Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 20, 2011

Madonna wordt uithangbord wodkamerk Smirnoff

Popzangeres Madonna heeft een samenwerkingsconstract gesloten met Smirnoff, het wodka-merk van het drankenconcern Diageo. Hoewel de drieënvijftigjare zangeres inmiddels moet rekening houden met jongere iconen zoals Lady Gaga, heeft Madonna volgens Diageo een tijdloze uitstralingen. Volgens Michelle Klein, vice-president voor wereldwijde content en communicatie, staat Madonna gelijk met originaliteit. Volgens haar creëert Madonna steeds opnieuw - in dans, mode of muziek - culturele bewegingen.

"Madonna is een echte trendsetter," merkt Michelle Klein op tegenover het magazine Advertising Age. Het magazine merkt op dat Madonna volgens de Davie Brown Index van Marketing Arm door 98 procent van de Amerikaanse consumenten wordt herkend. Daarmee scoort ze 20 procentpunten beter dan Kate Perry en staat ze op gelijke hoogte met Tom Cruise, Denzel Washington en Bill Gates. Op het gebied van invloed daarentegen staat Madonna op een 478ste plaats, in de omgeving van Jada Pinkett-Smith en Bette Midler.

De samenwerking tussen Madonna en Smirnoff gaat gepaard met een internationale wedstrijd, waarbij fans van het wodka-merk kunnen proberen om als danser aangeworven te worden voor de volgende tournee van de zangeres. Smirnoff is het grootste wodka-merk van de wereld en domineert ook de Amerikaanse markt, waar het dochterbedrijf van Diageo met een omzet van 231,8 miljoen dollar een aandeel heeft van 21 procent. Op de tweede plaats staat Absolut met een marktaandeel van 9 procent.

Labels: , , ,

Alligator mogelijke bron voor productie biodiesel

Vet van alligators kan mogelijk een alternatieve bron vormen voor biobrandstoffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Louisiana. Daarmee kan volgens onderzoeksleider Rakesh Bajpai mogelijk geholpen worden om een antwoord te bieden aan de kritiek dat de productie van biobrandstoffen ten koste gaat van de voedselproductie. Door het recupereren van het vet kunnen bovendien de kosten van de alligator-verwerkingsindustrie worden teruggeschroefd.

"Bij de productie van vlees en lederwaren gaat jaarlijks ongeveer 15 miljoen pond alligator-vet als afval verloren," benadrukt Rakesh Bajpai. "Uit het onderzoek is echter gebleken dat het vet in een bioraffinaderij zou kunnen worden gerecupereerd en omgezet in biodiesel. Bovendien hebben laboratorium-experimenten dat het alligatorvet beter geschikt is voor de productie van biodiesel dan het vet van een aantal andere diersoorten en op het gebied van samenstelling veel gelijkenissen toont met biodiesel die gewonnen wordt uit soja."

Er wordt steeds meer kritiek geuit op de productie van biodiesel uit plantaardige bronnen, waarbij onder meer wordt gesteld dat de productie de voedselprijzen zou opdrijven. "In de Verenigde Staten werd drie jaar geleden 700 miljoen gallon biodiesel geproduceerd," stipt Bajpai nog aan. "Het grootste gedeelte daarvan was afkomstig uit soja." Er wordt dan ook intensief gezocht naar alternatieve bronnen voor de productie van biodiesel. Het vet van alligators zou nagenoeg helemaal voldoen aan de kwaliteitsnormen voor biodiesel.

Labels: , ,

Okavango-Zambezi grootste natuurreservaat ter wereld

De Afrikaanse landen Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe hebben een overeenkomst gesloten voor de oprichting van een groot natuurreservaat in de rivierbekkens van de Okavango en Zambezi. Het gebied omvat veertien nationale parken en natuurreservaten, waaronder de wereldberoemde watervallen van Victoria Falls en de rivierdelta van de Okavango. Het nieuwe natuurreservaat beslaat een gebied dat overeenkomt met de helft van de oppervlakte van Frankrijk.

De betrokken landen zeggen te hopen dat het akkoord de rijke biodiversiteit van de regio kan helpen beschermen en een belangrijke stimulans kan vormen voor het ecotoerisme. "Okavango-Zambezi is de grootste beschermde toeristische zone van de wereld," merkte een vertegenwoordiger van de Southern African Development Community. De regio is onder meer bekend voor zeldzame diersoorten zoals cheetahs, Afrikaanse wilde honden en neushoorns. In het gebied leven ook een kwart miljoen olifanten.

Naast de bescherming van de biodiversiteit en het stimuleren van het milieutoerisme, moet het samenwerkingsproject ook leiden tot een verdeling van de voordelen uit natuurlijke rijkdommen, een duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Het gebied omvat een oppervlakte van in totaal 278.000 vierkante kilometer. De betrokken landen ondertekenden vijf jaar geleden een intentie-overeenkomst om in het gebied een aaneengesloten natuurreservaat te creëren.

Labels: , , ,

Tea Party minder populair dan atheïsten en moslims

De conservatieve Tea Party is bij de Amerikaanse bevolking minder populair dan atheïsten en moslims, die in de Verenigde Staten nochtans vaak negatief worden benaderd. Dat is de conclusie van een onderzoek van Robert Putnam en David Campbell, politicologen aan respectievelijk de universiteiten van Harvard en Notre Dame, naar de impact van de religie op de Amerikaanse maatschappij. De onderzoekers stellen dat de resultaten twijfels doet rijzen over het oorsprongsverhaal van de beweging.

"Oorspronkelijk werd gezegd dat de Tea Party was opgebouwd rond politieke leken zonder partijbindingen, maar in werkelijkheid blijkt het om een zwaar geëngageerde republikeinse achterban te gaan," voeren Putnam en Campbell aan. "Het grootste gedeelte van de Tea Party bestaat uit blanke Amerikanen, maar bij een vergelijking met andere blanke republikeinen blijkt dat de leden van Tea Party al een bijzonder lage achting hadden voor immigranten en kleurlingen lang voor Barack Obama Amerikaans president werd. Die standpunten blijven ook vandaag gehandhaafd."

Naast een sociaal conservatieve houding, heeft de Tea Party volgens de onderzoekers ook een nauwe band met religie. "Daarom schuiven politieke kandidaten zoals Michele Bachmann en Rick Perry zichzelf naar voor als vertegenwoordigers van zowel gelovigen als fiscaal conservatieven," stippen Putnam en Campbell nog aan. De onderzoekers noemen de resultaten over de Tea Party verrassend. Op het gebied van populariteit volgt de conservatieve beweging pas op een vijfentwintigste plaats, na onder meer Barack Obama, Sarah Palin, de republikeinen en de democraten.

Labels: ,

Luchthaven Orly zet virtueel personeel in

Op de luchthaven van Orly in Parijs is een experiment gestart met virtueel incheck-personeel. De luchthaven hoopt dat de virtuele personages klantvriendelijker zullen zijn dan de traditionele elektronische displays. Volgens luchthavenuitbater Aéroports de Paris (AdP) zijn de reacties bij het publiek overwegend positief. Tegen het einde van het jaar wordt het project geëvalueerd. Indien dat een positief rapport oplevert, zou het project worden uitgebreid naar de andere terminals en de grotere luchthaven Charles de Gaulle ten noorden van Parijs.

"De avatars blijven altijd vriendelijk en hebben geen behoefte aan rustpauzes," merkt het persbureau Associated Press op. "Bovendien hoeft er ook niet voor stakingen worden gevreesd." De technologie achter het virtuele luchthavenpersoneel werd ontwikkeld door het audiovisuele marketingbureau L'Oeil du Chat. Om de visuele illusie te creëren, werd drie reële incheck-beambten in een studio gefilmd. Het experiment vormt een onderdeel van een reorganisatie van de incheck-procedures op de luchthaven.

Gehoopt wordt dat de inzet van virtual reality de wachttijden op de luchthaven zal kunnen inkorten. Sinds begin dit jaar zijn ook in de luchthavens van Londen en Manchester virtuele beambten operationeel. In Manchester wordt het holografisch personeel onder meer ingezet om de reizigers te herinneren aan de beperkingen op vloeistoffen in de bagage, waardoor het aantal in beslag genomen producten bij de veiligheidscontroles gevoelig zou moeten kunnen worden teruggebracht.

Labels: , ,

Zonnepanelen moeten Australische soldaat efficiënter maken

De Australian National University (ANU) in Canberra heeft een systeem ontwikkeld om de batterijen in de uitrusting van soldaten te vervangen door lichte zonnepanelen. Dat moet de bepakking van de soldaat op een slachtveld gevoelig lichter maken. De gemiddelde soldaat draagt volgens de onderzoekers ongeveer een halve kilogram aan batterijen met zich mee voor de voeding van radio-apparatuur, nachtkijkers, zaklampen en communicatiesystemen. Zonnepanelen op kleding, helmen en tenten kunnen volgens de onderzoekers een alternatief vormen voor die batterijen.

"Elk overbodig gewicht betekent een overlast voor een soldaat," merkt John Caligari, majoor-generaal in het Australische leger, op tegenover de krant The Canberra Times. "Het reduceren van het gewicht maakt een soldaat efficiënter. Patrouilles zouden langer kunnen duren en bovendien zouden soldaten locaties kunnen bereiken die omwille van het gewicht op dit ogenblik ontoegankelijk zijn." Met project heeft een ondersteuning van 2,3 miljoen dollar ontvangen van het Australische ministerie van landsverdediging.

Onderzoeksleider Andrew Blakers stelt dat een conventioneel zonnepaneel ongeveer 0,2 millimeter dik is en zou barsten wanneer men het probeert te breken. De zonnepanelen van de Australian National University zijn echter dunner dan een menselijke haar, wat betekent dat ze rond kleding gevouwen kunnen worden of opgerold kunnen worden voor handig transport. De onderzoekers merken op dat het Australische ontwerp tot 80 procent minder silicium gebruikt om dezelfde energie te leveren als conventionele zonnecellen. De volgende jaren zouden de eerste veldproeven met soldaten worden opgezet.

Labels: ,

Heffing op financiële transacties moet geïnvesteerd worden in jobcreatie

Heffing op financiële transacties moet geïnvesteerd worden in jobcreatie

De inkomsten van een Europese belasting op financiële transacties moeten worden besteed aan de ontwikkeling van een duurzame economie en tewerkstelling. De opbrengsten van die financiële transacties moeten immers kunnen worden aangewend om de schade van financiële crisis, die miljoenen banen heeft gekost, te herstellen. Dat heeft Bernadette Ségol, de nieuwe secretaris-generaal van de European Trade Union Confederation (ETUC), in een interview met het webmagazine EurActiv gezegd.

"Een belasting op financiële transacties mag geen vervanging worden van de bijdragen van de lidstaten aan het Europese budget," stelt Bernadette Ségol. "De heffing moet een bijkomende investering vormen voor het creëren van groei en banen." Ségol voegt er aan toe dat sociale rechten in de Europese Unie onder druk staan en de Europese Commissie zich blijft focussen op een grotere flexibiliteit en liberalisering. Een duurzaam model dat flexibiliteit en veiligheid (flexicurity) combineert, werkt volgens haar alleen wanneer geld wordt geïnvesteerd in werknemers die zijn moeten afvloeien.

"In Denemarken zijn er heel wat inspanningen gedaan op het gebied van flexicurity, maar op Europees vlak is daar zelfs nog geen begin mee gemaakt," voert Ségol aan. De secretaris-generaal geeft toe dat de vakbonden zich moeten aanpassen aan de veranderende werkomgeving, maar dat geldt volgens haar evenzeer voor overheden en werkgevers. De sociale dialoog moet volgens haar ook op Europees vlak ernstig genomen worden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In Zweden heeft Kronofogden, de federatie van deurwaarders, een eerste beslag gelegd op banktegoeden van autofabrikant Saab. Dat heeft een woordvoerder van Kronofogden bevestigd. De federatie zegt bijna honderd claims van toeleveranciers op Saab te vertegenwoordigen. Het beslag geldt voor een bedrag van ongeveer 550.000 euro op een Saab-rekening bij de grote Zweedse bank SEB en kan de eerste twee tot vier oudste claims plus rente dekken. Kronofogden heeft meer Zweedse banken om informatie over Saab-tegoeden gevraagd. Buitenlandse banken vallen buiten de incassobevoegdheid van de Zweedse deurwaarders en worden daarom niet benaderd. Schuldeisers hebben volgens de Zweedse wet voorrang op de salarissen van de 3.700 medewerkers van Saab.


De Italiaans-Amerikaanse autocombinatie Fiat-Chrysler overweegt om zijn toekomstig hoofdkantoor te vestigen in Nederland te vestigen. Het gunstige Nederlandse belastingsklimaat zou één van de redenen zijn voor die keuze. Dat heeft de Italiaanse krant La Repubblica gemeld. Bovendien zou een keuze voor één van de beide landen van herkomst van de partners tot naijver kunnen leiden. Sergio Marchionne maakte in februari bekend dat beide bedrijven binnen twee tot drie jaar zouden kunnen fuseren. Marchionne kreeg eerder in Italië felle kritiek te verduren toen hij opperde dat het hoofdkantoor van het fusiebedrijf waarschijnlijk in de Verenigde Staten zou komen. Fiat nam twee jaar geleden de leiding bij Chrysler over.


Buitenlandse bedrijven in Zimbabwe moeten binnen veertien dagen met een aanvaardbaar voorstel komen hoe zij de meerderheid van de aandelen in hun ondernemingen aan lokale partijen zullen overdragen. Dat heeft de regering van Zimbabwe bekend gemaakt. Het ultimatum geldt voor dertien multinationals, vooral uit de mijnbouw en de banksector, zoals een diamantmijn van Rio Tinto en lokale vestigingen van Britse banken zoals Barclays. Ook het voedingsmiddelenconcern Nestlé en British American Tobacco hebben een aanmaning ontvangen. De regering van Zimbabwe heeft al eerder per wet bepaald dat grote buitenlandse bedrijven 51 procent van de aandelen moeten overdragen aan lokale partijen. Anders dreigen ze hun vergunning te verliezen.


Bank of America (BofA) gaat duizenden medewerkers ontslaan. Mogelijk staan er daarnaast nog eens duizenden banen op de tocht als gevolg van een herstructurering. Dat heeft Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Volgens de krant is het zeker dat de bank dit kwartaal nog 3.500 banen zal schrappen. Het is nog niet bekend hoeveel bijkomende banen er verloren zullen gaan als gevolg van het herstructureringsproject, maar volgens bronnen van de krant zou dat kunnen oplopen tot een totaal van 10.000 ontslagen. Dat komt overeen met 3,5 procent van het personeelsbestand. De herstructering zou over drie jaar worden gespreid en deels gebeuren via natuurlijke afvloeiingen en een aanwervingsstop.


Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in de aanloop naar de financiële crisis tientallen gebundelde hypotheekpakketten ten onrechte een hoge kredietwaardering heeft gegeven. Het onderzoek was al opgestart voor het ratingbureau de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagde. Sinds die afwaardering twijfelen steeds meer vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering aan de geheimzinnige werkwijze van de kredietbeoordelaar en aan de geloofwaardigheid en de bekwaamheid van zijn analisten. De Amerikaanse justitie zou vooral geïnteresseerd zijn in gevallen waarin analisten van het ratingbureau hypotheekpakketten een lagere kredietbeoordeling wilden geven, maar door leidinggevenden werden teruggefloten.


Groot-Brittannië blijft erop hameren dat een taks op financiële transacties enkel op wereldschaal kan ingevoerd worden. Anders dreigt volgens de Britse regering een delokalisering van de transacties naar landen die de taks niet toepassen. Daarmee reageert Groot-Brittannië op het voorstel van Frankrijk en Duitsland. De Britse regering zegt onderhandelingen te blijven voeren met zijn internationale partners over de belasting van financiële transacties. Na een bilaterale top in Parijs kondigden de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder aan dat hun regeringen in september voorstellen zullen indienen voor de invoering van een financiële taks op Europese schaal.


Verantwoordelijken van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gestart met een audit van de Griekse boeken. De experts moeten een zesde schijf van de noodhulp aan Griekenland goedkeuren. De Griekse rekeningen worden regelmatig gecontroleerd in het kader van de noodlening van 110 miljard euro die het land toegekend werd. Daarvan is al circa 65 miljard euro gestort. In september zou de zesde schijf, waarbij 8 miljard euro zou worden toegewezen, volgen. De experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zullen ter plaatse de vooruitgang onderzoeken van de hervormingen die door de schuldeisers aan Griekenland werden opgelegd.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft aangekondigd de volgende drie jaar 4 miljard dollar te zullen investeren in China. De nieuwe investering komt bovenop een bedrag van 3 miljard dollar die het bedrijf de voorbije twee jaar al investeerde in China. Het frisdrankenconcern wil de volgende jaren in China nieuwe fabrieken bouwen en bestaande vestigingen uitbreiden. Het wil ook de distributie en marketing van zijn producten verbeteren. Overnames zijn er daarentegen niet gepland. Het concern realiseert 7 procent van zijn omzet in China, dat wereldwijd de derde grootste markt voor Coca-Cola is geworden. Coca-Cola heeft in China meer dan veertig fabrieken en ruim 48.000 medewerkers.


Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa, is geen kandidaat om sectorgenoot Opel over te nemen. Dat heeft Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, benadrukt. Een aantal Duitse media hadden in juni nog gemeld dat het Amerikaanse concern General Motors opnieuw overwoog om zijn Duitse dochter te verkopen. Daarbij werd Volkswagen als een potentiële overnemer naar voor geschoven. Die speculaties stroken volgens Osterloh echter niet met de werkelijkheid. Volgens hem gebruiken de twee bedrijven verschillende technologieën om wagens te bouwen en passen ze dus niet bij elkaar. Ook Dan Akerson, chief executive van General Motors, had vorige maand al formeel ontkend dat Opel in de etalage zou staan.


De bedrijven Peabody Energy en ArcelorMittal hebben hun gezamenlijk vijandig bod gelanceerd op Macarthur Coal, de grootste producent van steenkoolpoeder ter wereld. Het gezamenlijke bedrijf PEAMCoal, dat speciaal werd opgericht voor het overnamebod, richt zich rechtstreeks tot de aandeelhouders, nadat het bestuur van Macarthur een overname had afgewezen. ArcelorMittal heeft al een belang van 16 procent in Macarthur. Naar het voorbeeld van Nyrstar streeft ook ArcelorMittal verticale integratie na. Het steenkoolpoeder van Macarthur wordt in de staalindustrie gebruikt in plaats van cokes, maar kan ook worden toegepast in elektriciteitscentrales.


De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy wil dat de computerfabrikant Hewlett-Packard 200.000 tabletcomputers terugneemt. Ook winkelketens zoals Walmart en Fry's klagen inmiddels over een uitblijvende belangstelling voor de TouchPad. Het apparaat werd de voorbije maand gelanceerd. Hewlett-Packard hoopte daarmee in te kunnen spelen op de groeiende tabletmarkt. Hoewel het ontwerp van de computerfabrikant veelbelovend leek, blijft de TouchPad massaal in de rekken liggen. Zelfs prijsverlagingen tot 200 dollar zouden weinig impact hebben op de consumenten. Dat zelfs de marktleider in de computersector er niet in slaagt om een succesvolle tablet te lanceren, bewijst volgens waarnemers hoe de iPad van Apple de markt blijft domineren.


Joachim Hunold, de oprichter en chief executive van de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, stapt op. Oorzaak van het ontslag zijn de blijvend financiële problemen van de luchtvaartmaatschappij. Hunold werd vaak bekritiseerd door analisten omwille van een gebrek aan een duidelijke strategie. Hunold deed tijdens de tweede helft van vorig decennium overnames ter waarde van ongeveer 500 miljoen euro en bestelde tientallen vliegtuigen in een poging om marktaandeel te winnen. De economische crisis stortte de luchtvaartmaatschappij echter in de problemen. Indien het ontslag door de raad van bestuur wordt bevestigd, zal Air Berlin vanaf begin september ad interim worden geleid door Hartmut Mehdorn, gewezen topman van Deutsche Bahn.


Grote Britse banken investeren nog steeds honderden miljoenen pond in bedrijven die clusterbommen maken. Dat schrijft de Britse krant The Independent. De productie van en handel in clusterbommen is verboden in de meer dan honderd landen die de conventie over clustermunitie hebben getekend. Ook Groot-Brittannië heeft de conventie ondertekend, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël. Banken zoals Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB, Barclays en HSBC Holdings zouden het verbod echter naast zich hebben neergelegd. De banken gebruiken een achterpoortje in de wetgeving waarin bepaald wordt dat financiële instellingen in de industrie van fragmentatiebommen kunnen blijven investeren, maar niet rechtstreeks in de bommenproductie mogen beleggen.


Oslo is de duurste stad van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse financiële groep UBS. In de rangschikking wordt de Noorse hoofdstad gevolgd door de Zwitserse steden Zürich en Genève, Kopenhagen, Stockholm, Tokyo en Sydney. Verder in de lijst staan ook nog Parijs (12), Luxemburg (13), Londen (15) en Dublin (20). Brussel staat op een 21ste plaats. Verderop volgen Rome (22), Barcelona (25), Amsterdam (29), Madrid (30) en Berlijn (33). De hoogste lonen worden uitbetaald in Zürich, Genève en Kopenhagen. Daar staat Brussel op een twaalfde plaats. Op het gebied van koopkracht staat Zürich op de eerste plaats, gevolgd door Sydney en Luxemburg. Daar staat Brussel op een dertiende plaats.


Groot-Brittannië telde op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar 2,49 miljoen werklozen. Dat betekent een stijging met 38.000 eenheden tegenover het einde van het eerste kwartaal. De werkloosheidsgraad steeg daardoor van 7,7 procent naar 7,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek. Analisten hadden vooraf nochtans een verdere daling van de werkloosheid verwacht. In de leeftijdscategorie tussen zestien en vierentwintig jaar werden bijna 950.000 werklozen geteld. In die categorie is de werkloosheid van 20 procent naar 20,2 procent gestegen. De Britse regering hoopt de werkloosheid te bestrijden door de lancering van elf nieuwe ondernemingszones, die de lokale economische groei moeten stimuleren en 30.000 nieuwe banen moeten creëren.


Meer Nieuws

Friday, August 19, 2011

Sociale media opportuniteit voor marketeer

Sociale media zoals Twitter, Facebook en blogs vormen eerder een opportuniteit dan een gevaar voor bedrijven. Dat zegt de Britse sociale mediaconsulent Matthew Yeomans, die aanvoert dat teveel ondernemingen sociale media nog altijd als een bedreiging bestempelen. Bedrijven moeten volgens de consulent daarentegen een positieve benadering hanteren tegenover sociale media en de vele voordelen van het kanaal als een commercieel voordeel gebruiken.

"Traditionele public relations om de lont uit een crisis te halen, behoren niet langer tot de aanvaardbare bedrijfscommunicatie in een tijd waar beschadigende informatie op elk ogenblik in sociale media kan verschijnen," voert Yeomans aan. "Hoewel sociale media de reputatie van een langzaam reagerende organisatie kan vernietigen, kunnen ze door intelligente bedrijven worden aangewend om in tijden van crisis snel, transparant en met een grotere impact voor de belanghebbenden te communiceren."

Sociale media vormen volgens Yeomans echter een kanaal dat niet alleen in crisiscommunicatie zijn nut kan bewijzen, maar bieden ze ook voor andere marketing-strategieën vele mogelijkheden. "Sociale media laten producenten en marketeers onder meer toe om de mening van de consumenten over hun producten op te volgen," voert hij aan. "Bovendien kunnen er vroege signalen worden opgepikt over kritiek op producten en diensten. Sociale media bieden ook de mogelijkheid om in real-time aan marktonderzoek te doen."

Labels: , ,

Sport groeiende sector voor branded entertainment

Een meerderheid van de Amerikaanse adverteerders is geïnteresseerd in branded entertainment. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Association of National Advertisers (ANA). Daarbij wordt opgemerkt dat 63 procent van de marketeers plannen heeft om volgend jaar projecten met branded entertainment op te zetten. Er wordt opgemerkt dat die plannen verder gaan dan louter product placement en onder meer de ontwikkeling en ondersteuning van televisieprogramma's, webseries en evenementen omvatten.

"Op dit ogenblik maakt 55 procent van de respondenten gebruik van het internet voor branded entertainment," wordt er opgemerkt. "Vijf jaar geleden maakte slechts 28 procent gebruik van die toepassingen. Bij online films werd een groei van 15 procent naar 31 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat commerciële televisie een populair kanaal blijft voor branded entertainment, maar op vijf jaar tijd een terugval heeft gekend van 10 procent. Tegelijkertijd lieten sportevenementen een stijging met 20 procent optekenen."

Het creëren van sterkere emotionele banden met de consumenten is de belangrijkste motivatie voor branded entertainment (78 procent), gevolgd door het samenbrengen van producten met relevante content (75 procent) en de versterking van de merkvoorkeur bij een specifieke doelgroep (73 procent). Door 65 procent wordt wel opgemerkt dat een gebrek aan instrumenten voor het meten van de efficiëntie van de campagnes het belangrijkste probleem vormt. Dat niveau is de voorbije vijf jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven.

De kostprijs vormt de belangrijkste reden om branded entertainment buiten de reclamestrategie te houden (43 procent), gevolgd door een gebrek aan meetbare resultaten (37 procent). Volgens 34 procent leent het merk zich niet goed voor dergelijke strategieën, gevolgd door een tekort aan interne bronnen (31 procent).

Labels: , ,

Conflictzones lopen grootste risico op voedselonveiligheid

De bevolking van conflictzones lopen het grootste risico op hongersnood. Conflicten vernielen immers de landbouw-infrastructuur, waardoor de bevolking minder toegang heeft tot voeding. Dat zegt Monika Barthwal-Datta, onderzoeker aan het Center for International Security Studies (CISS) van de University of Sydney. Gemarginaliseerde en arme gemeenschappen lopen volgens de onderzoekster nog gevoelig meer gevaar. Uit een rapport van de World Bank blijkt dat de voedselprijs sinds vorig jaar met 33 procent is gestegen, waardoor voedselveiligheid een steeds groter wereldprobleem wordt.

Azië is volgens Barthwal-Datta één van de meest bedreigde regio's op het gebied van voedselveiligheid. "In die regio besteden de gezinnen tot 80 procent van hun inkomen aan voeding," merkt ze op. "Scherpe stijgingen van de voedselprijzen kunnen in die gebieden dan ook rampzalige gevolgen hebben en voeding financieel onbereikbaar maken." Barthwal-Datta voert aan dat Azië niet alleen de grootste bevolking armen van de hele wereld heeft, maar ook met de grootste hongersnood wordt geconfronteerd.

"Ongeveer 62 procent van de wereldbevolking die met hongersnood wordt geconfronteerd, leeft in Azië," benadrukt Barthwal-Datta. "Een aantal naties in die regio slagen er niet in om hun voedselprobleem te beheren. Tegelijkertijd zijn er in de regio's grote mogelijkheden om de voedselveiligheid te verbeteren door te investeren in de landbouw en kleinschalige agricultuur, niet alleen om de voedselproductie te stimuleren, maar vooral om het levensonderhoud van de bevolking te ondersteunen."

Labels: , ,

Satire kan wapen zijn voor milieuwetenschappen

Griekenland moet opnieuw wouden aanplanten om de historische ontbossing ongedaan te maken. Bovendien moeten verdwenen diersoorten worden geherintroduceerd. Op die manier kan het ecotoerisme de Griekse economie helpen ondersteunen. Dat zegt de Coalition of Financially Challenged Countries With Lots of Trees (CoFCCLoT). De organisatie wil in Spanje wilde gorilla's introduceren en de landen van de G-Acht zouden het bosbestand moeten herstellen tot een pre-industrieel niveau. Op die manier kan volgens de organisatie bijgedragen worden tot een wereldwijde duurzaamheid.

Uiteraard bestaat CoFCCLoT niet. Erik Meijaard, onderzoeker aan de University of Queensland, merkt echter op dat deze fictieve eisen aantonen op welke satire de schijnbaar onoverwinnelijke kloof kan overbruggen in de inzichten in politiek gevoelig onderwerpen. "Spot vormt zelden een element van de wetenschappelijke benadering, maar kan op het gebied van duurzaamheid en milieu bijzonder efficiënt zijn," voert hij aan. "Wetenschappers hanteren vaak een objectieve benadering, waarbij ze niet zelden voorbij gaan aan de emotionele content en subjectieve waarden."

"Natuurbehoud is daarbij extra kwetsbaar, aangezien daarbij waarden evenveel spelen als feiten," stipt Meijaard nog aan. "Een efficiënt gebruik van humor en satire kan ertoe leiden dat er duidelijkheid wordt gecreëerd over de sociale, politieke of ethische obstakels waarvoor de conservatie-wetenschap vaak blind is. Deze obstakels vormen een belangrijke basis voor de politieke impasse rond problemen zoals de klimaatverandering. Satire kan de partijen verplichten om een onderwerp vanuit een verrassen nieuwe invalshoek te bekijken, zelfs al is die invalshoek op zich belachelijk."

Labels: ,

Textielsector moet oprechte transparantie nastreven

Een transparant beleid kan consumenten aanzetten om meer te betalen voor duurzame kledingproducten. Dat stellen onderzoekers van de University of Missouri. De Amerikaanse onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de consument 15 procent tot 20 procent meer wil betalen voor duurzame textielproducten. Er wordt echter aan toegevoegd dat de consumenten geneigd lijkt te zijn zich sceptisch op te stellen over de claims van textielbedrijven rond transparantie en duurzaamheid.

"Het publiek is vaak van mening dat de kledingindustrie een gebrek aan transparantie, duurzaamheid en ethische praktijken vertoont," merkt onderzoeksleider Jung Ha-Brookshire, professor management aan het College of Human Environmental Sciences van de University of Missouri, op. "Schandalen zoals kinderarbeid, sweatshops en ecologische schadelijke productieprocessen hebben een kloof gedreven tussen de sector en vele consumenten."

Uit het onderzoek blijkt echter dat de consument bereid is om textielbedrijven te ondersteunen die een duurzaam en ethisch beleid voeren. "Maar deze ondernemingen moeten dat wel bewijzen," waarschuwt Ha-Brookshire. "De consument lijkt aan te sturen op een onafhankelijke autoriteit die de claims van de sector over transparantie kan controleren en garanderen. Vaak wordt gevreesd dat deze claims vervalst of overdreven zijn en uitsluitend als marketing-strategieën worden gebruikt."

De onderzoekers voeren aan dat de textielsector één van de meest geglobaliseerde industrieën van de wereld is. "Bij de productie zijn verschillende landen betrokken," merken ze op. "Dat maakt het voor de consument onmogelijk om alle betrokken partijen te kennen. Bedrijven die een relatie willen opbouwen met de consument, moeten dan ook zelf de nodige informatie over het productieproces ter beschikking te stellen." Er wordt aan toegevoegd dat de klant die informatie beschikbaar wil hebben op het verkooppunt.

Labels: ,

Massamedia krachtiger dan familie en vrienden

Boodschappen van massamedia blijken een grotere invloed te hebben dan de opinies van familie en vrienden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University. De onderzoekers merken op dat de boodschappen van de media en popcultuur zo overtuigend en krachtig zijn, dat zelfs geruststellende opinies van goede vrienden en familie er niet toe kan leiden dat het stigma wordt afgelegd. Er wordt wel opgemerkt dat de respondenten vermoeden dat er binnen de eigen kring meer commentaar was dan in werkelijkheid het geval bleek.

"Overgewicht wordt cultureel bestempeld als een belangrijk persoonlijk falen," merken de onderzoekers op. "Er wordt al snel een band gelegd met luiheid en een gebrek aan zelfcontrole. Bovendien worden zwaardere mensen vaak weinig aantrekkelijk of zelfs afstootwekkend genoemd. Die boodschappen zijn zo sterk dat sommigen mensen aangeven liever sneller te sterven of volledig blind te worden dan als een zwaarlijvig persoon te worden bestempeld."

"Vrouwen die steun genieten van hun rechtstreekse omgevingen vertonen evenveel schaamte als seksegenotes die deze ondersteuning moeten ontberen," merkt onderzoeksleider Alexandra Brewis, antropologe en directeur van het Center for Global Health aan de Arizona State University, op. Uit het onderzoek blijkt dat het aanzetten van familie en vrienden om zich minder kritisch op te stellen, weinig aarde aan de dijk lijkt te brengen." Hoewel overgewicht en obesitas een belangrijk maatschappelijk en medisch probleem vormt, mogen de gecreëerde stigma evenmin worden genegeerd." (MH)

Labels: , ,

Groot-Brittannië verliest dominantie West-Europese ecommerce

Groot-Brittannië heeft lange tijd het ecommerce-landschap van West-Europa gedomineerd, maar aan die periode lijkt een einde te komen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Groot-Brittannië vertegenwoordigde in het verleden constant meer dan de helft van de totale omzet aan ecommerce-omzet in de vijf grootste Europese markten, maar over twee jaar zal die absolute meerderheid volgens eMarketer zijn weggewerkt.

"Over twee jaar zal ecommerce in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje een gezamenlijke omzet realiseren van 121,5 miljard dollar," merkt eMarketer op. "Daarmee zullen die markten samen voor de eerste keer in de geschiedenis groter zijn geworden dan de Britse ecommerce. Over vier jaar zal de West-Europese ecommerce een waarde realiseren van 343,5 procent. Daarvan zal 58,2 procent opgetekend worden in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje."

"De Europese ecommerce-markt is bijzonder succesvol," merkt onderzoeksleider Karin von Abrams, analist bij eMarketer, op. "Het online koperspubliek in de vier grootste continentale markten van Europa kent een stevige groei. Dat is te danken aan het groeiende vertrouwen bij de consument en de constant verdere uitbreiding van het aanbod goederen en diensten." Er wordt wel opgemerkt dat het aantal online consumenten gevoelig verschilt. In Groot-Brittannië en Duitsland heeft bijna driekwart van de online populatie het voorbije jaar een online aankoop gedaan, dicht gevolgd door Frankrijk.

In Spanje en Italië worden echter veel lagere niveaus opgetekend en verloopt de groei ook trager. "Dat heeft er wellicht mee te maken dat Italië en Spanje ook geen sterke traditie hebben in het catalogus-winkelen," stipt eMarketer nog aan. "De meeste consumenten in die landen zijn dan ook niet gewend aan het evalueren van goederen op basis van foto's en het bestellen en betalen van producten die pas later zullen worden geleverd."

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Spaanse kledingketen Zara, dochter van de groep Inditex, wordt ervan beschuldigd in het zuidoosten van Brazilië mensen tewerkgesteld te hebben in omstandigheden die erg lijken op slavernij. Het Braziliaanse parket is een onderzoek gestart naar de praktijken. In de stad Americana, ongeveer 130 kilometer van Sao Paulo, werden 52 Boliviaanse zwartwerkers aangetroffen die onder onaanvaardbare omstandigheden moesten werken. Daarbij werden volgens de onderzoekers ook kledingstukken van het merk Zara aangetroffen. De Spaanse keten zou een aantal diensten hebben uitbesteed aan een Braziliaanse onderneming die op haar beurt beroep zou hebben gedaan op verschillende clandestiene naaiateliers. Inditex eist dat de onderaannemer de situatie rechtzet.


Japan heeft voor het eerst een kernreactor opgestart die was stilgelegd na de tsunami in maart van dit jaar. Het gaat om een reactor van de centrale van Tomari in het noorden van Japan, eigendom van Hokkaido Electric Power (Hepco), een concurrent van Tokyo Electric Power (Tepco), uitbater van de beschadigde kerncentrale van Fukushima. Sinds de aardbeving en tsunami ligt driekwart van de vierenvijftig Japanse kernreactoren stil. Sommige zijn beschadigd, terwijl andere werden om veiligheidsredenen uitgeschakeld. De autoriteiten oordeelden na een aantal testen dat één reactor van Tomari opnieuw veilig aan het net kan worden gekoppeld. De centrale van Fukushima zal echter nooit meer in gebruik worden genomen. Er komt wellicht een sarcofaag rond de reactoren.


De bewindvoerders van failliete zakenbank Lehman Brothers eisen dat een vijftigtal makelaars een deel van hun bonussen terugbetalen. Concreet zouden de betrokkenen makelaars de ontvangen startbonussen moeten terugbetalen. Volgens de bewindvoerders staat in de contracten met de makelaars dat de startbonussen moeten worden terugbetaald wanneer hun baan wordt geschrapt. Daaronder valt volgens de bewindvoerders ook een faillissement, hoewel de makelaarsdivisie na het faillissement werd overgenomen door de Britse groep Barclays. De teruggevorderde bonussen zouden worden gebruikt om de schuldeisers van Lehman te helpen terugbetalen.


Het bestuur van de Australische bierbrouwer Foster's heeft bekend gemaakt het vijandige bod van SABMiller resoluut af te wijzen. Het bod van SABMiller blijft volgens het bestuur van de Australische groep te laag. Er wordt opgemerkt dat de aandeelhouders van Foster's werden opgeroepen om het bod niet te accepteren. Eerder had Foster's ook een vriendelijk overnamebod afgewezen. Door het nieuwe bod wordt Foster's gewaardeerd op een bedrag van 7 miljard euro. Volgens waarnemers zal SABMiller uiteindelijk met een hoger bod moeten komen om Foster's te kunnen overnemen. SABMiller, producent van merken als Grolsch, Peroni en Miller Lite, lanceerde in juni zijn eerste bod op Foster's. Andere brouwers hebben nog geen interesse laten blijken.


Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst werd positief beïnvloed door een winst op de verkoop van het Britse bedrijf Netto Foodstores. De omzet steeg met 9 procent tot 27,4 miljard dollar. De omzetgroei is naar eigen zeggen vooral te wijten aan de hogere olieprijzen en de gestegen containervolumes. Het conglomeraat verwacht wel dat de winst over het hele jaar lager zal liggen dan vorig jaar, toen het sterke herstel van de containermarkt tot recordcijfers leidde. Wel wordt verwacht dat de wereldwijde containersector dit jaar met 6 procent tot 8 procent zal groeien.


De Europese Commissie schaart zich achter de Frans-Duitse voorstellen voor de versterking van het bestuur van de eurozone. Er wordt opgemerkt dat de toppen van de euroleiders reeds een realiteit zijn en al geleid worden door Herman Van Rompuy. Een consolidering van dit gegeven zal volgens de Europese Commissie aan deze bijeenkomsten nog meer gewicht kunnen geven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy krijgt van de Europese Commissie bovendien de steun in hun weigering om een opening te maken voor de uitgifte van gemeenschappelijke Europese obligaties. Op langere termijn blijft het idee van euro-obligaties volgens de Europese Commissie echter wel interessant en boeiend.


Oliemaatschappij British Petroleum (BP) zegt dat het een nieuwe olievlek in de Golf van Mexico onderzoekt. Mogelijk is de olievlek afkomstig van een lek, maar de maatschappij verduidelijkte niet wat de bron van het incident zou kunnen zijn. Volgens een woordvoerster van British Petroleum zijn er veel olievlekken in het gebied en komt de olie niet noodzakelijk van een bron of site van de oliemaatschappij. De olievlek zou ook niet in de buurt gevonden zijn waar de maatschappij actief is. In de lente van vorig jaar veroorzaakte een explosie op een boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico de ergste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat de Amerikaanse filialen van Europese banken van nabij opvolgen omdat er gevreesd wordt voor lokale financieringsproblemen. Dat hebben een aantal bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bevestigd. De New Yorkse afdeling van de Federal Reserve, die het toezicht uitoefent op de lokale dochters van Europese banken, zou op dit ogenblik informatie aan het opvragen zijn om na te gaan of de instellingen zich nog voldoende kunnen financieren. De centrale bankiers zouden zich zeer bezorgd maken over die financiering en zouden willen vermijden dat een crisis van de Europese banken het Amerikaanse bankensysteem zou besmetten.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft zijn prognose voor de wereldwijde economische groei naar beneden bijgesteld. Europa en de Verenigde Staten komen volgens een rapport van de bank gevaarlijk dicht bij een nieuwe recessie. Morgan Stanley verwacht nog een wereldwijde economische groei dit jaar van 3,9 procent. In een eerdere prognose was nog sprake van 4,2 procent. Ook voor volgend jaar worden de verwachtingen teruggeschroefd van 4,5 procent naar 3,8 procent. Vooral de trage en onvoldoende Europese reactie op de schuldencrisis en het drama over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, hebben volgens het rapport gewogen op de financiële markten gewogen en het vertrouwen van ondernemers en consumenten geschaad.


De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) lijkt niet van plan om aan de hoogste kredietrating van Frankrijk te raken. Dat heeft Carol Sirou, directeur van S&P France op de Franse radiozender RTL benadrukt. Sirou wees erop dat de rating al sinds meer dan vijfendertig jaar stabiel op het hoogste niveau staat genoteerd. Volgens haar heeft het bureau vertrouwen in die rating. Sirou weigerde in te gaan op geruchten dat de rating van Frankrijk bedreigd zou worden door een verlaging. Die geruchten deden een week geleden de Europese beurzen kelderen, waarna eerder al Moody's en Fitch, de twee andere grote kredietbeoordelaars, bekend maakten dat ze hun toprating voor Frankrijk zouden behouden.


Spanje grijpt in de strijd tegen de schuldencrisis naar nieuwe besparingsmaatregelen. De Spaanse regering gaat daarbij volgens een woordvoerder onder meer bezuinigen in de ziekteverzekering, waarbij vooral de generische geneesmiddelen zouden worden getroffen. Artsen zullen hun voorschrijfgedrag moeten aanpassen en ook patiënten zullen spaarzamer met geneesmiddelen moeten omgaan. De maatregel zou een bedrag van 2,4 miljard euro moeten opleveren. De Spaanse regering wil ook de betaling van belastingen voor grote bedrijven bijstellen. Dat zou een bedrag van 2,5 miljard euro moeten opleveren. De maatregelen zullen de volgende weken op een bijzondere zitting van het parlement worden gestemd.


De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van ruim 1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan orders uit het bedrijfsleven en de overheid. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijfsleven een gedeelte van de recordwinsten besteed aan de modernisering van het computerpark. De omzet steeg met 1 procent tot 15,7 miljard dollar. Het Amerikaanse concern maakte wel bekend de omzetverwachtingen voor het hele jaar naar beneden terug te schroeven. Er wordt nu een omzetgroei tussen 1 procent en 5 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was er sprake van een groei met 5 procent tot 9 procent.


Het Deense concern Vestas, producent van windturbines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 55 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 143 miljoen euro. De omzet steeg met 36 procent tot 1,4 miljard euro. Over het hele jaar verwacht het bedrijf een omzet van 7 miljard euro te realiseren. Vestas zegt dit jaar voor zevenduizend tot achtduizend megawatt aan orders te verwachten. De helft daarvan zou afkomstig zijn van Europese projecten. De rest zou ongeveer evenredig verdeeld zijn tussen de Verenigde Staten en Azië. De sector van de windenergie heeft door de financiële crisis een moeilijke periode achter zich. Over de eerste zes maanden van het jaar noteert Vestas nog een verlies van 30 miljoen euro.


De Amerikaanse tabaksconcerns Lorillard, Reynolds, Commonwealth Brands en Liggett hebben bij de rechtbank een klacht neergelegd tegen de afschrikwekkende waarschuwingsfoto's die zij vanaf eind september volgend jaar op sigarettenverpakkingen moeten afdrukken. De bedrijven vinden dat zij op onrechtmatige wijze worden gedwongen de antirookgedachte van de overheid te verspreiden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had de afbeeldingen onlangs bekend gemaakt. Het gaat onder meer om foto's van zwarte, doorrookte longen, een levenloos lichaam en een mond met kapotte lippen en een vergeeld gebit.


Een rechtbank in Düsseldorf heeft haar oorspronkelijke bevel tot opschorting van de verkoop van de tabletcomputer Galaxy Tab van Samsung in Europa afgezwakt. Het verbod voor het moederbedrijf van Samsung geldt enkel in Duitsland en niet in heel Europa, zoals de rechtbank vorige week beslist had. Het verbod voor het Duitse dochterbedrijf van Samsung blijft echter gelden voor heel Europa. De rechtbank gaf het Amerikaanse concern Apple vorige week gelijk in een aanslepend geschil tussen de twee bedrijven over patentrechten en copyrights. Apple had gevraagd de verkoop van de Samsung-tablets tegen te houden. Apple voert aan dat Galaxy gedeeltelijk gebaseerd is op de iPhone en de iPad.


Meer Nieuws

Thursday, August 18, 2011

Afstandsrecord voor Duitse elektrische wagen

De Duitse Hochschule Offenburg heeft met zijn experimentele elektrische wagen Schluckspecht een nieuw wereldrecord gevestigd. Op het testcircuit van het Duitse bedrijf Bosch in Boxberg slaagde de Schluckspecht erin een afstand van 1.631,5 kilometer af te leggen zonder dat de batterij van het voertuig moest worden opgeladen. De rit nam zesendertig uur en twaalf minuten in beslag. De recordrit werd gerealiseerd met vier piloten.

Het Schluckspecht-team won vorig jaar ook de South African Solar Challenge met een afstand van 389 mijl op één enkele batterijlading. Het aerodynamisch ontwerp en gewichtsefficiëntie worden als belangrijkste redenen voor het succes van het Duitse team, dat dertien jaar geleden werd opgericht. Het vorige record werd in mei vorig jaar gevestigd door de Japan Electric Vehicle Club, die een afstand van 1.003 kilometer wist te realiseren in zevenentwintig uur en dertig minuten.

"De actieradius is een belangrijke hinderpaal voor elektrische wagens," aldus het webmagazine Physorg.com. "Onder meer werd daarbij gedacht aan een netwerk van elektrische herlaadstations of bijkomende motoren om de reikwijdte te vergroten. Het Schluckspecht-team koos echter voor een optimalisering van het design om het probleem aan te pakken. Onder meer werd beslist om comfort op te offeren om het gewicht van de auto te kunnen reduceren."

Labels: , ,

Jean-Luc Dehaene heeft vragen bij sponsoring Manchester City

Er kunnen een aantal vragen gesteld worden over de sponsoring-overeenkomst tussen de Engelse voetbalclub Manchester City en de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways. Dat heeft Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Club Financial Control Panel van de Europese voetbalfederatie (UEFA), gezegd. Etihad sloot vorige maand met de voetbalclub een contract voor de verkoop van naamrechten van het stadion van Manchester United voor een periode van tien jaar, gekoppeld aan shirtsponsoring en ondersteuning van de nieuwe Etihad Campus.

"Met de overeenkomst zou een bedrag van 400 miljoen pond," merkt het webmagazine Sportbusiness.com op. "De overeenkomst heeft echter heel wat kritiek uitgelokt vanuit bepaalde kringen, waar aangevoerd wordt dat de constructie alleen maar een manier is om de nieuwe financiële fairplay-regels voor het Europese voetbal te omzeilen. Ook Jean-Luc Dehaene gaf toe een aantal vragen te hebben, maar hij voegt er aan toe dat het Club Financial Control Panel geen oordeel kan vellen zonder daadwerkelijke bewijzen."

"Indien we opmerken dat clubs op zoek zijn naar mogelijkheden om de regels te omzeilen, zal er worden ingegrepen," beloofde Dehaene. "Sponsoringcontracten die buiten de grenzen van het aanvaardbare vallen, zullen niet worden getolereerd." Gary Cook, chief executive van Manchester City, had eerder al gezegd dat er met Etihad Airways een project op langere termijn wordt opgezet. De tienjarige samenwerking vormt één van de grootste sponsorprojecten uit de geschiedenis.

Labels: , ,

Mabel snelste tweebenige robot van de wereld

Met een snelheid van 6,8 mijl per uur is de robot Mabel van de University of Michigan de snelste tweebenige machine van de wereld. Mabel werd drie jaar geleden gebouwd door Jonathan Hurst, destijds onderzoeker aan het Robotics Institute aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University. Samen met zijn medewerkers Koushil Screenath en Hae-Won Park werkte Hurst sindsdien aan het verfijnen van de robot, waardoor die uiteindelijk zijn evenwicht leerde bewaren en in real-time op zijn omgeving kon reageren.

Mabel startte met verplaatsingen over vlakke oppervlaktes, waarna de robot ook leerde om zich over oneffen terreinen te bewegen. "Slechts weinig robots kunnen lopen en volgens de onderzoekers is er geen enkele machine die meer gelijkt op het verplaatsingspatroon van de mens," aldus het webmagazine Psychorg.com. "Ook de verdeling van het lichaamsgewicht toont sterke gelijkenissen met de mens. Mabel is bij elke stap voor 40 procent helemaal van de grond, terwijl hij dan 10 procent met beide voeten op de grond blijft. De verplaatsingen van andere robots lijken meer op snelwandelen."

Jonathan Hurst zegt dat de creatie van Mabel mogelijk in de toekomst tot belangrijke toepassingen kan leiden. "Mogelijk zal de technologie van Mabel aan rolstoelpatiënten toelaten om ooit weer te wandelen," voert hij aan. "Bovendien zou de technologie meer kracht en mogelijkheden kunnen bezorgen aan reddingswerkers of zouden protheses kunnen gestuurd worden om zich te gedragen zoals natuurlijke ledematen." De onderzoekers merken op dat robots op wielen perfect kunnen functioneren op vlakke terreinen, maar tweebenige machines noodzakelijk zijn in geaccidenteerde omgevingen.

Labels: ,

Mobiele portefeuille zal betalingsproces compleet veranderen

Mobiele portefeuilles wekken heel wat belangstelling op, maar toch zal het nog een aantal jaren duren vooraleer de technologie een massaproduct is geworden. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research. Daarbij wordt opgemerkt dat op dit ogenblik slechts 10 procent van de betaalpunten contactloos betalen mogelijk maken. Over vijf jaar zal dat volgens de onderzoekers echter toegenomen zijn tot 85 procent.

"De introductie van Google Wallet en de verwachte introductie van nieuwe smartphones met mogelijkheid tot contactloos te betalen heeft geleid tot een nieuw optimisme," merkt ABI Research op. Volgens een aantal waarnemers zal binnen een periode van twaalf maanden al één derde van alle betaalterminals in de Verenigde Staten toegankelijk zijn voor mobiele portefeuilles, maar in het rapport wordt van een tragere groei gewag gemaakt.

"Mobiele portefeuilles hebben de mogelijkheid om het betalingsproces voor goederen compleet te veranderen," merkt Craig Foster, analist bij ABI Research, op. "De technologie laat het onder meer toe om het tijdsverbruik aan kassa's gevoelig terug te dringen." Er wordt aan toegevoegd dat de technologie ook een nieuwe markt zal ontplooien voor de sector van de betaalautomaten. De onderzoekers merken op dat ook bij geldautomaten mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor contactloze bewerkingen.

Labels:

Ook goudprijs zal niet aan instorting ontsnappen

Goud wordt op dit ogenblik door vele investeerders als een veilige haven in een onrustige tijd bestempeld, maar dat zou kunnen uitdraaien op een zeepbel die snel zou kunnen barsten. Dat is de conclusie van een rapport van economen de economen Lloyd Thomas en Ann Coulson van de Kansas State University. De economen stellen dat de prijzen mogelijk nog enkele tijd zullen blijven stijgen, maar die trend zal volgens hen niet blijven duren. Goudbeleggingen zijn volgens de onderzoekers over een periode van vijftig jaar wel veilig, maar op korte termijn kunnen risico's niet worden uitgesloten.

"De voorbije halve eeuw is de goudprijs gemiddeld met 8 procent per jaar gestegen, terwijl de inflatie met minder dan 4 procent per jaar toenam," voert Lloyd Thomas aan. "Het voorbije decennium is de goudprijs echter met 17 procent per jaar gestegen. Op lange termijn kent de goudprijs een stijging. In het begin van de eeuw bedroeg de goudprijs 300 dollar per ounce. Sindsdien is de prijs echter verzesvoudigd en dat zou nog verder kunnen stijgen. Die groei gaat echter te snel. Het is een zeepbel."

Thomas vergelijkt de goudprijs met de vastgoedmarkt. "De consument werd ertoe gebracht om te denken dat de vastgoedprijzen nooit zouden dalen, maar in de meeste Amerikaanse steden is de waarde van immobiliën met meer dan 30 procent gedaald," waarschuwt hij. "Hetzelfde zou kunnen gebeuren met goud. Ook goud is niet risicovrij. De goudprijs is het voorbije decennium met 17 procent per jaar gestegen, maar andere producten zijn slechts 3 procent per jaar duurder geworden. Die situatie is niet houdbaar. De goudprijzen zullen instorten. Men kan alleen niet zeggen wanneer dat zal gebeuren."

"Beleggen in goud voor de kleinkinderen is veilig," merkt Thomas nog op. "Over twee, vijf of tien jaar zouden de prijzen echter lager kunnen liggen dan het huidige niveau."

Labels: ,

Grotere klantentrouw op Chinese automarkt

De Duitse constructeur Audi heeft in China van alle automerken de grootste klantentrouw opgebouwd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau JD Power bij Chinese kopers van nieuwe wagens. Audi liet daarbij een score van 88,7 procent optekenen, gevolgd door het Japanse Nissan (88 procent), Volkswagen (86,9 procent), Honda en Toyota (88,6 procent). Daarna volgen Chevrolet (86,3 procent), Citroën (86,1 procent), Hyundai en Kia (85,9 procent).

Ook BMW, Buick, Peugeot, Mercedes-Benz en Mazda lieten een score van meer dan 85 procent, het gemiddelde voor de hele sector, optekenen. "Ook het gemiddelde zelf liet een nieuw record optekenen," merkt JD Power op. "Vorig jaar bedroeg de gemiddelde score 84,7 procent." Er wordt aan toegevoegd dat de luxewagens een gemiddelde stijging met 2,2 procentpunten lieten optekenen. In de lagere categorieën werd een stijging met 2,4 procentpunten genoteerd.

"De autosector heeft een belangrijke inspanning geleverd om alle aspecten van de aankoopervaring te verbeteren, waardoor de algemene tevredenheid is gestegen," merkt Mei Songlin, general manager bij JD Power Asia Pacific, op. "Services die twaalf maanden geleden nog als een extra aanbod werden bestempeld, blijken nu algemeen ingevoerd te zijn." Daarbij wordt onder meer verwezen naar het onmiddellijk begroeten van potentiële klanten en het beantwoorden van vragen van de consument bij de levering van de wagen.

De onderzoekers merken echter op dat er op het gebied van klantenservice in China nog een belangrijke verbetering kan worden gerealiseerd. "Terwijl in de Verenigde Staten meer dan 95 procent van de consumenten een volle benzinetank krijgen bij de levering van een nieuwe wagen, blijkt in China bij 75 procent van de bestuurders de tank minder dan één vijfde gevuld te zijn," aldus JD Power.

Labels: , ,

Vertaalde website is absolute noodzaak

Vertaalde websites zijn voor bedrijven een uitgelezen strategie om hun publiek buiten de eigen regio en de eigen landsgrenzen uit te breiden. Dat is de conclusie van een rapport van de vertaaldienst TransPerfect. Ondanks die troeven blijken volgens het rapport slechts weinig websites hun content daadwerkelijk te vertalen. Naarmate bedrijven en merken internationaal uitbreiden, zullen ze volgens TransPerfect echter hun marketing op een lokaal niveau moeten aanpassen. Cruciaal daarbij is volgens de onderzoekers het gebruik van de lokale taal.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de consumenten er de voorkeur aan geeft om aankopen te doen bij websites die in hun moedertaal zijn opgesteld. Nochtans zegt 64 procent van de bedrijven er niet zeker van te zijn dat vertaalde websites een positieve impact zullen hebben op de verkoop. Slechts 19 procent van de ondervraagde executives noemt de vertaling van de website een prioriteit. Dat verschil heeft volgens TransPerfect echter vooral te maken dat veel executives Engelstalig zijn en het gewoon zijn om elke website in hun moedertaal te kunnen lezen.

"Tenzij executive persoonlijk hebben ervaren dat de aankoop op een anderstalige website belangrijke problemen kunnen opleveren, wordt er niet aan een vertaling gedacht," stipt Liz Elting, mede-oprichter van TransPerfect, op tegenover het webmagazine BizReport.com. "Het is echter duidelijk dat een vreemde taal of een slechte vertaling een negatieve impact heeft op de beleving van de bezoeker van de website. Bedrijven die internationaal willen gaan, moeten overal voor een optimale communicatie gaan, wat het verschil tussen succes en mislukking kan betekenen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autoriteiten hebben een procedure opgestart voor de invordering van schulden van autobouwer Saab. De procedure zou op dit ogenblik slechts betrekking hebben op uitstaande schulden van 369.000 Zweedse kroon bij toeleveranciers. Dat komt overeen met een bedrag van 40.000 euro, maar eerstdaags zouden zich nog veertien toeleveranciers zich bij de procedure aansluiten, tenzij Saab hen ondertussen heeft betaald. De zestien betrokken toeleveranciers eisen samen 42 miljoen kroon, maar ook daar zouden nog anderen zich bij kunnen aansluiten voor nog eens tientallen miljoenen. Als Saab de schulden bij zijn toeleveranciers niet kan inlossen, kunnen de crediteuren voor de rechtbank het faillissement van de autoconstructeur aanvragen.


De Zweedse autobouwer Volvo heeft tijdens het tweede kwartaal een operationele winst van 600 miljoen Zweedse kroon gerealiseerd. Dat betekent een groei met 170 miljoen kroon tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,5 miljard Zweedse kroon tot 33 Zweedse kroon. De verkoop steeg met 26,6 procent tot 123.919 exemplaren. De grootste groei werd opgetekend in China (62,1 procent), gevolgd door Noord-Amerika (43 procent), Scandinavië (17,7 procent) en Europa (15,5 procent). De Zweedse autobouwer waarschuwt echter dat de economische instabiliteit een impact kan hebben op de vraag naar auto's in de tweede helft van dit jaar.


De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,2 miljard Deense kroon. Dat betekent een daling met 0,5 miljard kroon tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral op de Russische markt, die 40 procent van het totale volume van Carlsberg vertegenwoordigt, moest een belangrijke terugval worden opgetekend. In Azië, Scandinavië en West-Europa werden daarentegen wel positieve evoluties opgetekend. De omzet steeg met 8 procent tot 31,3 miljard kroon. Bij de volumes werd een stijging met 5 procent opgetekend tot 58,3 miljoen hectoliter. Door de situatie op de Russische markt verwacht Carlsberg over het hele jaar een winstgroei met 5 procent op te tekenen. Eerder was gewag gemaakt van meer dan 20 procent.


Bierbrouwer SABMiller heeft een vijandig overnamebod gelanceerd op zijn Australische sectorgenoot Foster's. Eerder had SABMiller een overnamebod gedaan bij het bestuur van het Australische concern. Daardoor werd Foster's gewaardeerd op een bedrag van bijna 7 miljard euro, maar dat was volgens het bestuur van het Australische bedrijf veel te laag. Omdat het bestuur van Foster's geen enkele bereidheid heeft laten blijken, heeft SABMiller naar eigen zeggen rechtstreeks een overnamebod gedaan aan de aandeelhouders van het Australische bedrijf. Foster's is de grootste bierbrouwer van Australië. Het concern heeft op zijn thuismarkt een aandeel van ongeveer 50 procent.


De Duitse Commerzbank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 53 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 361 miljoen euro. De daling is te wijten aan een afwaardering van 760 miljoen euro op de portefeuille Griekse obligaties van de Duitse bank. Commerzbank heeft van alle Duitse banken de grootste blootstelling aan Griekse schuld. Eind vorig jaar bedroeg die blootstelling 3 miljard euro. Commerzbank toonde wel een verbetering van de resultaten in andere domeinen dankzij de groeiende economie van Duitsland. De bank diende bovendien slechts 278 miljoen euro opzijzetten voor verliezen op slechte leningen, tegenover 639 miljoen euro vorig jaar.


Het patent van de Amerikaanse farmagroep Pfizer op de erectiepil Viagra is wel degelijk geldig. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank beslist. Een generische versie van Viagra door het Israëlische Teva Pharmaceuticals wordt door de beslissing van de Amerikaanse rechter geblokkeerd. Pfizer kan het patent volgens de rechtbank nog negen jaar blijven behouden. Teva wou een generische en goedkopere versie van de erectiepil op de markt brengen en argumenteerde dat het patent van Pfizer niet geldig was. Viagra is in de Verenigde Staten alleen al goed voor een omzet van één miljard dollar. Vele analisten hadden verwacht dat Pfizer het patent op Viagra volgend jaar zou verliezen. Teva kan nog wel in beroep gaan tegen de uitspraak.


Het ratingbureau Fitch heeft de hoogste kredietwaardigheid van de Verenigde Staten bevestigd. Het bureau zegt dat er geen enkele reden is om de Amerikaanse kredietwaardigheid naar beneden bij te stellen. Ook de vooruitzichten voor de Verenigde Staten blijven stabiel, wat betekent dat Fitch niet van plan is de rating op middellange termijn te wijzigen. Fitch verwijst onder meer naar de cruciale rol van de Verenigde Staten in het wereldwijde financiële systeem en de flexibele en rijke Amerikaanse economie. Ook sectorgenoot Moody's had eerder al beslist de Amerikaanse kredietwaardigheid op het hoogste niveau te behouden. Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de rating van de Verenigde Staten daarentegen wel naar beneden bijgesteld.


De Nederlandse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend met 0,1 procent tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de Nederlandse economie nog met 1,5 procent. De investeringen namen tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar toe met 4,2 procent, waarbij vooral de transportmiddelen en machines uitblonken. De export groeide met 2,9 procent vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar, maar dit was aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal. Er wordt ook opgemerkt dat de bestedingen van de consumenten stagneerden.


Frankrijk en Duitsland hebben de overige eurolanden voorgesteld om een echte regering voor de eurozone op te richten. Die zou geleid moeten worden door Herman Van Rompuy, voorzitter van de Raad van Europa. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs verklaard na afloop van een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De regering van de eurozone zou gestalte krijgen in een zogenaamde Raad van de Eurozone, die is samengesteld uit de staatshoofden en regeringsleiders van de zeventien eurolanden. Zij zouden minstens twee keer per jaar samenkomen. De Raad van de Eurozone moet volgens Sarkozy en Merkel geleid worden door een voorzitter met een mandaat van 2,5 jaar. De twee leiders vinden dat Van Rompuy de eerste voorzitter moet worden.


Manchester United plant een terugkeer naar de beurs. De Britse voetbalclub zou een notering op de beurs van Singapore ambiëren. Daarvoor zou gemikt worden op het vierde kwartaal van dit jaar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Eerder doken al geruchten op over een beursgang in Hong Kong, maar dat plan moet volgens de bronnen plaats maken voor Singapore. Met een nieuwe beursintroductie zou eigenaar Malcolm Glazer voordeel willen halen uit de populariteit van de Britse club in Azië. De operatie zou ongeveer 1 miljard dollar moeten opbrengen. Manchester United noteerde eerder al veertien jaar op de London Stock Exchange, tot de Amerikaanse miljardair Glazer het bedrijf van de beurs haalde.


De politie van het Duitse Hannover maakt gebruik van de socialenetwerksite Facebook om misdadigers op te sporen. De onorthodoxe methode via de populaire site kan een voorbeeld voor andere Duitse ordediensten betekenen. Het testproject werd in februari gelanceerd en loopt nog tot het einde van augustus. Met de hulp van Facebook konden al zes zaken opgelost worden. Het gaat om een verdwijning, een verkrachting, twee knokpartijen, een autodiefstal en een metaaldiefstal. De politie van Hannover wijst erop dat bij misdrijven vaak dader, slachtoffer en getuigen tot de jongere bevolkingscategorieën behoren. Dat is volgens een woordvoerder ook het publiek van Facebook. De Facebookpagina telt nu 23.000 fans en werd de voorbije maand 1,6 miljoen keer geraadpleegd.


Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 41 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 38,7 miljard euro. De omzet daalde met 12,9 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar. De nettowinst bleef ongeveer status-quo op 4,7 miljard frank. Het financieel resultaat van de groep werd naar eigen zeggen negatief beïnvloed door de sterke Zwitserse frank. Zonder het wisselkoerseffect zou er een omzetgroei met 7,5 procent zijn opgetekend. Dat zou de sterkste omzetstijging van de jongste jaren betekenen. Het bedrijf stelt zich echter optimistisch op tegenover de rest van het jaar, waarbij gewezen wordt op efficiëntieverbeteringen en de positieve impact van de prijszetting tijdens de tweede jaarhelft.


De Amerikaanse retailgroep Wal-Mart Stores heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 108,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan de internationale activiteiten, waar een stijging met 16,2 procent werd opgetekend. De sterkste omzetgroei werd opgetekend voor in Mexico, Groot-Brittannië, Canada, Brazilië en China. Maar de Amerikaanse supermarkten, die ongeveer 60 procent van de omzet leveren, hielden ook stand en lieten zelfs een lichte groei van 0,4 procent optekenen. De nettowinst steeg met 5,7 procent tot 3,8 miljard dollar. Het concern heeft zijn winstverwachtingen voor het hele jaar naar boven bijgesteld.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft plannen om samen met sectorgenoot Japan Airlines en het Japanse conglomeraat Mitsubishi de lagekostenmaatschappij Jetstar Japan op te richten. Eind dit jaar zou de budgetmaatschappij operationeel moeten zijn. Elk van de drie partners zal één derde van de aandelen in Jetstar Japan in portefeuille hebben. De maatschappij zou met drie toestellen van het type Airbus A320 van start gaan. Op vijf jaar tijd zou de vloot moeten uitgebreid worden tot vierentwintig toestellen. Bedoeling is dat de maatschappij vooral binnenlandse vluchten zou opzetten vanop de luchthavens Narita in Tokyo en Kansai in Osaka.


Het Amerikaanse agrarisch concern Cargill neemt het Nederlandse bedrijf Provimi, producent van veevoeders, over. Door het bod wordt Provimi gewaardeerd op een bedrag van 1,5 miljard euro. Provimi was sinds vier jaar in handen van het private-equitybedrijf Permira. De investeerder zette een strategische ommezwaai in gang bij Provimi. Daarbij werden bepaalde activiteiten, zoals visvoeders en voeding voor huisdieren, verkocht. Provimi realiseert een jaaromzet van 1,6 miljard euro. Volgens een aantal waarnemers waren ook de Nederlandse bedrijven Nutreco en DSM geïnteresseerd in Provimi. Ton van der Laan, topman van Provimi, stelt dat Cargill sterke argumenten heeft voor het overnamebod en zegt dat de combinatie van beide partijen een sterker geheel zal creëren.


Meer Nieuws

Wednesday, August 17, 2011

Spacex vliegt nog dit jaar naar ruimtestation

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft plannen om eind november een testvlucht uit te voeren naar het International Space Station. Die vlucht moet volgens Spacex aantonen dat een ruimteschip dat door een privébedrijf is ontwikkeld en gebouwd, perfect kan worden gebruikt om cargo naar het ruimtestation te vervoeren. De vlucht naar het ruimtestation zou de tweede missie zijn die door Spacex, één van de bedrijven die een alternatief wil aanbieden voor de afgeschreven spaceshuttles, wordt uitgevoerd.

Spacex zegt van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) de lanceringsdatum van eind november toegewezen gekregen te hebben. Het ruimteschip Dragon zou negen dagen later aan het ruimtestation moeten worden gekoppeld. Het ruimteschip zou enkele weken aan het ruimtestation gekoppeld blijven om tests uit te voeren met het uitwisselen van cargo. Daarna moet de Dragon terugkeren naar de aarde.

"Dat zal een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de ruimtevaart inluiden," merkt het Amerikaanse bedrijf op. "De overheid en de privésector kunnen samen de betrouwbaarheid, veiligheid en frequentie van de ruimtevaart opdrijven, terwijl tegelijkertijd de kosten gevoelig kunnen worden teruggeschroefd." Spacex ontving eerder dit jaar een subsidiebedrag van 75 miljoen dollar voor de verdere uitwerking van zijn project, nadat het bedrijf in december vorig jaar een eerste succesvolle lancering en terugkeer met de Dragon had laten optekenen.

De voorbije maand voerde de spaceshuttle Atlantis zijn laatste vlucht naar het ruimtestation uit, waarmee een einde werd gemaakt aan een tijdperk van dertig jaar.

Labels: , ,

Retail en consumptiegoederen grootste groeisectoren online reclame

De waarde van Amerikaanse online reclamemarkt zal dit jaar met 20,2 procent toenemen tot 31,3 miljard dollar. Meer dan één derde van dat extra budget is afkomstig van de retailsector en producenten van consumptiegoederen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Er wordt opgemerkt dat de totale online reclamebestedingen in de Verenigde Staten tegen het midden van het decennium zullen opgelopen zijn tot 49,5 miljard dollar.

De retailsector, die op dit ogenblik al de belangrijkste online reclamecategorie vormt, zal volgens eMarketer zijn Amerikaans online reclamebudget dit jaar met 1,3 miljard dollar opschroeven. Dat betekent een groei met 24 procent tegenover vorig jaar. Daardoor komt het online reclamebudget van de sector op een totaal van 6,78 miljard dollar. De producenten van consumptiegoederen breiden hun budget dit jaar uit met 640 miljoen dollar. Daardoor zal het totale bestedingsbedrag van de sector uitkomen op 2,46 miljard dollar.

Ook in het midden van het decennium zal de retailsector marktleider blijven in online reclame. Het totale bestedingsbedrag van de sector zal daartegen opgelopen zijn tot 11,08 miljard dollar, gevolgd door de autosector (5,97 miljard dollar), financiële services (5,54 miljard dollar), consumptiegoederen (4,95 miljard dollar) en telecom (4,57 miljard dollar). Daarbij wordt opgemerkt dat automotive en financiële diensten de volgende jaren opnieuw een sterke groei zullen laten optekenen, nadat er tijdens de economische recessie een dubbelcijferige terugval werd opgetekend.

Telecom zal volgens eMarketer de volgende jaren zijn marktaandeel van 13 procent naar 9,2 procent zien terugvallen. Ook computing, financiële diensten en toerisme zouden marktaandeel verliezen. Retail en consumptiegoederen zullen het grootste marktaandeel winnen.

Labels: ,

Sovjet-Unie eerste slachtoffer digitale communicatietijdperk?

Elektronische media hebben een belangrijke rol gespeeld in de ineenstorting van de Sovjet-Unie twintig jaar geleden. Dat zegt Maria Stepanova, gewezen manager van het emailsysteem RelCom dat op dat ogenblik in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. Bij een staatsgreep, die de Sovjet-Unie moest redden, werden weliswaar de traditionele communicatiekanalen afgesloten, maar omdat niemand aan RelCom dacht, kon het emailsysteem volgens Stepanova berichten blijven versturen en de bevolking op de hoogte te houden van de situatie.

Twintig jaar geleden werd onder leiding van een aantal Sovjet-generaals een staatsgreep gepleegd tegen toenmalig president Mikhail Gorbatchev. "Een decreet van Boris Jeltsin, toenmalig president van de deelrepubliek Rusland, verklaarde de staatsgreep onwettig, maar omdat de opstandelingen de media hadden geblokkeerd, dreigde die informatie verloren te gaan," aldus het persbureau Associated Press. "Dankzij RelCom kon het decreet van Jeltsin echter toch worden verspreid, waardoor het definitieve einde van de Sovjet-Unie werd ingeleid."

"Jeltsin was zelf verbaasd dat zijn boodschap, ondanks de blokkering van de media, toch de bevolking had bereikt," merkt Maria Stepanova op. "Jeltsin zelf was niet op de hoogte van het bestaan van RelCom, maar het computersysteem was ook ontsnapt aan de aandacht van de opstandelingen en de Sovjet-veiligheidsdiensten." RelCom was het eerste private computernetwerk van de Sovjet-Unie, gevestigd in het geheime Kurchatov Institute, waar atoomwetenschappers en mathematici werkten aan systemen die die de Sovjet-Unie moeten helpen gelijke tred te houden met het westen.

RelCom realiseerde een eerste doorbraak toen het jaar voor het einde van de Sovjet-Unie een computerbestand langs een telefoonlijn naar Finland kon worden verstuurd. RelCom zelf had op dat ogenblik amper drieduizend klanten, vooral bestaande uit instellingen en overheidsorganisaties. De link met Finland stuurde de emails van RelCom echter door naar UseNet, een voorloper van het latere internet. Eén van de klanten van RelCom had de tekst van het decreet van Jeltsin in bezit gekregen en doorgestuurd, waarna het bericht aan UseNet werd doorgegeven.

"De Sovjet-veiligheidsdiensten grepen vreemd genoeg niet in," voert Stepanova aan. "Nochtans hadden ze bepaalde vermoedens over internationale contacten en brachten ze een bezoek aan het Kurchatov Institute, maar ze bleken niet door te hebben wat er precies aan de hand was." RelCom heeft tijdens de drie dagen van de staatsgreep volgens Stepanova tienduizenden emails naar de buitenwereld verstuurd, zonder te beseffen welke invloed dat uiteindelijk zou hebben op de geschiedenis.

Labels: , , ,

Markt omega-3 blijft gezonde groei kennen

De wereldwijde markt voor omega-3 producten heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,57 miljard euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Ook voor de toekomst wordt een groei tussen 15 procent en 20 procent in het vooruitzicht gesteld. Dat blijkt uit een rapport van Packaged Facts. In de cijfers is geen rekening gehouden met visproducten. Er wordt opgemerkt dat de sector een sterke groei blijft vertonen, hoewel er een afvlakking wordt opgemerkt tegenover de explosieve periode in het midden van het vorige decennium.

Acht jaar geleden realiseerde de sector een omzet van 685 miljoen euro. De twee jaren daarop werd een omzet van respectievelijk 1,4 miljard euro en 2,4 miljard euro opgetekend. "Hoewel de groei is vertraagd tegenover de piekperiode van het midden van het voorbije decennium, is er nog lang geen sprake van een verzadiging van de markt," aldus Packaged Facts. "Tot het midden van het decennium moet zeker rekening worden gehouden met een jaarlijkse groei tussen 15 procent en 20 procent."

Die groei heeft volgens het rapport te maken met de blijvende interesse van de consument voor functionele voeding en voedingssupplementen. Bovendien worden de gezondheidsvoordelen van omega-3 bij een steeds groter publiek bekend," voert Packaged Facts nog aan. "Ook de positieve verslaggeving in de media en gunstige ontwikkelingen in de wetgeving vormen een stimulans voor de verkoop, net zoals de instap van grote producenten van voeding en drank in de sector."

Labels: , ,

Ghana is snelstgroeiende economie van de wereld

Het Afrikaanse land Ghana is dit jaar de snelstgroeiende economie van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het webmagazine EconomyWatch.com. Ghana zal dit jaar een economische groei realiseren met 20,15 procent, gevolg door Qatar (14,38 procent), Turkmenistan (12,18 procent), China (9,9 procent) en Liberia (9 procent). Er wordt aan toegevoegd dat de groei van deze opkomende markten steeds sneller gaat. Vorig jaar was Qatar nog de snelstgroeiende economie van de wereld met een stijging van 16,4 procent.

De top twaalf wordt rond gemaakt door India (8,4 procent), Angola (8,3 procent), Irak (7,9 procent), Ethiopië (7,66 procent), Mozambique (7,5 procent) en Oost-Timor en Laos (7,4 procent). "De meeste van al deze landen worden door de meeste mensen niet met economische groei in verband gebracht," voert EconomyWatch.com aan. Opgemerkt wordt dat in de top twaalf geen enkele ontwikkelde economie kan worden aangetroffen. Nagenoeg de helft van de landen is afkomstig uit Afrika. Er wordt aan toegevoegd dat Ghana vorig jaar een groei met 4,5 procent kende.

Eén derde van de landen uit de top twaalf komt uit het Verre-Oosten, twee uit het Midden-Oosten en één uit Centraal-Azië. Vorig jaar stond er met China slechts één land uit de G-Twintig in de top twaalf. Dit jaar maakt echter ook India deel uit van deze groep. "Dat is het begin van een grotere trend," merkt EconomyWatch op. "Met de verouderende Chinese populatie en de jonge Indiase demografie, zal de groei van India binnen een periode van tien jaar kunnen genieten van een demografisch dividend en sneller gaan dan in China."

Labels: ,

Alcohol en ongezond dieet gaan vaak gepaard

Er kan een verband worden gelegd tussen overmatig drankgebruik en een onevenwichtig dieet, twee vermijdbare oorzaken van de gezondheidsproblemen in de ontwikkelde wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universidad Autónoma de Madrid. De Spaanse onderzoekers stellen dat overmatig drankgebruik, een voorkeur voor sterke dranken en alcoholconsumptie tijdens de maaltijden gepaard gaan met inbreuken tegen de basisbeginselen van een gezonde voedingsgewoonte.

"De consumptie van alcohol gaat vaak ten koste aan een gezond dieet, wat leidt tot negatieve metabolische effecten die de impact van het alcoholgebruik nog versterken," merkt onderzoeksleider José Lorenzo Valencia-Martin, op. Hij voegt er wel aan toe dat de specifieke invloed van alcohol op het dieet afhankelijk is van de hoeveelheden die worden geconsumeerd, de frequentie van de consumptie, de voorkeur voor bepaalde alcoholsoorten en de consumptie tijdens de maaltijd.

"Ongezonde levensstijlen hebben de neiging om samen te komen, maar dat is niet noodzakelijk," voert Miquel Martinez-Gonzalez, voorzitter van het departement preventieve geneeskunde aan de University of Navarra, echter aan. "Personen die zich aan overmatig drankgebruik schuldig maken, zijn eerder geneigd om hun dieet te verwaarlozen. Alcohol heeft een negatieve impact op de lever. Dat geldt echter ook voor vette voedingsbestanddelen. Wanneer die twee fenomenen samenkomen, kan er een accumulatie van ongezonde invloeden ontstaan."

Er wordt opgemerkt dat het verbruik van alcohol tijdens maaltijden meestal gepaard gaat met een onvoldoende consumptie van gezonde producten, zoals fruit en groenten. Tegelijkertijd is er vaak een grotere consumptie van dierlijke proteïnen.

Labels: , ,

Schotse whisky positief gestemd over de toekomst

De producenten van Schotse whisky hebben plannen om de productiecapaciteit gevoelig op te drijven. Daarmee willen de producenten inspelen op de belangrijke groeiverwachtingen, vooral in opkomende markten. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Euromonitor. Het voorbije jaar werd in totaal 719 miljoen liter Schotse whisky geproduceerd, tegenover 560 miljoen liter in het midden van het voorbije decennium. Met die productietoename willen de marktleiders volgens Euromonitor inspelen op de groeimogelijkheden voor minstens de volgende tien jaar.

"De belangrijke heropleving op de groeimarkten en de relatieve verbetering van de socio-economische fundamenten in het westen, vormen de eerste tekenen van een herstel na de financiële crisis," merkt Spiros Malandrakis, analist bij Euromonitor, op. Op korte termijn zal er volgens Malandrakis een duidelijk verschil merkbaar worden in de prestaties van de mature markten en groeilanden. Asia-Pacific zou volgens het rapport tot het midden van het decennium een volumegroei met 4,5 procent laten optekenen, terwijl in West-Europa een terugval met 1 procent wordt verwacht.

Omdat de sector tijdig moet anticiperen op marktevoluties, zijn de producenten van whisky volgens Euromonitor al gestart met de uitbreiding van de productie. "Daarbij werd capaciteit toegevoegd aan bestaande installaties of werd nieuwe capaciteit opgebouwd," merkt Malandrakis op. "Dat geeft aan dat een aantal belangrijke producenten bijzonder positief is gestemd over de toekomst van de sector." Marktleider Diageo heeft onlangs toelating gevraagd om de capaciteit van de distillerij in Dailuaine te kunnen verhogen.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Europese economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal. Dat heeft Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, bekend gemaakt. Het is de slechtste prestatie in twee jaar. De cijfers gelden zowel voor de Europese Unie van 27 landen als voor de eurozone met zeventien leden. In het eerste kwartaal was er nog een economische groei van 0,8 procent. Letland kende met een groei van 2,2 procent de sterkste prestatie. Ook in Estland werd een groei met 1,8 procent opgetekend. In België werd een groei met 0,7 procent opgetekend. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar kende de Europese economie een groei met 1,7 procent. Tijdens het eerste kwartaal was nog een groei met 2,5 procent opgetekend.


Het Noorse oliebedrijf Statoil heeft een nieuw olieveld ontdekt in het Aldous Major-gebied in de Noordzee. Samen met het gebied Avaldsnes, dat door Lundin Petroleum is ontdekt, vormt dat gebied één van de grootste vondsten sinds het midden van de jaren tachtig. De twee velden worden verbonden en vertegenwoordigen samen 500 miljoen vaten tot 1,2 miljard vaten ruwe aardolie. Het nieuwe gebied vormt één van de grootste velden die door Statoil in de Noordzee is ontdekt. De twee grootste olievelden door de Noorse bedrijven zijn nog altijd Ekofisk en Statfjord met ieder meer dan 3 miljard vaten aardolie-equivalent. Die vondsten dateren evenwel al van de jaren zeventig. De vondst is een opsteker voor de Noorse oliesector, die de voorbije tien jaar stilaan aan het afkalven was.


Bank of America verkoopt zijn Canadese kredietkaartenactiviteiten aan de lokale speler TD Bank Group. Het Amerikaanse financiële concern is nog op zoek naar overnemers voor zijn kredietkaartendivisie in Groot-Brittannië en Ierland. Bank of America wil zich volledig terugtrekken uit buitenlandse kredietkaartenactiviteiten. Eerder dit jaar stootte Bank of America al drie takken van die divisie af. De verkoop is het gevolg van een herschikking van de activiteiten als gevolg van de financiële crisis. Bovendien is de groep op zoek naar extra middelen om zijn kapitaalbuffer te versterken in het licht van de nieuwe regelgeving voor de sector. Brian Moynihan, chief executive van Bank of America, hoopt daarbij een kapitaalverhoging de kunnen vermijden door niet-strategische activa van de hand te doen.


Private-equitygroepen als Texas Pacific Group, Blackstone, Cerberus Capital Management en Colony hebben een bod uitgebracht op een portefeuille van Amerikaanse vastgoedkredieten van de bank Anglo Irish Bank. Anglo Irish, die twee jaar geleden door de Ierse regering van de ondergang moest worden gered, stoot voor 9,65 miljard dollar vastgoedkredieten af, gedekt door gebouwen in de Verenigde Staten, gelegen in Manhattan tot Beverly Hills. De verkoop van de leningen past in het afbouwen van de balans van de probleembank. De grote appetijt van private-equitygroepen voor de vastgoedkredieten is een bewijs dat die fondsen steeds meer op zoek gaan naar andere investeringen dan traditionele buy-outs van bedrijven.


Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé zou een bod voorbereiden op de babyvoedingsdivisie van de Amerikaanse geneesmiddelenproducent Pfizer. Het Zwitserse bedrijf maakte bekend af te zien van een nieuw aandeleninkoopplan en overnamemogelijkheden over de hele wereld te bekijken. Dat doet volgens analisten veronderstellen dat een bod wordt overwogen op de babyvoedingsdivisie van Pfizer, dat aangegeven heeft de afdeling te willen verkopen. De waarde van de divisie wordt geraamd op 7,3 miljard euro. Met de overname wordt de Zwitserse groep in één klap de derde grootste producent op de grote Chinese babyvoedingsmarkt. Nu is Nestlé in China tot de zesde plaats gezakt. Ook Danone en Abbott zouden echter interesse hebben voor de divisie.


De kortingsbonnensite Groupon heeft tijdens het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 108,9 miljoen dollar. Daarmee werd het verlies met 26 procent uitgediept tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omvang van de omzet werd negen keer groter tot 878 miljoen dollar. Het aantal geregistreerde gebruikers kende een vertienvoudiging tot 115,7 miljoen mensen. Volgens analisten moet Groupon zich echter afvragen op welke manier de gebruikers kunnen worden gekanaliseerd tot betalende klanten. In totaal telde Groupon tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 23,1 miljoen gebruikers. Groupon heeft plannen bekend gemaakt om in september een beursnotering te nemen.


Zwitserland en Duitsland hebben een akkoord ondertekend waardoor Duitse vermogens op geheime Zwitserse rekeningen voortaan onderworpen worden aan belastingen. Het akkoord voorziet in een eenmalige heffing van 19 procent tot 34 procent, afhankelijk van de omvang van het vermogen. Voor veel Duitsers is Zwitserland door het bankgeheim een veilige haven. Volgens de Duitse media zou bij de Zwitserse banken voor 130 miljard Zwitsers frank tot 180 miljard Zwitserse frank aan Duits geld zijn ondergebracht. De heffing zou de Duitse overheid theoretisch tot 54 miljard euro kunnen opleveren. Het akkoord komt er na een jarenlange strijd tussen de Duitse fiscus en de Zwitserse banken. Duitsland was zelfs bereid gestolen bankgegevens te betalen om fraudeurs te vatten.


Het Amerikaanse handelstekort nam tijdens de maand juni onverwacht fors toe tot een nieuw hoogtepunt sinds oktober drie jaar geleden. Zorgwekkend is vooral de scherpe terugval van de uitvoer.
Het tekort op de handelsbalans steeg van 50,8 miljard dollar naar 53,1 miljard dollar. Oorzaak is de maand-op-maanddaling van de uitvoer met 2,3 procent tot 170,9 miljard. De invoer viel met 0,8 procent terug tot 223,9 miljard. Ook al zijn de maandelijkse handelsbalanscijfers volatiel en is het gevaarlijk uit maandcijfers conclusies te trekken, toch suggereert de daling van de uitvoer dat de wereldvraag in juni gevoelig is afgekoeld. Dat strookt met andere sombere indicatoren vanaf juni, zoals het ondernemersvertrouwen.


De Chinese treinfabrikant CNR Corporation heeft vierenvijftig hogesnelheidstreinen van de verbinding Peking-Shanghai teruggehaald omdat er getwijfeld wordt aan de veiligheid. Deze beslissing komt vlak na de bekendmaking van de Chinese overheid dat er snelheidsbeperkingen ingesteld worden voor hogesnelheidstreinen. Die maatregel was het gevolg van een treinongeval in de omgeving van de oostelijke havenstad Wenzhou. Bij een aanrijding tussen twee hogesnelheidstreinen kwamen toen minstens veertig mensen om het leven. Uit een onderzoek bleek dat een technisch defect de oorzaak was van het ongeval. Onderzoekers merkten op dat het ongeval volledig vermijdbaar was geweest. Er zijn volgens hen fouten gemaakt in het ontwerp van het hsl-systeem.


Het Franse energieconcern GdF Suez heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 3,6 miljard euro. De omzet steeg met 7,9 procent tot 45,7 miljard euro. Het concern merkt op de voorbije periode geconfronteerd te zijn met een negatieve impact van de weersomstandigheden op zijn thuismarkten. Het voorjaar werd in België en Frankrijk gekenmerkt door uitzonderlijk zacht weer. Deze omstandigheden hebben het bedrijf 465 miljoen euro aan operationele winsten gekost. De omzet werd daarentegen opgedreven door de integratie van International Power sinds februari van dit jaar en nieuwe activiteiten die konden worden opgestart.


De Portugese economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar stabiel gebleven tegenover de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is een verrassing, want analisten hadden een inkrimping met 1,1 procent in het vooruitzicht gesteld. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd wel een daling met 0,9 procent opgetekend. De Portugese economie belandde eind vorig jaar in recessie, nadat tijdens het laatste kwartaal van dit jaar en de eerste drie maanden van dit jaar een inkrimping met telkens 0,6 procent werd opgetekend. De Portugese regering had voor dit jaar een inkrimping met 2,3 procent verwacht. Volgend jaar zou nogmaals een daling met 1,7 procent volgen. Over twee jaar zou weer een groei gerealiseerd moeten worden.


De Amerikaanse president Barack Obama gaat in september, wanneer het Amerikaanse Congres uit zijn jaarlijkse reces terugkeert, een economisch groeiplan ontvouwen. Dat heeft hij aangekondigd op de eerste dag van zijn bustoer door het Midwesten van de Verenigde Staten. Het plan zal volgens de president de economie aanjagen, banen creëren en het begrotingstekort onder controle brengen. Inhoudelijke maatregelen over het plan werden niet bekend gemaakt. Door een groeiplan te beloven hoopt Obama de republikeinse kritiek op zijn beleid te counteren. Diverse republikeinse politici hebben de Amerikaanse president de voorbije weken de schuld gegeven voor de slechte prestaties van de Amerikaanse economie.


De Europese Centrale Bank heeft de voorbije week voor 22 miljard euro aan obligaties gekocht. Dat blijkt uit de financiële gegevens die werden gepubliceerd. Het bedrag is hoger dan verwacht. Analisten hadden gemikt op een bedrag van 15 miljard euro. De Europese Centrale Bank maakte niet bekend om welke obligaties het gaat, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat er vooral Italiaans en Spaans papier werd aangekocht. De Spaanse en Italiaanse rente zakte vorige week spectaculair als gevolg van de interventies van de Europese Centrale Bank. In mei vorig jaar gaf de Europese Centrale Bank in één week 16,5 miljard euro uit aan Griekse obligaties. Dat bracht de Griekse rente toen naar beneden, maar kon niet voorkomen dat er toch noodleningen moesten worden verstrekt.


Rick Perry, de republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, heeft tijdens een verkiezingsmeeting in de staat Iowa gezegd dat centraal bankier Ben Bernanke in Texas hard zou worden aangepakt omwille van zijn losse monetaire beleid. Rick Perry, die kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is duidelijk niet opgezet met het beleid van de Amerikaanse centrale bank om de crisis te bestrijden door het drukken van nieuw geld. Daardoor wordt volgens Perry de dollar voor de consument minder waard. De Texaanse politicus noemde het lakse monetaire beleid van Bernanke ook een vorm van verraad.


Het Duitse bruto binnenlandse product is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gegroeid. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Als oorzaak voor de vertraging wijst het bureau naar de schuldencrisis in de eurozone en de verzwakkende Amerikaanse economie. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar had de Duitse economie nog een groei gekend van 1,3 procent. Het zwakke cijfer is slecht nieuws voor de hele eurozone, die sterk afhankelijk is van de trekkende rol van de Duitse economie. Veel economen hopen echter dat het om een tijdelijk probleem gaat. Daarbij wordt erop gewezen dat de grote Duitse exportbedrijven nog een goed gevuld orderboek hebben, waardoor de groeivertraging beperkt zou moeten blijven.


Meer Nieuws

Tuesday, August 16, 2011

Digitale technologie volgt criminaliteit op de voet

Digitale zoektechnologieën bieden de mogelijkheid om criminaliteit en terroristische dreigingen op de voet te volgen. Dat zeggen onderzoekers van de Fleischman Faculty of Engineering aan de University of Tel Aviv. De Israëlische wetenschappers hebben daarvoor een specifieke zoekalgoritme uitgewerkt, waardoor het mogelijk wordt om nieuwe informatie uit onder meer telefoongesprekken, emails en transacties met bankkaarten in real-time te verzamelen en te verwerken.

"Nagenoeg elke activiteit laat een digitaal spoor na, gaande van een email tot een online aankoop," voeren de onderzoekers aan. "Dat geldt zowel voor de gezagsgetrouwe burger als voor criminelen. Naarmate de digitale informatie zich steeds verder opstapelt, krijgen ook speurders meer mogelijkheden om misdrijven op te sporen en daders te ontmaskeren. Al die individuele brokken informatie vormen één lange boodschap die ligt te wachten om gedecodeerd te worden."

"Net zoals digitale bestanden, zijn mensen altijd in beweging," merkt onderzoeksleider Irad Ben-Gal op. "Het is niet voldoende om de beschikbare informatie te verwerken en te verwachten dat het resultaat constant zal blijven. Er moeten telkens nieuwe informatie automatisch aan de bestaande gegevens worden toegevoegd, waardoor het patroon van de crimineel wordt geherformateerd." Ben-Gal merkt op dat de analyse niet alleen duidelijkheid creëert over de activiteiten van het doelwit, maar ook over zijn locatie en mogelijk werkterrein.

Labels:

Voedselproducenten hebben grote verantwoordelijkheid in zoutconsumptie

Een wereldwijde verlaging van de zoutconsumptie kan mogelijk miljoenen levens redden door het aantal hartaandoeningen en beroertes gevoelig terug te schroeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Warwick Medical School in Groot-Brittannië. Een verlaging van de zoutconsumptie tot 3 gram per dag zou volgens onderzoeksleider Francesco Cappuccio in Groot-Brittannië het aantal doden aan hartaandoeningen en beroertes met 20.000 eenheden per jaar kunnen doen dalen.

De World Health Organization (WHO) wil de dagelijkse consumptie van zout tegen het midden van het volgende decennium terugschroeven tot 5 gram per dag. Op dit ogenblik ligt het consumptieniveau in een aantal landen dubbel zo hoog als het streefdoel. Professor Cappuccio benadrukt daarbij echter dat het terugschroeven van de zoutconsumptie op de meest efficiënte manier moet worden aangepakt. Alleen een verandering van het persoonlijke gedrag en de persoonlijke keuzes is daarbij volgens hem immers niet voldoende.

"Het heeft geen zin om bij de consument op een gedragsverandering aan te sturen wanneer het grootste gedeelte van het zout wordt bijgevoegd voor de voedingsproducten op de markt komen en de commerciële toevoeging van zout een wereldwijde trend is geworden," merkt Cappuccio op. "Men moet beseffen dat de voedselproducenten een grote verantwoordelijkheid dragen in de epidemie van hartaandoeningen. De voedselformules moeten dan ook worden aangepast."

Labels: , ,

Westen niet goed voorbereid op Chinese toerisme

Dit jaar zal opnieuw een recordaantal Chinezen een buitenlandse reis ondernemen, maar multinationale hotelketens, luchtvaartmaatschappijen en luxeretailers zijn onvoldoende voorbereid op de noden, verwachtingen en aantal van die massa consumenten. Dat hebben een aantal specialisten uit de reissector gezegd. Uit cijfers van de World Tourism Organization zullen dit jaar 66 miljoen Chinezen naar het buitenland reizen. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover vorig jaar. Tegen het einde van het decennium zal China 100 miljoen internationale reizigers tellen.

"Het stijgend aantal Chinese reizigers zal het toerisme helemaal veranderen, vooral in favoriete bestemmingen van deze bezoekersgroep, zoals New York en Las Vegas," merkt Pierre Gervois, chief executive van het reisagentschap China Elite Focus, op tegenover het webmagazine Thoughtful China. Gervois voegt er aan toe dat ook Groot-Brittannië een populaire bestemming is, omdat de Britse luxemerken heel gegeerd zijn op de Chinese markt.

"Het westen is echter niet goed voorbereid op die evolutie," merkt Bruce Ryde, general manager van het Hotel Indigo in Shanghai, op. "Het grootste probleem is de taal. Onder meer op het gebied van menu's, hotelinformatie en zelfs algemene conversaties moeten er nog heel wat inspanningen worden gedaan. Maar de Chinese consument verwacht ook op het gebied van voeding een vertrouwd aanbod te krijgen. Wanneer een Amerikaan in een hotel in Hanoi een hamburger kan krijgen, moet een Chinees in Nice ook noedels kunnen bestellen."

Ook marketing, productinformatie en online boekingen moeten volgens de experts in de Chinese taal worden aangeboden.

Labels: ,

Smartphone-bezitters vertonen intensere mobiele activiteit

Bezitters van smartphones zijn meer geneigd om tekstberichten te versturen dan eigenaars van een traditionele mobiele telefoon. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de denktank Pew Internet. De onderzoekers voegen er aan toe dat de bezitters van smartphones ook intensiever geëngageerd zijn met andere mobiele activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de smartphone-bezitters tekstberichten verstuurt. Bij de eigenaars van traditionele mobiele telefoons is dat slechts 59 procent.

Exact dezelfde verhouding wordt opgemerkt bij het nemen van foto's met de mobiele telefoon. Bovendien geeft 84 procent van de smartphone-bezitters aan het toestel te gebruiken om online te gaan, tegenover slechts 16 procent bij de gebruikers van traditionele mobiele telefoons. Het grootste verschil wordt echter opgetekend bij het downloaden van applicaties. Bij smartphones heeft 69 procent van de ondervraagden applicaties gedownload, tegenover slechts 4 procent bij de bezitters van een traditionele mobiele telefoon.

Uit het onderzoek blijkt dat de groep van achttien tot negenentwintig jaar het vaakst gebruik maakt van mobiele activiteiten. De laagste mobiele activiteitsgraad is terug te vinden bij vijfenzestigplussers. Opvallend is wel dat 13 procent van de leeftijdscategorie tussen achttien en negenentwintig jaar door de schermgrootte problemen heeft om gegevens af te lezen. Bij vijfenzestigplussers is dat slechts 10 procent, maar bij dertigers en veertigers loopt dat op tot 18 procent en in de categorie tussen vijftig en vierenzestig jaar tot 19 procent.

Labels:

Taiwan moet vrezen voor belangrijke braindrain

Taiwan dreigt met de grootste braindrain uit zijn geschiedenis geconfronteerd te worden. Dat hebben woordvoerders van de academische organisatie Academia Sinica gezegd. Daarbij wordt verwezen naar een achterhaalde wetgeving en een overdreven bureaucratie, waardoor Taiwan er niet zou in slagen om een concurrentiële positie op te bouwen op de wereldwijde arbeidsmarkt voor hoogopgeleide werknemers. Indien Taiwan er niet in slaagt om een aantal tegenmaatregelen te nemen, dreigt het land volgens Academia Sinica zijn leidinggevende positie in industrie en wetenschap te verliezen.

"Er is in Taiwan onvoldoende flexibiliteit om voldoende talent aan te kunnen trekken en creativiteit te koesteren," merken woordvoerders van Academia Sinica op tegenover het persbureau AFP. "De huidige regelgeving is enkel geschikt voor een agrarische maatschappij. Het kan dan ook geen verwondering wekken dat er voor opleidingen en onderzoek onvoldoende gekwalificeerd personeel kan worden aangetrokken." Daarbij wordt onder meer gewezen op de belangrijke loonkloof met onder meer Hongkong en Singapore.

Academica Sinica wijst er daarbij op dat de huidige wetgeving vooral streeft naar gelijkheid. "Daardoor krijgen wetenschappers die worden aangetrokken voor onderzoek hetzelfde salaris, ongeacht hun talent," wordt er benadrukt. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije decennium gemiddeld 490.000 buitenlanders per jaar op de Taiwanese arbeidsmarkt werden toegelaten. Daarvan bleken slechts 20.000 immigranten hoger opgeleid te zijn. Daarentegen emigreren er 30.000 Taiwanese arbeidskrachten, meestal hoger opgeleiden, elk jaar naar het buitenland.

Academia Sinica merkt daarbij op dat Taiwan internationaal een netto-toeleverancier van hoogopgeleid personeel is geworden.

Labels: , ,