Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 08, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van de online telefoondienst Skype door computerconcern Microsoft. Volgens de Europese Commissie zal de deal de concurrentie op de Europese markt niet verstoren. Op de consumentenmarkt bestaan er overlappingen tussen beide bedrijven op het domein van videocommunicatie, waar Microsoft actief is via Windows Live Messenger. Maar de Europese Commissie meent dat op deze groeimarkt voldoende spelers, waaronder Google, actief zijn. Op het domein van bedrijfscommunicatie heeft Skype slechts een beperkte aanwezigheid en concurreert de online telefoondienst volgens de Europese Commissie niet rechtstreeks met het Microsoft-product Lync. Microsoft neemt Skype over voor een bedrag van 8,5 miljard dollar.


Het Amerikaanse informatica-bedrijf Oracle heeft een boete van 200 miljoen dollar opgelegd gekregen omdat de onderneming de Amerikaanse overheid had voorgelogen. Het bedrijf gaf opzettelijk verkeerde informatie door over kortingen, waardoor de Amerikaanse overheid veel te veel betaalde voor softwarelicenties en technische ondersteuning. Het bedrag werd aan het licht gebracht door Paul Frascella, een medewerker van Oracle. Die bracht het nieuws naar buiten en wordt daarvoor bedankt met 40 miljoen dollar tipgeld. Hoewel Oracle de aantijgingen blijft ontkennen, schikt het bedrijf de rechtszaak naar eigen zeggen om aanslepende juridische procedures te vermijden.


Op de Duitse sites van de Europese vliegtuigbouwer Airbus hebben ongeveer 11.000 werknemers het werk neergelegd voor een waarschuwingsstaking rond werkgelegenheid. De actie komt er nadat de onderhandelingen tussen vakbonden en directie waren mislukt. Dat heeft de vakbond IG Metall bekend gemaakt. Airbus geeft in Duitsland werk aan 16.000 mensen. Al anderhalf jaar onderhandelt de vakbond met de directie over een werkgelegenheidspact. De vakbond wil dat werknemers geraadpleegd worden over het inzetten van tijdelijke werknemers en over maatregelen om de productiviteit te verhogen. De vakbond heeft de directie opgeroepen om met constructieve voorstellen weer aan de onderhandelingstafel te komen.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating verlaagd van negen Portugese banken. De financiële sterkte van de betrokken instellingen is volgens het ratingbureau afgenomen. Bij de betrokken banken zit ook Caixa Geral de Depositos, de grootste bank van het land en in handen van de staat. Ook Banco Comercial Portugues, de grootste private bank van Portugal, ziet zijn rating naar beneden bijgesteld. De ratingverlaging van de banken volgt op de beslissing van Moody's om ook de rating van Portugal zelf te verlagen. Die bijpassing werd in juli doorgevoerd. Het risico voor de banken is volgens Moody's groter geworden omdat ze Portugees staatspapier bezitten. Het ratingbureau verwijst ook de liquiditeitsproblemen van banken en de zwakke groeivooruitzichten van Portugal.


De Japanse centrale bank heeft een programma van noodleningen verlengd om de gebieden herop te bouwen die in maart werden getroffen door een aardbeving en tsunami. Andere stimulerende maatregelen of een rentewijziging komen er niet. De Bank of Japan verlengde het leenprogramma met zes maanden tot april volgend jaar en liet de belangrijkste rente ongewijzigd op 0 procent tot 0,1 procent, een niveau dat al sinds oktober vorig jaar wordt aangehouden. Volgens de centrale bank heeft de Japanse economie het herstel voortgezet sinds de aardbeving in maart, maar ze benadrukt ook een aantal onzekerheden op voor de economische toekomst. Het gaat dan onder meer over de schuldencrisis in de eurozone en de Verenigde Staten, belangrijke markten voor de Japanse uitvoer.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) beschikken over voldoende middelen om de Europese landen en instellingen die in moeilijkheden verkeren, te helpen. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Met de mogelijkheid om bijna 400 miljard dollar vrij te maken, heeft het Internationaal Monetair Fonds volgens Lagarde genoeg middelen ter beschikking. Merkel gaf aan dat het Europese financiële noodfonds voldoende krachtig is, zeker omdat er alleen een beroep op kan worden gedaan in gevallen waarbij de stabiliteit van de euro wordt bedreigd.


De Nederlandse pakketvervoerder TNT Express heeft onverwacht een winstwaarschuwing uitgestuurd. Steeds meer klanten blijken onder druk van de economische vertraging minder dringende pakjes liever via de boot te versturen dan via het vliegtuig. De tarieven in de scheepvaart zijn immers heel laag. Dat zet de inkomsten van het pakketvervoer in Europa, het Midden-Oosten en Afrika onder druk. Ook in China lopen de zaken iets minder. In Brazilië verloor het Nederlandse bedrijf klanten door integratieproblemen met overgenomen bedrijven. De Nederlandse pakketvervoerder herziet zijn prognoses voor het volledige jaar. Aanvankelijk ging het bedrijf uit van een winstmarge van minstens 9 procent. Nu wordt die bijgesteld tot maximaal 9 procent.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte dit jaar netto al 1.038 nieuwe orders en laat daarmee zijn Amerikaanse rivaal Boeing ver achter zich. De Europese vliegtuigconstructeur kreeg in januari-september van dit jaar 1.179 bestellingen binnen, maar ook 141 annulaties. Daarmee lijkt Airbus op weg naar het record van vier jaar geleden, toen 1.341 orders werden gerealiseerd. Boeing noteerde tot nog toe 531 bestellingen, maar na de geannuleerde orders bleven uiteindelijk 426 exemplaren over. Airbus leverde dit jaar al 374 vliegtuigen af en voor het hele jaar mikt de Europese constructeur op 530 opleveringen. Boeing zit aan 349 leveringen en denkt over het volledige boekjaar 495 exemplaren de kunnen afzetten.


Telecomoperator Vodafone zou interesse hebben om het Canasede bedrijf Research In Motion (RIM), producent van de Blackberry, over te nemen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Eerder was bekend gemaakt dat Research In Motion een investeringsbank zou hebben ingehuurd om de strategische opties van het bedrijf onder de loep te nemen. Een dergelijke denkoefening mondt vaak uit in een verkoop. De interesse van Vodafone voor het Canadese bedrijf wordt door analisten echter onwaarschijnlijk geacht, aangezien er weinig strategische links zijn tussen beide bedrijven.
Eind september was gemeld dat de activistische aandeelhouder en miljardair Carl Icahn interesse zou hebben in Research In Motion.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van twaalf Britse banken verlaagd. Het ratingbureau zegt het minder waarschijnlijk te vinden dat de Britse overheid nog eens steun ter beschikking zal stellen voor banken die eventueel in moeilijkheden zouden geraken. Toch benadrukt de kredietbeoordelaar dat de verlagingen geen verslechtering van de financiële sterkte van het bankensysteem weergeven. Tot de betrokken banken behoren onder meer de gedeeltelijk genationaliseerde financiële instelling Lloyds Banking en Royal Bank of Scotland. Nochtans houdt de Britse overheid vol dat de twee banken goed geplaatst zijn om de Europese schuldencrisis door te komen. Ook Santander, Co-Operative Bank, Nationwide Building Society en zeven andere kleinere Britse banken worden getroffen.


De Russische regering investeert de volgende drie jaar 400 miljard roebel in de modernisering van de wapenindustrie. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 10 miljard euro. De Russische premier Vladimir Poetin heeft het over een gigantische opdracht. De Russische wapenindustrie moet moderniseren omdat Rusland tot het einde van het decennium voor 20 biljoen roebel aan nieuwe wapens wil kopen. Indien Rusland wapens wil hebben die voldoen aan de hedendaagse gevechtseisen, zal het militair-industriële complex volgens Poetin moeten vernieuwd. Tegen beleggers zei Poetin eerder dat de modernisering van de bewapening niet betekent dat Rusland wil militariseren. Rusland moet volgens hem alleen de verouderde wapens uit de Sovjet-periode vervangen.


De Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen, samen met haar landgenote Leymah Gbowee en de Jemenitische Tawakkul Karman. De laureaten krijgen de prijs voor hun geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor vrouwenrechten in vredesprocessen. Er kan volgens de jury geen democratie en vrede in de wereld bereikt worden zonder dat vrouwen dezelfde mogelijkheden krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden op alle niveaus van de maatschappij. De jury zegt te hopen dat de prijs zal bijdragen om een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen die nog altijd voorkomt in vele landen, maar ook om het grote potentieel te realiseren dat vrouwen voor democratie en vrede kunnen betekenen.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft overweegt een bod uit te brengen op het internetbedrijf Yahoo. Eventueel zou Microsoft een tweede partij bij het overnamebod willen betrekken. Dat hebben een aantal waarnemers gezegd. Er zou bij Microsoft echter nog geen definitieve beslissing zijn genomen over het uitbrengen van een mogelijk bod. Microsoft deed drie jaar geleden ook al eens een mislukte poging om Yahoo over te nemen. Yahoo, dat volgens waarnemers ongeveer 18 miljard dollar waard is, zou echter ook in de belangstelling staan van onder meer Providence Equity Partners, Hellman & Friedman en Silver Lake Partners. Daarnaast zouden ook het Chinese e-commercebedrijf Alibaba en het Russische technologiebedrijf DST Global interesse hebben.


Oekraïne is in de gecontamineerde zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl begonnen met de bouw van een opslagplaats voor nucleair afval. Het gaat om laag besmet materiaal, dat afkomstig is uit ziekenhuizen en bedrijven. De constructie kan 40.000 kleine containers opslaan gedurende een periode van veertig jaar. Het afval ligt volgens de overheid op dit ogenblik opgeslagen op een minder veilige locatie. Met de nieuwe bunker kan Oekraïne volgens de beheerders van de gecontamineerde zone het leefmilieu beter beschermen. De constructie kost 11 miljoen euro en wordt over twee jaar in gebruik genomen. In de kerncentrale van Tsjernobyl vond een kwarteeuw geleden de grootste nucleaire ramp in niet-oorlogsgebied plaats.


De Bay of Plenty, één van de grootste toeristische trekpleisters van Nieuw-Zeeland, wordt door een olieramp bedreigd nadat het Liberiaanse containerschip Rena op een rif is vastgelopen en lek geslagen. Daardoor zou mogelijk 1.700 ton olie in de Bay of Plenty kunnen stromen. Het lek heeft al een aantal zeevogels het leven gekost. De Nieuw-Zeelandse minister van transport Steven Joyce stelde dat er door opruimingsteams hard wordt gewerkt om de baai te beschermen. In de Bay of Plenty leven onder meer walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns en andere vogelsoorten. Volgens de Nieuw-Zeelandse minister van leefmilieu Nick Smith kan het schip voor de grootste zeevervuiling in Nieuw-Zeeland in tientallen jaren zorgen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home