Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 06, 2011

Tien nobelprijzen maakt van Israël opmerkelijke wetenschappelijke grootmacht

Dan Shechter is de tiende Israëlische wetenschapper die een Nobelprijs heeft toegewezen gekregen. De bekroning van Shechter is volgens Shimon Peres, president van Israël, een bewijs voor de rijke traditie van het land op het gebied van academische onderzoek. Er zijn volgens Peres niet veel landen die op het gebied van nobelprijzen een dergelijke erelijst kunnen voorleggen. Dat betekent volgens de president een gigantische realisatie voor een land van minder dan 8 miljoen inwoners.

"De nobelprijs van Shechter weerspiegelt het intellect van de Israëlische bevolking," merkte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op in een reactie op de bekroning van de wetenschapper. Van de tien nobelprijzen werden vier bekroningen opgetekend in de scheikunde, twee in de economie en één voor literatuur. Drie keer werd Israël ook bekroond met een Nobelprijs voor de vrede. Er wordt ook opgemerkt dat Israël de grootste bevokingsdichtheid aan ingenieurs van de hele wereld heeft. Bovendien hebben alleen de Verenigde Staten meer bedrijven genoteerd aan de Nasdaq.

Er wordt ook aangevoerd dat bijna alle grote namen uit de technologiesector - van Intel en Google tot Microsoft - belangrijke onderzoekscentra hebben in Israël. Het land zou ongeveer vijfhonderd startups per jaar kennen. Drie van de vier scheikunde-laureaten waren afkomstig van Technion, de prestigieuze technologie-universiteit uit Haïfa. De vierde laureaat werkte aan het Weizmann Institute of Science in Tel-Aviv, dat ook al twee keer de Turing Award, een equivalent voor de nobelprijs op het gebied van informatica, ontving.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home