Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 06, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo treft voorbereidingen om potentiële kopers van de onderneming te voorzien van financiële informatie. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Goldman Sachs, de huisbankier van Yahoo, zou informatie over onder meer de groeicijfers en omzetontwikkelingen eerstdaags versturen naar private-equityhuizen en andere mogelijke kopers. Vorige maand meldde de zakenkrant al dat Yahoo is benaderd voor een gedeeltelijke of gehele overname van het bedrijf. Namen van eventueel geïnteresseerde partijen zijn niet bekend. Volgens de bronnen zou investeringsmaatschappij SilverLake Partners het internetbedrijf willen inlijven. De marktwaarde van Yahoo bedraagt momenteel ongeveer 18 miljard dollar.


De nationale staking in Griekenland is uitgedraaid op rellen in hoofdstad Athene. De politie ging agressieve betogers, die onder meer met stenen gooiden, te lijf met traangas. De stakers protesteerden tegen de besparingsplannen die Griekenland uit de crisis zouden moeten halen. De maatregelen omvatten onder meer een loonmatiging en belastingverhogingen. Ook het minimumloon in de privésector zou omlaag gaan. Door de staking lag het Griekse openbaar vervoer de hele dag stil. Ook scholen, universiteiten en overheidsdiensten blijven gesloten. Op de luchthavens werden alle vluchten geschrapt. De ziekenhuizen moeten het stellen met een minimumbezetting.


Portugal heeft mogelijk nood aan een tweede internationaal steunpakket als de economie niet opnieuw begint te groeien. Dat heeft de Portugese president Anibal Cavaco Silva gezegd. Indien de financiële onevenwichten van Portugal slechts tijdelijk worden gecorrigeerd, zal het land volgens de president mogelijk opnieuw in een positie worden geplaatst om hulp van buiten te zoeken. Een dergelijke situatie moet volgens Cavaco Silva te allen prijze worden vermeden. Portugal implementeert op dit ogenblik een aantal bezuinigingsmaatregelen die eerder dit jaar met de Europese Unie en het Internationaal Monetair zijn overeengekomen in ruil voor 78 miljard euro steun.


Uit een peiling van het tijdschrift Stern blijkt dat 54 procent van de Duitsers opnieuw wil betalen met de Duitse mark in plaats van met de euro. Vooral in het voormalige Oost-Duitsland is de bevolking nog gehecht aan de mark. Daar geeft 67 procent aan een voorkeur te hebben voor de Duitse munt. De Duitse mark werd bijna tien jaar geleden vervangen door de Europese eenheidsmunt. De schuldencrisis in de eurozone lijkt echter slechts een beperkte invloed te hebben op de nostalgie van de Duitsers naar de eigen munt. In juni vorig jaar gaf immers al 51,4 procent van de Duitsers aan opnieuw met marken te willen betalen.


Het is gerechtvaardigd dat de Europese landen noodlijdende banken zouden herkapitaliseren. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Indien dat noodzakelijk zou blijken te zijn, zal Duitsland volgens Merkel bereid zijn de nodige financiële steun ter beschikking te stellen. Volgens Merkel moeten nieuwe overheidsinjecties overwogen worden indien zou blijken dat de kapitaalbasis van sommige banken in Europa tekortschiet. De discussie over de injectie van overheidsgeld in financiële instellingen is opnieuw opgelaaid nadat Frankrijk en België aangegeven hadden van plan te zijn om de Frans-Belgische bank Dexia te helpen.


Meg Whitman, topvrouw van technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP), heeft laten weten dat ze nog deze maand een beslissing wil nemen over het afstoten van de computer-afdeling. Whitman wil bij Hewlett-Packard zo snel mogelijk orde op zaken stellen omdat de toekomst van het Amerikaanse bedrijf momenteel onzeker is. Vorige maand maakte het Amerikaanse concern bekend dat het mogelijk de afdeling personal computers zal afstoten. De omzet uit de verkoop van computers is immers gevoelig teruggevallen. Leo Apotheker, gewezen topman van Hewlett-Packard, had echter nog geen beslissing genomen. Apotheker werd eind vorige maand vervangen door Whitman. Die wil snel duidelijkheid creëren.


De Nobelprijs voor scheikunde is toegekend aan de Israëlische wetenschapper Dan Shechtman voor de ontdekking van quasi-kristallen, een mozaïekachtige scheikundige structuur waarvan wetenschappers aannamen dat hij onmogelijk was. Shechtman ontdekte de quasi-kristallen in de eerste helft van de jaren tachtig. Maandenlang probeerde Shechtman zijn collega's te overtuigen van zijn vondst, maar zij weigerden de ontdekking te accepteren. Uiteindelijk werd Shechtman gevraagd zijn onderzoeksgroep te verlaten. Shechtman keerde terug naar Israël, waar een collega bereid bleek samen met hem te werken aan een artikel over het fenomeen dat hij had waargenomen. Twee jaar geleden werden in Rusland voor het eerst quasi-kristallen in de natuur aangetroffen.


De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van de overheidsschulden van Italië met drie stappen verlaagd. De verlaging komt er volgens Moody's omdat Italië mogelijk in een recessie terecht kan komen en omdat de Italiaanse regering het steeds moeilijker krijgt om de schuldproblemen snel aan te pakken. Het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) had vorige maand de kredietwaardigheid van Italië al verlaagd. Volgens Standard & Poor's werd de beslissing genomen omdat de groeivooruitzichten van de Italiaanse economie nog zijn verzwakt en omdat de fragiele Italiaanse politieke coalitie waarschijnlijk zal blijven wegen op het vermogen van de staat om daadkrachtig te reageren op de uitdagingen.


De schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten heeft de interesse in beursgangen tijdens het derde kwartaal wereldwijd gevoelig doen afnemen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young, die wel nog massaal veel beursgangen verwacht als de markt stabiliseert. Tijdens het derde kwartaal trokken wereldwijd 284 bedrijven naar de beurs. Dat is een daling met ruim een kwart tegenover het tweede kwartaal. Met die beursgangen werd 28,5 miljard dollar opgehaald. Dat betekent een daling met 57 procent tegenover het kwartaal voordien. Azië blijft de dominante markt voor beursintroducties. De regio telde het voorbije kwartaal 138 beursintroducties voor een totaalbedrag van 13,5 miljard dollar.


De leiders van de eurolanden moeten de schuldencrisis harder aanpakken, maar ze moeten daarbij wel opletten dat ze de economische groei niet schaden. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Europese regio. Het crisismanagement in de eurozone moet volgens het rapport verder gaan dat de huidige aanpak om succesvol te zijn. Er wordt aan toegevoegd dat het halen van bepaalde becijferde doelstellingen inzake begrotingstekorten geen risico mag inhouden dat de economische activiteit op grote schaal krimpt. Gevraagd wordt dat de Europese leiders de beslissingen van de eurotop in juli versneld uit te voeren. Tijdens die top werd onder meer de versterking van het Europese noodfonds bekrachtigd.


De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung zal juridische stappen ondernemen om de verkoop van de nieuwe iPhone van Apple tegen te houden in Frankrijk en Italië. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Samsung is van mening dat het Amerikaanse Apple twee van zijn patenten rond draadloze telecommunicatietechnologie heeft geschonden in het ontwerp van de nieuwe iPhone. Samsung vindt de schending te ernstig en wil dat de verkoop van het toestel tegengehouden wordt. Het initiatief van Samsung volgde een dag na de voorstelling door Apple van de nieuwste versie van zijn smartphone.
Apple en Samsung voeren al een langere tijd een bitse patentstrijd uit.


De problemen bij de financiële groep Dexia brengen de toprating van Frankrijk niet in gevaar. Dat heeft Christian Noyer, voorzitter van de Franse centrale bank, gezegd. De klantendeposito's bij Dexia zijn door de overheid gegarandeerd tot een bedrag van 100.000 euro, maar omdat de meeste spaargelden van Belgische cliënten zijn, zou dat geen negatieve impact hebben op de schuldensituatie van Frankrijk. Noyer wees er nog op dat de Belgische en Franse staat minder geld in de steun aan Dexia zouden investeren dan de Engelse regering heeft gedaan om Royal Bank of Schotland of Barclays te redden. Noyer stelde ook dat de situatie bij Dexia uitzonderlijk is en er geen gevaar bestaat dat ook andere Franse banken in de problemen zouden komen.


Hoewel Apple nog maar pas de upgrade van de vierde generatie van zijn iPhone heeft voorgesteld, is de vijfde generatie al wel te koop in China. Het gaat echter om namaak, want die versie bestaat officieel nog niet. De Chinese namaak-telefoons worden verkocht voor ongeveer 23 euro. Onder meer bij Taoboa.com, één van de grootste Chinese online winkels, wordt het toestel aangeboden. Er bestaat in China veel interesse in Apple-producten. Dat leidt echter tot veel namaak. Eerder raakte bekend dat in China volledige Apple Stores werden nagebouwd, waarvan sommige medewerkers zelfs beweerden dat ze echt in dienst waren van het Amerikaanse bedrijf. In China zijn vijf legale Apple Stores actief. In bepaalde andere winkels kunnen wel geautoriseerde producten aangekocht worden.


De banengroei in de Verenigde Staten kan nog een tijdlang haperen. Dat heeft Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, gezegd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. De financieel woelige tijden bedreigen volgens Bernanke nog altijd de Amerikaanse economie. Hij riep de verkozenen op om begrotingsbesparingen te voorzien op middellange en lange termijn, maar benadrukte dat absoluut vermeden moet worden om fiscale maatregelen te nemen die het economisch herstel zouden kunnen belemmeren. De Amerikaanse Centrale Bank staat volgens Bernanke klaar om extra stappen te nemen om de Amerikaanse groei te ondersteunen.


Een groep hackers heeft in een videoboodschap de oorlog verklaard aan de New York Stock Exchange. Met de videoboodschap schaart de groep, die naar eigen zeggen behoort tot het hackerscollectief Anonymous, zich naar eigen zeggen achter de betogingen die de voorbije periode tegen de Amerikaanse financiële wereld werden gevoerd. De hackers hebben aangekondigd de website van de beurs te zullen aanvallen, zodat de servers overbelast worden en de website onbereikbaar wordt. De hackers hebben het over misdaden van bankiers, bedrijfsleiders en het corrupte politieke systeem, die er naar eigen zeggen al veel te lang voor zorgen dat het economisch onrecht kan blijven doorgaan. Het is echter twijfelachtig of de groep daadwerkelijk tot Anonymous behoort.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home