Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2011

Experimentele Portugese stad bestuurt zichzelf

De installatie van miljoenen sensoren en de koppeling aan een centraal besturingssysteem zou steden in de toekomst in staat kunnen stellen om zichzelf te beheren zonder tussenkomst van menselijke supervisie. Dat heeft het Portugese bedrijf Living PlanIT opgemerkt. Volgens het bedrijf kunnen deze smart cities tot belangrijke kostenbesparingen leiden en tegelijkertijd de levenskwaliteit van de stadsbewoners gevoelig verbeteren. Het bedrijf bouwt op dit ogenblik een experimentele stad in de omgeving van Paredes in het zuiden van Portugal.

"Het systeem zou bij een brand in een bewoond gebouw niet alleen de vuurhaard en de brandweer verwittigen, maar ook de bewoners een traject naar een veilige uitweg aangeven en de verkeerslichten besturen, zodat de hulpdiensten op de snelst mogelijke tijd ter plaatse zouden kunnen komen," wordt er opgemerkt. Dergelijke systemen zouden volgens het bedrijf de verkeersstromen, de energieconsumptie, het watergebruik, de afvalverwerking en de temperatuur in individuele kamers kunnen opvolgen en sturen."

De sensoren zouden worden verbonden aan een stedelijk besturingssysteem, waardoor de verschillende functies met elkaar zouden kunnen communiceren. Het besturingssysteem is ontworpen door McLaren Electronic Systems, dat sensoren ontwikkelt voor racewagens in de Formule Eén. Volgens Living PlanIT moeten die oplossingen leiden tot een samenleving die milieuvriendelijker, socialer en economisch duurzamer is dan de huidige steden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home