Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Het internetconcern Google neemt Motorola Mobility over. Met de aankoop van de telefoondivisie van Motorola is een bedrag gemoeid van 12,5 miljard dollar. Motorola Mobility moet een verlengstuk vormen voor Android, het smartphone-besturingssysteem van Google. Motorala produceerde nu al smartphones met Android. Google wordt door de overname zowel producent van een besturingssysteem en smartphones. Daarmee wordt Google een rechtstreekse concurrent van Apple en diens iPhone. Google benadrukt dat Android een open besturingssysteem blijft. Andere producenten van smartphones zullen gratis gebruik kunnen blijven maken van Android. Begin dit jaar werd het vroegere Motorola gesplitst in Motorola Mobility en het netwerkbedrijf Motorola Solutions.


Transocean, operator van offshore-olieplatformen, heeft een overnamebod van 1 miljard euro gelanceerd op zijn Deense sectorgenoot Aker Drillings. Aker Drillings heeft twee platformen voor diepzeeboringen in werking en heeft nog twee orders lopen in Zuid-Korea. Met die vier platformen breidt Transocean zijn vloot uit die geschikt is voor regio's met moeilijke booromstandigheden zoals het noordpoolgebied en de Braziliaanse wateren. Met de overname zet de consolidatie in de sector zich verder door. Eerder dit jaar betaalde het Britse Ensco in de offshoresector 8,7 miljard dollar voor het Amerikaanse Pride International. Transocean was ook eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon, uitgebaat door British Petroleum, dat de olieramp in de Golf van Mexico veroorzaakte.


Het Taiwanese concern HTC Corporation heeft het bedrijf HTC heeft het bedrijf Beats Electronics, producent van hoofdtelefoons overgenomen van de Amerikaanse rapper Dr. Dre. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar. De Amerikaanse rapper richtte Beats Electronics drie jaar geleden op met Jimmy Iovine, topman van het muzieklabel Geffen. De overname is volgens Peter Chou, topman van het Taiwanese concern, een opportuniteit om te innoveren en zich te onderscheiden van de concurrentie. Dr. Dre is één van de invloedrijkste figuren in de hiphopwereld. Hij was onder meer één van de oprichters van het muzieklabel Death Row Records. Als producent lanceerde hij onder meer de carrières van Eminem en 50 Cent.


Miljardair Warren Buffett heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen om de belastingen te verhogen voor de rijkste inwoners van de Verenigde Staten. Dat moet volgens de belegger het begrotingstekort kunnen helpen terugschroeven. Volgens Buffett staat de maatregel geen banengroei of investeringen in de weg. Hij voert aan dat het Amerikaans Congres zich lang genoeg miljardairsvriendelijk heeft opgesteld. Het pleidooi van Buffett vormt een belangrijke steun voor de Amerikaanse president Barack Obama, die allerlei belastingvoordelen voor de rijkere bevolkingsklasse wil afschaffen. Buffet zegt dat het een misverstand is dat hogere belastingen banengroei en investeringen in de weg staan. Niemand zal volgens hem afzien van een investering vanwege de belastingvoet op de potentiële winst.


De Japanse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Japanse regering bekend gemaakt. Het cijfer is gevoelig beter dan de 2,6 procent die economen hadden voorspeld. Tijdens het eerste kwartaal werd nog een inkrimping opgetekend van 3,5 procent. De Japanse privéconsumptie lag tijdens het tweede kwartaal 0,1 procent lager dan het kwartaal voordien, terwijl de kapitaalbesteding van bedrijven met 0,2 procent omhoog ging en de overheidsaanbestedingen met 3 procent aangroeiden. De export is met 4,9 procent teruggevallen, terwijl de import met 0,1 procent aandikte. De Japanse economie heeft nog steeds zwaar te lijden onder de aardbeving, tsunami en nucleaire crisis van maart.


Zes managers zijn in Frankfurt voor de rechter verschenen wegens belastingfraude voor een totaalbedrag van ongeveer 230 miljoen euro. Het proces kan anderhalf jaar duren. Het zestal zou de fiscus met een carrousel rond omzetbelasting benadeeld hebben. De strafbare feiten begonnen met het verhandelen van uitstootrechten tussen krachtcentrales en andere energiebedrijven. De handel met zulke certificaten moet in Duitsland aan de belastingen aangegeven worden, maar dat zouden de beklaagden door het gebruik van een complexe financiële constructie kunnen hebben ontwijken. Het is niet de eerste keer dat de rechtbank in Frankfurt met een financieel monsterproces wordt geconfronteerd. Een geding tegen managers van het concern Coop duurde twee decennia geleden bijna twee jaar.


De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft de Zwitserse bank UBS ingehuurd om een mogelijk bod op de Braziliaanse activiteiten van concurrent Carrefour te onderzoeken. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Wal-Mart is sinds het midden van de jaren negentig actief in Brazilië en nam er zeven jaar geleden de supermarktketen Bompreco over van Ahold. Het Amerikaanse concern, het grootste supermarktconcern ter wereld, is qua omzet in Brazilië de derde belangrijkste retailgroep. Nu zou Wal-Mart de Braziliaanse activiteiten van het Franse Carrefour, de nummer twee op de Braziliaanse markt, willen overnemen. De logistieke kosten zouden door de hiermee samenhangende schaalvergroting kunnen worden afgebouwd.


De uitgifte van euro-obligaties is uitgesloten. Dat heeft Philipp Rösler, Duits minister van economische zaken, in een interview met de krant Die Welt gezegd. Euro-obligaties leiden volgens de Duitse minister tot gelijke rentestanden in de hele eurozone en zouden de aansporingen voor een solide financiële politiek van de lidstaten ondermijnen. Rösler voegde er aan toe dat Duitsland door de invoering van euro-obligaties een hogere rente zou moeten betalen. Een aantal bronnen hadden gewag gemaakt dat de Duitse regering uiteindelijk toch akkoord zou zijn met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble had echter ook al weten tegen euro-obligaties te zijn.


De Britse minister van financiën George Osborne wil dat de landen van de eurozone stappen zetten richting een sterkere fiscale integratie. Dit heeft Osborne samen met zijn Singaporese ambtgenoot Tharman Shanmugaratnam geschreven in een opiniestuk in de zakenkrant Financial Times. Osborne benadrukte verder dat een nieuw Europees stabiliteitspact de fiscale verantwoordelijkheid van afzonderlijke eurolanden moet waarborgen en moet voorkomen dat de probleemlanden hun schuldenproblematiek op de gezonde lidstaten afwentelen. Osborne pleitte er eerder al voor dat de leiders van de eurozone de uitgifte van euro-obligaties ernstig in overweging zouden nemen.


Het Duitse energiebedrijf E.on is van plan delen van Ruhrgas te verkopen, als onderdeel van een grote herstructurering. Volgens een aantal bronnen wil E.on het 12.000 kilometer lange gastransportnetwerk van Ruhrgas van de hand doen en de verliesmakende activiteiten van de gashandelspoot aanpakken. De lucratieve gasproductieactiviteiten die nu nog onder Ruhrgas hangen, zouden dan bij het moederbedrijf E.on worden ondergebracht. E.on wilde geen commentaar geven op de berichten. Het Russische gasconcern Gazprom heeft zich al gemeld als mogelijke partner voor E.on of Ruhrgas. Johannes Teyssen, topman van E.on, heeft gezegd open te staan voor samenwerking, zelfs met Gazprom.


Het Britse telecombedrijf Vodafone gaat in Nederland televisie aanbieden. Het Britse concern wil daarvoor de netwerken van Reggefiber en KPN gebruiken. Vodafone start de activiteiten in negen gebieden waar Reggefiber een glasvezelnetwerk wil aanleggen. In oktober wordt het aanbod verder uitgebreid naar 768.000 huishoudens die al een aansluiting op het snelle netwerk hebben. Begin volgend jaar zou het kopernetwerk van KPN volgen. Vodafone zegt met televisie te willen beginnen nu de grenzen tussen mobiel internet, vast internet en televisie steeds verder vervagen. Telecombedrijven zullen uiteindelijk op alle terreinen actief moeten zijn om klanten voordelige gebundelde diensten te kunnen aanbieden.


De kans dat de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie belandt, wordt geschat op 30 procent. Dat blijkt uit een peiling van de Amerikaanse krant USA Today onder een aantal Amerikaanse topeconomen. Daarmee ligt de kans op een nieuwe recessie in de Verenigde Staten twee keer zo hoog als bij een vergelijkbare peiling in april. Volgens het onderzoek, dat ieder kwartaal wordt uitgevoerd, kunnen verdere economische schokken, zoals aanhoudende onrust op de aandelenmarkten of een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis, de Amerikaanse economie over de rand duwen. Zelfs als de Verenigde Staten een nieuwe recessie vermijden, zal de economische groei volgens de economen aanzienlijk afzwakken.


Het olieconcern Shell verzet zich tegen Amerikaanse regelgeving die de corruptie onder dubieuze regimes moet terugdringen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wil de bedrijven uit de oliesector vanaf volgend jaar verplichten om alle buitenlandse betalingen openbaar te maken die te maken hebben met commerciële ontwikkeling van olie en gas. Met de wet Dodd-Frank hoopt de Amerikaanse overheid corruptie te kunnen tegengaan. In een brief aan de Amerikaanse regulator vraagt Shell een uitzonderingspositie voor bepaalde dossiers. Zonder een uitzonderingspositie zou het concern naar eigen zeggen mogelijk miljarden dollar schade kunnen oplopen.


Maruti Suzuki, de grootste autofabrikant in India, gaat deze maand de productie terugschroeven. Dat heeft Shinzo Nakanishi, topman van Maruti Suzuki, gezegd. De dalende vraag maakt volgens Nakanishi de maatregel noodzakelijk. De Indiase autoverkopen staan onder druk door de hogere rente en oplopende benzineprijzen. Door de hoge rente is het voor veel Indiase consumenten moeilijk om de aankoop van een auto te financieren. Maruti Suzuki verkoopt bijna de helft van alle auto’s op de Indiase markt. De productieverlaging is een domper voor grote autofabrikanten als Renault-Nissan, Ford en General Motors die juist naar India gingen om de stagnerende verkopen in het westen te compenseren. Tijdens de maand juli vielen de Indiase autoverkopen met 16 procent terug.


Swedish Automobiles, de eigenaar van Saab, heeft bekend gemaakt maximaal vier miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De uitgifte kadert in een nieuwe overeenkomst ter waarde van 150 miljoen euro met het GEM Global Yield Fund. De exacte uitgifte wordt de volgende vijftien dagen bekend gemaakt. Vermoedelijk wordt deze nieuwe aandelenemissie gedaan om eind van de maand de salarissen van het personeel van Saab weer te kunnen betalen. Enkele weken geleden gaf Swedish Automobile ook al nieuwe aandelen uit om de salarissen van het kantoorpersoneel van de autofabrikant te kunnen betalen. Daarnaast maakte Saab bekend dat er nog altijd gesprekken met partijen gevoerd worden over het doorzetten van financiering voor het merk.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home