussen hen in kaart brengt, voor de creatie van een nieuw systeem voor de uitwisseling van informatie. Er wordt aan toegevoegd dat Zuckerberg het leven ingrijpend heeft veranderd. Zuckerberg haalde het voor de Tea Party, Hamid Karzai, Julian Assange en de Chileense mijnwerkers. Vorig jaar ging de titel naar Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. Twee jaar geleden werd Barack Obama verkozen tot figuur van het jaar. Zuckerberg wordt wel geconfronteerd met verschillende klachten over de privacy van gebruikers van de website.


Het Franse bedrijf Atos Origin, aanbieder van informaticadiensten, neemt de informaticadivisie van Siemens over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 850 miljoen euro. De Duitse engineeringgroep neemt in ruil voor minstens vijf jaar een belang van 15 procent in Atos. Door de operatie verliezen 1.750 personeelleden van de Siemens-afdeling hun baan. In Duitsland vallen 650 ontslagen. Vooral de ondersteunende diensten worden getroffen. Atos Origin heeft van Siemens ook een outsourcingscontract toegewezen gekregen. Volgens de bedrijven vertegenwoordigt het strategische partnerschap een waarde van 5,5 miljard euro over zeven jaar. Atos en Siemens willen op die manier naar eigen zeggen uitgroeien tot Europees marktleider in de informatica-dienstverlening. De verkoop van de Siemens-divisie komt niet onverwacht. Siemens had de afdeling al verzelfstandigd en te koop gesteld.


Geldschieters willen de Wereldbank helpen aan 50 miljard dollar voor het fonds om de armste landen te helpen. Dat is volgens de Wereldbank 18 procent meer dan drie jaar geleden werd opgehaald bij de vorige rondgang. Het geld voor de International Development Association (IDA) komt dit keer van éénenvijftig landen en andere geldschieters van de Wereldbank. De organisatie helpt daarmee de negenenzeventig armste landen van de wereld in de komende drie jaar. Het geld is bestemd voor de aanleg van wegen, gezondheidszorg, onderwijs en milieu. Vooral Afrikaanse landen zijn de belangrijkste begunstigden van het hulppakket. Ook wordt een deel van het geld opzijgelegd om Haïti te helpen na de aardbeving. De steun bestaat vooral uit zachte leningen, waarover geen rente betaald hoeft te worden en waarbij een lange termijn van terugbetaling wordt gehanteerd.


Het Zweedse bedrijf Electrolux, producent van huishoudtoestellen, heeft bekend gemaakt een fabriek in Canada te sluiten. Daardoor verliezen 1.300 mensen hun baan. Ook in Europa worden nog eens 800 banen geschrapt. De fabriek in Canada sluit over drie jaar zijn deuren. De productie verhuist naar een nieuwe vestiging, maar de betrokken locatie is nog niet bekend. In Europa wordt over twee jaar een sanering doorgevoerd. Er werd echter niet gezegd welke vestigingen zouden worden getroffen. De nieuwe operatie zou het sluitstuk moeten worden van een herstructurering die gespreid werd over een periode van acht jaar en waarbij de productie systematisch naar goedkopere loonlanden wordt overgebracht. Electrolux is wereldwijd de tweede grootste producent van huishoudtoestellen wereldwijd. Marktleider is het Amerikaanse Whirlpool. De sector wordt getroffen door belangrijke herstructureringen, als antwoord op de dalende verkoop en de concurrentie van goedkopere producten.


De Spaanse kledingretailer Inditex, de groep boven ketens als Zara en Massimo Dutti, heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,18 miljard euro. Dat is een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan nieuwe winkelopeningen in bestaande markten en een succesvolle expansie in Azië. De omzet steeg met 14 procent tot 8,87 miljard euro. Inditex opende tijdens de eerste negen maanden van dit jaar driehonderd nieuwe winkels, verspreid over vijfenveertig landen. In Europa lanceerde de groep ook een onlinewinkel van zijn belangrijkste keten Zara. Voor het hele jaar geeft de groep geen vooruitzichten, maar Inditex geeft wel aan onverminderd door te gaan met zijn expansie. Sinds eind oktober openden er intussen alweer bijna honderd winkels. Eerder deze maand vierde het concern zijn vijfduizendste vestiging.


Deutsche Bank heeft in Las Vegas een eigen casino geopend. The Cosmopolitan is één van de grootste en duurste casino's van Las Vegas. Deutsche Bank is eerder onvrijwillig in de goksector terecht gekomen. De bank had een lening toegestaan aan vastgoedtycoon Ian Bruce Eichner, maar die kwam tijdens de financiële crisis in problemen. Om het geïnvesteerde bedrag niet volledig te verliezen, besloot Deutsche Bank uiteindelijk om het project over te nemen en zelf het casino af te werken. The Cosmopolitan heeft ongeveer 4 miljard dollar gekost. Het complex telt vijftig verdiepingen. Aan de bezoekers worden vijftienhonderd gokautomaten, tachtig speeltafels en meerdere clubs en restaurants aangeboden. Het aanpalende hotel biedt ongeveer achthonderd kamers voor ongeveer 200 dollar per nacht. Het zou Deutsche Bank minstens vijftien jaar kosten om de investering terug te winnen.


Het Amerikaanse model Marissa Miller heeft naakt geposeerd voor een preventiecampagne tegen huidkanker. Miller, actief als model van onder meer Victoria's Secret, poseerde voor een foto die op t-shirts wereldwijd in verschillende boetieks van Marc Jacobs zal worden verkocht. De opbrengst van de actie gaat naar het Cancer Institute van de New York University. Miller treedt daarmee in de voetsporen van eerdere beroemdheden die voor de campagne model stonden, zoals Heidi Klum, Dita Von Teese, Naomi Campbell, Helena Christensen en Victoria Beckham. Miller is sinds vorig jaar ambassadrice van The American Cancer Society Making Strides Against Breast Cancer. De opbrengst van haar webwinkel is bestemd voor die organisatie. Daarnaast steunt het tweeëndertigjarige model ook de Young Survival Coalition.


Door de economische crisis hebben de welvarende landen hun belastinginkomsten vorig jaar dalen tot het laagste niveau sinds het begin van de jaren negentig. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Door de lagere economische activiteit ontvangen de overheden heel wat minder inkomsten, temeer omdat veel landen de impact van de economische crisis trachten te milderen door allerlei belastingkortingen. Opgemerkt wordt dat de gemiddelde belastingdruk bij de leden van de organisatie op twee jaar is gedaald van 35,4 procent naar 33,7 procent. Denemarken blijft het land met de hoogste belastingdruk (48,2 procent), gevolgd door Zweden (46,4 procent). Helemaal achteraan staat Mexico met een belastingdruk van 17,5 procent, voorafgegaan door Chili (18,2 procent). België staat met een belastingdruk van 43,2 procent op de vierde plaats.


De problemen bij motorfabrikant Rolls Royce zorgen ervoor dat de Europese vliegtuigbouwer Airbus dit jaar minder superjumbo's zal kunnen leveren dan eerder was voorzien. Ook volgend jaar zal het bedrijf de gestelde doelstellingen niet halen. Dat heeft Thomas Enders, topman van Airbus, verklaard. Dit jaar zal Airbus volgens Enders slechts negentien toestellen kunnen leveren, terwijl er eerder twintig exemplaren waren gepland. De impact op de leveringsdoelstellingen voor volgend jaar is nog niet duidelijk. Het incident met een Trent-motor van een Airbus A380 van luchtvaartmaatschappij Qantas-vlucht heeft de verstoringen en complicaties van de productie volgens Enders in een brief aan het personeel alleen maar doen toenemen. Begin november ontplofte een Trent-motor van een superjumbo van Qantas tijdens een vlucht. De motor bleek een productiefout te bevatten. De noodzakelijke aanpassingen vertragen opnieuw de productie van de superjumbo.


De Zwitserse bank UBS heeft in een brochure de dresscode vastgelegd voor medewerkers die met particuliere klanten in aanraking komen. Het gaat niet om aanbevelingen, maar om voorschriften. De vrouwelijke medewerkers moeten volgens de voorschriften een grijs, zwart of donkerblauw mantelpakje dragen. De rok komt tot op het midden van de knie of maximaal vijf centimeter lager. De schoenen moeten stijlvol zijn, blinkend zwart van kleur zijn en voorzien zijn van een hak van ten hoogste zeven centimeter. Tatoeages en piercings zijn verboden. Zonnebrillen zijn toegelaten, maar alleen buiten. Parfums mogen niet te uitgesproken zijn, maar moeten wel merkbaar zijn vanaf een armlengte afstand. De medewerkster krijgen de raad geregeld van parfum te veranderen. Ook voor de mannelijke medewerkers gelden strenge kledingvoorschriften.


Het Nederlandse kabelbedrijf Draka Holding organiseert in januari volgend jaar in Amsterdam een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Daar moet het openbaar bod van het Italiaanse concern Prysmian op het Nederlandse bedrijf worden besproken. Draka meldt verder dat het in overleg is met vertegenwoordigers en adviseurs van het Chinese Xinmao, dat eveneens een bod heeft gedaan op het Nederlandse bedrijf. Prysmian heeft een bod van 828 miljoen euro gedaan op Draka Holding. Het Chinese Xinmao lanceerde een hoger bod van 1 miljard euro, waardoor de overname door Prysmian uiteindelijk toch niet doorging. Xinmao hoopte de overname in het tweede kwartaal van volgend jaar te kunnen afronden, maar uiteindelijk kiest het bestuur van Draka toch voor het Italiaanse voorstel. Die combinatie zou wereldwijd de grootste fabrikant vormen van kabels voor telecommunicatie en industrie.


De Zwitserse farmagroep Novartis heeft een belang van 23 procent in de Amerikaanse oogverzorgingsspecialist Alcon gekocht voor een bedrag van 12,9 miljard dollar. Daardoor heeft Novartis alle aandelen van Alcon in handen. De Zwitserse groep kocht in april twee jaar geleden in eerste instantie een belang van 25 procent in Alcon over van de voedingsgroep Nestlé. Begin januari dit jaar nam Novartis ook het resterende belang van 42 procent van Nestlé in het Amerikaanse bedrijf over. Door de overname groei Novartis uit tot één van de grootste concerns op het gebied van oogverzorging in de wereld. Die industrie is een veelbelovend marktsegment, gezien de verouderende wereldbevolking. De diversificatie moet ook Novartis ook helpen zijn verliezen te compenseren wanneer de patenten op enkele topgeneesmiddelen, zoals de bloeddrukverlager Diovan, vervallen.


De economische kloof tussen landen uit de eurozone wordt de komende jaren alleen maar groter. Dat is de conclusie van een rapport van adviesbureau Ernst & Young en de Britse denktank Oxford Economics. Er wordt daarbij onder meer opgemerkt dat de Duitse en Nederlandse economie volgend jaar met ongeveer 2 procent zullen groeien, terwijl de economie van Griekenland, Ierland en Portugal waarschijnlijk een inkrimping zullen kennen. Door de verschillen in economische groei nemen volgens het rapport ook de inkomensverschillen de komende jaren toe. In de noordelijke landen ligt het inkomen over twee jaar waarschijnlijk hoger dan vijf jaar eerder. In landen zoals Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland neemt het inkomen in die periode daarentegen af. De werkloosheid blijft in deze landen de volgende jaren ook veel hoger dan in het noorden.


De Europese Commissie heeft het aangekondigde voorstel voor een versterkte samenwerking rond een Europees patent ingediend. Wanneer het patent wordt goedgekeurd, zullen de geïnteresseerde lidstaten van de Europese Unie een eengemaakt octrooisysteem kunnen invoeren. Dat zou de kosten van het huidige systeem gevoelig moeten kunnen drukken. De discussie rond een Europees patent sleept al jaren aan. De bedoeling was dat de Europese Unie een systeem zou invoeren waarbij een patent in alle lidstaten zou gelden. Momenteel moeten bedrijven en ondernemers in elk land apart een aanvraag indienen. Dat systeem is ontzettend duur, vooral wegens de vertaalkosten. Een unaniem akkoord kon echter niet worden bereikt. Wel verklaarden voldoende lidstaten zich onlangs bereid om tot een versterkte samenwerking over te gaan, een procedure die het mogelijk maakt dat een groep landen initiatief neemt in een bepaald dossier. De andere lidstaten behouden de kans later aan te sluiten.


Het Ierse parlement heeft het internationale steunpakket goedgekeurd. Het voorstel werd door éénentachtig parlementsleden goedgekeurd. Vijfenzeventig parlementsleden stemden tegen. Het steunpakket voorziet 67,5 miljard euro noodkredieten vanwege de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, waarvoor Ierland in ruil miljarden euro moet besparen. De Ierse premier Brian Cowen beklemtoonde dat Ierland geen andere keuze had dan de internationale steun te aanvaarden. Nieuwe onderhandelingen om kortingen te verkrijgen op de eerdere rente van gemiddeld 5,8 procent, noemde de Ierse premier onrealistisch en onmogelijk. Ierland kampt dit jaar met een tekort op zijn begroting van 32 procent van het bruto binnenlands product, als gevolg van staatsingrepen in de noodlijdende banksector. Dat is een naoorlogs Europees record. De Ierse regering diende vijf banken te redden.


Meer Nieuws

Wednesday, December 15, 2010

Olympisch Stadion Londen moet atletiektempel blijven

Het Olympisch Stadion in Londen moet ter beschikking blijven als atletiek-stadion. Dat hebben een aantal Britse Olympische atleten, zoals Kelly Holmes en Daley Thompson, gezegd in een reactie op berichten dat het stadion mogelijk na afloop van de Olympische Spelen over twee jaar omgevormd zou worden. Onder meer voetbalclub Tottenham Hotspur zou het stadion willen overnemen, maar in die plannen is voorzien dat de atletiekpiste zou worden opgebroken. De atletenorganisatie UK Athletics heeft het voorstel van de voetbalclub, die daarbij een samenwerking zou aangaan met de uitbater van de O2 Arena, compleet onaanvaardbaar genoemd.

"Het behoud van de atletiekpiste is een sportieve belofte aan een hele gemeenschap voor vele generaties van de toekomst," voeren de atleten aan tegenover BBC News. "De plannen van Tottenham Hotspur vormen een inbreuk tegen de belofte dat Londen ook na de Olympische Spelen over een atletiekstadion van wereldklasse zou kunnen beschikken." Naast Tottenham Hotspur is ook voetbalclub West Ham United door de Olympic Park Legacy Company geselecteerd als een bevoorrechte overnamekandidaat voor het Londense Olympisch stadion. Tottenham Hotspur wil een stadion creëren met 80.000 zitplaatsen. Daarvoor moet de atletiekpiste echter wijken. In de plannen van West Ham, dat mikt op 60.000 zitplaatsen, blijft er wel ruimte voor atletiek-activiteiten.

De atleten merken op dat een atletiekstadion niet alleen aan de topsport ten goede zou komen, maar ook een promotie zou kunnen betekenen voor de atletieksport bij de Britse jongeren. "Het is de bedoeling dat de Olympische Spelen een tastbare nalatenschap bieden aan de Britse gemeenschap," merkt gewezen loper Steve Cram op. Hij wijst daarbij onder meer naar de Velodrome in Manchester, die werd gebouwd voor de Commonwealth Games acht jaar geleden. Die inspanningen werpen volgens Cram duidelijk hun vruchten af, verwijzend naar het internationale topniveau dat de Britse baanwielrenners op dit ogenblik hebben bereikt.

Labels: , ,

Chinese drankengroep Baijiu werkt aan internationale doorbraak

De Chinese drankengroep Shui Jing Fang Baijiu, die op dit ogenblik in de belangstelling staat van Diageo, heeft plannen om zijn activiteiten wereldwijd uit te breiden. Baijiu, de Chinese nationale drank, is sinds kort te koop op de luchthavens van Chicago en Dallas en mikt op de eerste plaats op Chinese toeristen en expats. Die markt kent echter een bijzonder snelle uitbreiding, want geraamd wordt dat dit jaar ongeveer vijftig miljoen Chinese toeristen een reis naar het buitenland ondernemen. Volgens cijfers van de World Tourism Organisation van de Verenigde Naties zou dat aantal tegen het einde van het decennium kunnen opgelopen zijn tot 100 miljoen toeristen. Dat komt overeen met de totale bevolking van een land zoals Mexico.

Begin volgend jaar zou Baijiu ook op drie andere Amerikaanse luchthavens te koop worden aangeboden. "Snel daarna zouden ook twee Europese luchthavens volgen," voert de zakenkrant Financial Times aan. Er wordt aan toegevoegd dat de alcoholconsumptie in China de voorbije jaren weliswaar een belangrijke groei heeft gekend, wat de aandacht van heel wat buitenlandse drankenmarketeers heeft getrokken, maar toch wordt opgemerkt dat het succes van buitenlandse merken op de Chinese drankenmarkt relatief beperkt blijft. Uit cijfers van Euromonitor blijkt dat Baijiu in China inmiddels een jaarlijkse omzet van vier miljard liter laat optekenen.

Daartegenover staat een verkoop van slechts 18 miljoen liter cognac op de Chinese markt. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet van Baijiu tot het midden van het decennium wellicht met 5 procent per jaar zal toenemen. Jeremy Cunnington, analist bij Euromonitor, zegt wel dat er rekening mee moet worden gehouden dat de drankenmarkt bijzonder competitief is, vooral wanneer er internationale lanceringen ter sprake komen. "Die internationale groei zal dan ook slechts heel geleidelijk kunnen gerealiseerd worden," voert hij aan. "Er is immers een brede waaier van producten die met elkaar concurreren." Hij wijst er ook op dat andere Aziatische merken buiten de eigen regio slechts matig succes kennen. Onder meer het Japanse sake heeft slechts een marginale internationale verkoop.

Labels: , , ,

Apple wordt met iPad grote speler in computersector

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple kan zijn aandeel op de wereldwijde computermarkt gevoelig uitbreiden. Dat is de conclusie van een rapport van de zakenbank Goldman Sachs. Die groei zou te danken zijn aan de populariteit van de iPad. Analist Bill Shope merkt op dat het aandeel van Apple op de computermarkt de voorbije vijftien jaar nooit boven de 5 procent is uitgestegen. Dankzij de populariteit van de tablet-sector zou dat aandeel volgend jaar volgens hem echter kunnen groeien tot 12 procent. Shope voert aan dat Apple volgend jaar wellicht 37,2 miljoen exemplaren van de iPad zal verkopen. Het bedrijf zou daardoor een aandeel van 68 procent hebben op de tablet-markt.

"Ook de traditionele Mac-computer zou echter stand houden, ondanks het kannibalisme van de iPad," merkt het magazine Venture Beat op. "Uit onderzoek van NPD Group blijft dat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar meer dan vier miljoen Mac-computers zullen worden verkocht. Dat is een nieuw record. Tot nu ligt de verkoop 20 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de groei in het buitenland groter is dan in de Verenigde Staten." Shope wijst voor het succes van Apple naar het ecosysteem van software en content die het bedrijf heeft gecreëerd. Hij voert aan dat vele consumenten kiezen voor Apple voor het design, maar daarna trouw blijven omdat de overstap naar een ander platform teveel zou kosten.

Volgens Shope is de omzetgroei van Apple in vergelijking met de operationele kosten van het bedrijf - waarbij sinds de introductie van de online muziekwinkel iTunes zeven jaar geleden sprake is van een verdrievoudiging - grotendeels te danken is aan dit ecosysteem. "Eens de consument een Apple-product heeft gekocht, is hij geneigd om bij hetzelfde merk te blijven voor andere aankopen, omdat die allemaal verbonden zijn aan hetzelfde platform," merkt Shope op. De analist van Goldman Sachs merkt op dat het iPad-segment tegen eind volgend jaar ook groter geworden zal zijn dan de traditionele Mac-sector. De iPad zal volgens Shope dan ook voor een totale omwenteling in de wereldwijde computersector zorgen.

Labels: , , ,

Schoonheidsslaap is niet louter een mythe

Het principe van de schoonheidsslaap is geen mythe. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Karolinska Institute uit Stockholm. Daarbij wordt opgemerkt dat mensen die langere tijd slaap moeten ontberen minder aantrekkelijk en gezond lijken dan personen die wel voldoende rust hebben genoten. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten van nut kunnen zijn in de medische sector en geneesheren zouden kunnen toelaten om signalen van gezondheidsproblemen bij hun patiënten te detecteren. Bovendien wordt opgemerkt dat slaapproblemen door die percepties potentieel ook maatschappelijke gevolgen kunnen hebben.

"Het concept van de schoonheidsslaap is genoegzaam bekend," merken de onderzoekers op. "Daarvoor was tot nu toe echter geen wetenschappelijk bewijs aangebracht." Onderzoeksleider John Axelsson merkte op dat het Zweedse onderzoek echter heeft aangetoond dat de slaapkwaliteit wel degelijk een invloed heeft op de aantrekkelijkheid. Daarbij bleek immers dat het publiek positiever reageerde op foto's van proefpersonen die voldoende slaap hadden genoten dan op foto's van dezelfde personen wanneer die met een gebrek aan slaap waren blootgesteld. Het publiek was volgens Axelsson van mening dat de personen met een voldoende slaap aantrekkelijker, gezonder en minder vermoeid leken.

De onderzoekers stellen dan ook dat een gezonde slaap van acht uur dan ook een normale manier is om aan het uiterlijk te werken. Er wordt aan toegevoegd dat de slaapgeschiedenis van een persoon kan bijdragen aan zijn aantrekkelijkheid bij anderen. "Wellicht heeft dat te maken met het biologische belang van een gezonde slaap," voeren de onderzoekers aan. "Dat belang heeft er mogelijk toe geleid dat mensen een gevoeligheid hebben aangekweekt voor slaap-gerelateerde aanwijzingen bij anderen. Een goede nachtrust zou dan ook door de omgeving als een evolutionair voordeel kunnen worden bestempeld, wat de seksuele aantrekkingskracht zou verhogen om succesvolle genen te kunnen doorgeven."

Labels: ,

Russisch leger plant zware investeringen in technologie

Het Russisch leger gaat volledig overschakelen op digitale defensiesystemen. Daarvoor is een budget voorzien van 300 miljard roebel (10 miljard dollar). Dat heeft generaal Nikolai Makarov, chef van de generale staf van het Russische leger, bekend gemaakt. De Russische eerste minister Vladimir Poetin had eerder aangekondigd dat de Russische regering een bedrag van 20 triljoen roebel heeft gereserveerd om het leger de volgende negen jaar te moderniseren. In de plannen van het Russische leger is onder meer een eengemaakt luchtdefensie-systeem voorzien. De basis daarvan zou over twee jaar worden gelegd. Het systeem zou over tien jaar helemaal operationeel moeten zijn.

"Vice-premier Sergei Ivanov merkte op dat 79 procent van het budget van het Russische ministerie van defensie zal geïnvesteerd worden in de aankoop van hightech-wapens," aldus de Russische krant The Moscow Times. "De rest zal worden besteed aan de modernisering en het herstel van de bestaande uitrusting." Makarov merkt op dat er met een eengemaakt luchtdefensie-systeem moet voor gezorgd worden dat Rusland onder één grote paraplu ten allen tijde en onder elke omstandigheid beschermd zal zijn tegen aanvallen van intercontinentale ballistische raketten, bedreigingen van raketten op middellange afstand en projectielen vanuit de ruimte.

Russisch eerste minister Vladimir Poetin benadrukte dat er voor de modernisering van het Russische leger belangrijke technologische innovaties zullen moeten worden doorgevoerd. Poetin voerde daarbij aan dat ongeveer 1.300 nieuwe types van uitrusting zullen moeten worden geïntroduceerd. Daarvoor zullen volgens Poetin nieuwe productie-sites worden geopend of zullen bestaande fabrieken moeten worden uitgebreid. Voor de modernisering van het militaire apparaat zal volgens Makarov ook beroep moeten worden gedaan op buitenlandse uitrusting en technologie. Hij voegde er aan toe dat het Russische leger op termijn volledig moet worden gevormd met beroepssoldaten.

Labels: , ,

Japanse wintersportsector smeekt om sneeuw

De Japanse wintersportsector dreigt een bijzonder moeilijk jaar tegemoet te gaan. Een abnormaal warme winter, die echter de voorbije jaren een trend geworden lijkt te zijn, heeft tot een groot tekort aan sneeuw gezorgd in de Japanse skigebieden. Daardoor zijn vele uitbaters verplicht om hun gebieden slechts gedeeltelijk open te stellen of de openingsperiode te verlaten. Het Japanse Meteorological Agency zei te verwachten dat de temperaturen snel opnieuw tot hun normale niveaus zouden terugkeren onder invloed van La Nina, die gedeelten van de Stille Oceaan zou moeten afkoelen. Waarnemers stellen echter dat de sector niets anders kan dan gelaten wachten op een ommekeer.

Het Japanse weerbureau merkt op dat de temperaturen in een aantal gebieden in het noorden van het land al sinds midden november twee graden boven het normale niveau blijven. "In het sneeuwrijke Sukayu in de prefectuur Aomori werd zopas een sneeuwhoogte van 28 centimeter gemeten," meldt de website Japan Today. "Dat is ongeveer één derde van het niveau van een gemiddeld jaar. De opening van het skigebied van Mount Reisui in Yubari op Hokkaido, oorspronkelijk voorzien voor eind november, moest worden uitgesteld." Yoshimitsu Sakai, general manager van Mount Reisui, merkte op dat zelfs tijdens het gebruik van de sneeuwkanonnen de sneeuw bleef smelten.

De directie van Mount Reisui zag zich verplicht om de bezoekers naar andere gebieden, waar nog wel skimogelijkheden waren, over te brengen. Sakai hoopte dat een temperatuurdaling Mount Reisui zou toelaten om minstens één skipiste met kunstsneeuw te openen. Ook Hakuba Happo-one in Hakuba, één van de sites van de Nagano Olympics, moest de opening van het winterseizoen naar een latere datum verschuiven. Er wordt opgemerkt dat het Naeba-skigebied in de prefectuur Niigata, dat jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers ontvangt, op dit ogenblik slechts vier van de drieëntwintig skiliften kan gebruiken. Naeba moest meer dan een maand lang sneeuwmachines inzetten om voor voldoende skigelegenheid te voorzien.

Labels: ,

Exotische soorten hebben grote economische kost

De impact van invasieve exotische soorten op de economie mag niet worden onderschat. Dat is de conclusie van een onderzoek van de internationale wetenschappelijke organisatie Cabi in opdracht van het Britse ministerie van milieu, de Schotse regering en de Welshe overheid. De onderzoekers berekenden dat het probleem Engeland jaarlijks een schadepost van 1,3 miljard pond per jaar oplevert. In Schotland wordt gewag gemaakt van een schade van 251 miljoen pond per jaar, terwijl in Wales rekening zou moeten worden gehouden met een kost van 133 miljoen pond. De onderzoekers merken op dat de schade voor Engeland groter is, omdat invasieve exotische soorten daar meer ingeburgerd zijn.

"Exotische soorten kunnen volgens de onderzoekers belangrijke schade aanrichten aan lokale teelten, biotopen en ecosystemen," aldus BBC News. "Richard Benyon, Brits minister van leefmilieu, merkt dan ook op dat deze soorten een belangrijke impact hebben op de Britse economie en de eigen natuur zware schade kunnen toebrengen. Hij voegt er aan toe dat de controle van deze bedreigende soorten steeds duurder zal worden, tenzij de samenleving de nodige stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat deze indringers niet de kans krijgen om zich te vestigen en te verspreiden. Een snel ingrijpen lijkt volgens Benyon misschien wel zware investeringen te vergen, maar hij voegt er aan toe het onderzoek duidelijk aantoont dat een drastisch optreden de meest efficiënte aanpak vormt."

"Drastische maatregelen betekenen op termijn een belangrijke besparingen en helpen bovendien om de inlandse natuur te laten bloeien," voert Benyon aan. Jane Davidson, Welsh minister van leefmilieu, voegt er aan toe dat het belangrijk is dat duidelijk begrepen wordt welke relatie en impact het fenomeen heeft op de lokale economie. Uit het onderzoek van Cabi blijkt dat het konijn de meeste schade toebrengt aan de Britse economie, gevolgd door de Japanse duizendknoop. Andere schadelijke diersoorten zijn volgens Cabi de rat, de huismus en de Amerikaanse nerts. Bij de planten wordt onder meer gewag gemaakt van de rododendron en de reuzenberenklauw.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De lezers van het Amerikaanse tijdschrift Time hebben Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar. De veelbesproken Assange gaat in de eindrangschikking de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en popidool Lady Gaga vooraf. De Amerikaanse president Barack Obama staat op de zesde plaats, gevolgd door Steve Jobs, topman van het technologiebedrijf Apple. Maar ook de Chileense mijnwerkers, die dankzij een spectaculaire reddingsactie een mijninstorting overleefden, staan in de top tien. De mijnwerkers eindigden op de achtste plaats, net voor de werkloze Amerikaan. Op de tiende plaats staat Mark Zuckerberg, oprichter van de sociale netwerksite Facebook. Vorig jaar werd Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, door de lezers van Time verkozen tot persoonlijkheid van het jaar.


Het internetbedrijf Yahoo heeft plannen om 650 banen te schrappen. Daarmee zou het bedrijf zijn personeelsbestand met 5 procent afbouwen. Yahoo kampt met groeiende concurrentie van Google en Facebook. De meeste ontslagen zouden vallen binnen de divisie diensten voor consumenten en adverteerders ontwikkelt, zoals Yahoo Mail. De herstructurering is de vierde sanering voor de internetgroep in drie jaar tijd. Yahoo ziet steeds meer gebruikers en reclame-inkomsten verdwijnen richting Google en Facebook. Bij Yahoo werken vandaag ongeveer 14.000 mensen. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, zou met de reorganisatie echter niet alleen op kosten willen besparen, maar zou ook willen bereiken dat de verschillende onderdelen van het bedrijf nauwer met elkaar zouden gaan samenwerken. In de lente van vorig jaar schrapte Yahoo ook al eens 5 procent van het personeelsbestand. Toen verdwenen er 700 banen.


De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om aan de centrale banken uit de eurozone te vragen om een kapitaalverhoging. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier bekend gemaakt. Door extra kapitaal aan te trekken, dekt de bank zich in tegen mogelijke verliezen van de staatsobligaties die nu massaal worden opgekocht. Momenteel onderschrijft de Europese Centrale Bank voor 5,8 miljard euro aan kapitaal. De kwestie over een mogelijke kapitaalverhoging zou over enkele dagen op de volgende vergadering ter sprake komen. Officieel wil de bank geen commentaar kwijt op de berichten. De voorbije week kocht de Europese Centrale Bank nog voor 2,7 miljard euro staatsobligaties van landen uit de eurozone in. Enkele van die landen, zoals Griekenland en Ierland, verkeren in financiële moeilijkheden. In totaal houdt de Europese Centrale Bank voor 72 miljard euro obligaties aan.


Het Duitse chemieconcern Lanxess neemt de afdeling Elastomers van het Nederlandse concern DSM over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 310 miljoen euro. DSM Elastomers is een producent van Keltan, de merknaam voor het synthetisch rubber ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EPDM). Keltan wordt vooral in de auto-industrie gebruikt, maar ook in de bekabeling en draad en in de bouwsector. Het product heeft een zeer lage densiteit en is goed bestand tegen warmte, oxidatie, chemicaliën en verwering. Bovendien bezit Keltan goede elektrische isolatie-eigenschappen. DSM Elastomers telt wereldwijd ongeveer 420 personeelsleden en verwacht dit jaar een omzet te zullen realiseren van ongeveer 380 miljoen euro. DSM heeft een Keltan-fabriek in het Nederlandse Sittard-Geleen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 160.000 ton. Een tweede fabriek ligt in het Braziliaanse Triunfo, met een jaarlijkse capaciteit van 40.000 ton.


De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de aanloop naar de financiële crisis verschillende enorme blunders gemaakt, waaronder de overname van ABN AMRO. Dat heeft Philip Hampton, de voorzitter van Royal Bank of Scotland, in september vorig jaar gezegd tijdens een bezoek van een groep Amerikaanse parlementsleden aan Londen. Dat blijkt uit een diplomatiek document dat door de klokkenluidersite WikiLeaks naar buiten werd gebracht. De overname gebeurde volgens Hampton op de top van de markt en zonder dat Royal Bank of Scotland voorafgaand aan de transactie een behoorlijk boekenonderzoek zou hebben uitgevoerd. Hampton zou gezegd hebben dat de toenmalige bestuurders van de Britse bank de operatie nooit in vraag stelden. Volgens hem pleegden ze daarmee een inbreuk tegen de verantwoordelijkheden die hen waren toevertrouwd.


De internationale luchtvaartsector zal dit jaar een gezamenlijke winst realiseren van 15,1 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt een winst van 9,1 miljard dollar voorzien. Dat blijkt uit vooruitzichten van de International Air Traffic Association (IATA). In september ging de organisatie nog uit van een gezamenlijke winst van 8,9 miljard dollar voor dit jaar en 5,3 miljard dollar voor volgend jaar. Volgens de luchtvaartorganisatie zijn de vooruitzichten voor het hele jaar vooral beter door een onverwacht sterk derde kwartaal, maar er wordt gewaarschuwd dat er nog altijd hindernissen zijn die een duurzame groei bedreigen. Ondanks de hogere winstvoorspellingen zal het herstel volgens Giovanni Bisignani, topman van de internationale luchtvaartorganisatie, volgend jaar toch nog even afnemen na de sterke opleving in de nasleep van de recessie.


De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat de brandstoftoeslag verhogen wegens de recent sterk gestegen olieprijs. Voortaan moeten passagiers van de Britse luchtvaartmaatschappij op intercontinentale vluchten 10 pond per traject extra betalen. Reizigers zullen voor vluchten van meer dan negen uur daardoor 76 pond aan brandstoftoeslag moeten betalen. De toeslag bij vluchten tot negen uur zullen 63 pond bedragen. In de hoogste prijsklassen wordt dezen prijzen opgetrokken tot 108 pond en 88 pond. De verhoging geldt echter niet voor korte afstanden. De verhoging van de brandstoftoeslag is bedoeld om de oplopende kosten van kerosine op te vangen. De olieprijs is immers opnieuw gestegen. British Airways gaat fuseren met zijn Spaanse branchegenoot Iberia om de kosten te drukken. De maatschappijen verwachten door het samengaan uiteindelijk jaarlijks 400 miljoen euro aan besparingen te realiseren.


De Europese Unie overweegt maatregelen door te voeren om te verhinderen dat vissersboten uit IJsland hun vangsten in Europese havens aan wal te brengen. Dat heeft Maria Damanaki, Europees Commissaris van visserij, gezegd tijdens een beraad met de ministers van visserij van de lidstaten van de Europese Unie. IJsland en de Europese Unie hebben al langere tijd onenigheid over de vangst van makreel. Volgens de Europese Unie maken IJslandse vissers zich schuldig aan overbevissing van de soort. IJsland verhoogde dit jaar unilateraal zijn makreel-quota tot 130.000 ton, tegenover 2.000 ton de voorbije jaren. Maria Damanaki en haar collega Stefan Füle, Europees Commissaris van uitbreiding, hebben eerder gewaarschuwd dat het conflict de toetreding van IJsland tot de Europese Unie in gevaar kan brengen. De Europese Unie en Noorwegen hebben samen een quotum van bijna 584.000 ton voor zichzelf aangegeven.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt dertien bestemmingen vanaf het vliegveld Airport Weeze, vlakbij de Nederlandse grens. De maatregel is een reactie op de invoering van een nieuwe toeristenbelasting in Duitsland. De routes vervallen vanaf de zomerdienstregeling van volgend jaar. Het gaat om vluchten van en naar onder meer Berlijn, Krakau, Oslo, Santander en Zaragoza. In totaal gaat het wekelijks om vierentachtig vluchten. Ook op enkele andere Duitse luchthavens worden vluchten geschrapt. Vanaf de luchthaven Berlijn-Schönefeld vervallen vier vluchten, vanuit Bremen acht vluchten en vanaf Frankfurt-Hahn negen vluchten. Duitsland voert begin volgend jaar een nieuwe luchtvaartbelasting in. Voor elke reiziger die vertrekt vanaf een Duitse luchthaven moet een extra belasting worden betaald. Het tarief is afhankelijk van de vluchtafstand en bedraag 8 euro, 25 euro of 45 euro. Voor alle Europese bestemmingen geldt het tarief van 8 euro.


Het Britse olieconcern British Petroleum stoot zijn Pakistaanse activiteiten rond oliewinning aan. Daarover werd een overeenkomst gesloten met United Energy Group (UEG). Met de transactie is een bedrag gemoeid van 775 miljoen dollar. De verkoop betreft negen blokken voor productie en exploratie in de provincie Sindh en vier off-shore activiteiten in de Arabische Zee. Naar verwachting zal de verkoop in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond. Voor United Energy Group, dat onder meer opereert in China en Indonesië, is het de eerste stap op de Pakistaanse markt. Het concern is momenteel onderdelen aan het verkopen om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico dit voorjaar te kunnen betalen. British Petroleum wil tot 30 miljard dollar ophalen. Inmiddels werden ongeveer al voor 21 miljard dollar verkocht.


Een rechtbank in Londen heeft beslist om Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks, op borgtocht vrij te laten. Omdat de Zweedse overheid in beroep is gegaan tegen de vrijlating, moest Assange echter alsnog in de cel blijven. Assange meldde zich vorig week vrijwillig bij de Britse politie nadat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen de oprichter van Wikileaks had uitgeschreven. Assange wordt door twee Zweedse vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De rechter bepaalde verder dat Assange tijdens het onderzoek rond een mogelijke uitlevering aan Zweden, in Groot-Brittannië moet blijven. Assange is ook verplicht om een enkelband te dragen. De oprichter van Wikileaks heeft de beschuldigingen altijd ontkend en kondigde eerder al aan dat hij een uitlevering zal aanvechten. Volgens Assange zijn de beschuldigingen aan zijn adres politiek geïnspireerd en zijn ze een wraakactie voor de publicatie van duizenden geheime berichten door Wikileaks.


De Spaanse overheid is er met een obligatie-uitgifte een bedrag van 2,513 miljard euro op te halen. De Spaanse regering, die gemikt had op een bedrag van 2 miljard euro tot 3 miljard euro, is tevreden over de uitgifte van het staatspapier, dat looptijden heeft van twaalf en achttien maanden. De operatie is echter wel gevoelig duurder geworden in vergelijking met een gelijkaardige actie vorig jaar. De rente op het éénjarige staatspapier bedraagt immers 3,449 procent. Dat is ruim 100 basispunten meer dan tijdens de maand november. De rente op anderhalf jaar steeg van 2,664 procent naar 3,721 procent. De rente voor het Spaanse staatspapier stijgt omdat in de financiële sector gevreesd wordt dat Spanje dezelfde weg opgaat als Griekenland en Ierland, die beiden internationale steun moesten zoeken om een failliet te vermijden.


De Europese Commissie heeft ingestemd met de verlenging van het hulpplan voor de Griekse banken met zes maanden. Het hulpplan loopt nu tot eind juni volgend jaar. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zorgden voor 10 miljard euro voor het Hellenic Financial Stability Fund, waarmee de Griekse banken geherkapitaliseerd kunnen worden. De operatie maakte deel uit van de lening van 110 miljard euro die Griekenland in mei van dit jaar toegewezen kreeg. De Europese Commissie controleert regelmatig of het geld gebruikt wordt in overeenstemming met de Europese regels voor staatssteun. De Europese Commissie stelt dat de verlenging van het hulpplan een goede maatregel is om de Griekse economische crisis te bestrijden. Jürgen Stark, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, had eerder nog in een Grieks kranteninterview gezegd dat Griekenland zijn structurele hervormingen moest verscherpen.


Het Amerikaanse bedrijf Thermo Fisher Scientific, de grootste fabrikant van labo-instrumenten ter wereld, neemt zijn sectorgenoot Dionex over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Het eveneens Amerikaanse Dionex is vooral bekend als producent van instrumenten en producten om de zuiverheid van water te testen. Het bedrijf wordt vaak geciteerd wanneer milieu-analyses moeten worden gedaan. Thermo Fisher hoopt via Dionex voet aan wal te krijgen in andere sectoren dan de medische en farmaceutische industrie. Dionex verkoopt onder meer verschillende tests voor de voedingsindustrie en de chemische sector. Verwacht wordt dat de overname tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zal kunnen afgerond worden. Dionex wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Thermo Fisher Scientific, dat vier jaar geleden ontstond uit een fusie van Thermo Electron en Fisher Scientific International.


Het Franse energieconcern GdF Suez gaat in Kameroen meer dan 3 miljard dollar investeren in een installatie om aardgas vloeibaar te maken. Daarover heeft het Franse concern een overeenkomst ondertekend met het Kameroenese staatsbedrijf Societe Nationale des Hydrocarbures. De bouw van de lng-fabriek zou volgens Jean-Marie Dauger, topman van de aardgasdivisie van GdF Suez, de volgende drie tot vier jaar van start moeten kunnen gaan. De terminal zal bestaan uit een productie-eenheid, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de havenstad Kribi. De fabriek zou een productiecapaciteit krijgen van 3,5 miljoen ton per jaar. Tijdens de bouwfase zou het project volgens het Franse energieconcern werk bieden aan ruim vijfduizend arbeiders. De voorlopige ontwerpstudies over de fabriek zouden in een vergevorderd stadium verkeren.


Meer Nieuws