Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 05, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft aangekondigd te stoppen met de productie van de Zune-speler. Het apparaat werd vijf jaar geleden op de markt gebracht, maar heeft zich nooit kunnen ontwikkelen tot een belangrijke concurrent van de iPod van Apple. De functies van de Zune-speler zijn inmiddels overgenomen op de meeste mobiele telefoons. Microsoft wijst erop dat de ontwikkeling van de Windows Phone centraal staat in de strategie van het bedrijf rond muziek en video. Het is de eerste keer dat Microsoft bevestigt dat de productie van het Zune-toestel wordt opgegeven. De meest recente versie van het toestel werd twee jaar geleden op de markt gebracht. Sinds februari dit jaar verwerkt Microsoft de Zune-software in zijn mobiele telefoons.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een voorstel van zijn Zuid-Koreaanse concurrent om een minnelijke schikking te treffen in het dispuut rond hun tabletcomputers in Australië afgewezen. Samsung hoopte met een regeling de weg vrij te maken voor de introductie van zijn nieuwste Galaxy Tab op de Australische markt. Apple heeft in Australië een verbod geëist op de verkoop van de tabletcomputers van Samsung, omdat de tablets en smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf nagenoeg identieke kopieën van zijn eigen ontwikkelingen zouden zijn. Samsung wijst de beschuldigingen van de hand, maar stelde in Australië toch een schikking voor om de toestellen nog te kunnen lanceren voor de kerstperiode. Apple wil de zaak echter laten beoordelen in de rechtbank.


De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft de downloaddienst Napster verkocht aan het online muziekbedrijf Rhapsody. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Best Buy had Napster drie jaar geleden gekocht voor 121 miljoen dollar. De downloaddienst Napster was ooit bijzonder populair. Op het einde van de jaren negentig zorgde Napster voor grote opschudding en onrust in de muziekindustrie door het lanceren van een dienst die muziekliefhebbers toeliet om gratis muziek uit te wisselen, maar werd na een juridisch gevecht gedwongen om met zijn activiteiten te stoppen. Sinds zeven jaar is Napster echter een betaalsite. Het is niet zeker dat de naam Napster na de overname nog langer zal blijven bestaan.


Deutsche Bank zegt het niet langer mogelijk te achten om het lopende jaar af te sluiten met een winst van 10 miljard euro, zoals eerder was vooropgesteld. Oorzaak is naar eigen zeggen het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op de mondiale markten. Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, geeft toe dat de financiële instelling een teleurstellend derde kwartaal achter de rug heeft. Vooral bij de divisie investment banking werden volgens hem zwakke resultaten opgetekend. Ackermann gaf geen nieuwe vooruitzichten. De bank maakte ook bekend een last van ongeveer 250 miljoen euro te zullen nemen op zijn Griekse portefeuille. Het bedrijf zal naar eigen zeggen ook vijfhonderd banen schrappen. Vooral in het buitenland zouden ontslagen vallen.


De Zwitserse bank UBS zegt te verwachten tijdens het derde kwartaal van dit jaar toch een bescheiden winst te kunnen boeken, ondanks de fraude van een handelaar die de bank een verlies van 2,3 miljard dollar heeft gekost. Het fraudschandaal kwam vorige maand aan het licht, nadat in Londen een handelaar van de bank was aangehouden op verdenking van fraude. Hij zou het verlies van 2,3 miljard hebben veroorzaakt bij een transactie waarvoor hij geen toestemming had. De zaak zou topman Oswald Grübel uiteindelijk tot ontslag dwingen. Oswald had in februari twee jaar geleden, op het hoogte punt van de financiële crisis, de leiding over de Zwitserse bank overgenomen.


Een groep van dertien Australische steden heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's voor de rechter gedaagd. De steden leden zware verliezen na investeringen die weinig risicovol waren ingeschat. De verantwoordelijkheid voor die verkeerde inschatting ligt volgens de slachtoffers bij Standard & Poor's. De kredietbeoordelaar had aan de financiële producten vijf jaar geleden de hoogste rating toegekend. Op basis van die hoge veiligheidsgarantie hadden de Australische steden ruim 10 miljoen euro belegd in de financiële producten. In werkelijkheid was die belegging volgens de betrokken gemeenten binnen de vier maanden helemaal weggesmolten.


De Europese Unie moet een voorbeeld nemen aan Brazilië. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff gezegd tijdens de vijfde top tussen de Europese Unie en Brazilië. Om hun overheidsfinanciën te saneren, moeten de Europese landen volgend Rousseff naar Braziliaans voorbeeld niet alleen besparen, maar ook de economische groei stimuleren. De geschiedenis leert volgens Rousseff dat een crisis alleen maar opgelost kan worden door het stimuleren van de economische groei, het nemen van macro-economische stabiliteitsmaatregelen en het voeren een sociaal beleid dat banen en inkomsten creëert. Rousseff merkte op dat ook Brazilië op die manier de crisis heeft kunnen keren.


Het Britse energieconcern Heritage Oil heeft een belang van 51 procent genomen in het Libische bedrijf Sahara Oil Services, gespecialiseerd in offshore en onshore boringen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 19,5 miljoen dollar. Door de overname kan Heritage Oil naar eigen zeggen een belangrijke rol vervullen in de Libische oliesector. Sahara Oil Services werd twee jaar geleden opgericht en is gevestigd in Benghazi. Ook het Britse concern heeft zich dit jaar in Benghazi gevestigd. Heritage Oil benadrukte rond de overname gesprekken te hebben gevoerd met hooggeplaatste leden van de Nationale Overgangsraad.


China waarschuwt voor een regelrechte handelsoorlog wegens de overweging van de Amerikaanse senaat om meer invoertaksen te heffen op Chinese producten. De tariefverhoging zou voor de Amerikaanse economie een strategie zijn om de lage koers van de yuan tegenover de dollar te compenseren. China stapte in juni vorig jaar af van het beleid om haar munt op dezelfde hoogte van de dollar te houden. Sindsdien wordt de koers van de yuan kunstmatig laag gehouden, wat een doorn in het oog is van de Verenigde Staten. Voorstanders van harde maatregelen tegen China willen al langer de druk opdrijven. China stelt dat de hogere invoertaksen de Amerikaanse economische problemen niet zullen opleveren.


Japan gaat de volgende weken opnieuw een walvisvangst organiseren. Daarbij zal meer aandacht worden geschonken aan de beveiliging van de schepen tegen de acties van activisten. Dat heeft de Japanse minister van visserij Michihiko Kano bekendgemaakt. Eén van de maatregelen is het meesturen van een escorteschip. De campagne zou in november van start gaan. In februari heeft de Japanse regering voor het eerst zijn walvisvangst met een maand moeten inkorten nadat slechts een vijfde van het verhoopte resultaat was bereikt. De Japanse autoriteiten verklaarden dit door storende activiteiten van de dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd. Japan zegt aan wetenschappelijke walvisvangst te doen, maar volgens tegenstanders gaat het om verkapte commerciële acties.


De Nobelprijs voor fysica wordt toegekend aan de Amerikanen Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess. De drie Amerikanen worden beloond voor hun onderzoek naar het uitdijen van het heelal. Het Nobelprijscomité kende de prijs toe voor de ontdekking van de steeds snellere expansie van het heelal via het waarnemen van ververwijderde supernova's, sterren die ontploffen en daarbij enorme hoeveelheden licht uitstralen. De hoeveelheid licht die wordt waargenomen van op de aarde vertelt meer over de afstand waar die supernova zich voordoet. De drie laureaten kwamen tot de vaststelling dat die lichtstralingen aan een almaar sneller tempo zwakker worden. Hieruit concludeerden ze dat het universum zich aan een steeds sneller tempo uitbreidt.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell zou gewapende groepen in Nigeria gefinancierd hebben. Dat is de conclusie van een rapport van het Oil Industrie Platform en een coalitie van organisaties. Volgens het rapport, dat ook managers van Shell belicht, heeft het concern regeringstroepen betaald om voor het bedrijf allerhande taken op te knappen. De gewapende milities zouden volgens het rapport Nigeriaanse burgers in de Niger Delta hebben aangevallen, gemarteld en gedood. De samenstellers van het rapport voeren aan dat Shell al tien jaar betrokken is bij de schendingen van mensenrechten in de Niger-delta. De aantijgingen worden door Shell ontkend.


De Russische premier Vladimir Poetin heeft de vijftien voormalige Sovjet-republieken opgeroepen een gezamenlijke Euraziatische Unie te vormen. Dat samenwerkingsverband kan volgens Poetin het politiek-economisch bindmiddel tussen de Europese Unie en de regio van de Stille Oceaan worden. De Russische premier benadrukte echter dat het niet de bedoeling is om een nieuwe Sovjet-Unie op te richten. Het zou volgens Poetin naïef zijn om iets uit het verleden te proberen kopiëren. Poetin bestempelde de implosie van de Sovjetunie ooit als de grootste geopolitieke ramp van de twintigste eeuw. Volgend jaar gaat een douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan van start. Later zouden ook Kirgizië en Tadzjikistan toetreden.


Geen enkele lidstaat van de eurozone gaat ervan uit dat Griekenland zijn schulden niet zal kunnen afbetalen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, gezegd na afloop van de vergadering van de ministers van financiën van de eurozone. Op de vergadering verwelkomden de financiënministers de bijkomende fiscale maatregelen die de Griekse overheid heeft getroffen. Juncker stelde dat er nu gevraagd wordt dat deze maatregelen snel definitief worden goedgekeurd en in werking treden. De eurogroep komt ten vroegste midden oktober opnieuw bijeen om zijn toestemming te geven voor het overmaken van de volgende schijf noodhulp aan Griekenland.


De noodzakelijke herstructurering van het Japanse kernenergiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, zal 8.600 miljard yen kosten. Dat komt overeen met een bedrag van 84,15 miljard euro. Tepco moet één op de zeven banen schrappen en een reeks activa verkopen. Dat moet op een periode van tien jaar een besparing van 2.500 miljard yen opleveren. De zware sanering, opgelegd door de Japanse overheid, is dubbel zo groot dan Tepco had gepland. In een overheidsrapport staan de voorwaarden opgesomd waaraan Tepco moet voldoen om toegang te krijgen tot een reddingsfonds. Dat fonds wordt gefinancierd door de Japanse staat en door de andere kernenergiebedrijven. De ontmanteling van Fukushima zou 1.100 miljard yen kosten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home