Alcohol en ongezond dieet gaan vaak gepaard
Er kan een verband worden gelegd tussen overmatig drankgebruik en een onevenwichtig dieet, twee vermijdbare oorzaken van de gezondheidsproblemen in de ontwikkelde wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universidad Autónoma de Madrid. De Spaanse onderzoekers stellen dat overmatig drankgebruik, een voorkeur voor sterke dranken en alcoholconsumptie tijdens de maaltijden gepaard gaan met inbreuken tegen de basisbeginselen van een gezonde voedingsgewoonte.
"De consumptie van alcohol gaat vaak ten koste aan een gezond dieet, wat leidt tot negatieve metabolische effecten die de impact van het alcoholgebruik nog versterken," merkt onderzoeksleider José Lorenzo Valencia-Martin, op. Hij voegt er wel aan toe dat de specifieke invloed van alcohol op het dieet afhankelijk is van de hoeveelheden die worden geconsumeerd, de frequentie van de consumptie, de voorkeur voor bepaalde alcoholsoorten en de consumptie tijdens de maaltijd.
"Ongezonde levensstijlen hebben de neiging om samen te komen, maar dat is niet noodzakelijk," voert Miquel Martinez-Gonzalez, voorzitter van het departement preventieve geneeskunde aan de University of Navarra, echter aan. "Personen die zich aan overmatig drankgebruik schuldig maken, zijn eerder geneigd om hun dieet te verwaarlozen. Alcohol heeft een negatieve impact op de lever. Dat geldt echter ook voor vette voedingsbestanddelen. Wanneer die twee fenomenen samenkomen, kan er een accumulatie van ongezonde invloeden ontstaan."
Er wordt opgemerkt dat het verbruik van alcohol tijdens maaltijden meestal gepaard gaat met een onvoldoende consumptie van gezonde producten, zoals fruit en groenten. Tegelijkertijd is er vaak een grotere consumptie van dierlijke proteïnen.
"De consumptie van alcohol gaat vaak ten koste aan een gezond dieet, wat leidt tot negatieve metabolische effecten die de impact van het alcoholgebruik nog versterken," merkt onderzoeksleider José Lorenzo Valencia-Martin, op. Hij voegt er wel aan toe dat de specifieke invloed van alcohol op het dieet afhankelijk is van de hoeveelheden die worden geconsumeerd, de frequentie van de consumptie, de voorkeur voor bepaalde alcoholsoorten en de consumptie tijdens de maaltijd.
"Ongezonde levensstijlen hebben de neiging om samen te komen, maar dat is niet noodzakelijk," voert Miquel Martinez-Gonzalez, voorzitter van het departement preventieve geneeskunde aan de University of Navarra, echter aan. "Personen die zich aan overmatig drankgebruik schuldig maken, zijn eerder geneigd om hun dieet te verwaarlozen. Alcohol heeft een negatieve impact op de lever. Dat geldt echter ook voor vette voedingsbestanddelen. Wanneer die twee fenomenen samenkomen, kan er een accumulatie van ongezonde invloeden ontstaan."
Er wordt opgemerkt dat het verbruik van alcohol tijdens maaltijden meestal gepaard gaat met een onvoldoende consumptie van gezonde producten, zoals fruit en groenten. Tegelijkertijd is er vaak een grotere consumptie van dierlijke proteïnen.
Labels: alcohol, gezondheid, voeding
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home