Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 03, 2012

Aanwijzingen van vroege landbouw gevonden op Cyprus

Op Cyprus heeft een Franse groep archeologen naar eigen zeggen de oudste landbouwvestiging uit het mediterrane gebied gevonden. De onderzoekers merken op dat tot nu toe aangenomen werd dat de geïsoleerde ligging van het eiland er verantwoordelijk was dat landbouw op Cyprus pas duizend jaar na de opkomst van de sector in het Midden-Oosten zou zijn ingevoerd. De ontdekking van de Franse archeologen toont echter aan dat de vroege landbouwers al snel vanuit het Midden-Oosten naar Cyprus zijn uitgeweken.

Archeologen van Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en de Université de Toulouse hebben in het Cypriotische vestiging Klimonas, in de buitenwijken van de stad Limasol, aanwijzingen van een landbouwgemeenschap gevonden die dateert van ongeveer 9.000 jaar voor christus. Aangenomen wordt dat de landbouw rond 9.500 jaar voor christus in het Midden-Oosten werd ontwikkeld. Eerder was gedacht dat de landbouw op de eilanden in het Middellandse Zeegebied pas rond 8.400 jaar voor christus zijn intrede zou hebben gedaan.

De onderzoekers stuitten onder meer op de resten van oude voorraadschuren, gegroepeerd rond een soort gemeenschapshuis. Ook werden een aantal stenen werktuigen opgegraven, vergelijkbaar met vondsten in neolitische vestigingen op het nabijgelegen vasteland. De archeologen vonden verder de gecarboniseerde resten van zaden en planten. Tevens werden overblijfselen van katten en honden aangetroffen, wat de wetenschappers doet vermoeden dat de bewoners van Klimonas ook al huisdieren hadden.

Lees Verder

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home