Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Microsoft heeft in Mexico City zijn eerste technologiecentrum van Latijns-Amerika geopend. Het concern heeft nu wereldwijd vijfentwintig Microsoft Technology Centers (MTC), waaronder elf in de Verenigde Staten. Met de realisatie van het Mexicaanse technologiecentrum was een investering gemoeid van 10 miljoen dollar. Het Amerikaanse concern werkte daarbij samen met onder meer Dell, Hewlett-Packard, Samsung en Intel. De technologiecenters moeten volgens Jean-Philippe Courtois, president van Microsoft International, toegang creëren tot innovatieve technologieën. Microsoft benadrukte tegen november volgend jaar in Mexico ook 690 miljoen dollar te zullen investeren in de ondersteuning van onderwijs, zakenleven en lokale innovatie.


In Irak is een speciaal comité opgericht dat een verdwenen bedrag van 17 miljard dollar aan olieopbrengsten moet terugvinden. Het kapitaal verdween zeven jaar geleden, toen het land nog direct werd bestuurd door de Amerikaanse bezettingstroepen. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van financiën, de centrale bank en het Rekenhof. Maandelijks moet verslag uitgebracht worden over de vorderingen in de zoektocht naar de fondsen. In juni gaven Amerikaanse functionarissen toe dat 6,6 miljard dollar verdwenen is. Volgens Irak zou echter zowat 17 miljard dollar ontvreemd zijn door corrupte Amerikaanse instellingen. Het geld is afkomstig uit olieopbrengsten die na de invasie van de Verenigde Staten acht jaar geleden in beslag werden genomen.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Colombiaanse zangeres Shakira benoemd in een commissie die hem raad moet geven over onderwijs aan hispanics. Popzangeres Shakira Isabel Mebarak Ripoll brak internationaal door met hits als 'Whenever, Wherever' en 'Hips don't lie'. De zangeres werd in Colombia geboren, maar haar vader is Libanees. Shakira won met haar muziek twee Grammy-awards. Vorig jaar vertolkte Shakira met 'Waka Waka' ook de officiële hymne van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Met haar organisatie Barefoot Foundation tracht de zangeres bij te dragen aan toegankelijk onderwijs voor elk kind ter wereld.


Het Internationaal Monetair Fonds heeft aangegeven voorstander te zijn van een verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Een woordvoerder van de internationale financiële instelling stelde dat er op dit ogenblik voldoende ruimte is voor een renteverlaging. Een dergelijke maatregel maakt lenen immers goedkoper en kan de economie aanzwengelen. De Europese Centrale Bank moet echter ook de inflatie proberen in te dammen. De inflatie liep in de eurozone tijdens de maand september op tot 3 procent. Dat is het hoogste peil in drie jaar. Daarom wenst de Europese Centrale Bank voorlopig niet af te wijken van haar beleid om de rente ongewijzigd op 1,5 procent te laten.


De Duitse douane heeft in Leipzig een bende sigarettensmokkelaars gevat. Bij de actie werden 130.000 illegale sigaretten in beslag genomen. In de koffer van een wagen werden 100.000 sigaretten aangetroffen. Bij huiszoekingen kon nog eens beslag gelegd worden op een voorraad van 30.000 sigaretten en een geldsom van 18.000 euro. Vier verdachten werden opgepakt. De Duitse douane had de bende al een aantal maanden in het vizier, waarop uiteindelijk een levering in Leipzig kon worden onderschept. Naast de Poolse leverancier werden ook twee Duitsers en een Poolse afnemer gevat. De speurders gaan ervan uit dat de leverancier minstens een half miljoen sigaretten van Polen naar Saksen heeft gesmokkeld.


De British Broadcasting Corporation (BBC) heeft bekend gemaakt 2.000 banen te zullen schrappen. Volgens Mark Thompson, directeur-generaal van de Britse omroep, moet het televisiebedrijf over een periode van vijf jaar de kosten met 20 procent terugschroeven. Dat vergt volgens Thompson een efficiëntere werkstructuur, maar helaas ook een belangrijke afslanking van het personeelsbestand. De BBC moet van de overheid over een periode van vijf jaar 770 miljoen euro besparen. Volgens Thompson gaat het om de meest radicale hervormingen in de geschiedenis van het bedrijf. Er wordt zwaar gesnoeid in de budgetten voor ontspanningsprogramma’s en de sportredacties. De vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op de sanering.


De Verenigde Staten hebben de lidstaten van de Unesco opgeroepen tegen de erkenning van Palestina te stemmen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco bekend gemaakt. Spanje heeft al laten weten de erkenning te zullen goedkeuren. Volgens de Verenigde Staten zou een erkenning voor Palestina echter te vroeg komen. De uitvoerende raad van de Unesco raadde al aan om het lidmaatschap voor Palestina goed te keuren. Eind deze maand moet de algemene vergadering van Unesco over de erkenning van Palestina stemmen. Op dit ogenblik heeft Palestina het statuut van waarnemer. Een lidmaatschap zou een volgende stap kunnen zijn naar een erkenning als autonome natie. Palestina wil ook een erkenning krijgen van de World Trade Organization (WTO).


Het Amerikaanse Pentagon heeft naar eigen zeggen een succesvolle test uitgevoerd voor een raketafweersysteem. Aangekondigd werd dat nabij de Amerikaanse staat Hawaï twee ballistische raketten werden onderschept. Het ging om de eerste operationele evaluatietest van het systeem Terminal High Altitude Air Defense (THAAD) dat door het bedrijf Lockheed-Martin werd ontwikkeld. Het systeem moet de mogelijkheid bieden om ballistische raketten te onderscheppen tijdens de laatste fase van hun vlucht op grote hoogte. Het programma werd zes jaar geleden opgestart en moet een aanvulling worden voor de Patriot-raketten, die projectielen op lage hoogtes uitschakelen.


De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van enkele grote Italiaanse bedrijven verlaagd. Het gaat onder meer om het olieconcern Eni, het elektriciteitsbedrijf Enel, de Italiaanse post, stroombeheerder Terna en de private banken UniCredit en Intesa Sanpaolo. Moody’s voegde er tevens voor de meeste bedrijven negatieve vooruitzichten aan toe. Dat betekent dat het ratingbureau niet uitsluit dat de kredietwaardigheid van de bedrijven binnenkort nog verder zal verlagen. Moody’s had eerder al de waardering van de overheidsschulden van Italië met drie stappen verlaagd. De verlaging komt er volgens Moody’s omdat Italië mogelijk in een recessie terecht kan komen en de Italiaanse regering het steeds moeilijker krijgt om de schuldproblemen aan te pakken.


Steve Jobs (56), gewezen chief executive van Apple, is aan de gevolgen van kanker overleden. Jobs was één van de oprichters van Apple. Nadat hij een tijd bij Apple weg was geweest, bouwde hij het bedrijf na zijn terugkeer uit tot één van de meest succesvolle en waardevolle ondernemingen van de wereld. Volgens vele waarnemers heeft hij met producten zoals de Mac-computer, iPod en iPhone het uitzicht van de wereld letterlijk veranderd. Steve Jobs leed al geruime tijd aan pancreaskanker en onderging verschillende jaren geleden een levertransplantatie. In augustus had hij de leiding van zijn bedrijf overgegeven aan zijn rechterhand Tim Cook. Volgens Cook heeft Apple met Jobs een visionair en creatief genie verloren.


De Zweedse dichter Tomas Tranströmer heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Tranströmer gaf bood volgens de lezer met zijn gecondenseerde, doorschijnende verhalen toegang tot de werkelijkheid. Tranströmer heeft een grote invloed gehad op de Zweedse literatuur. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan zestig talen. Het is de zevende keer dat een Zweedstalige schrijver de Nobelprijs voor literatuut wint. Vorig jaar ging de prijs naar de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. De Zweedse auteur is de voorbije jaren vaak getipt voor de Nobelprijs. Ook dit jaar werd hij veel genoemd, samen met de Syrische dichter Adonis en de Japanse auteur Haruki Murakami.


De Bank of England heeft besloten 75 miljard pond te injecteren in de Britse economie. De maatregel komt er omdat de economische groei in Groot-Brittannië blijft vertragen na het grootschalige besparingsprogramma dat vorig jaar werd aangekondigd. De inflatie is met 4,5 procent bovendien veel te hoog. Door de nieuwe maatregel komt het steunpakket van de Britse nationale bank op een bedrag van 275 miljard pond. De Bank of England besloot tevens om de belangrijkste rentevoet onveranderd op 0,5 procent te laten. De laatste wijziging van het rentetarief door de centrale bank dateert van maart twee jaar geleden. Toen werd de rente verlaagd van 1,0 procent naar 0,5 procent.


Om het geplande begrotingstekort dit jaar te halen, zijn belangrijke extra besparingsmaatregelen nodig. Dat heeft de Portugese centrale bank in een nieuw economisch bulletin bekend gemaakt. De Portugese regering wil het begrotingstekort dit jaar terugbrengen tot 5,9 procent van het bruto binnenlands product, tegen een tekort van 9,8 procent vorig jaar. Onlangs bleek echter dat het begrotingstekort eind juni nog 8,3 procent bedroeg. Bovendien werden de tekorten van de voorbije jaren opwaarts bijgesteld nadat er niet-gerapporteerde schulden van de autonome regio Madeira ontdekt waren. De nieuwe maatregelen kunnen volgens de centrale bank van tijdelijke aard zijn, maar dan zal de begroting voor volgend jaar een aanzienlijk aantal structurele maatregelen vereisen.


De Europese Commissie gaat voorstellen dat de lidstaten van de Europese Unie gecoördineerd optreden om de banken te herkapitaliseren, zodat ze af kunnen geraken van de toxische activa die ze mogelijk in portefeuille hebben. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verklaard. Eerder had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel al gezegd bereid te zijn tot een herkapitalisering van de banksector als dat nodig blijkt. Barroso deed zijn uitspraak tijdens een interview dat rechtstreeks uitgezonden werd op YouTube. De herkapitalisering van banken staat weer volop in de aandacht nu in België en Frankrijk inspanningen worden gedaan om Dexia te redden.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft een reeks uitzonderlijke maatregelen aangekondigd, zodat de banken in de eurozone zich makkelijker zouden kunnen herfinancieren. De herfinanciering op de interbankenmarkt, waarbij financiële instellingen aan elkaar lenen, laat immers belangrijke haperingen noteren. Daarom wenden de banken zich massaal tot de Europese Centrale Bank. Door de schuldencrisis in de eurozone is het vertrouwen tussen de financiële instellingen weg. In de nieuwe maatregel is onder meer voorzien dat de financiële instellingen voor een onbeperkt bedrag leningen voor één jaar kunnen opnemen. Ook besliste Trichet om het aankoopprogramma van gestructureerde obligaties herop te starten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home