Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Duitse uitgeversconcern Axel Springer heeft een bod gedaan op zijn sectorgenoot WAZ Medien Gruppe, een familiale groep met kranten in West-Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa. De overname zou de waarde van WAZ Medien Gruppe op ongeveer 1,4 miljard euro bepalen. De overname hangt volgens een woordvoerder van Axel Springer nog wel af van een boekenonderzoek van WAZ Medien Gruppe en de toestemming van de Duitse kartelautoriteiten. WAZ Medien Gruppe heeft ook belangen in een aantal audiovisuele media. De Duitse uitgeverij begon na de val van het communisme ook de investeren in media in het Balkan-gebied.


De drankengroep Diageo heeft een bod van 225 miljoen dollar uitgebracht op de Ethiopische staatsbrouwerij Meta Abo. Daarmee overtreft Diageo een bod van 188 miljoen dollar dat eerder door de Nederlandse groep Heineken was ingediend. Ook SAB Miller heeft een bod gedaan, maar bleef met 190 miljoen dollar eveneens onder het bedrag van Diageo. Tot nu toe was Diageo nog niet actief in de biersector. Het concern is vooral bekend van merken zoals Smirnoff en Johnnie Walker. Ethiopië werkt al enkele tijd aan de privatisering van zijn biersector te privatiseren. Eerder dit jaar nam Heineken Ethiopische brouwerijen Bedele en Harar over voor een totaalbedrag van 163,3 miljoen dollar.


In Chili is de telescoop Atacama Large Millimeter Array (Alma) begonnen met de eerste wetenschappelijke waarnemingen. De Alma-telescoop bevindt zich op een hoogte van 5.000 meter en moet over twee jaar met 66 verplaatsbare schotelantennes tot nu toe onbereikbare gedeelten van het heelal onderzoeken. Op dit ogenblik zijn al een twintigtal antennes geplaatst, maar daarmee is Alma al de meest geavanceerde telescoop van de wereld geworden. Met het project is een investering gemoeid van 600 miljoen dollar. Astronoom Diego Garcia merkt op dat wetenschappers dankzij de Alma-telescoop in staat zullen zijn om het begin van het universum te zien en te onderzoeken op welke manier de eerste sterrenstelsels zijn gevormd.


Liliane Bettencourt, de erfgename van het Franse concern L'Oréal, heeft tegenover de Franse pers ontkend ooit president Nicolas Sarkozy geld te hebben gegeven voor zijn verkiezingscampagne. Onlangs had de Franse rechter Isabelle Prévost-Desprez nog gezegd bewijzen te hebben van de schenking. Liliane Bettencourt zou illegaal geld hebben gedoneerd aan Sarkozy voor diens presidentiële campagne vier jaar geleden. Die getuige, een verpleegster in dienst van Liliane Bettencourt, ontkende later alles. Nicolas Sarkozy bestempelt de uitspraken van Prévost-Desprez als leugens. Omwille van de verklaringen riskeert Prévost-Desprez, magistrate bij de rechtbank van Nanterre, nu een tuchtprocedure.


De eilandenstaat Tuvalu in de Stille Oceaan heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege een ernstig tekort aan drinkbaar water. Volgens de Nieuw-Zeelandse minister van buitenlandse zaken Murray McCully kampen zowel de archipelhoofdstad Funafuti als een aantal neveneilanden met de waterschaarste. McCully kondigde aan dat Nieuw-Zeeland het leger heeft ingezet om onder meer twee ontziltingsinstallaties naar de behoeftige archipel te brengen. Ook het Nieuw-Zeelandse Rode Kruis stuurt voorraden en hulpverleners. Op de laaggelegen koraaleilanden van Tuvalu wonen minder dan elfduizend mensen. Tuvalu zou sinds zes maand geen belangrijke regenval meer hebben gekend. Volgens meteorologen zou die situatie nog tot december kunnen aanslepen.


In de begrotingsopmaak voor volgend jaar voorziet de Griekse regering voor 7,1 miljard euro aan nieuwe belastingen. De begrotingsopmaak voor 2012 die vandaag besproken wordt in het Griekse parlement, voorziet in 7,1 miljard euro aan nieuwe taksen. Het gaat onder meer om het verhogen van het kadastraal inkomen en een verlaging van de belastingvrije som bij de onroerende voorheffing. In het budget is er ook sprake van uniforme loonschalen, lagere pensioenen en hogere taksen op motorbrandstof en stookolie. Desondanks verwacht de Griekse regering dat het besparingsprogramma niet zal volstaan om de begrotingsdoelstellingen voor dit en volgend jaar te halen.


Rusland heeft met succes een Sojoez-raket gelanceerd met aan boord een satelliet voor het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass. De lancering was eigenlijk voor eind augustus voorzien, maar werd uitgesteld vanwege de mislukte lancering in augustus van een Progress-cargo naar het Internationaal Ruimtestation. Het ongeluk van augustus kwam op een cruciaal ogenblik. De Amerikaanse spaceshuttle was immers sinds juli definitief uit dienst genomen, waardoor alleen Rusland een bemande vlucht naar het ruimtestation kan organiseren. In december vorig jaar gingen bij een mislukte lancering nog drie kunstmanen voor het Glonass-systeem verloren. Voor het einde van het jaar moeten er nog vier Glonass-kunstmanen worden gelanceerd.


In juni volgend jaar zal het Franse hof van beroep het dossier van trader Jérôme Kerviel behandelen. Kerviel, die de Franse grootbank Société Générale ruim drie jaar geleden opzadelde met een beleggingsverlies van 4,9 miljard euro, werd in oktober vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief. Hij werd toen door de rechtbank als enige schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en inbreken in het informaticasysteem van de bank. Kerviel heeft echter altijd volgehouden dat zijn meerderen perfect op de hoogte waren van zijn financiële transacties.


De autoverkoop op de Amerikaanse markt is tijdens de maand september gevoelig gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij General Motors werd een stijging met 20 procent tot 207.145 exemplaren opgetekend. Bij Chrysler werd een stijging met 27 procent tot 127.334 eenheden geregistreerd. Daarmee realiseerde Chrysler zijn beste septembermaand in vier jaar tijd. Ford boekte een groei met 9 procent tot 175.199 exemplaren. De Amerikaanse verkoop van Volkswagen steeg met 35,6 procent tot 27.036 exemplaren. Ook de Japanse constructeur Nissan liet een groei met 25,3 procent tot 92.964 exemplaren optekenen. Analisten noemen de cijfers opvallend positief, rekening houdend met de onzekere economische situatie.


De kredietwaardigheid van Groot-Brittannië blijft gehandhaafd op het hoogste niveau. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat ook de vooruitzichten stabiel blijven, wat betekent dat er volgens het ratingbureau ook op middellange termijn geen redenen lijken te zijn voor een mogelijke afwaardering. Volgens het ratingbureau weerspiegelt de beslissing de rijkdom en economische veelzijdigheid van Groot-Brittannië. Ook prees het ratingbureau onder meer het flexibele fiscale en monetaire beleid van de Britse regering. Wel werd gewaarschuwd dat de Britse regering krachtig door moet gaan met maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Anders zou de rating alsnog in gevaar kunnen komen.


De gewezen Franse topambtenaar Alexandre de Juniac wordt in januari volgend jaar aangesteld als chief executive van luchtvaartmaatschappij Air France. De Juniac wordt bij de Franse maatschappij de opvolger van Pierre-Henri Gourgeon, die echter wel topman van de combinatie Air France-KLM zou blijven. De Juniac is een voormalig medewerker van Christine Lagarde, huidig directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij was kabinetchef van Lagarde voor de haar functie van Frans minister van financiën neerlegde om naar de internationale organisatie over te stappen. De naam van de Juniac cirkuleerde al langer, maar nu zou ook Jean-Cyril Spinetta, voorzitter van Air France-KLM, zich akkoord hebben verklaar met zijn aanstelling.


Bij 41 procent van grote multinationals zijn er plannen om volgend jaar een overname te realiseren. Dat betekent een lichte stijging tegenover een half jaar geleden Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young. Volgens de consulent kan uit het rapport worden afgeleid dat de bedrijven zich minder gemakkelijk dan drie jaar geleden door de toegenomen onzekerheid van hun strategie laten afleiden. Er wordt aan toegevoegd dat de ondernemingen ook een veel betere financiële positie hebben dan drie jaar geleden. Hierdoor hebben bedrijven voldoende financiële reserves om ook in het huidige onzekere economische klimaat overnames te doen. Door de slechtere vooruitzichten neemt bovendien het aantal potentiële verkopers toe, waardoor de prijzen aantrekkelijker worden.


Het begrotingstekort van Portugal is op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar afgenomen tot 8,8 procent van het bruto binnenlands product, tegenover een tekort van 9,3 procent op het einde van het eerste kwartaal. Het land houdt echter vast aan de ambitieuze doelstelling om het tekort dit jaar terug te brengen tot 5,9 procent, conform de afspraken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds werden gemaakt voor een noodlening. De Portugese premier Pedro Passo Coelho gaf toe dat de getallen niet zo veelbelovend zijn als was gehoopt. Portugal was in mei van dit jaar, na Griekenland en Ierland, het derde land om geld te ontvangen uit het fonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


De grootste vakbonden van Griekenland zeggen verder te zullen staken en demonstreren tegen de plannen van de regering om tienduizenden ambtenaren te ontslaan. Het plan werd eerder goedgekeurd door de Griekse regering in het kader van het saneringsprogramma in ruil voor internationale steun. De overheidsvakbond stelde dat de ambtenaren het werk zullen neerleggen en dat samen met de privésector een vierentwintigurenstaking zou worden opgezet. Onder meer het openbaar vervoer zou van dit acties zware hinder kunnen ondervinden. Het besparingsprogramma van de regering, dat eerder al leidde tot extra taksen en looninlevering, is bijzonder onpopulair in Griekenland.


De nobelprijs voor geneeskunde is dit jaar toegekend aan de Amerikaan Bruce Beutler, de Luxemburger Jules Hoffmann en de Canadees Ralph Steinman. De drie wetenschappers hebben volgens de jury met hun onderzoek op het gebied van het immuunsysteem nieuwe wegen geopend voor de preventie van behandeling van infecties, kanker en ontstekingen. De Canadees Steinmann is echter enkele dagen voor de prijsuitreiking aan alvleeskanker overleden. Bij Steinman was vier jaar geleden alvleesklierkanker vastgesteld. Hij kreeg een speciale behandeling die was gebaseerd op ontwikkelingen die hijzelf had ontdekt. Aan de nobelprijs geneeskunde is een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen gekoppeld. Dat komt overeen met een bedrag van 1,1 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home