Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 07, 2011

Rusland verwacht grootste graanexport in twintig jaar

Rusland zal tegen juni volgend jaar wellicht 23 miljoen ton graan kunnen uitvoeren, aangezien de oogst van dit jaar voldoende is om aan de vraag te beantwoorden. Dat heeft Viktor Zubkov, vice-premier van Rusland, gezegd. Hij voegde er aan toe dat Rusland, dat recent het verbod op graanuitvoer heeft opgeheven, inmiddels al 10 miljoen ton heeft uitgevoerd. Zubkov heeft het over het beste resultaat van de voorbije twee decennia. Vorig jaar exporteerde Rusland slechts 4,4 miljoen ton graan.

Door een grote droogte, die belangrijke gedeelten van de oogst vernietigde, voerde Rusland vorig jaar een verbod in op de export van graan. Dat verbod werd slechts begin juli van dit jaar opnieuw opgeheven. Dmitry Rylko, directeur van het Institute of Agricultural Market Studies, merkt op dat de Russische graanexport sindsdien op recordhoogte draait. Tussen juli en oktober werd volgens Rylko de grootste graanexport van de twee jongste decennia opgetekend.

Volgens Rylko is een export van 23 ton miljoen ton haalbaar. Dat zou volgens Rylko ook overeenkomen met het niveau dat werd opgetekend voor het invoeren van het exportverbod. Wegens de slechte oogsten in West-Europa en de taksen die Oekraïne ingevoerd heeft op de graanuitvoer, mag er volgens Rylko vanuit het buitenland een grotere vraag naar Russisch graan worden verwacht. De Russische premier Vladimir Poetin heeft wel benadrukt dat de landbouwers zich op de binnenlandse vraag moeten concentreren en alleen overschotten voor de export mogen worden gereserveerd.

De Russische graanoogst zou dit jaar ongeveer 90 miljoen ton bedragen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home