Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 04, 2011

Oudere bevolking Zuid-Afrika en Brazilië voelt zich gelukkiger

In tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, kunnen oudere inwoners van ontwikkelingslanden zich toch gelukkiger voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Britse wetenschappers. Met een aangepast beleid kunnen ontwikkelingslanden volgens de onderzoekers het welzijn van hun oudere burgers gevoelig verbeteren. Dat blijkt volgens het rapport onder meer het geval te zijn Zuid-Afrika en Brazilië. Opgemerkt wordt dat het welzijn van de oudere bevolking van beide landen het voorbije decennium duidelijk is gestegen.

"Dat groeiende welzijn is het gevolg van economische groei en van een overwogen sociaal beleid," merkt onderzoeker Armando Barrientos, researchdirecteur bij het Brooks World Poverty Institute van de Manchester University, op. "Het rapport vormt een ontkenning van de percepties over de oudere bevolkingsgroepen van ontwikkelingslanden. Vaak wordt verondersteld dat de bevolking bij het ouder worden steeds armer en ongelukkiger wordt. In Zuid-Afrika en Brazilië blijkt echter het omgekeerde fenomeen vastgesteld te kunnen worden."

"Zuid-Afrika en Brazilië zijn voorbeelden voor de ontwikkelingslanden, dankzij een innovatief sociaal beleid op het gebied van armoede en risicogroepen, zoals tegemoetkomingen voor gehandicapten, lage leningintresten voor de ouderen en pensioenregelingen," aldus Barrientos. "De meerderheid van de oudere bevolking van beide landen geeft aan zich gelukkig te voelen. Dat heeft te maken met de economische groei en de positieve arbeidsmarkt, maar ook met het gevoerde sociaal beleid. Het gegarandeerde pensioeninkomen bleek daarin een cruciale factor te zijn."

De resultaten van het onderzoek hebben volgens Barrientos belangrijke implicaties. "De bevolking in de ontwikkelingslanden kent een bijzonder snelle groei," voert hij aan. "Die landen hebben dan ook weinig tijd om de problematiek van de vergrijzing aan te pakken. Maar de resultaten zijn ook een signaal naar de geïndustrialiseerde wereld, waar vele landen overwegen om de pensioenen tot een minimum te beperken. Er zou echter rekening moeten gehouden worden met de grotere maatschappelijke waarde van een degelijk pensioen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home