Voedselproducenten hebben grote verantwoordelijkheid in zoutconsumptie
Een wereldwijde verlaging van de zoutconsumptie kan mogelijk miljoenen levens redden door het aantal hartaandoeningen en beroertes gevoelig terug te schroeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Warwick Medical School in Groot-Brittannië. Een verlaging van de zoutconsumptie tot 3 gram per dag zou volgens onderzoeksleider Francesco Cappuccio in Groot-Brittannië het aantal doden aan hartaandoeningen en beroertes met 20.000 eenheden per jaar kunnen doen dalen.
De World Health Organization (WHO) wil de dagelijkse consumptie van zout tegen het midden van het volgende decennium terugschroeven tot 5 gram per dag. Op dit ogenblik ligt het consumptieniveau in een aantal landen dubbel zo hoog als het streefdoel. Professor Cappuccio benadrukt daarbij echter dat het terugschroeven van de zoutconsumptie op de meest efficiënte manier moet worden aangepakt. Alleen een verandering van het persoonlijke gedrag en de persoonlijke keuzes is daarbij volgens hem immers niet voldoende.
"Het heeft geen zin om bij de consument op een gedragsverandering aan te sturen wanneer het grootste gedeelte van het zout wordt bijgevoegd voor de voedingsproducten op de markt komen en de commerciële toevoeging van zout een wereldwijde trend is geworden," merkt Cappuccio op. "Men moet beseffen dat de voedselproducenten een grote verantwoordelijkheid dragen in de epidemie van hartaandoeningen. De voedselformules moeten dan ook worden aangepast."
De World Health Organization (WHO) wil de dagelijkse consumptie van zout tegen het midden van het volgende decennium terugschroeven tot 5 gram per dag. Op dit ogenblik ligt het consumptieniveau in een aantal landen dubbel zo hoog als het streefdoel. Professor Cappuccio benadrukt daarbij echter dat het terugschroeven van de zoutconsumptie op de meest efficiënte manier moet worden aangepakt. Alleen een verandering van het persoonlijke gedrag en de persoonlijke keuzes is daarbij volgens hem immers niet voldoende.
"Het heeft geen zin om bij de consument op een gedragsverandering aan te sturen wanneer het grootste gedeelte van het zout wordt bijgevoegd voor de voedingsproducten op de markt komen en de commerciële toevoeging van zout een wereldwijde trend is geworden," merkt Cappuccio op. "Men moet beseffen dat de voedselproducenten een grote verantwoordelijkheid dragen in de epidemie van hartaandoeningen. De voedselformules moeten dan ook worden aangepast."
Labels: gezondheid, voeding, zout
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home