Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2011

Transport wordt grotere factor in voedselveiligheid

De lange afstand die moet worden afgelegd van producent tot consument verhoogt het risico op voedselvergiftiging. Dat zegt Brian Currie, specialist infectieziektes aan het Montefiore Medical Center in New York. Currie stelt daarbij dat de teelten in handen van steeds minder producenten komen, waardoor veiligheidsproblemen grote massa's consumenten blootstellen aan het risico op een voedselvergiftiging. Producenten weten volgens Currie zelfs niet meer waar hun teelten uiteindelijk terecht komen.

"Een meloen uit Colorado passeert langs vier tot vijf tussenstations tot ze de consument bereikt," aldus het persbureau Associated Press. "Van de producent gaat de vrucht immers naar de verpakking, de distributeur, de groothandel, verwerker, retailketen en tenslotte het verkooppunt. Geïmporteerde groenten en fruit, die ongeveer twee derde van de Amerikaanse markt vertegenwoordigen, zijn nog veel langer onderweg." Een meloen uit Colorado was recent verantwoordelijk voor een besmetting die aan zeventien mensen in verschillende Amerikaanse staten het leven kostte.

"De voedselketen is bijzonder complex geworden," merkt Sherri McGarry, adviseur bij het Office of Foods van de Amerikaanse Food and Drug Administration, op. "Het afgelegde traject verloopt in verschillende stappen, waarbij het steeds moeilijker wordt om de oorzaak van een infectie terug te vinden." Het probleem heeft er mee toe geleid dat consumenten en verkooppunten zich steeds meer richten op lokaal geproduceerde goederen. Dat vermindert volgens waarnemers ook het risico dat bij incidenten het hele product onder druk komt te staan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home