Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2011

Spaanse vrouw eist van buitenlandse partner hogere opleiding

Spaanse vrouwen hechten bij een huwelijk met een buitenlander meer belang aan menselijk kapitaal dan hun mannelijke landgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Complutense University of Madrid. De onderzoekers merken op dat vrouwen bij een huwelijk met een immigrant vooral op zoek zijn naar een kandidaat met een hogere opleiding. Bij Spaanse mannen blijkt opleiding geen factor te zijn bij de keuze van een buitenlandse huwelijkspartner.

De onderzoekers merken op dat Marokkaanse mannen het meest gericht zijn op endogame huwelijken. "Marokkaanse mannen komen meestal als vrijgezel naar Spanje, maar keren later naar Marokko terug om met een landgenote te huwen en zich later als echtpaar in Spanje te vestigen," wordt er benadrukt. Die handelswijze zou door 64 procent van de Marokkaanse mannen in Spanje worden gevolgd. Religie en geografische nabijheid zouden belangrijke redenen zijn voor het fenomeen. Ook Roemenen en Ecuadorianen zijn volgens de onderzoekers sterk gericht op endogame huwelijken.

Opgemerkt wordt dat exogame huwelijken een indicatie vormen van het niveau van de sociale integratie van immigranten. Daarbij wordt opgemerkt dat Argentijnse en Colombiaanse migranten het meest gericht zijn op exogame huwelijken. Dat is volgens hen het gevolg van taalkundige en culturele verwantschap. Verder wordt aangevoerd dat grote percentages Braziliaanse, Dominikaanse, Cubaanse en Colombiaanse vrouwen binnen het jaar met een Spaanse man zijn getrouwd. De onderzoekers hebben het daarbij over geïmporteerde bruiden.

Endogamie neemt volgens de onderzoekers af naarmate de immigrant langer in Spanje verblijft. Ook wordt opgemerkt dat endogamie frequenter kan worden opgemerkt bij migranten met een lagere opleiding, terwijl exogamie vaker wordt opgetekend bij immigranten met een universitaire opleiding. De onderzoekers voegen er aan toe dat immigranten die in Spanje hebben gestudeerd ook minder geneigd zijn tot endogamie omdat ze meer geïntegreerd zijn in de Spaanse sociale omgeving.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home