Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 08, 2011

Display snel grootste mobiele reclameformat

Mobiel reclame zal in de Verenigde Staten dit jaar een omzet realiseren van 1,23 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 65 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau eMarketer. Verwacht wordt dat de mobiele reclamebestedingen op de Amerikaanse markt tegen het midden van het decennium zullen zijn opgelopen tot een bedrag van 4,4 miljard dollar. Die trend weerspiegelt volgens de onderzoekers de toenemende populariteit van de smartphones en het mobiele internet.

In het rapport wordt opgemerkt dat de volgende jaren binnen de mobiele reclame-platformen een verschuiving mag worden verwacht van tekstberichten naar display. Mobiele zoekopdrachten zullen volgens eMarketer wellicht hun marktaandeel behouden. Op dit ogenblik hebben tekstberichten een marktaandeel van 36 procent, gevolgd door display-reclame met 35 procent en zoekopdrachten met 29 procent. Tegen het midden van het decennium zou display-reclame echter een belang van 45 procent hebben uitgebouwd, terwijl tekstberichten zouden terugvallen tot 14 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 41 procent van de mobiele consumenten tegen het einde van dit jaar minstens één keer per maand van het platform gebruik zullen maken om online te gaan. De penetratie van smartphones op de Amerikaanse markt zal dan 38 procent bedragen. De onderzoekers merken ook nog op dat video het snelstgroeiende mobiele reclameformat vormt, maar daarbij wel van een beperkte basis vertrekt. Dit jaar zou mobiele videoreclame een omzet realiseren van 57,6 miljoen dollar. Tegen het midden van het decennium zal dat gestegen zijn tot 395,6 miljoen dollar.

Labels: ,

Geëngageerde vader bevordert intelligentie kinderen

Vaders die zich actief engageren bij de opvoeding hebben een positieve impact op het intellect en het gedrag van hun kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Concordia University in Montreal. De Canadese onderzoekers merken op dat het talent van vaders om limieten en structuren uit te tekenen voor het gedrag van hun kinderen, onder meer een positieve invloed heeft op de vaardigheden van het kind op het gebied van probleem-oplossing en leidt tot een daling van de emotionele problemen.

"In vergelijking met kinderen met afwezige vaders, hebben hun leeftijdsgenoten met een vader als actieve ouder minder gedragsproblemen en hogere intellectuele mogelijkheden," voert Erin Pougnet, psycholoog aan het Centre for Research in Human Development aan de Concordia University, aan. "Dat fenomeen blijft ook gelden in gezinnen die zich in een risicovolle socio-economische omgeving situeren. Bovendien geldt dat ook voor vaders die niet met hun kinderen samenwonen, op voorwaarde dat ze actief met de opvoeding bezig zijn."

Kinderen met geëngageerde vaders blijken volgens de onderzoekers minder geconfronteerd te worden met emotionele problemen, zoals droefheid, sociale terughoudendheid en angstaanvallen. Er wordt aan toegevoegd dat het grootste verschil in emotionele problemen bij afwezige vaders kan worden opgemerkt bij meisjes. De onderzoekers merken wel op dat een afwezige vader niet noodzakelijk tot problemen moet leiden. "Moeders en andere ondersteunende persoonlijkheden zijn eveneens belangrijk," voeren ze aan.

Labels:

Dode Zee gezonde bestemming voor diabetici

Een bad van amper twintig minuten in de Dode Zee kan diabetici helpen om het bloedsuikerniveau te verlagen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ben Gurion University en het Soraka Medical Centre. De onderzoekers merkten op dat de gemiddelde glucose-niveaus na een bad in water van de Dode Zee van 163 milligram per deciliter terugvielen tot 151 milligram per deciliter. Na een bad van één uur werd een daling tot 143 milligram per deciliter vastgesteld.

"Bij een controlegroep bleek het bad in het water van de Dode Zee geen enkele impact op het bloedsuikerniveau te hebben," merkt het persbureau AFP op. "Er wordt aan toegevoegd dat het bad geen enkel negatief effect bleek te hebben op de andere bloedwaarden. Onderzoeksleider Shaul Sukenik, professor aan de Ben Gurion University, noemde de resultaten van het onderzoek veelbelovend. Indien de resultaten door verder onderzoek worden bevestigd, zou een bad in de Dode Zee volgens Sukenik aan diabetitic de mogelijkheid kunnen bieden het gebruik van geneesmiddelen te verminderen."

"Op basis van het huidige onderzoek kan niet vaststaand worden aangegeven dat er inderdaad sprake zou kunnen zijn van een verminderd gebruik van geneesmiddelen," geeft professor Sukenik toe. "De resultaten suggereren echter wel dat conclusies in die richting zouden mogen worden getrokken." De onderzoekers willen in een volgend stadium bekijken welke resultaten een dagelijks bad in de Dode Zee gedurende een periode van drie weken zou opleveren.

Labels: , ,

Vroege financiële opvoeding creëert bewuste consument

Een cumulatieve financiële opvoeding leidt tot een grotere financiële kennis en een positiever financieel gedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Arizona. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat een cumulatieve financiële opleiding in het het middelbaar onderwijs en aan de universiteit de financiële knowhow verhoogt, wat op zijn beurt leidt tot een meer verantwoord financieel gedrag als jonge volwassene.

"Er is duidelijk sprake van een sneeuwbaleffect, waarbij financiële opvoeding op relatief jonge leeftijd de kans exponentieel verhoogt dat studenten verder een meer uitgebreide kennis terzake zullen opdoen, met inbegrip van informele leerprocessen aan de hand van boeken, magazines of seminaries," merkt onderzoeksleider Soyeon Shim, directeur van de Norton School of Family and Consumer Sciences aan de University of Arizona, op.

Die grotere kennis leidt volgens de Amerikaanse onderzoekers tot een positiever financieel gedrag, zoals een beter opvolgen van de uitgaven, een voorzichtig beheer van kredietkaarten en een maandelijkse spaargewoonte. "Ook blijken deze studenten in het algemeen een grotere kennis te hebben over de financiële sector," benadrukt Soyeon Shim. "De objectieve kennis van de betrokkenen bleek bij een financiële quiz 5 procent hoger te liggen dan de gemiddelde scores.

Labels: ,

Britse onderzoekers willen extreem radioactief afval hergebruiken

Onderzoekers aan de University of Reading zeggen een klasse van molecules ontdekt te hebben die extreem radioactieve componenten, die overblijven nadat gebruikte kernbrandstof werd verwerkt, selectief kunnen verwijderen. Die toepassing zou de radioactiviteit van kernafval volgens de onderzoekers gevoelig kunnen terugschroeven. De radioactieve componenten zouden volgens de wetenschappers opnieuw als voeding voor de kernreactoren kunnen worden gebruikt.

"De Britse nucleaire energie produceert jaarlijks ongeveer 10.000 megawatt elektriciteit," merken de onderzoekers op. "Het grootste gedeelte van de gebruikte brandstof kan worden verwerkt en opnieuw in de nucleaire cyclus worden gebracht, maar een aantal restproducten moeten worden opgeslagen. Voor elke 500 kilogram gebruikte brandstof wordt er 15 kilogram afval geproduceerd. Stoffen zoals americium, curium en neptunium vertegenwoordigen daarvan minder dan 1 kilogram, maar zijn door hun hoge radioactiviteit en lange halveringstijden bijzonder gevaarlijk."

"Indien deze hoogradioactive producten, waarvan de halveringstijd miljoenen jaren kunnen bedragen, zouden kunnen worden geselecteerd en opnieuw als brandstof kunnen worden gebruikt voor de reactoren van een volgende generatie, die over een vijftiental jaar in dienst genomen zouden kunnen worden," merkt onderzoeksleider Laurence Harwood op. "Maar ook nu al zou de selectie van deze componenten de opslag eenvoudiger en minder risicovol maken."

De ontdekte moleculen zouden 99,9 procent van de extreem radioactieve componenten uit de gebruikte kernbrandstof kunnen selecteren. Daardoor zou er volgens Harwood veel minder grote hoeveelheden kernafval moeten worden opgeslagen en zou de opslagtijd tot enkele honderden jaren kunnen worden gereduceerd.

Labels: , , ,

Sociale financiering alternatief voor kleine bedrijven

Een groeiende gemeenschap van online investeerders garandeert de financiering van talloze kleine en middelgrote bedrijven in een periode dat de toegang tot bankleningen grotendeels is geblokkeerd. Dat heeft Daniel Calleja-Crespo, vice-directeur-generaal voor industrie en ondernemerschap bij de Europese Commissie, gezegd tijdens een evenement rond de financiering van kleinere bedrijven. Het fenomeen van online p2p-financiering van bedrijven kent volgens Calleja-Crespo een groeiende populariteit.

"De financiering voor kleine en middelgrote bedrijven door banken is beginnen op te drogen," merkt het webmagazine Euractiv op. "De eurocrisis en de druk van de overheden en markten om de balansen van de financiële instellingen aan te zuiveren, vormen op dit ogenblik de prioriteiten van de banken." Daniel Calleja-Crespo merkt op dat de financiering van het bedrijfsleven dan ook een belangrijke problematiek vormt, die bovendien wellicht ook niet snel opnieuw zal verdwijnen.

"Kleinere bedrijven die door de banken zijn afgewezen, hebben in p2p-financiering echter een alternatief gevonden, al is het fenomeen in de Europese Unie nog niet volledig ingeburgerd," merkt Euractiv nog op. "Het systeem werd in de Verenigde Staten gelanceerd, maar de voorbije twee jaar zijn ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gelijkaardige initiatieven opgestart." Vooral de onbekendheid van het systeem bij de ondernemers ligt aan de basis van de relatieve bescheiden omvang van het fenomeen in Europa. Veiligheidsproblemen volgen op de tweede plaats.

"In de Verenigde Staten wordt vaak naar p2p-financiering overgeschakeld wanneer er op de beurzen weinig mogelijkheden worden gezien," merkt Euractiv nog op. "Aangezien de leningen over een grotere groep crediteurs worden gespreid, ligt het individuele risiconiveau ook gevoelig lager. Door de open aard van het internet, liggen bovendien ook de rentes vaak gevoelig lager."

Labels: , ,

Onvoldoende informatie over milieu-impact Canadese teerzanden

Er is te weinig informatie om een correcte inschatting te kunnen maken van de milieu-impact van een exploitatie van de teerzanden in de Canadese provincie Alberta. Dat heeft Scott Vaughan, Canadees Commissioner of the Environment and Sustainable Development, opgemerkt in een rapport aan het Canadees parlement. De systemen om deze impact te meten, zijn volgens Vaughan onvoldoende geschikt om de federale milieu-autoriteiten toe te laten om een duidelijk beeld te creëren over de invloed van de teerzand-projecten op de regionale ecosystemen.

"Vaughan merkt op dat de federale milieu-autoriteiten al meer dan tien jaar lang herhaaldelijke waarschuwingen hebben gelanceerd, maar voegt er aan toe dat er weinig is gedaan om de lacunes in de informatie op te vullen," voert het persbureau AFP op. "Beslissingen over de teerzanden zijn daardoor volgens Vaughan gebaseerd op onvolledige, onjuiste of onbestaande milieu-informatie." Vaughan stelde wel dat de Canadese regering nu wel een plan voor milieumonitoring heeft bekend gemaakt, maar hij stelt dat er nog geen datum is bekend gemaakt voor de lancering van het project.

Er zijn volgens Vaughan inmiddels al wel een aantal milieutrends bekend over de teerzanden. "De teerzanden behoren tot de grootste en snelstgroeiende bronnen van de uitstoot van broeikasgassen in Canada," voert hij aan. "De luchtvervuiling door de teerzanden is tijdens het voorbije decennium verdubbeld. Dat heeft nu voor de eerste keer geleid tot zure regen, die een bedreiging vormen voor de meren en wouden in het noorden van Alberta en Saskatchewan en mogelijk ook in de Northwest Territories."

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van de online telefoondienst Skype door computerconcern Microsoft. Volgens de Europese Commissie zal de deal de concurrentie op de Europese markt niet verstoren. Op de consumentenmarkt bestaan er overlappingen tussen beide bedrijven op het domein van videocommunicatie, waar Microsoft actief is via Windows Live Messenger. Maar de Europese Commissie meent dat op deze groeimarkt voldoende spelers, waaronder Google, actief zijn. Op het domein van bedrijfscommunicatie heeft Skype slechts een beperkte aanwezigheid en concurreert de online telefoondienst volgens de Europese Commissie niet rechtstreeks met het Microsoft-product Lync. Microsoft neemt Skype over voor een bedrag van 8,5 miljard dollar.


Het Amerikaanse informatica-bedrijf Oracle heeft een boete van 200 miljoen dollar opgelegd gekregen omdat de onderneming de Amerikaanse overheid had voorgelogen. Het bedrijf gaf opzettelijk verkeerde informatie door over kortingen, waardoor de Amerikaanse overheid veel te veel betaalde voor softwarelicenties en technische ondersteuning. Het bedrag werd aan het licht gebracht door Paul Frascella, een medewerker van Oracle. Die bracht het nieuws naar buiten en wordt daarvoor bedankt met 40 miljoen dollar tipgeld. Hoewel Oracle de aantijgingen blijft ontkennen, schikt het bedrijf de rechtszaak naar eigen zeggen om aanslepende juridische procedures te vermijden.


Op de Duitse sites van de Europese vliegtuigbouwer Airbus hebben ongeveer 11.000 werknemers het werk neergelegd voor een waarschuwingsstaking rond werkgelegenheid. De actie komt er nadat de onderhandelingen tussen vakbonden en directie waren mislukt. Dat heeft de vakbond IG Metall bekend gemaakt. Airbus geeft in Duitsland werk aan 16.000 mensen. Al anderhalf jaar onderhandelt de vakbond met de directie over een werkgelegenheidspact. De vakbond wil dat werknemers geraadpleegd worden over het inzetten van tijdelijke werknemers en over maatregelen om de productiviteit te verhogen. De vakbond heeft de directie opgeroepen om met constructieve voorstellen weer aan de onderhandelingstafel te komen.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating verlaagd van negen Portugese banken. De financiële sterkte van de betrokken instellingen is volgens het ratingbureau afgenomen. Bij de betrokken banken zit ook Caixa Geral de Depositos, de grootste bank van het land en in handen van de staat. Ook Banco Comercial Portugues, de grootste private bank van Portugal, ziet zijn rating naar beneden bijgesteld. De ratingverlaging van de banken volgt op de beslissing van Moody's om ook de rating van Portugal zelf te verlagen. Die bijpassing werd in juli doorgevoerd. Het risico voor de banken is volgens Moody's groter geworden omdat ze Portugees staatspapier bezitten. Het ratingbureau verwijst ook de liquiditeitsproblemen van banken en de zwakke groeivooruitzichten van Portugal.


De Japanse centrale bank heeft een programma van noodleningen verlengd om de gebieden herop te bouwen die in maart werden getroffen door een aardbeving en tsunami. Andere stimulerende maatregelen of een rentewijziging komen er niet. De Bank of Japan verlengde het leenprogramma met zes maanden tot april volgend jaar en liet de belangrijkste rente ongewijzigd op 0 procent tot 0,1 procent, een niveau dat al sinds oktober vorig jaar wordt aangehouden. Volgens de centrale bank heeft de Japanse economie het herstel voortgezet sinds de aardbeving in maart, maar ze benadrukt ook een aantal onzekerheden op voor de economische toekomst. Het gaat dan onder meer over de schuldencrisis in de eurozone en de Verenigde Staten, belangrijke markten voor de Japanse uitvoer.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) beschikken over voldoende middelen om de Europese landen en instellingen die in moeilijkheden verkeren, te helpen. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Met de mogelijkheid om bijna 400 miljard dollar vrij te maken, heeft het Internationaal Monetair Fonds volgens Lagarde genoeg middelen ter beschikking. Merkel gaf aan dat het Europese financiële noodfonds voldoende krachtig is, zeker omdat er alleen een beroep op kan worden gedaan in gevallen waarbij de stabiliteit van de euro wordt bedreigd.


De Nederlandse pakketvervoerder TNT Express heeft onverwacht een winstwaarschuwing uitgestuurd. Steeds meer klanten blijken onder druk van de economische vertraging minder dringende pakjes liever via de boot te versturen dan via het vliegtuig. De tarieven in de scheepvaart zijn immers heel laag. Dat zet de inkomsten van het pakketvervoer in Europa, het Midden-Oosten en Afrika onder druk. Ook in China lopen de zaken iets minder. In Brazilië verloor het Nederlandse bedrijf klanten door integratieproblemen met overgenomen bedrijven. De Nederlandse pakketvervoerder herziet zijn prognoses voor het volledige jaar. Aanvankelijk ging het bedrijf uit van een winstmarge van minstens 9 procent. Nu wordt die bijgesteld tot maximaal 9 procent.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte dit jaar netto al 1.038 nieuwe orders en laat daarmee zijn Amerikaanse rivaal Boeing ver achter zich. De Europese vliegtuigconstructeur kreeg in januari-september van dit jaar 1.179 bestellingen binnen, maar ook 141 annulaties. Daarmee lijkt Airbus op weg naar het record van vier jaar geleden, toen 1.341 orders werden gerealiseerd. Boeing noteerde tot nog toe 531 bestellingen, maar na de geannuleerde orders bleven uiteindelijk 426 exemplaren over. Airbus leverde dit jaar al 374 vliegtuigen af en voor het hele jaar mikt de Europese constructeur op 530 opleveringen. Boeing zit aan 349 leveringen en denkt over het volledige boekjaar 495 exemplaren de kunnen afzetten.


Telecomoperator Vodafone zou interesse hebben om het Canasede bedrijf Research In Motion (RIM), producent van de Blackberry, over te nemen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Eerder was bekend gemaakt dat Research In Motion een investeringsbank zou hebben ingehuurd om de strategische opties van het bedrijf onder de loep te nemen. Een dergelijke denkoefening mondt vaak uit in een verkoop. De interesse van Vodafone voor het Canadese bedrijf wordt door analisten echter onwaarschijnlijk geacht, aangezien er weinig strategische links zijn tussen beide bedrijven.
Eind september was gemeld dat de activistische aandeelhouder en miljardair Carl Icahn interesse zou hebben in Research In Motion.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van twaalf Britse banken verlaagd. Het ratingbureau zegt het minder waarschijnlijk te vinden dat de Britse overheid nog eens steun ter beschikking zal stellen voor banken die eventueel in moeilijkheden zouden geraken. Toch benadrukt de kredietbeoordelaar dat de verlagingen geen verslechtering van de financiële sterkte van het bankensysteem weergeven. Tot de betrokken banken behoren onder meer de gedeeltelijk genationaliseerde financiële instelling Lloyds Banking en Royal Bank of Scotland. Nochtans houdt de Britse overheid vol dat de twee banken goed geplaatst zijn om de Europese schuldencrisis door te komen. Ook Santander, Co-Operative Bank, Nationwide Building Society en zeven andere kleinere Britse banken worden getroffen.


De Russische regering investeert de volgende drie jaar 400 miljard roebel in de modernisering van de wapenindustrie. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 10 miljard euro. De Russische premier Vladimir Poetin heeft het over een gigantische opdracht. De Russische wapenindustrie moet moderniseren omdat Rusland tot het einde van het decennium voor 20 biljoen roebel aan nieuwe wapens wil kopen. Indien Rusland wapens wil hebben die voldoen aan de hedendaagse gevechtseisen, zal het militair-industriële complex volgens Poetin moeten vernieuwd. Tegen beleggers zei Poetin eerder dat de modernisering van de bewapening niet betekent dat Rusland wil militariseren. Rusland moet volgens hem alleen de verouderde wapens uit de Sovjet-periode vervangen.


De Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen, samen met haar landgenote Leymah Gbowee en de Jemenitische Tawakkul Karman. De laureaten krijgen de prijs voor hun geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor vrouwenrechten in vredesprocessen. Er kan volgens de jury geen democratie en vrede in de wereld bereikt worden zonder dat vrouwen dezelfde mogelijkheden krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden op alle niveaus van de maatschappij. De jury zegt te hopen dat de prijs zal bijdragen om een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen die nog altijd voorkomt in vele landen, maar ook om het grote potentieel te realiseren dat vrouwen voor democratie en vrede kunnen betekenen.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft overweegt een bod uit te brengen op het internetbedrijf Yahoo. Eventueel zou Microsoft een tweede partij bij het overnamebod willen betrekken. Dat hebben een aantal waarnemers gezegd. Er zou bij Microsoft echter nog geen definitieve beslissing zijn genomen over het uitbrengen van een mogelijk bod. Microsoft deed drie jaar geleden ook al eens een mislukte poging om Yahoo over te nemen. Yahoo, dat volgens waarnemers ongeveer 18 miljard dollar waard is, zou echter ook in de belangstelling staan van onder meer Providence Equity Partners, Hellman & Friedman en Silver Lake Partners. Daarnaast zouden ook het Chinese e-commercebedrijf Alibaba en het Russische technologiebedrijf DST Global interesse hebben.


Oekraïne is in de gecontamineerde zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl begonnen met de bouw van een opslagplaats voor nucleair afval. Het gaat om laag besmet materiaal, dat afkomstig is uit ziekenhuizen en bedrijven. De constructie kan 40.000 kleine containers opslaan gedurende een periode van veertig jaar. Het afval ligt volgens de overheid op dit ogenblik opgeslagen op een minder veilige locatie. Met de nieuwe bunker kan Oekraïne volgens de beheerders van de gecontamineerde zone het leefmilieu beter beschermen. De constructie kost 11 miljoen euro en wordt over twee jaar in gebruik genomen. In de kerncentrale van Tsjernobyl vond een kwarteeuw geleden de grootste nucleaire ramp in niet-oorlogsgebied plaats.


De Bay of Plenty, één van de grootste toeristische trekpleisters van Nieuw-Zeeland, wordt door een olieramp bedreigd nadat het Liberiaanse containerschip Rena op een rif is vastgelopen en lek geslagen. Daardoor zou mogelijk 1.700 ton olie in de Bay of Plenty kunnen stromen. Het lek heeft al een aantal zeevogels het leven gekost. De Nieuw-Zeelandse minister van transport Steven Joyce stelde dat er door opruimingsteams hard wordt gewerkt om de baai te beschermen. In de Bay of Plenty leven onder meer walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns en andere vogelsoorten. Volgens de Nieuw-Zeelandse minister van leefmilieu Nick Smith kan het schip voor de grootste zeevervuiling in Nieuw-Zeeland in tientallen jaren zorgen.


Meer Nieuws

Friday, October 07, 2011

Nasa begint nieuwe astronauten-opleiding

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) start een nieuwe opleiding voor astronauten. Hoewel de vooruitzichten voor een daadwerkelijke ruimtemissie op dit ogenblik relatief beperkt blijven, is het volgens Nasa-topman Charles Bolden noodzakelijk dat de Amerikaanse ruimtevaartsector een groep getraind personeel ter beschikking heeft voor toekomstige opdrachten naar het International Space Station (ISS) en de verdere ruimte. Op dit ogenblik heeft de Nasa 88 actieve astronauten in dienst. De nieuwe opleidingen zouden over twee jaar van start gaan.

Sinds de eerste bemande ruimtevlucht vijftig jaar geleden heeft de Nasa in totaal 330 astronauten aangeworven. "Het is echter niet waarschijnlijk dat de nieuwe lichting snel een nieuwe ruimtemissie zal aangeboden krijgen," merkt het magazine The Register op. "De Amerikaanse regering heeft immers zware besparingen in het ruimtevaart-programma doorgevoerd. Zonder belangrijke financiële injecties zijn missies naar verdere ruimtebestemmingen, zoals de planeet Mars, wellicht de eerste twintig jaar niet realistisch. Zelfs maanreizen zouden eventueel kunnen worden geschrapt."

Het is volgens The Register mogelijk dat de nieuwe lichting van astronauten mogelijk niet verder zal kunnen reizen dan het International Space Station. "Bovendien zijn frequente bezoeken niet vanzelfsprekend," wordt er aan toegevoegd. "Het ruimtestation is immers de enige werkplek voor nagenoeg alle astronauten van de wereld. Met een bemanning van zes personen en een verblijfsduur van vier tot zes maanden, mag elke astronaut verwachten slechts één keer in een decennium een ruimtereis te maken."

Labels: , ,

Spaanse vrouw eist van buitenlandse partner hogere opleiding

Spaanse vrouwen hechten bij een huwelijk met een buitenlander meer belang aan menselijk kapitaal dan hun mannelijke landgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Complutense University of Madrid. De onderzoekers merken op dat vrouwen bij een huwelijk met een immigrant vooral op zoek zijn naar een kandidaat met een hogere opleiding. Bij Spaanse mannen blijkt opleiding geen factor te zijn bij de keuze van een buitenlandse huwelijkspartner.

De onderzoekers merken op dat Marokkaanse mannen het meest gericht zijn op endogame huwelijken. "Marokkaanse mannen komen meestal als vrijgezel naar Spanje, maar keren later naar Marokko terug om met een landgenote te huwen en zich later als echtpaar in Spanje te vestigen," wordt er benadrukt. Die handelswijze zou door 64 procent van de Marokkaanse mannen in Spanje worden gevolgd. Religie en geografische nabijheid zouden belangrijke redenen zijn voor het fenomeen. Ook Roemenen en Ecuadorianen zijn volgens de onderzoekers sterk gericht op endogame huwelijken.

Opgemerkt wordt dat exogame huwelijken een indicatie vormen van het niveau van de sociale integratie van immigranten. Daarbij wordt opgemerkt dat Argentijnse en Colombiaanse migranten het meest gericht zijn op exogame huwelijken. Dat is volgens hen het gevolg van taalkundige en culturele verwantschap. Verder wordt aangevoerd dat grote percentages Braziliaanse, Dominikaanse, Cubaanse en Colombiaanse vrouwen binnen het jaar met een Spaanse man zijn getrouwd. De onderzoekers hebben het daarbij over geïmporteerde bruiden.

Endogamie neemt volgens de onderzoekers af naarmate de immigrant langer in Spanje verblijft. Ook wordt opgemerkt dat endogamie frequenter kan worden opgemerkt bij migranten met een lagere opleiding, terwijl exogamie vaker wordt opgetekend bij immigranten met een universitaire opleiding. De onderzoekers voegen er aan toe dat immigranten die in Spanje hebben gestudeerd ook minder geneigd zijn tot endogamie omdat ze meer geïntegreerd zijn in de Spaanse sociale omgeving.

Labels: , , ,

Rusland verwacht grootste graanexport in twintig jaar

Rusland zal tegen juni volgend jaar wellicht 23 miljoen ton graan kunnen uitvoeren, aangezien de oogst van dit jaar voldoende is om aan de vraag te beantwoorden. Dat heeft Viktor Zubkov, vice-premier van Rusland, gezegd. Hij voegde er aan toe dat Rusland, dat recent het verbod op graanuitvoer heeft opgeheven, inmiddels al 10 miljoen ton heeft uitgevoerd. Zubkov heeft het over het beste resultaat van de voorbije twee decennia. Vorig jaar exporteerde Rusland slechts 4,4 miljoen ton graan.

Door een grote droogte, die belangrijke gedeelten van de oogst vernietigde, voerde Rusland vorig jaar een verbod in op de export van graan. Dat verbod werd slechts begin juli van dit jaar opnieuw opgeheven. Dmitry Rylko, directeur van het Institute of Agricultural Market Studies, merkt op dat de Russische graanexport sindsdien op recordhoogte draait. Tussen juli en oktober werd volgens Rylko de grootste graanexport van de twee jongste decennia opgetekend.

Volgens Rylko is een export van 23 ton miljoen ton haalbaar. Dat zou volgens Rylko ook overeenkomen met het niveau dat werd opgetekend voor het invoeren van het exportverbod. Wegens de slechte oogsten in West-Europa en de taksen die Oekraïne ingevoerd heeft op de graanuitvoer, mag er volgens Rylko vanuit het buitenland een grotere vraag naar Russisch graan worden verwacht. De Russische premier Vladimir Poetin heeft wel benadrukt dat de landbouwers zich op de binnenlandse vraag moeten concentreren en alleen overschotten voor de export mogen worden gereserveerd.

De Russische graanoogst zou dit jaar ongeveer 90 miljoen ton bedragen.

Labels: , ,

Conservatief heeft scherp gelaat met zuinige glimlach

Politici van de Britse Labour-partij hebben een bredere glimlach en een ronder en zachter gelaat dan hun conservatieve tegenhangers. Dat blijkt volgens onderzoekers van de University of London en het University College London uit percepties van de Britse bevolking. Er wordt aan toegevoegd dat de Britse kiezers er ook vanuit gaan dat conservatieve politici een langere neusbrug hebben en onder de wenkbrauwen een donker gebied vertonen.

"Het publiek heeft nog altijd een ingebouwd beeld over politici," merken de onderzoekers op. "Men mag niet de fout begaan om zijn stem uit te brengen op basis van het uiterlijk van de politicus, maar het publiek slaat mentale beelden op van zijn verwachtingen over politici. Dat leidt tot de vraag in hoeverre de onderliggende interpretatie van dat verwachte uiterlijk een invloed heeft op de keuze die uiteindelijk bij een verkiezing wordt gemaakt."

De proefpersonen bleken bij het bekijken van negentig backbenchers uit het Britse parlement niet in staat te zijn om de juiste partij op de verschillende gezichten te kleven. De antwoorden werden echter wel gebruikt om een gecomputeriseerde karikatuur te creëren van de perfecte vertegenwoordiger van beide partijen. Die karikaturen bleken door een grote meerderheid van een andere groep proefpersonen echter wel correct ingeschat te kunnen worden.

Labels: , , ,

Facebook stuurt trafiek naar websites autoconstructeurs

De sociale netwerksite Facebook verwijst autokopers evenveel naar de websites van autoconstructeurs als de grote onafhankelijke aanbieders van automotive-content zoals Autotrader.com, Cars.com en Edmunds.com. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus J.D. Power en Compete. Daarbij wordt opgemerkt dat de trafiek van autokopers op de websites van de autoconstructeurs afkomstig is van Facebook. Dat is vergelijkbaar met de trafiek vanaf websites zoals Edmunds.com (8 procent) of AOL Autos (4 procent).

Er wordt aan toegevoegd dat Facebook drie keer zoveel autokopers naar de websites van constructeurs doorverwijst dan het totale internetgemiddelde (2 procent). "Een bezoek aan Facebook behoort tot de gevestigde activiteiten van de online onderlegde consument," merkt Arianne Walker, researchdirecteur media en marketing bij J.D. Power, op. "Dat vertaalt zich ook in de bezoekerspatronen van kopers van nieuwe wagens. Marketeers zouden dan ook gebruik moeten maken van die mogelijkheden."

Volgens de onderzoekers moeten autoconstructeurs investeren in een aanwezigheid op de website en onderzoeken op welke manier de impact van de sociale netwerksite het beste zou kunnen worden gekanaliseerd, ook al zou het reclamemodel atypisch kunnen zijn. Wel wordt opgemerkt dat de initiatieven op Facebook overeen moeten komen met de boodschappen die elders worden uitgestuurd. Uit het onderzoek blijkt verder dat Google veruit de belangrijkste zoekmachine is voor de autoconstructeurs.

Labels: , ,

Digitale content vertegenwoordigt één vijfde entertainment jongeren

De bestedingen van kinderen aan entertainment worden voor 79 procent geïnvesteerd aan fysieke producten en voor 21 procent aan digitale content. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van consulent NPD Group. De onderzoekers stelden daarbij een belangrijke verschuiving vast tegenover twee jaar geleden, toen fysieke producten een aandeel van 85 procent hadden en de aankoop van digitale content beperkt bleef tot 15 procent.

Muziek vertegenwoordigt, zowel fysiek als digitaal, een aandeel van 72 procent in de entertainment-aankopen van kinderen tussen twee en veertien jaar. Filmcontent staat op de tweede plaats, gevolgd door videogames, televisiecontent, boeken en applicaties. In alle sectoren blijft het fysieke platform de meerderheid van de aankopen behouden, maar de onderzoekers merken op dat het aandeel van digitale alternatieven bij games met 17 procentpunten is gestegen, gevolgd door 14 procentpunten bij muziek en 13 procentpunten bij filmcontent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat kinderen al op bijzonder jonge leeftijd beginnen met het downloaden van content, met of zonder hulp van vrienden of familie. Ongeveer 50 procent van de kinderen heeft op zevenjarige leeftijd voor de eerste keer betaald voor digitale content. De eerste aankoop betreft meestal muziek, gevolgd door computergames en mobiele games. De betaling gebeurt meestal per individuele download. Alleen bij televisie en film maakt iets meer dan de helft gebruik van een abonnement.

Labels: ,

Amerikaanse consumptie op laagste niveau van het jaar

De Amerikaanse consument gaf tijdens de maand september gemiddeld nog 65 dollar uit aan dagelijkse aankopen. Dat is een daling met 3 dollar tegenover de maand voordien en 9 dollar minder dan tijdens de maand juli, de piekperiode van de Amerikaanse consumentenuitgaven. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. De bestedingen zijn inmiddels teruggevallen tot de niveaus van de maanden maart en april, die ongeveer de laagste cijfers van dit jaar lieten optekenen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat consumenten met een jaarinkomen van minstens 90.000 dollar tijdens de maand september 108 dollar per dag besteedden, tegenover 119 dollar in augustus en 128 dollar in juli. Dat is het laagste niveau sinds maart van dit jaar en nauwelijks boven het bestedingsbedrag van 102 dollar in januari, tot nu toe het dieptepunt van het jaar. In september vorig jaar gaf deze bevolkingscategorie 118 dollar per dag uit.

In de inkomenscategorie beneden de 90.000 dollar lag het bestedingsbedrag op 59 dollar. Dat betekent een status-quo tegenover de maand augustus, maar 4 dollar minder dan tijdens de maand juli. De bestedingen van de lagere en middelmatige inkomens zijn volgens Gallup nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven sinds de maand maart. Er wordt aan toegevoegd dat de terugval geen bijzonder positief signaal betekent voor de komende eindejaarsperiode, die voor de Amerikaanse economie en de Amerikaanse retailsector bijzonder belangrijk is.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Microsoft heeft in Mexico City zijn eerste technologiecentrum van Latijns-Amerika geopend. Het concern heeft nu wereldwijd vijfentwintig Microsoft Technology Centers (MTC), waaronder elf in de Verenigde Staten. Met de realisatie van het Mexicaanse technologiecentrum was een investering gemoeid van 10 miljoen dollar. Het Amerikaanse concern werkte daarbij samen met onder meer Dell, Hewlett-Packard, Samsung en Intel. De technologiecenters moeten volgens Jean-Philippe Courtois, president van Microsoft International, toegang creëren tot innovatieve technologieën. Microsoft benadrukte tegen november volgend jaar in Mexico ook 690 miljoen dollar te zullen investeren in de ondersteuning van onderwijs, zakenleven en lokale innovatie.


In Irak is een speciaal comité opgericht dat een verdwenen bedrag van 17 miljard dollar aan olieopbrengsten moet terugvinden. Het kapitaal verdween zeven jaar geleden, toen het land nog direct werd bestuurd door de Amerikaanse bezettingstroepen. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van financiën, de centrale bank en het Rekenhof. Maandelijks moet verslag uitgebracht worden over de vorderingen in de zoektocht naar de fondsen. In juni gaven Amerikaanse functionarissen toe dat 6,6 miljard dollar verdwenen is. Volgens Irak zou echter zowat 17 miljard dollar ontvreemd zijn door corrupte Amerikaanse instellingen. Het geld is afkomstig uit olieopbrengsten die na de invasie van de Verenigde Staten acht jaar geleden in beslag werden genomen.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Colombiaanse zangeres Shakira benoemd in een commissie die hem raad moet geven over onderwijs aan hispanics. Popzangeres Shakira Isabel Mebarak Ripoll brak internationaal door met hits als 'Whenever, Wherever' en 'Hips don't lie'. De zangeres werd in Colombia geboren, maar haar vader is Libanees. Shakira won met haar muziek twee Grammy-awards. Vorig jaar vertolkte Shakira met 'Waka Waka' ook de officiële hymne van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Met haar organisatie Barefoot Foundation tracht de zangeres bij te dragen aan toegankelijk onderwijs voor elk kind ter wereld.


Het Internationaal Monetair Fonds heeft aangegeven voorstander te zijn van een verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Een woordvoerder van de internationale financiële instelling stelde dat er op dit ogenblik voldoende ruimte is voor een renteverlaging. Een dergelijke maatregel maakt lenen immers goedkoper en kan de economie aanzwengelen. De Europese Centrale Bank moet echter ook de inflatie proberen in te dammen. De inflatie liep in de eurozone tijdens de maand september op tot 3 procent. Dat is het hoogste peil in drie jaar. Daarom wenst de Europese Centrale Bank voorlopig niet af te wijken van haar beleid om de rente ongewijzigd op 1,5 procent te laten.


De Duitse douane heeft in Leipzig een bende sigarettensmokkelaars gevat. Bij de actie werden 130.000 illegale sigaretten in beslag genomen. In de koffer van een wagen werden 100.000 sigaretten aangetroffen. Bij huiszoekingen kon nog eens beslag gelegd worden op een voorraad van 30.000 sigaretten en een geldsom van 18.000 euro. Vier verdachten werden opgepakt. De Duitse douane had de bende al een aantal maanden in het vizier, waarop uiteindelijk een levering in Leipzig kon worden onderschept. Naast de Poolse leverancier werden ook twee Duitsers en een Poolse afnemer gevat. De speurders gaan ervan uit dat de leverancier minstens een half miljoen sigaretten van Polen naar Saksen heeft gesmokkeld.


De British Broadcasting Corporation (BBC) heeft bekend gemaakt 2.000 banen te zullen schrappen. Volgens Mark Thompson, directeur-generaal van de Britse omroep, moet het televisiebedrijf over een periode van vijf jaar de kosten met 20 procent terugschroeven. Dat vergt volgens Thompson een efficiëntere werkstructuur, maar helaas ook een belangrijke afslanking van het personeelsbestand. De BBC moet van de overheid over een periode van vijf jaar 770 miljoen euro besparen. Volgens Thompson gaat het om de meest radicale hervormingen in de geschiedenis van het bedrijf. Er wordt zwaar gesnoeid in de budgetten voor ontspanningsprogramma’s en de sportredacties. De vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op de sanering.


De Verenigde Staten hebben de lidstaten van de Unesco opgeroepen tegen de erkenning van Palestina te stemmen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco bekend gemaakt. Spanje heeft al laten weten de erkenning te zullen goedkeuren. Volgens de Verenigde Staten zou een erkenning voor Palestina echter te vroeg komen. De uitvoerende raad van de Unesco raadde al aan om het lidmaatschap voor Palestina goed te keuren. Eind deze maand moet de algemene vergadering van Unesco over de erkenning van Palestina stemmen. Op dit ogenblik heeft Palestina het statuut van waarnemer. Een lidmaatschap zou een volgende stap kunnen zijn naar een erkenning als autonome natie. Palestina wil ook een erkenning krijgen van de World Trade Organization (WTO).


Het Amerikaanse Pentagon heeft naar eigen zeggen een succesvolle test uitgevoerd voor een raketafweersysteem. Aangekondigd werd dat nabij de Amerikaanse staat Hawaï twee ballistische raketten werden onderschept. Het ging om de eerste operationele evaluatietest van het systeem Terminal High Altitude Air Defense (THAAD) dat door het bedrijf Lockheed-Martin werd ontwikkeld. Het systeem moet de mogelijkheid bieden om ballistische raketten te onderscheppen tijdens de laatste fase van hun vlucht op grote hoogte. Het programma werd zes jaar geleden opgestart en moet een aanvulling worden voor de Patriot-raketten, die projectielen op lage hoogtes uitschakelen.


De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van enkele grote Italiaanse bedrijven verlaagd. Het gaat onder meer om het olieconcern Eni, het elektriciteitsbedrijf Enel, de Italiaanse post, stroombeheerder Terna en de private banken UniCredit en Intesa Sanpaolo. Moody’s voegde er tevens voor de meeste bedrijven negatieve vooruitzichten aan toe. Dat betekent dat het ratingbureau niet uitsluit dat de kredietwaardigheid van de bedrijven binnenkort nog verder zal verlagen. Moody’s had eerder al de waardering van de overheidsschulden van Italië met drie stappen verlaagd. De verlaging komt er volgens Moody’s omdat Italië mogelijk in een recessie terecht kan komen en de Italiaanse regering het steeds moeilijker krijgt om de schuldproblemen aan te pakken.


Steve Jobs (56), gewezen chief executive van Apple, is aan de gevolgen van kanker overleden. Jobs was één van de oprichters van Apple. Nadat hij een tijd bij Apple weg was geweest, bouwde hij het bedrijf na zijn terugkeer uit tot één van de meest succesvolle en waardevolle ondernemingen van de wereld. Volgens vele waarnemers heeft hij met producten zoals de Mac-computer, iPod en iPhone het uitzicht van de wereld letterlijk veranderd. Steve Jobs leed al geruime tijd aan pancreaskanker en onderging verschillende jaren geleden een levertransplantatie. In augustus had hij de leiding van zijn bedrijf overgegeven aan zijn rechterhand Tim Cook. Volgens Cook heeft Apple met Jobs een visionair en creatief genie verloren.


De Zweedse dichter Tomas Tranströmer heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Tranströmer gaf bood volgens de lezer met zijn gecondenseerde, doorschijnende verhalen toegang tot de werkelijkheid. Tranströmer heeft een grote invloed gehad op de Zweedse literatuur. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan zestig talen. Het is de zevende keer dat een Zweedstalige schrijver de Nobelprijs voor literatuut wint. Vorig jaar ging de prijs naar de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. De Zweedse auteur is de voorbije jaren vaak getipt voor de Nobelprijs. Ook dit jaar werd hij veel genoemd, samen met de Syrische dichter Adonis en de Japanse auteur Haruki Murakami.


De Bank of England heeft besloten 75 miljard pond te injecteren in de Britse economie. De maatregel komt er omdat de economische groei in Groot-Brittannië blijft vertragen na het grootschalige besparingsprogramma dat vorig jaar werd aangekondigd. De inflatie is met 4,5 procent bovendien veel te hoog. Door de nieuwe maatregel komt het steunpakket van de Britse nationale bank op een bedrag van 275 miljard pond. De Bank of England besloot tevens om de belangrijkste rentevoet onveranderd op 0,5 procent te laten. De laatste wijziging van het rentetarief door de centrale bank dateert van maart twee jaar geleden. Toen werd de rente verlaagd van 1,0 procent naar 0,5 procent.


Om het geplande begrotingstekort dit jaar te halen, zijn belangrijke extra besparingsmaatregelen nodig. Dat heeft de Portugese centrale bank in een nieuw economisch bulletin bekend gemaakt. De Portugese regering wil het begrotingstekort dit jaar terugbrengen tot 5,9 procent van het bruto binnenlands product, tegen een tekort van 9,8 procent vorig jaar. Onlangs bleek echter dat het begrotingstekort eind juni nog 8,3 procent bedroeg. Bovendien werden de tekorten van de voorbije jaren opwaarts bijgesteld nadat er niet-gerapporteerde schulden van de autonome regio Madeira ontdekt waren. De nieuwe maatregelen kunnen volgens de centrale bank van tijdelijke aard zijn, maar dan zal de begroting voor volgend jaar een aanzienlijk aantal structurele maatregelen vereisen.


De Europese Commissie gaat voorstellen dat de lidstaten van de Europese Unie gecoördineerd optreden om de banken te herkapitaliseren, zodat ze af kunnen geraken van de toxische activa die ze mogelijk in portefeuille hebben. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verklaard. Eerder had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel al gezegd bereid te zijn tot een herkapitalisering van de banksector als dat nodig blijkt. Barroso deed zijn uitspraak tijdens een interview dat rechtstreeks uitgezonden werd op YouTube. De herkapitalisering van banken staat weer volop in de aandacht nu in België en Frankrijk inspanningen worden gedaan om Dexia te redden.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft een reeks uitzonderlijke maatregelen aangekondigd, zodat de banken in de eurozone zich makkelijker zouden kunnen herfinancieren. De herfinanciering op de interbankenmarkt, waarbij financiële instellingen aan elkaar lenen, laat immers belangrijke haperingen noteren. Daarom wenden de banken zich massaal tot de Europese Centrale Bank. Door de schuldencrisis in de eurozone is het vertrouwen tussen de financiële instellingen weg. In de nieuwe maatregel is onder meer voorzien dat de financiële instellingen voor een onbeperkt bedrag leningen voor één jaar kunnen opnemen. Ook besliste Trichet om het aankoopprogramma van gestructureerde obligaties herop te starten.


Meer Nieuws

Thursday, October 06, 2011

Bomen nemen belangrijk deel luchtverontreiniging Londen weg

Het aanplanten van bomen kan een belangrijke bijdrage leveren om de luchtkwaliteit van Londen te verbeteren door het uitfilteren van stofdeeltjes, die schadelijk zijn voor de openbare gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southampton. De bomen van de Greater London Authority halen volgens het rapport elk jaar tussen 850 ton en 2.000 ton stofdeeltjes uit de lucht van de Britse hoofdstad.

Uit het onderzoek blijkt dat het aanplanten van bomen in de meest vervuilde gebieden van Londen en vooral het gebruik van een gemengde aanplanting - met onder meer sparren en eiken - de grootste bijdrage zou leveren tot het verwijderen van schadelijke luchtdeeltjes uit de lucht. "Bomen hebben zich de eigenschap aangekweekt om koolstofdioxide uit de lucht te halen, zodat het geen verbazing hoeft te wekken dat ze ook bijzonder geschikt zijn om vervuilende stoffen te verwijderen," merkt onderzoeker Gail Taylor op.

Vooral bomen die het hele jaar bladeren dragen kunnen volgens de onderzoekers een grote bijdrage leveren tot de verbetering van de luchtkwaliteit. "Het behoud van de bladeren laat hen immers toe het hele jaar stofdeeltjes te verwijderen," voert Taylor nog aan. De onderzoekers merken op dat de stofdeeltjes onder meer oorzaak zijn van astma. Het aanplanten van bomen rond onder meer scholen kan volgens hen dan ook belangrijke bijdrage leveren tot het verbeteren van de openbare gezondheid.

Labels: , ,

Privésector moet Italiaanse voetbalinfrastructuur moderniseren

In het Italiaanse parlement wordt volgende maand een wet gestemd die privéprojecten voor de bouw van sportstadions moet toelaten. Dat moet volgens waarnemers een belangrijke impuls betekenen voor een belangrijke modernisering van de Italiaanse voetbalinfrastructuur. Tot nu toe moet de meerderheid van de Italiaanse topclubs nog altijd huurgelden betalen voor het gebruik van gemeentelijke stadions, maar missen daardoor belangrijke inkomsten en worden geconfronteerd met verouderde installaties.

Italië diende tevergeefs zijn kandidatuur in voor het Europees voetbalkampioenschap van volgend jaar. Ook de Italiaanse kandidatuur voor de daaropvolgende editie over vijf jaar werd niet weerhouden. Dat betekent dat de Italiaanse voetbalinfrastructuur weinig modernisering heeft ondergaan sinds de organisatie van het wereldkampioenschap meer dan twintig jaar geleden. Vorige maand heeft Juventus het eerste privéstadion uit de Italiaanse voetbalcompetitie voorgesteld.

Omdat ze niet over een eigen infrastructuur kunnen beschikken, vrezen de Italiaanse clubs een grote achterstand te zullen oplopen tegenover hun Engelse en Spaanse collega's. Die hebben immers de opportuniteit om de stadions om te vormen tot een eigen inkomstenbron. De bouw van privéstadions is in Italië echter zwaar bemoeilijkt door bureaucratische problemen. De nieuwe wet zou een kader moeten creëren om de clubs toe te laten moderne en efficiënte stadions uit te bouwen.

Labels: , ,

Tien nobelprijzen maakt van Israël opmerkelijke wetenschappelijke grootmacht

Dan Shechter is de tiende Israëlische wetenschapper die een Nobelprijs heeft toegewezen gekregen. De bekroning van Shechter is volgens Shimon Peres, president van Israël, een bewijs voor de rijke traditie van het land op het gebied van academische onderzoek. Er zijn volgens Peres niet veel landen die op het gebied van nobelprijzen een dergelijke erelijst kunnen voorleggen. Dat betekent volgens de president een gigantische realisatie voor een land van minder dan 8 miljoen inwoners.

"De nobelprijs van Shechter weerspiegelt het intellect van de Israëlische bevolking," merkte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op in een reactie op de bekroning van de wetenschapper. Van de tien nobelprijzen werden vier bekroningen opgetekend in de scheikunde, twee in de economie en één voor literatuur. Drie keer werd Israël ook bekroond met een Nobelprijs voor de vrede. Er wordt ook opgemerkt dat Israël de grootste bevokingsdichtheid aan ingenieurs van de hele wereld heeft. Bovendien hebben alleen de Verenigde Staten meer bedrijven genoteerd aan de Nasdaq.

Er wordt ook aangevoerd dat bijna alle grote namen uit de technologiesector - van Intel en Google tot Microsoft - belangrijke onderzoekscentra hebben in Israël. Het land zou ongeveer vijfhonderd startups per jaar kennen. Drie van de vier scheikunde-laureaten waren afkomstig van Technion, de prestigieuze technologie-universiteit uit Haïfa. De vierde laureaat werkte aan het Weizmann Institute of Science in Tel-Aviv, dat ook al twee keer de Turing Award, een equivalent voor de nobelprijs op het gebied van informatica, ontving.

Labels: , , ,

Eén op zes Amerikanen heeft geen voedselzekerheid

Door de recessie en het huidige moeilijke economische herstel werden in de Verenigde Staten vorig jaar 48,8 miljoen gezinnen geteld die met een voedselonzekerheid werden geconfronteerd. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover vier jaar geleden, voor het uitbreken van de economische crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brandeis University. De cijfers geven volgens de onderzoekers aan dat op dit ogenblik 16,1 procent van de Amerikaanse bevolking geen zekerheid op toegang tot voedsel heeft.

De onderzoekers merken op dat honger in de Verenigde Staten, in tegenstelling tot ontwikkelingslanden, niet zichtbaar is. "Dat heeft te maken met het nationaal voedselprogramma, dat vele gezinnen helpt om aan hun basisvoeding te komen," wordt er aangevoerd. "Ondanks de uitbreiding van die voorzieningen moeten toch nog altijd veel gezinnen de keuze maken tussen een maaltijd en andere noodzakelijke behoeften, zoals verwarming, elektriciteit, huur of medische verzorging."

De onderzoekers stellen daarbij dat bijna 50 procent van de begunstigden van hulppakketten toegeeft een keuze te moeten maken tussen voeding en verwarming, terwijl 40 procent een keuze moest maken tussen voeding en woninghuur of de afbetaling van de hypotheek. Tenslotte moest ook meer dan één derde een keuze maken tussen voeding en medische verzorging. Er wordt aan toegevoegd dat honger de Amerikaanse economie minstens 167,5 miljard dollar kost aan verloren productiviteit, openbaar onderwijs, gezondheidszorg en liefdadigheid.

Labels: ,

Email belangrijkste kanaal voor mobiele coupons

Email blijft ook op mobiele platformen het populairste kanaal voor de ontvangst van coupons. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Prosper Mobile Insights. Email wordt door 51 procent van de respondenten naar voor geschoven als het favoriete kanaal voor mobiele coupons, gevolgd door manuele zoekactiviteiten (32 procent), het inscannen van een QR-code in de winkels (32 procent) en tekstberichten (31 procent). De onderzoekers wijzen er ook op dat 18 procent van de mobiele consumenten geen enkele vorm van coupons wenst te ontvangen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 26 procent van de bezitters van smartphones en tablets er de voorkeur aan geven om bij het naderen van een winkel automatisch een coupon te ontvangen. Prosper Mobile Insights zegt verder dat 76 procent van de respondenten aangeeft hun mobiele apparaten gebruikt te hebben om informatie op te zoeken over producten en diensten. Daarna volgt het localiseren van een winkel en het controleren van openingstijden met 73 procent.

Verder volgen onderzoek naar specifieke producten (49 procent), tekstberichten met speciale aanbiedingen (47 procent) en klantenbesprekingen (46 procent). Ook geeft 40 procent aan met zijn mobiele apparaat een product gekocht te hebben, gevolgd door het scannen van QR-codes (37 procent). Ook merken de onderzoekers op dat 67 procent gelokaliseerde mobiele coupons nuttig vindt. Slechts 45 procent maakt zich daarbij zorgen over veiligheidsproblemen. Tenslotte blijkt 42 procent zijn mobiele apparaat zelf gebruikt te hebben als een coupon.

Labels: , ,

Corporate hospitality Olympische Spelen levert 12 procent meerwaarde op

Bedrijven die de Olympische Spelen van Londen volgend jaar inschakelen in hun corporate hospitality, zullen een return-op-investment van meer dan 12 procent realiseren. Dat is de conclusie van een rapport van Prestige Ticketing Limited, de officiële hospitality-aanbieder tijdens het Olympische evenement in de Britse hoofdstad. In totaal zou corporate hospitality de deelnemende bedrijven volgens het rapport een meerwaarde opleveren van 1,6 miljard pond. Op dit ogenblik is twee derde van de duurste pakketten voor corporate hospitality nog altijd niet verkocht.

Professor Simon Chadwick, directeur van het Centre for the International Business of Sport aan de Coventry University, merkt op dat het onderzoek aantoont dat corporate hospitality tijdens de Olympische Spelen aan bedrijven op langere termijn een duidelijke meerwaarde oplevert. "Bedrijven stellen steeds meer richtlijnen op over de return-on-investment die van corporate hospitality wordt verwacht. Het onderzoek maakt heel duidelijk welke opbrengsten corporate hospitality tijdens de Olympische Spelen kan opleveren."

De organisatoren van de Olympische Spelen hopen dat hospitality-pakketten tijdens het evenement in totaal meer dan 3 miljard pond inkomsten zullen opleveren. Op dit ogenblik zijn echter nog grote pakketten beschikbaar voor potentiële klanten. Ondanks het huidige economische klimaat zeggen de organisatoren ervan overtuigd te zijn die doelstelling te zullen kunnen realiseren. Tot nu toe zou de grootste belangstelling bestaan voor tennis, duiken en paardensport.

Labels: ,

Russische kapitaalvlucht op hoogste niveau in drie jaar

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar is ongeveer 49,3 miljard dollar kapitaal uit Rusland weggevlucht. Dat blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank. Tijdens het derde kwartaal bedroeg de kapitaalvlucht 18,7 miljard dollar. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het kwartaal voordien, toen een niveau van 9,2 miljard dollar werd opgetekend. Verwacht wordt dat kapitaalvlucht dit jaar het hoogste niveau zal optekenen sinds drie jaar, doen de wereldwijde economische crisis zijn hoogtepunt had bereikt.

Sergei Ignatyev, voorzitter van de Russische centrale bank, merkt op dat de kapitaalvlucht de jongste maanden is versneld. "Tijdens de maand september zou er sprake zijn van een bedrag van 13 miljard dollar," aldus het persbureau Bloomberg. "Daarmee vertegenwoordigt die maand 70 procent van de totale kapitaalvlucht van het derde kwartaal." Er wordt aan toegevoegd dat sinds het begin van dit jaar al ongeveer 4 procent van het Russische bruto binnenlandse product door kapitaalvlucht is verdwenen.

Uit de cijfers van de centrale bank blijkt dat er vier jaar geleden het laatste sprake was van een invoer van kapitaal. Toen werd een instroom van 81,7 miljard dollar opgetekend. Het jaar nadien, bij het uitbreken van de economische crisis, verdween er echter 133,7 miljard dollar, de twee daaropvolgende jaren respectievelijk gevolgd door 56,1 miljard dollar en 35,3 miljard dollar. Oorzaken van de kapitaalvlucht zijn volgens insiders de zwakke roebel, de terugval op de aandelenbeurzen en de toenemende moeilijkheden om toegang te vinden tot de Europese kredietmarkten.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo treft voorbereidingen om potentiële kopers van de onderneming te voorzien van financiële informatie. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Goldman Sachs, de huisbankier van Yahoo, zou informatie over onder meer de groeicijfers en omzetontwikkelingen eerstdaags versturen naar private-equityhuizen en andere mogelijke kopers. Vorige maand meldde de zakenkrant al dat Yahoo is benaderd voor een gedeeltelijke of gehele overname van het bedrijf. Namen van eventueel geïnteresseerde partijen zijn niet bekend. Volgens de bronnen zou investeringsmaatschappij SilverLake Partners het internetbedrijf willen inlijven. De marktwaarde van Yahoo bedraagt momenteel ongeveer 18 miljard dollar.


De nationale staking in Griekenland is uitgedraaid op rellen in hoofdstad Athene. De politie ging agressieve betogers, die onder meer met stenen gooiden, te lijf met traangas. De stakers protesteerden tegen de besparingsplannen die Griekenland uit de crisis zouden moeten halen. De maatregelen omvatten onder meer een loonmatiging en belastingverhogingen. Ook het minimumloon in de privésector zou omlaag gaan. Door de staking lag het Griekse openbaar vervoer de hele dag stil. Ook scholen, universiteiten en overheidsdiensten blijven gesloten. Op de luchthavens werden alle vluchten geschrapt. De ziekenhuizen moeten het stellen met een minimumbezetting.


Portugal heeft mogelijk nood aan een tweede internationaal steunpakket als de economie niet opnieuw begint te groeien. Dat heeft de Portugese president Anibal Cavaco Silva gezegd. Indien de financiële onevenwichten van Portugal slechts tijdelijk worden gecorrigeerd, zal het land volgens de president mogelijk opnieuw in een positie worden geplaatst om hulp van buiten te zoeken. Een dergelijke situatie moet volgens Cavaco Silva te allen prijze worden vermeden. Portugal implementeert op dit ogenblik een aantal bezuinigingsmaatregelen die eerder dit jaar met de Europese Unie en het Internationaal Monetair zijn overeengekomen in ruil voor 78 miljard euro steun.


Uit een peiling van het tijdschrift Stern blijkt dat 54 procent van de Duitsers opnieuw wil betalen met de Duitse mark in plaats van met de euro. Vooral in het voormalige Oost-Duitsland is de bevolking nog gehecht aan de mark. Daar geeft 67 procent aan een voorkeur te hebben voor de Duitse munt. De Duitse mark werd bijna tien jaar geleden vervangen door de Europese eenheidsmunt. De schuldencrisis in de eurozone lijkt echter slechts een beperkte invloed te hebben op de nostalgie van de Duitsers naar de eigen munt. In juni vorig jaar gaf immers al 51,4 procent van de Duitsers aan opnieuw met marken te willen betalen.


Het is gerechtvaardigd dat de Europese landen noodlijdende banken zouden herkapitaliseren. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Indien dat noodzakelijk zou blijken te zijn, zal Duitsland volgens Merkel bereid zijn de nodige financiële steun ter beschikking te stellen. Volgens Merkel moeten nieuwe overheidsinjecties overwogen worden indien zou blijken dat de kapitaalbasis van sommige banken in Europa tekortschiet. De discussie over de injectie van overheidsgeld in financiële instellingen is opnieuw opgelaaid nadat Frankrijk en België aangegeven hadden van plan te zijn om de Frans-Belgische bank Dexia te helpen.


Meg Whitman, topvrouw van technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP), heeft laten weten dat ze nog deze maand een beslissing wil nemen over het afstoten van de computer-afdeling. Whitman wil bij Hewlett-Packard zo snel mogelijk orde op zaken stellen omdat de toekomst van het Amerikaanse bedrijf momenteel onzeker is. Vorige maand maakte het Amerikaanse concern bekend dat het mogelijk de afdeling personal computers zal afstoten. De omzet uit de verkoop van computers is immers gevoelig teruggevallen. Leo Apotheker, gewezen topman van Hewlett-Packard, had echter nog geen beslissing genomen. Apotheker werd eind vorige maand vervangen door Whitman. Die wil snel duidelijkheid creëren.


De Nobelprijs voor scheikunde is toegekend aan de Israëlische wetenschapper Dan Shechtman voor de ontdekking van quasi-kristallen, een mozaïekachtige scheikundige structuur waarvan wetenschappers aannamen dat hij onmogelijk was. Shechtman ontdekte de quasi-kristallen in de eerste helft van de jaren tachtig. Maandenlang probeerde Shechtman zijn collega's te overtuigen van zijn vondst, maar zij weigerden de ontdekking te accepteren. Uiteindelijk werd Shechtman gevraagd zijn onderzoeksgroep te verlaten. Shechtman keerde terug naar Israël, waar een collega bereid bleek samen met hem te werken aan een artikel over het fenomeen dat hij had waargenomen. Twee jaar geleden werden in Rusland voor het eerst quasi-kristallen in de natuur aangetroffen.


De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van de overheidsschulden van Italië met drie stappen verlaagd. De verlaging komt er volgens Moody's omdat Italië mogelijk in een recessie terecht kan komen en omdat de Italiaanse regering het steeds moeilijker krijgt om de schuldproblemen snel aan te pakken. Het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) had vorige maand de kredietwaardigheid van Italië al verlaagd. Volgens Standard & Poor's werd de beslissing genomen omdat de groeivooruitzichten van de Italiaanse economie nog zijn verzwakt en omdat de fragiele Italiaanse politieke coalitie waarschijnlijk zal blijven wegen op het vermogen van de staat om daadkrachtig te reageren op de uitdagingen.


De schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten heeft de interesse in beursgangen tijdens het derde kwartaal wereldwijd gevoelig doen afnemen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young, die wel nog massaal veel beursgangen verwacht als de markt stabiliseert. Tijdens het derde kwartaal trokken wereldwijd 284 bedrijven naar de beurs. Dat is een daling met ruim een kwart tegenover het tweede kwartaal. Met die beursgangen werd 28,5 miljard dollar opgehaald. Dat betekent een daling met 57 procent tegenover het kwartaal voordien. Azië blijft de dominante markt voor beursintroducties. De regio telde het voorbije kwartaal 138 beursintroducties voor een totaalbedrag van 13,5 miljard dollar.


De leiders van de eurolanden moeten de schuldencrisis harder aanpakken, maar ze moeten daarbij wel opletten dat ze de economische groei niet schaden. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Europese regio. Het crisismanagement in de eurozone moet volgens het rapport verder gaan dat de huidige aanpak om succesvol te zijn. Er wordt aan toegevoegd dat het halen van bepaalde becijferde doelstellingen inzake begrotingstekorten geen risico mag inhouden dat de economische activiteit op grote schaal krimpt. Gevraagd wordt dat de Europese leiders de beslissingen van de eurotop in juli versneld uit te voeren. Tijdens die top werd onder meer de versterking van het Europese noodfonds bekrachtigd.


De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung zal juridische stappen ondernemen om de verkoop van de nieuwe iPhone van Apple tegen te houden in Frankrijk en Italië. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Samsung is van mening dat het Amerikaanse Apple twee van zijn patenten rond draadloze telecommunicatietechnologie heeft geschonden in het ontwerp van de nieuwe iPhone. Samsung vindt de schending te ernstig en wil dat de verkoop van het toestel tegengehouden wordt. Het initiatief van Samsung volgde een dag na de voorstelling door Apple van de nieuwste versie van zijn smartphone.
Apple en Samsung voeren al een langere tijd een bitse patentstrijd uit.


De problemen bij de financiële groep Dexia brengen de toprating van Frankrijk niet in gevaar. Dat heeft Christian Noyer, voorzitter van de Franse centrale bank, gezegd. De klantendeposito's bij Dexia zijn door de overheid gegarandeerd tot een bedrag van 100.000 euro, maar omdat de meeste spaargelden van Belgische cliënten zijn, zou dat geen negatieve impact hebben op de schuldensituatie van Frankrijk. Noyer wees er nog op dat de Belgische en Franse staat minder geld in de steun aan Dexia zouden investeren dan de Engelse regering heeft gedaan om Royal Bank of Schotland of Barclays te redden. Noyer stelde ook dat de situatie bij Dexia uitzonderlijk is en er geen gevaar bestaat dat ook andere Franse banken in de problemen zouden komen.


Hoewel Apple nog maar pas de upgrade van de vierde generatie van zijn iPhone heeft voorgesteld, is de vijfde generatie al wel te koop in China. Het gaat echter om namaak, want die versie bestaat officieel nog niet. De Chinese namaak-telefoons worden verkocht voor ongeveer 23 euro. Onder meer bij Taoboa.com, één van de grootste Chinese online winkels, wordt het toestel aangeboden. Er bestaat in China veel interesse in Apple-producten. Dat leidt echter tot veel namaak. Eerder raakte bekend dat in China volledige Apple Stores werden nagebouwd, waarvan sommige medewerkers zelfs beweerden dat ze echt in dienst waren van het Amerikaanse bedrijf. In China zijn vijf legale Apple Stores actief. In bepaalde andere winkels kunnen wel geautoriseerde producten aangekocht worden.


De banengroei in de Verenigde Staten kan nog een tijdlang haperen. Dat heeft Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, gezegd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. De financieel woelige tijden bedreigen volgens Bernanke nog altijd de Amerikaanse economie. Hij riep de verkozenen op om begrotingsbesparingen te voorzien op middellange en lange termijn, maar benadrukte dat absoluut vermeden moet worden om fiscale maatregelen te nemen die het economisch herstel zouden kunnen belemmeren. De Amerikaanse Centrale Bank staat volgens Bernanke klaar om extra stappen te nemen om de Amerikaanse groei te ondersteunen.


Een groep hackers heeft in een videoboodschap de oorlog verklaard aan de New York Stock Exchange. Met de videoboodschap schaart de groep, die naar eigen zeggen behoort tot het hackerscollectief Anonymous, zich naar eigen zeggen achter de betogingen die de voorbije periode tegen de Amerikaanse financiële wereld werden gevoerd. De hackers hebben aangekondigd de website van de beurs te zullen aanvallen, zodat de servers overbelast worden en de website onbereikbaar wordt. De hackers hebben het over misdaden van bankiers, bedrijfsleiders en het corrupte politieke systeem, die er naar eigen zeggen al veel te lang voor zorgen dat het economisch onrecht kan blijven doorgaan. Het is echter twijfelachtig of de groep daadwerkelijk tot Anonymous behoort.


Meer Nieuws

Wednesday, October 05, 2011

Diploma grootste garantie op vermijden recidivisme

Educatieve programma's in de gevangenissen kunnen het recidivisme gevoelig terugschroeven. Dat is de conclusie van een rapport van een wetenschapper aan de University of Missouri. Tewerkstelling levert volgens de onderzoeker de grootste waarschijnlijkheid op dat een terugkeer naar de gevangenis kan worden vermeden. Het behalen van een diploma middelbaar onderwijs en een voltijdse betrekking zou het recidivisme met 33 procent terugschroeven.

In de Verenigde Staten verblijft 1 procent van de bevolking in de gevangenis. Daarvan zal 67 procent later als recidivist terugkeren. "Het opzetten van een educatief programma en ondersteuning voor het vinden van een baan na het uitzitten van de gevangenisstraf is de beste strategie om het recidivisme gevoelig terug te schroeven," merkt Jake Cronin, beleidsanalist bij het Institute of Public Policy van de Truman School of Public Affairs aan de University of Missouri, echter op.

"Personen die tijdens het uitzitten van hun straf een diploma middelbaar onderwijs hebben gehaald, hebben een veel grotere kans om voltijds werk te vinden dan gevangenen die geen opleiding hebben genoten," aldus Cronin. "Aangezien tewerkstelling de belangrijkste factor is om recidivisme te voorkomen, is het verwerven van een diploma cruciaal om de kans te verkleinen dat de betrokkene ooit weer teruggestuurd zal worden naar de gevangenis."

Cronin voegt er aan toe dat educatieve projecten een belangrijke kostenbesparing kunnen betekenen voor de overheid. "Educatieve programma's die het recidivisme terugschroeven, leveren een staat zoals Maryland 24 miljoen dollar per jaar op," voert hij aan. "Dat is twee keer zoveel dan in de programma's werd geïnvesteerd."

Labels: , ,

Kleine hulpprojecten leveren vertrouwen lokale bevolking op

In hun poging om in Irak en Afghanistan een grotere stabiliteit te creëren, hebben de Verenigde Staten zich de voorbije periode meer gericht op een samenwerking met de lokale bevolking in plaats van militaire acties uit te voeren tegen rebellen. Die aanpak levert volgens Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Californië, Princeton en Stanford ook betere resultaten op dan gewapende acties. Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse Commander's Emergency Response Program (Cerp) in Irak.

Het Cerp-programma stimuleert Amerikaanse militairen om budgetten voor de reconstructie van Irak in te zetten voor kleine, lokale projecten zoals het boren van waterbronnen of het verharden van lokale wegen. Gehoopt wordt dat die hulpverlening de lokale bevolking zal aanmoedigen om zich van de rebellen af te keren en samen te werken met de regering. Door het gebrek aan steun zou het voor de rebellen moeilijker moeten worden om hun operaties nog langer verder te zetten, aangezien ze bijzonder kwetsbaar worden indien ze niet op de zwijgzaamheid van de bevolking kunnen rekenen.

Inmiddels is er in Irak ongeveer 3 miljard dollar geïnvesteerd in Cerp-projecten. Volgens de onderzoekers is gebleken dat het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen in gebieden met de Cerp-projecten gevoelig is gedaald. Er wordt echter opgemerkt dat de Cerp-projecten slechts een klein gedeelte van de wederopbouw-inspanningen vertegenwoordigen. Grotere projecten die minder op de lokale gemeenschappen zijn gericht, leiden volgens de onderzoekers niet tot een daling in de activiteiten van rebellen.

Labels: , ,

Chinese economische spionage onaanvaardbaar geworden

De Chinese economische spionage, met inbegrip van cyberspionage, heeft een onaanvaardbaar niveau bereikt. Dat heeft Mike Rogers, voorzitter van het Amerikaanse House Intelligence Committee, gezegd tijdens een hoorzitting over cyberbedreigingen. Hij riep de Verenigde Staten en hun bondgenoten op om op te treden tegen die spionagepraktijken van China. Volgens Rogers heeft er nog nooit eerder in de geschiedenis een economische spionage op een dergelijk niveau plaats gehad.

"China heeft een massale handelsoorlog gelanceerd," voerde Mike Rogers aan. "De Chinese regering heeft een nooit eerder gezien spionageplan opgezet om commerciële gegevens en intellectuele eigendom te stelen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten in Europa en Azië hebben de plicht om de Chinese regering met die praktijken te confronteren en te eisen dat met deze ontoelaatbare piraterij onmiddellijk wordt gestopt met het stelen."

"Rogers merkte op dat spionage zich in het verleden richtte op buitenlandse regeringen en militaire doelwitten, maar niet op een massale diefstal van intellectuele eigendom van buitenlandse concurrenten," aldus het persbureau AFP. "Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die moesten vaststellen dat hun netwerken werden geïnfiltreerd door Chinse cyberspionage en dat waardevolle intellectuele bedrijfseigendommen werden gestolen." Deze bekende praktijken zijn volgens Rogers slechts een topje van de ijsberg.

Labels: , ,

Experimentele Portugese stad bestuurt zichzelf

De installatie van miljoenen sensoren en de koppeling aan een centraal besturingssysteem zou steden in de toekomst in staat kunnen stellen om zichzelf te beheren zonder tussenkomst van menselijke supervisie. Dat heeft het Portugese bedrijf Living PlanIT opgemerkt. Volgens het bedrijf kunnen deze smart cities tot belangrijke kostenbesparingen leiden en tegelijkertijd de levenskwaliteit van de stadsbewoners gevoelig verbeteren. Het bedrijf bouwt op dit ogenblik een experimentele stad in de omgeving van Paredes in het zuiden van Portugal.

"Het systeem zou bij een brand in een bewoond gebouw niet alleen de vuurhaard en de brandweer verwittigen, maar ook de bewoners een traject naar een veilige uitweg aangeven en de verkeerslichten besturen, zodat de hulpdiensten op de snelst mogelijke tijd ter plaatse zouden kunnen komen," wordt er opgemerkt. Dergelijke systemen zouden volgens het bedrijf de verkeersstromen, de energieconsumptie, het watergebruik, de afvalverwerking en de temperatuur in individuele kamers kunnen opvolgen en sturen."

De sensoren zouden worden verbonden aan een stedelijk besturingssysteem, waardoor de verschillende functies met elkaar zouden kunnen communiceren. Het besturingssysteem is ontworpen door McLaren Electronic Systems, dat sensoren ontwikkelt voor racewagens in de Formule Eén. Volgens Living PlanIT moeten die oplossingen leiden tot een samenleving die milieuvriendelijker, socialer en economisch duurzamer is dan de huidige steden.

Labels: ,

Oorlog tegen terreur past in Amerikaanse tradities

Gewezen Amerikaans president George W. Bush is op algemene kritiek onthaald voor zijn oorlog tegen het terrorisme als reactie op de aanslagen van nine-eleven. Vaak werd opgemerkt dat zijn beleid niet in overeenstemming was met de Amerikaanse tradities. Een onderzoek van Frida Stranne, politicologe aan de Universiteit van Göteborg in Zweden, voert echter aan dat de beslissingen van George W. Bush in wezen niet veel afweken van de eerdere Amerikaanse buitenlandse politiek.

"Ook eerdere Amerikaanse regeringen hebben dit soort situaties aangewend om de invloed van de Verenigde Staten in de wereld uit te breiden," merkt Stranne op. "De ideeën van George W. Bush over een preventieve oorlog waren weliswaar een nieuw gegeven, maar zijn gebruik van de aanslagen van nine-eleven om de dominantie van de Verenigde Staten in de wereld te versterken, stoelt op oude Amerikaanse tradities. Financiële belangen, ideologieën, leugens en overdreven bedreigingen werden eerder ook al in de buitenlandse Amerikaanse politiek gehanteerd."

"Bij de verkiezing van Barack Obama tot president hadden vele mensen verwacht dat het Amerikaanse beleid zou veranderen," voert de Zweedse onderzoekster, die het Amerikaanse buitenlandse beleid sinds de oprichting van de Verenigde Staten heeft onderzocht, aan. "Die verwachtingen waren echter onrealistisch. Die tradities beperken de mogelijkheden van de Amerikaanse president om te handelen en blijven het land in nieuwe conflicten leiden."

Labels: , ,

Kans op diploma in arme buurten beduidend lager

Kinderen die in arme buurten opgroeien, hebben beduidend minder kans om een diploma te halen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan en de University of Wisconsin. Er wordt aan toegevoegd dat de kansen op een diploma verkleinen naarmate de jongeren langer in de achtergestelde buurten blijven leven. Er wordt wel opgemerkt dat die omgeving een grotere impact heeft op zwarte jongeren dan op hun blanke leeftijdsgenoten.

"In vergelijking met welvarende wijken, daalt de kans op een diploma middelbaar onderwijs in een buurt met hoge niveaus van armoede en werkloosheid voor zwarte jongeren van 96 procent naar 76 procent," merken de onderzoekers op. "Er is ook een impact op blanke kinderen, maar daar daalt de kans op een diploma slechts van 95 procent naar 87 procent." De onderzoekers stellen dat wijken met grote armoede op zwarte kinderen een andere impact heeft dan op blanke kinderen.

"Zwarte kinderen hebben zeven keer meer kans dan blanke kinderen om voor langere tijd in de 20 procent meest armoedige buurten van de Verenigde Staten te leven," wordt er opgemerkt. De onderzoekers stellen dat een langdurige blootstelling aan een achtergestelde buurt een grotere negatieve impact heeft op de schoolverwachtingen dan uit eerdere studies is gebleken. Er moeten volgens de onderzoekers dan ook gerichte acties worden ondernomen om de toestand in die wijken te verbeteren.

Labels: , ,

Scotland Yard verdient 140 miljoen pond met strijd tegen cybercriminaliteit

Scotland Yard heeft de voorbije zes maanden 140 miljoen pond verdiend met de strijd tegen cybercrime. Daarmee heeft de cyberdivisie van de Britse Metropolitan Police naar eigen zeggen al een belangrijke voorsprong uitgebouwd op de doelstellingen die bij de aanvang van het project werden naar voor geschoven. Er wordt aan toegevoegd dat met die resultaten ook al 30 procent van de doelstellingen op langere periode is gerealiseerd. De Police Central e-Crime Unit bij Scotland Yard werd eerder dit jaar opgestart.

Bij de installatie van de cyberdivisie, die bestaat uit vijfentachtig speurders, werd vooropgesteld dat over een periode van vier jaar tijd een theoretische winst van 504 miljoen pond moest worden gerealiseerd. Het National Cyber Security Programma (NCSP) van de Britse ministerie van binnenlandse zaken wees een budget van 30 miljoen pond toe aan het project, dat zich op de zwaarste praktijken aan cybercriminaliteit - zoals de verspreiding van malware, denial-of-service aanvallen en internetfraude - moet toespitsen.

Bedoeling is om 21 pond aan cybercriminaliteit op te lossen voor elke pond die in het project werd geïnvesteerd. De cyberdivisie zegt inmiddels al een aantal grote gevallen van online criminaliteit opgelost te kunnen hebben, waaronder het vatten van een bende die zich gespecialiseerd had in online bankfraude. Analisten stellen dat de resultaten van de eenheid aantonen dat er belangrijke successen kunnen worden geboekt tegen cybercriminaliteit, op voorwaarde dat men de bedreiging ernstig neemt.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft aangekondigd te stoppen met de productie van de Zune-speler. Het apparaat werd vijf jaar geleden op de markt gebracht, maar heeft zich nooit kunnen ontwikkelen tot een belangrijke concurrent van de iPod van Apple. De functies van de Zune-speler zijn inmiddels overgenomen op de meeste mobiele telefoons. Microsoft wijst erop dat de ontwikkeling van de Windows Phone centraal staat in de strategie van het bedrijf rond muziek en video. Het is de eerste keer dat Microsoft bevestigt dat de productie van het Zune-toestel wordt opgegeven. De meest recente versie van het toestel werd twee jaar geleden op de markt gebracht. Sinds februari dit jaar verwerkt Microsoft de Zune-software in zijn mobiele telefoons.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een voorstel van zijn Zuid-Koreaanse concurrent om een minnelijke schikking te treffen in het dispuut rond hun tabletcomputers in Australië afgewezen. Samsung hoopte met een regeling de weg vrij te maken voor de introductie van zijn nieuwste Galaxy Tab op de Australische markt. Apple heeft in Australië een verbod geëist op de verkoop van de tabletcomputers van Samsung, omdat de tablets en smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf nagenoeg identieke kopieën van zijn eigen ontwikkelingen zouden zijn. Samsung wijst de beschuldigingen van de hand, maar stelde in Australië toch een schikking voor om de toestellen nog te kunnen lanceren voor de kerstperiode. Apple wil de zaak echter laten beoordelen in de rechtbank.


De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft de downloaddienst Napster verkocht aan het online muziekbedrijf Rhapsody. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Best Buy had Napster drie jaar geleden gekocht voor 121 miljoen dollar. De downloaddienst Napster was ooit bijzonder populair. Op het einde van de jaren negentig zorgde Napster voor grote opschudding en onrust in de muziekindustrie door het lanceren van een dienst die muziekliefhebbers toeliet om gratis muziek uit te wisselen, maar werd na een juridisch gevecht gedwongen om met zijn activiteiten te stoppen. Sinds zeven jaar is Napster echter een betaalsite. Het is niet zeker dat de naam Napster na de overname nog langer zal blijven bestaan.


Deutsche Bank zegt het niet langer mogelijk te achten om het lopende jaar af te sluiten met een winst van 10 miljard euro, zoals eerder was vooropgesteld. Oorzaak is naar eigen zeggen het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op de mondiale markten. Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, geeft toe dat de financiële instelling een teleurstellend derde kwartaal achter de rug heeft. Vooral bij de divisie investment banking werden volgens hem zwakke resultaten opgetekend. Ackermann gaf geen nieuwe vooruitzichten. De bank maakte ook bekend een last van ongeveer 250 miljoen euro te zullen nemen op zijn Griekse portefeuille. Het bedrijf zal naar eigen zeggen ook vijfhonderd banen schrappen. Vooral in het buitenland zouden ontslagen vallen.


De Zwitserse bank UBS zegt te verwachten tijdens het derde kwartaal van dit jaar toch een bescheiden winst te kunnen boeken, ondanks de fraude van een handelaar die de bank een verlies van 2,3 miljard dollar heeft gekost. Het fraudschandaal kwam vorige maand aan het licht, nadat in Londen een handelaar van de bank was aangehouden op verdenking van fraude. Hij zou het verlies van 2,3 miljard hebben veroorzaakt bij een transactie waarvoor hij geen toestemming had. De zaak zou topman Oswald Grübel uiteindelijk tot ontslag dwingen. Oswald had in februari twee jaar geleden, op het hoogte punt van de financiële crisis, de leiding over de Zwitserse bank overgenomen.


Een groep van dertien Australische steden heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's voor de rechter gedaagd. De steden leden zware verliezen na investeringen die weinig risicovol waren ingeschat. De verantwoordelijkheid voor die verkeerde inschatting ligt volgens de slachtoffers bij Standard & Poor's. De kredietbeoordelaar had aan de financiële producten vijf jaar geleden de hoogste rating toegekend. Op basis van die hoge veiligheidsgarantie hadden de Australische steden ruim 10 miljoen euro belegd in de financiële producten. In werkelijkheid was die belegging volgens de betrokken gemeenten binnen de vier maanden helemaal weggesmolten.


De Europese Unie moet een voorbeeld nemen aan Brazilië. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff gezegd tijdens de vijfde top tussen de Europese Unie en Brazilië. Om hun overheidsfinanciën te saneren, moeten de Europese landen volgend Rousseff naar Braziliaans voorbeeld niet alleen besparen, maar ook de economische groei stimuleren. De geschiedenis leert volgens Rousseff dat een crisis alleen maar opgelost kan worden door het stimuleren van de economische groei, het nemen van macro-economische stabiliteitsmaatregelen en het voeren een sociaal beleid dat banen en inkomsten creëert. Rousseff merkte op dat ook Brazilië op die manier de crisis heeft kunnen keren.


Het Britse energieconcern Heritage Oil heeft een belang van 51 procent genomen in het Libische bedrijf Sahara Oil Services, gespecialiseerd in offshore en onshore boringen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 19,5 miljoen dollar. Door de overname kan Heritage Oil naar eigen zeggen een belangrijke rol vervullen in de Libische oliesector. Sahara Oil Services werd twee jaar geleden opgericht en is gevestigd in Benghazi. Ook het Britse concern heeft zich dit jaar in Benghazi gevestigd. Heritage Oil benadrukte rond de overname gesprekken te hebben gevoerd met hooggeplaatste leden van de Nationale Overgangsraad.


China waarschuwt voor een regelrechte handelsoorlog wegens de overweging van de Amerikaanse senaat om meer invoertaksen te heffen op Chinese producten. De tariefverhoging zou voor de Amerikaanse economie een strategie zijn om de lage koers van de yuan tegenover de dollar te compenseren. China stapte in juni vorig jaar af van het beleid om haar munt op dezelfde hoogte van de dollar te houden. Sindsdien wordt de koers van de yuan kunstmatig laag gehouden, wat een doorn in het oog is van de Verenigde Staten. Voorstanders van harde maatregelen tegen China willen al langer de druk opdrijven. China stelt dat de hogere invoertaksen de Amerikaanse economische problemen niet zullen opleveren.


Japan gaat de volgende weken opnieuw een walvisvangst organiseren. Daarbij zal meer aandacht worden geschonken aan de beveiliging van de schepen tegen de acties van activisten. Dat heeft de Japanse minister van visserij Michihiko Kano bekendgemaakt. Eén van de maatregelen is het meesturen van een escorteschip. De campagne zou in november van start gaan. In februari heeft de Japanse regering voor het eerst zijn walvisvangst met een maand moeten inkorten nadat slechts een vijfde van het verhoopte resultaat was bereikt. De Japanse autoriteiten verklaarden dit door storende activiteiten van de dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd. Japan zegt aan wetenschappelijke walvisvangst te doen, maar volgens tegenstanders gaat het om verkapte commerciële acties.


De Nobelprijs voor fysica wordt toegekend aan de Amerikanen Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess. De drie Amerikanen worden beloond voor hun onderzoek naar het uitdijen van het heelal. Het Nobelprijscomité kende de prijs toe voor de ontdekking van de steeds snellere expansie van het heelal via het waarnemen van ververwijderde supernova's, sterren die ontploffen en daarbij enorme hoeveelheden licht uitstralen. De hoeveelheid licht die wordt waargenomen van op de aarde vertelt meer over de afstand waar die supernova zich voordoet. De drie laureaten kwamen tot de vaststelling dat die lichtstralingen aan een almaar sneller tempo zwakker worden. Hieruit concludeerden ze dat het universum zich aan een steeds sneller tempo uitbreidt.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell zou gewapende groepen in Nigeria gefinancierd hebben. Dat is de conclusie van een rapport van het Oil Industrie Platform en een coalitie van organisaties. Volgens het rapport, dat ook managers van Shell belicht, heeft het concern regeringstroepen betaald om voor het bedrijf allerhande taken op te knappen. De gewapende milities zouden volgens het rapport Nigeriaanse burgers in de Niger Delta hebben aangevallen, gemarteld en gedood. De samenstellers van het rapport voeren aan dat Shell al tien jaar betrokken is bij de schendingen van mensenrechten in de Niger-delta. De aantijgingen worden door Shell ontkend.


De Russische premier Vladimir Poetin heeft de vijftien voormalige Sovjet-republieken opgeroepen een gezamenlijke Euraziatische Unie te vormen. Dat samenwerkingsverband kan volgens Poetin het politiek-economisch bindmiddel tussen de Europese Unie en de regio van de Stille Oceaan worden. De Russische premier benadrukte echter dat het niet de bedoeling is om een nieuwe Sovjet-Unie op te richten. Het zou volgens Poetin naïef zijn om iets uit het verleden te proberen kopiëren. Poetin bestempelde de implosie van de Sovjetunie ooit als de grootste geopolitieke ramp van de twintigste eeuw. Volgend jaar gaat een douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan van start. Later zouden ook Kirgizië en Tadzjikistan toetreden.


Geen enkele lidstaat van de eurozone gaat ervan uit dat Griekenland zijn schulden niet zal kunnen afbetalen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, gezegd na afloop van de vergadering van de ministers van financiën van de eurozone. Op de vergadering verwelkomden de financiënministers de bijkomende fiscale maatregelen die de Griekse overheid heeft getroffen. Juncker stelde dat er nu gevraagd wordt dat deze maatregelen snel definitief worden goedgekeurd en in werking treden. De eurogroep komt ten vroegste midden oktober opnieuw bijeen om zijn toestemming te geven voor het overmaken van de volgende schijf noodhulp aan Griekenland.


De noodzakelijke herstructurering van het Japanse kernenergiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, zal 8.600 miljard yen kosten. Dat komt overeen met een bedrag van 84,15 miljard euro. Tepco moet één op de zeven banen schrappen en een reeks activa verkopen. Dat moet op een periode van tien jaar een besparing van 2.500 miljard yen opleveren. De zware sanering, opgelegd door de Japanse overheid, is dubbel zo groot dan Tepco had gepland. In een overheidsrapport staan de voorwaarden opgesomd waaraan Tepco moet voldoen om toegang te krijgen tot een reddingsfonds. Dat fonds wordt gefinancierd door de Japanse staat en door de andere kernenergiebedrijven. De ontmanteling van Fukushima zou 1.100 miljard yen kosten.


Meer Nieuws

Tuesday, October 04, 2011

Snel commerciële cargovluchten naar de ruimte

Binnen een periode van enkele maanden zullen commerciële operatoren cargovluchten naar de ruimte uitvoeren. Dat heeft Charles Bolden, hoofd van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa), gezegd. Bolden benadrukte dat twee bedrijven op dit ogenblik hun laatste demonstraties voor cargovluchten aan het voorbereiden zijn. Ondanks die commerciële betrokkenheid, benadrukte Bolden echter dat de overheid zijn interesse en financieel engagement in de ruimtevaart niet heeft verloren.

"Privévluchten zullen steeds belangrijker worden voor de ruimtevaart," gaf Charles Bolden aan tijdens het jaarcongres van de International Astronautical Federation. Hij voegde er aan toe dat het ruimtestation tenminste tot het einde van het decennium centraal zal staan in de bemande ruimtevaart-activiteiten van de Nasa. Aangezien het Amerikaanse spaceshuttle-programma is stopgezet, zal de privésector volgens hem dan ook cruciaal zijn voor het transport van bemanning en cargo naar het ruimtevaartstation.

Bolden voerde verder aan dat de Nasa, in samenwerking met zijn internationale partners, zal starten aan het Mars Science Laboratory. "Dat wordt uitgerust met de meest gesofisticeerde instrumenten die ooit voor de verkenning van de planeet Mars werden ontwikkeld," merkte hij op. "Het laboratorium zal fungeren als een voorloper van bemande missies naar de planeet Mars." Vladimir Popovkin, hoofd van het Russische ruimtevaartbureau, bevestigde dat de bemande vluchten naar het internationaal ruimtestation halverwege november worden hervat.

Labels: , , ,

Transport wordt grotere factor in voedselveiligheid

De lange afstand die moet worden afgelegd van producent tot consument verhoogt het risico op voedselvergiftiging. Dat zegt Brian Currie, specialist infectieziektes aan het Montefiore Medical Center in New York. Currie stelt daarbij dat de teelten in handen van steeds minder producenten komen, waardoor veiligheidsproblemen grote massa's consumenten blootstellen aan het risico op een voedselvergiftiging. Producenten weten volgens Currie zelfs niet meer waar hun teelten uiteindelijk terecht komen.

"Een meloen uit Colorado passeert langs vier tot vijf tussenstations tot ze de consument bereikt," aldus het persbureau Associated Press. "Van de producent gaat de vrucht immers naar de verpakking, de distributeur, de groothandel, verwerker, retailketen en tenslotte het verkooppunt. Geïmporteerde groenten en fruit, die ongeveer twee derde van de Amerikaanse markt vertegenwoordigen, zijn nog veel langer onderweg." Een meloen uit Colorado was recent verantwoordelijk voor een besmetting die aan zeventien mensen in verschillende Amerikaanse staten het leven kostte.

"De voedselketen is bijzonder complex geworden," merkt Sherri McGarry, adviseur bij het Office of Foods van de Amerikaanse Food and Drug Administration, op. "Het afgelegde traject verloopt in verschillende stappen, waarbij het steeds moeilijker wordt om de oorzaak van een infectie terug te vinden." Het probleem heeft er mee toe geleid dat consumenten en verkooppunten zich steeds meer richten op lokaal geproduceerde goederen. Dat vermindert volgens waarnemers ook het risico dat bij incidenten het hele product onder druk komt te staan.

Labels: , ,

Afrika is definitief ruimtevaarttijdperk ingestapt

Steeds meer Afrikaanse landen lanceren satellieten en maken gebruik van ruimtevaarttechnologie. Dat heeft Berndt Feuerbacher, president van de International Astronautical Federation (IAF), gezegd. Feuerbacher voegde er aan toe dat zijn organisatie altijd de bedoeling heeft gehad om de ruimtevaart-expertise over zoveel mogelijk landen in de hele wereld te verspreiden. Hij riep de Afrikaanse landen tegelijkertijd op om de ruimtevaarttechnologie te gebruiken in het voordeel van de bevolking.

"Ruimtevaarttechnologie biedt een meerwaarde en voordelen aan burgers over de hele wereld," stipte Berndt Feuerbacher op tijdens het jaarcongres van de federatie, dat voor de eerste keer in Afrika werd gehouden. Feuerbacher wees onder meer naar de Nigeria, dat recent twee satellieten heeft gelanceerd met toepassingen voor onder meer bosontginning, rampenbestrijding, veiligheid en cartografie. Hij verwees ook naar Zuid-Afrika, dat twee jaar geleden een milieusatelliet lanceerde en vorig jaar een eigen ruimtevaartbureau oprichtte.

Ook landen zoals Algerije, Egypte, Kenia, Marokko en Tunesië hebben volgens Feuerbacher eigen ruimtevaartinitiatieven. "Er staat dan ook een boeiende ruimtevaart-periode voor de boeg in Afrika," stipte Feueurbacher nog aan. Hij voegde er aan toe dat de ruimtevaart wereldwijd een belangrijke periode doormaakt, verwijzend naar het stopzetten van het spaceshuttle-programma en de voorstelling van een nieuwe ruimtevaartcapsule in de Verenigde Staten en de start van de bouw van een ruimtestation door China.

Labels: ,

Parijs laat autobestuurders elektrisch autodelen

De Franse hoofdstad Parijs heeft een project autodelen met elektrische wagens gelanceerd. Tijdens een pilootproject voor een periode van twee maand zullen bestuurders een elektrische wagen voor een periode van dertig minuten kunnen huren tegen een prijs van 4 euro tot 8 euro. Autobestuurders die echter lid worden van het Autolib-project betalen 10 euro per dag. Een jaarabonnement kost 144 euro. Naar eigen zeggen boekt Parijs met het delen van elektrische wagens een wereldprimeur.

De initiatiefnemers hopen dat Autolib zal kunnen bijdragen om de verkeersdrukte in Parijs te verminderen. Bovendien wordt gehoopt dat het project een ondersteuning van de sector van elektrische wagens zou kunnen worden. Het project doet beroep op het elektrische automodel Bluecar, die door ondernemer Vincent Bollore wordt geleverd en werd gebouwd door de Italiaanse designer Pininfarina, die vooral beroemd werd voor zijn werk voor Ferrari en Maserati.

De batterij van de wagens heeft een actieradius van 250 kilometer. Een oplaadbeurt duurt ongeveer vier uur. In eerste instantie zullen zesenzestig wagens beschikbaar worden gesteld in drieëndertig oplaadstations. Tegen het einde van volgend jaar wil Bertrand Delanoe, burgemeester van Parijs, het project echter uitbreiden tot drieduizend voertuigen en meer dan duizend oplaadstations. Autolib wil met het project ook bijdragen om bij het publiek het concept van het eigendom van een wagen vervangen door het gebruik van een wagen.

Labels: , , ,

Irak en Iran verklaren oorlog aan zandstormen

De regeringen van Irak en Iran gaan samen een project opzetten om zandstormen te bestrijden. Dat heeft Mohammad Javad Mohammadi-Zadeh, hoofd van de Iraanse Environmental Protection Organisation bekend gemaakt. Met het project zou een investering van 1,2 miljard dollar zijn gemoeid. Bedoeling is om de volgende vijf jaar een oppervlakte van één miljoen hectaren Iraakse gronden te bedekken. Irak is de voorbije periode zwaar getroffen door ontbossing en woestijnvorming.

Het project zal volgens Mohammadi-Zadeh worden opgestart met vijfhonderd hectaren. "Daarbij is ervoor gekozen om zowel petroleum-producten als biologische elementen te gebruiken om de zandduinen te stabiliseren," voerde hij tegenover het persbureau AFP aan. In Iran worden een aantal buurlanden met de vinger gewezen voor de grotere frequentie aan zandstormen die het land treffen. Daarbij wordt vooral Irak geviseerd. Door damconstructies en een tanende landbouw wordt Irak immers getroffen door een ontbossing en woestijnvorming.

In april moesten twintig van de eenendertig Iraanse provincies scholen en overheidsgebouwen sluiten wegens zandstormen, die hoofdzakelijk uit Irak afkomstig bleken. Ook de luchthavens in een aantal steden in het westen van Iran moesten worden gesloten. De zandstormen in Irak zouden in de hand zijn gewerkt door twee decennia van nagenoeg onafgebroken oorlog. In Irak zouden nog amper twaalf miljoen palmbomen zijn overgebleven. Dat is amper één derde van het oorspronkelijke bestand.

Labels: , , , ,

Oudere bevolking Zuid-Afrika en Brazilië voelt zich gelukkiger

In tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, kunnen oudere inwoners van ontwikkelingslanden zich toch gelukkiger voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Britse wetenschappers. Met een aangepast beleid kunnen ontwikkelingslanden volgens de onderzoekers het welzijn van hun oudere burgers gevoelig verbeteren. Dat blijkt volgens het rapport onder meer het geval te zijn Zuid-Afrika en Brazilië. Opgemerkt wordt dat het welzijn van de oudere bevolking van beide landen het voorbije decennium duidelijk is gestegen.

"Dat groeiende welzijn is het gevolg van economische groei en van een overwogen sociaal beleid," merkt onderzoeker Armando Barrientos, researchdirecteur bij het Brooks World Poverty Institute van de Manchester University, op. "Het rapport vormt een ontkenning van de percepties over de oudere bevolkingsgroepen van ontwikkelingslanden. Vaak wordt verondersteld dat de bevolking bij het ouder worden steeds armer en ongelukkiger wordt. In Zuid-Afrika en Brazilië blijkt echter het omgekeerde fenomeen vastgesteld te kunnen worden."

"Zuid-Afrika en Brazilië zijn voorbeelden voor de ontwikkelingslanden, dankzij een innovatief sociaal beleid op het gebied van armoede en risicogroepen, zoals tegemoetkomingen voor gehandicapten, lage leningintresten voor de ouderen en pensioenregelingen," aldus Barrientos. "De meerderheid van de oudere bevolking van beide landen geeft aan zich gelukkig te voelen. Dat heeft te maken met de economische groei en de positieve arbeidsmarkt, maar ook met het gevoerde sociaal beleid. Het gegarandeerde pensioeninkomen bleek daarin een cruciale factor te zijn."

De resultaten van het onderzoek hebben volgens Barrientos belangrijke implicaties. "De bevolking in de ontwikkelingslanden kent een bijzonder snelle groei," voert hij aan. "Die landen hebben dan ook weinig tijd om de problematiek van de vergrijzing aan te pakken. Maar de resultaten zijn ook een signaal naar de geïndustrialiseerde wereld, waar vele landen overwegen om de pensioenen tot een minimum te beperken. Er zou echter rekening moeten gehouden worden met de grotere maatschappelijke waarde van een degelijk pensioen."

Labels: , ,

Wereldwijde reclamesector groeit met 5,7 procent

De wereldwijde reclamesector heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 127 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Nielsen. Er wordt echter aan toegevoegd dat in nagenoeg de helft van de wereldwijde markten een daling moest worden opgetekend. Tijdens de eerste helft van dit jaar kende de reclamesector een wereldwijde groei met 7,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het eerste kwartaal was er nog een stijging met 8,9 procent opgetekend.

"In zestien van de zesendertig grote reclamemarkten werd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een terugval opgetekend," merkt Nielsen op. "Het was van het derde kwartaal twee jaar geleden dat de reclamebestedingen in meer dan de helft van de markten terugvielen. Op dat ogenblik bevond de wereld zich echter op het hoogtepunt van de recessie." De regio Asia-Pacific liet tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de sterkste groei optekenen (9,3 procent), met dubbelcijferige groei in Indonesië (18,9 procent), China (14,8 procent), Hongkong (13,4 procent) en de Filipijnen (12,6 procent).

Op de tweede plaats staat Latijns-Amerika met een groei van 8,2 procent. Die groei werd vooral gedreven door Argentinië, dat met een stijging van 28,5 procent de grootste vooruitgang in de hele wereld liet optekenen. Noord-Amerika liet nog een groei met 3,1 procent optekenen en ook het Midden-Oosten en Afrika registreerden een stijging met 2,6 procent, maar in West-Europa werd een inkrimping met 0,3 procent opgetekend. Duitsland vormt met een groei van 3,1 procent één van de weinige uitzonderingen op de Europese terugval.

Labels: