Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 16, 2011

Taiwan moet vrezen voor belangrijke braindrain

Taiwan dreigt met de grootste braindrain uit zijn geschiedenis geconfronteerd te worden. Dat hebben woordvoerders van de academische organisatie Academia Sinica gezegd. Daarbij wordt verwezen naar een achterhaalde wetgeving en een overdreven bureaucratie, waardoor Taiwan er niet zou in slagen om een concurrentiƫle positie op te bouwen op de wereldwijde arbeidsmarkt voor hoogopgeleide werknemers. Indien Taiwan er niet in slaagt om een aantal tegenmaatregelen te nemen, dreigt het land volgens Academia Sinica zijn leidinggevende positie in industrie en wetenschap te verliezen.

"Er is in Taiwan onvoldoende flexibiliteit om voldoende talent aan te kunnen trekken en creativiteit te koesteren," merken woordvoerders van Academia Sinica op tegenover het persbureau AFP. "De huidige regelgeving is enkel geschikt voor een agrarische maatschappij. Het kan dan ook geen verwondering wekken dat er voor opleidingen en onderzoek onvoldoende gekwalificeerd personeel kan worden aangetrokken." Daarbij wordt onder meer gewezen op de belangrijke loonkloof met onder meer Hongkong en Singapore.

Academica Sinica wijst er daarbij op dat de huidige wetgeving vooral streeft naar gelijkheid. "Daardoor krijgen wetenschappers die worden aangetrokken voor onderzoek hetzelfde salaris, ongeacht hun talent," wordt er benadrukt. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije decennium gemiddeld 490.000 buitenlanders per jaar op de Taiwanese arbeidsmarkt werden toegelaten. Daarvan bleken slechts 20.000 immigranten hoger opgeleid te zijn. Daarentegen emigreren er 30.000 Taiwanese arbeidskrachten, meestal hoger opgeleiden, elk jaar naar het buitenland.

Academia Sinica merkt daarbij op dat Taiwan internationaal een netto-toeleverancier van hoogopgeleid personeel is geworden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home