Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2005

Embraer wil duizend grote jets verkopen


De Braziliaanse vliegtuigconstructeur Embraer verwacht het volgende decennium duizend van zijn nieuwe grotere vliegtuigen, voorzien voor 70 tot 110 passagiers, te zullen verkopen. Dat heeft het bedrijf, de vierde grootste producent van de wereld, bekend gemaakt. Daarmee zou het bedrijf beter doen dan oorspronkelijk werd vooropgesteld.

Vrijdag werd aan Air Canada de honderdste Embraer 170-190 opgeleverd, negentien maanden na het debuut van het toestel. In piekperiodes hoopt de Braziliaanse constructeur 120 tot 130 jets per jaar te kunnen produceren. Voordien was Embraer gespecialiseerd in kleinere, regionale vliegtuigen voor maximum 50 passagiers.

Embraer heeft op dit ogenblik een orderboek met 335 bestellingen voor het nieuwe type en nog eens 383 opties. Onderdirecteur Artur Coutinho benadrukte dat het bedrijf met verscheidene luchtvaartmaatschappijen in onderhandeling is. Het contract met Air Canada is volgens hem bijzonder belangrijk. "Daardoor wordt immers aangetoond dat niet alleen regionele maatschappijen, maar ook de grote vliegtuigmaatschappijen in ons product geпnteresseerd zijn," benadrukte hij.

Kunstmatige journalist leest het weer

In Engeland is de allereerste kunstmatige televisie-journalist aan de slag gegaan. Metman, ontwikkeld door het bedrijf Televirtual en de BBC, brengt immers op basis van een aantal naakte data een compleet weerverhaal. Technologisch is dit volgens Televirtuel een wereldprimeur.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van spreektechnologie die volgens Televirtual niet van het gewone journalistieke taalgebruik is te onderscheiden. Metman wordt gevoed met meteorologische gegevens en stelt daarmee een volledig weerbericht op. Hij doet daarbij beroep op een uitgebreid lexicon van zinnen om het bericht begrijpbaar over te brengen.

De stem is ontleend aan Televirtual-baas Tim Child, zelf een gewezen nieuwslezer op televisie. Door het gebruik van zijn stempatroon is men er volgens Televirtual in geslaagd een technologisch niveau te bereiken dat nog geen enkele spraakmachine heeft gerealiseerd.

Er is daarbij ook gezorgd voor lipsynchronisaties, terwijl ook aandacht besteed werd aan de schermpositie, gebaren, expressie en gemoedsgesteltenis van de artificiële weerman. Wellicht zal Metman bij slecht weer een druilerig gelaat trekken, om helemaal op te vrolijken bij een zonnig weerpraatje?

Opiumbeleid in Afghanistan mislukt

De grote papaveroogst blijft de grootste bedreiging voor de stabiliteit van Afghanistan. Dat stelt de Amerikaanse generaal James Jones, bevelhebber van de NAVO-troepen in Kaboel. De teelt zorgt immers voor dreigende conflicten tussen lokale krijgsheren over de controle van de drugshandel.


"De NAVO dreigt in Afghanisten in conflict te komen met boeren die zich verzetten tegen de vernietiging van hun papaveroogst en milities die de productie van opium beveiligen," stipt het persbureau Associated Press aan. "Volgens Jones is een grootschalige campagne nodig om de teelt van papaver de kop in te drukken."

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken stelt dat Afghanistan een narcostaat dreigt te worden. De productie van papaver, de grondstof voor opium en heroïne, bereikte vorig jaar immers een recordomvang. Volgens de Verenigde Staten is men er niet in geslaagd om de Afghaanse opiumboeren over te halen andere gewassen te verbouwen.

De opiumhandel bloeit vooral in gebieden waar de federale regering weinig macht heeft en waar lokale krijgsheren de lakens uitdelen. "Deze lokale bestuurders strijken een groot deel van de winst op die met de verbouw van papaver gegenereerd wordt en financieren daar hun milities mee," aldus Associated Press.

De Afghaanse papaver wordt meestal ter plaatse verwerkt tot opium en het land uit gesmokkeld. In het buitenland wordt de opium verwerkt tot heroïne voor de westerse markt. De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt in Afghanistan de belangrijkste motor is voor economische groei is en bijna 60 procent vertegenwoordigt van het bruto binnenlands product.

Breedband in de ruimte

Over enkele weken wil het telecombedrijf Inmarsat een supersatelliet lanceren voor breedband-communicatie. Samen met een al eerder gelanceerde sonde moet die internet-verbindingen garanderen op nagenoeg elke locatie in de wereld.



De I-4 satellieten vormen samen het Broadband Global Area Network (BGAN), dat volgend jaar in gebruik genomen zou worden. BGAN-abonnees zouden met een kleine draagbare terminal rechtstreeks draadloos op het internet kunnen, zonder een Wifi-hotspot te moeten zoeken. Het netwerk zou volgens het magazine Wired 88 procent van de landmassa op aarde dekken.

Eerdere breedbandprojecten met satellieten zijn mislukt, met onder meer het miljarden-failliet van pionier Iridium. Maar de sector blijft pogingen ondernemen om breedband-satellieten in te zetten voor internetverbindingen. Het Amerikaanse WildBlue Communications lanceerde in juni al een satelliet die internetverbindingen ter beschikking stelt tegen 50 dollar per maand. Hughes Network Systems wil in 2006 in Noord-Amerika Spaceway lanceren.

Het project van Inmarsat - 1,5 miljard dollar - zou echter het eerste zijn dat zowel breedband als telefoontechnologie aanbiedt. "Het is de ideale oplossing voor media, verkopers en constructeurs die dikwijls het internet of telefoontoegang nodig hebben in geïsoleerde gebieden," aldus Wired. Dit soort communicatie moet het voorlopig doen met zware apparatuur, slechte ontvangst en torenhoge rekeningen. Inmarsat zegt dit echter allemaal te zullen oplossen.

De satellieten werden geassembleerd door EADS Astrium in Frankrijk en zullen gestuurd worden door het Satellite Command Center in Londen. Desatelliet is voorzien van een AstroMesh-reflector - ontworpen door Northrop Grumman - die niet groter is dan een gewone koelkast. Eens in de ruimte ontvouwt hij echter een scherm van tachtig vierkante meter.

De lancering gebeurt vanop de Odyssey, een boorplatform dat is omgebouwd tot een lanceerinstallatie. De Odyssey, eigendom van hetAmerikaanse Sea Launch, zal naar de Stille Oceaan, ter hoogte van de evenaar, getrokken worden. De draagraket is een Zenit 3SL.

Voor de energievoorziening van de satelliet worden zonnepanelen ter grootte van een voetbalveld gebruikt. De panelen zullen ook gebruikt worden als zonnezeil. De lancering zou voorzien zijn voor begin november en aangekondigd worden op de website van Sea Launch.

Boeing bouwt langere Jumbo


Tegen het einde van het jaar wil Boeing starten met de bouw van de 747 Advanced, een verlengde versie van de klassieke Jumbo. Het toestel zou vooral ingezet worden in de vrachtvlucht.

Marketing-verantwoordelijke Randy Baseler stipte aan dat luchtvaartmaatschappijen duidelijk hebben aangegeven interesse te hebben in een verlengde vrachtversie van de Boeing 747, maar het toestel zou ook in het passagiersvervoer worden ingezet. De nieuwe versie kan 450 personen vervoeren, tegenover 416 in de 747-400.

De actieradius van de Boeing Advanced zou ook opgedreven worden tot8.000 nautische mijl. De kosten van een vlucht zouden zes procent lager liggen dan bij een ander Jumbo-toestel. Het is volgens de televisiezender CNN al een hele tijd geleden dat Boeing nog een Jumbo-passagiersvliegtuig heeft verkocht.

Dit jaar zouden volgens Boeing op de wereldmarkt 1.600 orders geplaatst worden voor grote commerciële vliegtuigen. Dat is een record. Voor volgend jaar wordt een dalperiode verwacht.

E-mail slecht voor de gezondheid?


E-mail kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat is althans de waarschuwing van Sport England. Volgens de organisatie gaan door het groeiend e-mailverkeer talloze uren aan lichaamsbeweging verloren en dat gaat dan weer ten koste van de gezondheid.

Sport England, een organisatie die lichaamsbeweging wil bevorderen, merkt dat de lichaamsbeweging op kantoor drastisch is teruggeschroefd. "Vroeger liepen werknemers tot bij hun collega's om hen uit te nodigen voor de lunch of om een korte praatje te slaan," stelt de organisatie. "Tegenwoordig volstaat daarvoor echter een elektronisch berichtje."

De organisatie heeft dan ook een e-mailvrije vrijdag in het leven geroepen. Sport England roept daarbij op dat werkgevers die dag het e-mailverkeer op de werkvloer zouden moeten verbieden, zodat het personeel weer heen en weer door het kantoor zou moeten lopen in plaats van urenlang achter het beeldscherm te zitten.

Bakun-dam is half klaar

In Maleisië is de controversiële Bakun-dam half afgewerkt. De dam reikt nu tot een hoogte van 118 meter. Uiteindelijk moet het kunstwerk 205 meter hoog worden, maar er is veel protest tegen milieuschade en het verhuizen van duizenden bewoners.



"Er werken 2.000 mensen op de werf," benadrukte Mohamad Shukri Baharom, directeur van Sime Engineering aan de New Straits Times. "Er wordt 24 uur per aan gewerkt." In een rapport werd vorige maand nochtans vooropgesteld dat de werken achttien maanden vertraging zouden kunnen oplopen. Bovendien zou de Maleisische regering miljoenen dollars moeten voorschieten om cash-flow problemen op te lossen.

Het damproject in oostelijk Sarawak op Borneo is met talrijke vertragingen geconfronteerd sinds de werken in 1993 werden goedgekeurd. De dam zou in augustus 2007 in gebruik genomen moeten worden. De dam, die een gebied met een oppervlakte van een grote stad zal door overstromen, kreeg bovendien heel wat kritiek. Vooral de invloed op het milieu werd gelaakt. Verder is er ook protest omdat al 10.000 bewoners zijn moeten verhuizen.

Olympisch zeilen in Britse cul-de-sac?


Gebrekkige transportinfratructuur kan een hypotheek leggen op het succes van de zeiltornooien van de Olympische Spelen in Londen. Die waarschuwing komt van de transportcommissie van het Britse Lagerhuis. De wedstrijden moeten plaats hebben op de Weymouth and Portland National Sailing Academy (Dorset), maar de verkeersinfrastructuur is volgens de commissie onvoldoende.

De nieuwe zeilinfrastructuur werd in juni in gebruik genomen en kostte 7,85 miljoen Britse pond. "De wegeninfrastructuur en het spoornet vormen een zwaar probleem," aldus de commissie. "Weymouth ligt daardoor aan het einde van een doodlopend steegje." Geklaagd werd dat het transport in Dorset niet dezelfde belangstelling geniet als de mobiliteitsvraagstukken in Londen.

Er werd op gewezen dat de zeilwedstrijden een grote interesse mogen verwachten. "De sport is enorm populair," voerde de commissie aan. "Maar desondanks krijgen de tornooien niet dezelfde aandacht als de activiteiten die in Londen zelf zullen georganiseerd worden."

Economie in de media


General Motors (GM) is met verschillende geïnteresseerde partijen in gesprek over de verkoop van een controlerend belang in zijn financieringstak General Motors Acceptance Corporation (GMAC). De verkoop is een van de maatregelen van het concern om uit de problemen te komen. Volgens analisten zou de financieringsmaatschappij, het meest winstgevende onderdeel van GM, tot 15 miljard dollar kunnen opbrengen. Vorige week werd bekend dat het verlies van de producent van onder meer Chevrolet, Cadillac, Pontiac en Opel over het afgelopen kwartaal was opgelopen tot 1,6 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro). GM, de grootste autofabrikant ter wereld, verloor marktaandeel in Noord-Amerika en Europa. Het concern verkeert al langere tijd in grote moeilijkheden wegens teruglopende verkoopcijfers, scherpe concurrentie en hoge personeelskosten. GMAC voorziet klanten van GM van krediet voor de aanschaf van een nieuwe auto. Sinds 1919 heeft het voor meer dan 1300 miljard dollar aan contracten gesloten voor de verkoop van meer dan 158 miljoen auto's. Het bedrijfsonderdeel houdt zich ook bezig met hypotheken en verzekeringen.

Op 28 oktober opent het Museum van de Stad Brussel de nieuwe kleerkast van Manneken Pis. Die moest helemaal opnieuw worden ingericht omdat de collectie van de bekendste Brusselaar te groot was geworden. Manneken Pis zal na de opening, waarop zeven nieuwe kostuumpjes worden geschonken, maar liefst over 757 outfits beschikken. De herwaarding van de zaal waar de kledingstukken worden tentoongesteld, zorgt ervoor dat er nu meer dan negentig kostuumpjes getoond kunnen worden. Door de intieme sfeer krijgt de bezoeker meer het gevoel dat hij in de kleedkamer van Manneken Pis binnenkomt. Het museum hoopt ook het jonge publiek aan te trekken. Zowel voor de 6- tot 10-jarigen als voor de 10- tot 12-jarigen worden speciale rondleidingen voorzien. Het Museum van de Stad Brussel bevindt zich op de Grote Markt en is alle dagen, behalve maandag, open van 10 tot 17 uur.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zoekt wereldwijd 1.200 ingenieurs. Er moet nog heel veel research worden verricht voor de vrachtversie van de Airbus A380, het militaire transportvliegtuig A400M en het nieuwe vliegtuig A350. Dat vertelde Andreas Sperl, financieel directeur van Airbus, donderdagavond op een bijeenkomst van Hamburgse economische journalisten. Aangezien de arbeidsmarkt in Europa vermoedelijk niet genoeg gekwalificeerde ingenieurs telt, zal Airbus zijn onderzoeksteams verder globaliseren. Zo is er een tweede onderzoekscentrum in de VS gepland en ook in China zullen ingenieurs voor Airbus werken.

De Griekse ferrymaatschappij Superfast Ferries halfveert vanaf 8 november haar lijndienst tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth. Dat heeft de maatschappij zelf bekendgemaakt. De rederij zal de overtocht vanuit Zeebrugge naar Rosyth enkel nog op maandag, woensdag en vrijdagavond aanvatten. Tot 8 november wordt een dagelijkse afvaart voorzien, behalve op zondag. Aanleiding voor de halvering is de versterking van de route tussen Duitsland en Finland. De ferrymaatschappij verplaatst haar schip Superfast IV van de lijn op Zeebrugge naar de lijn Duitsland-Finland. De halvering zou in Zeebrugge geen jobs kosten bij de maatschappij zelf. De lijn Zeebrugge-Rosyth werd tijdelijk gesubsidieerd door de Schotse overheid. Het gaat om de enige rechtstreekse ferryverbinding tussen Schotland en het Europese vasteland. De lijn startte in mei 2002 en kent een redelijk succes wat betreft vracht- en passagiersvervoer.

Vijftig miljoen ecologische vluchtelingen


De wereld zal de volgende vijf jaar geconfronteerd worden met naar schatting vijftig miljoen ecologische vluchtelingen. Zij worden volgens de Verenigde Naties door de afnemende vruchtbaarheid van de bodem, droogte, ontbossing en andere problemen van hun natuurlijke leefomgeving gedwongen om elders een onderkomen te zoeken.

"De stijgende zeespiegel, de verwoestijning en overstromingen hebben er al toe bijgedragen dat permanente migratriestromen op gang zijngekomen, maar kunnen er uiteindelijk toe leiden dat honderden miljoenen mensen ontheemd raken," stippen onderzoekers van de Verenigde Naties aan. Zij merken op dat ecologische vluchtelingen vaak niet gezien geworden als legitieme vluchtelingen en dus ook niet de hulp krijgen die bijvoorbeeld de slachtoffers van politieke onrust of geweld wel ontvangen.

"Slachtoffers van plotselinge rampen als de recente orkanen in het zuiden van de Verenigde Staten of de tsunami in Azië in 2004 kunnen rekenen op grootschalige humanitaire hulpverlening, maar miljoenen anderen die het slachtoffer zijn van geleidelijke achteruitgang van hun leefomgeving worden vaak niet als vluchteling erkend en krijgen daarom veel minder hulp," stippen de onderzoekers aan.

Over de hele wereld vindt volgens de Verenigde Naties een dergelijkeverslechtering van de natuurlijke leefomgeving plaats. "In de Sub-Sahara is deze dreiging het meest acuut, maar ook in Azië worden miljoenen mensen er door getroffen," merken de onderzoekers op. "In China groeit de Gobi-woestijn jaarlijks met tienduizend vierkante kilometer en in zowel Marokko, Tunesië als Libië gaat jaarlijks meer dan duizend vierkante kilometer vruchtbare grond verloren door verwoestijning. In Turkije wordt 160.000 vierkante kilometer landbouwgrond bedreigd door bodemerosie."

Filmindustrie ontdekt Amerikaanse kerken


Dit weekend gaat in de Verenigde Staten de film 'Left Behind: World at War' in première. De vertoningen vinden echter niet plaats in de commerciële bioskopen, maar op schermen in 3.200 Amerikaanse kerken. Daarmee willen de producenten een nieuwe trend op gang brengen.

'World at War' is de derde film in een reeks die gebaseerd is op de boeken van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins over Armageddon en de terugkeer van Jezus Christus. Van die boeken zijn meer dan 70 miljoen exemplaren verkocht, maar de eerste twee films zijn in de bioskoop compleet geflopt. Daarom heeft Sony Pictures Entertainment zich nu op een ander kanaal gericht.

"De sector is tot de vaststelling gekomen dat er heel wat commerciële mogelijkheden liggen in de verkoop van boeken, muziek en films in kerken, vooral in megakerken die duizenden gelovigen aantrekken," merkt The Washington Post op. Een kwarteeuw geleden waren er geen vijftig Amerikaanse kerken die wekelijks meer dan 2.000 bezoekers trokken. Vandaag zijn er meer dan 1.200 kerken met een massapubliek.

Veel van die kerken hebben professionele geluidstudio's, grootscherm-projectie en comfortabele zetels die elk commercieel theater kunnen beconcurreren. De meeste hebben ook boekenwinkels of cadeaushops.

De meeste kerken bieden de filmvertoning gratis aan, maar houden wel een collecte. "We willen Hollywood tonen dat de kerken voldoende publiek hebben dat goede, heilzame ontspanning waardeert, zonder dat daar bloed, geweld, seks en ruw taalgebruik voor nodig is," beklemtoonde dominee Richard Edgar van de Reality Gospel Church in Alexandria.

Vorig jaar al experimenteerde Mel Gibson met de film 'The Passion of the Christ' al met marketing in kerken, zodat er voor de première al enorm veel over de productie werd gepraat. Walt Disney overweegt eenzelfde taktiek te volgen voor de film 'The Lion, the Witch and The Wardrobe', die in december in première moet gaan.

Volgens Bill Anderson, voorzitter van de Christian Booksellers Association, haalt de verkoop van christelijke muziek, textiel, boeken en cadeau's in de Verenigde Staten al een omzet van vier miljard dollar per jaar. "Er zijn 330.000 kerken in Amerika en dat is potentieel het grootste distributiekanaal van de Verenigde Staten en wellicht de hele wereld," voerde A. Larry Ross, marketing-specialist uit Dallas, aan.

Peter Lalonde, producent van 'World at Word', benadrukte dat een commerciële film in 2003 gemiddeld 38 miljoen dollar kostte. "Daarvan ging echter een groot gedeelte naar reclame," voerde hij echter aan. "Gemiddeld bracht een film een studio amper 9 miljoen dollar op, wat per productie een verlies van 29 miljoen dollar betekende."

Lalonde stelde dat de filmindustrie tachtig procent van zijn inkomsten uit dvd-verkopen haalt. "De bioskopen zijn nog slechts een marketing-element voor de verkoop van dvd en video," zei hij. 'World at War' zou minder dan twaalf miljoen dollar hebben gekost. Door de film in kerken te vertonen, hoopt hij grote interesse los te weken voor de verkoop van de dvd-versie, zonder grote reclame-campagnes te moeten voeren.

De producent hoopt in de toekomst tien films per jaar te kunnen lanceren in Amerikaanse kerken. "Dat is een terugkeer naar de jaren vijftig en zestig," benadrukte hij. "Ook toen organiseerden vele kerken een maandelijkse filmavond."

Meer informatie over de film is terug te vinden op de website http://www.leftbehind- worldatwar.com.

Mobiel werken voor kwart arbeidsbevolking


Hoewel het niet zo snel gaat als verwacht wordt, zullen in 2009 wereldwijd toch meer dan 850 miljoen mensen mobiel werken. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau IDC. Op dit ogenblik zouden er volgens het bureau over de hele wereld ongeveer 650 miljoen werknemers mobiel aan de slag zijn.

Met dat aantal van 850 miljoen, zal in 2009 volgens IDC meer dan één vierde van de wereldwijde arbeidersbevolking mobiel werken. Op dit ogenblik is de praktijk het meest ingeburgerd in Zuid-Oost Azië, gevolgd door de Verenigde Staten en West-Europa.

De Verenigde Staten hebben echter wel het hoogste percentage mobiele werkers in zijn arbeidsbevolking. In 2009 zou meer dan 70 procent van de Amerikaanse werknemers mobiel aan de slag zijn. Daarmee zouden de Verenigde Staten het belangrijkste gebied van de wereld zijn voor mobiele arbeid.

Friday, October 21, 2005

Oost-Azië onvriendelijkst voor media


Oost-Azië is voor journalisten de moeilijkste regio om hun job uit te oefenen. Dat stelt Reporters Sans Frontières (RSF) in zijn World Press Freedom Index 2005. De grootste kwelduivel voor de media is volgens de organisatie Noord-Korea. Maar ook China, Birma, Vietnam en Thailand worden bekritiseerd.

RSF stelt dat Noord-Korea op nieuwsgebied een zwart gat is, waar private media en vrijheid van meningsuiting gewoonweg niet bestaan. "Bovendien speurt de geheime politie er naar individuen die naar buitenlandse radiostations luisteren," aldus het rapport. "Journalisten die van de officiële lijn afwijken, worden opgepakt en in werkkampen opgesloten."

Ook China, Birma en Vietnam krijgen een plaatsje in de weinig lovenswaardige top tien. "Chinese journalisten krijgen geregeld het verbod om over gevoelige onderwerpen te schrijven," zegt Rsf. "Birma arresteert journalisten die de oppositie ondersteunen. In Vietnam is de situatie lichtjes aan het verbeteren. Daar zouden geen mediamensen meer in de cel zitten."

In Thailand daarentegen is de situatie volgens RSF duidelijk verslechterd. Het land stond op het gebied van persvrijheid vorig jaar op de 59ste plaats, maar is nu gezakt naar de 107de plaats. Die verandering zou onder meer te wijten zijn aan het geweld in het zuiden van het land, waar een meerderheid van de bevolking moslim is. "Maar er is ook de strakkere houding van eerste minister Thaksin Shinawatra, die een aantal rechtszaken is begonnen tegen journalisten en radio- en televisieprogramma's heeft verboden omdat ze kritiek hadden op zijn regering," merkt RSF nog op.

Westen moet raffinaderijen bouwen

De Opec is bereid om te investeren in raffinaderijen om de olieprijzen in bedwang te houden, maar het zijn vooral de afnemers die daarvoor initiatieven zullen moeten nemen. Dat benadrukte Adnan Shihab-Eldin, secretaris-generaal van het kartel van olieproducerende landen.

Analisten benadrukken dat het uitbreiden van de raffinage-capaciteit belangrijk is om de prijzen van de olie in bedwang te houden. Investeringen in het westen lopen echter achterop ten opzichte van nieuwe projecten in de Opec-landen, India en China.

Eldin gaf toe dat het ook in het voordeel van de olieproducerende landen is dat de capaciteit wordt opgedreven, maar voegde er aan toe dat oliebedrijven in de afnemende landen daarvoor de meeste inspanningen moeten leveren. De Opec zelf wil de volgende jaren bijkomend vier miljoen vaten per dag oppompen. Daarvan zou Saudi-Arabië één vijfde voor zijn rekening nemen.

Oliebedrijven zijn echter terughoudend om zware investeringen te doen, terwijl de ontwikkeling in het westen afgeremd wordt door Amerikaanse en Europese beperkende maatregelen. "Daardoor stijgt echter de afhankelijkheid ten opzichte van de Opec-landen," stipt het persbureau Reuters aan.

Eldin vertelde dat de Opec met die grote verbruikers wil samenwerken en geenszins de intentie heeft om een grotere controle te krijgen op de markt. "De Opec pompt op dit ogenblik een recordhoeveelheid olie naar boven, maar de raffinage-capaciteit zal nog verscheidene jaren beperkt blijven," stipt Reuters aan. Het oplossen van dat probleem is volgens Eldin primordiaal om tot een grotere stabiliteit te komen.

De Opec wil zijn productie-capaciteit tegen 2010 opdrijven tot 38 miljoen vaten per dag. Op dit ogenblik ligt de productie op 32,5 miljoen vaten. "Er is geen reden waarom de prijzen nog zouden stijgen," voerde hij aan. "Er moet zelfs een daling mogelijk zijn, want de huidige vraag ligt lager dan die van vorig jaar."

Een prijs van 40 tot 60 dollar per vat is volgens Eldin realistisch en aanvaardbaar voor zowel de producenten als de consumenten.

Wordt Middellandse Zee opgekuist?


Het milieu van de Middellandse Zee staat kreunt onder de aanwezigheid van miljoenen omwonenden en toeristen. Zij zorgen immers voor een afvalberg die van de van het gigantische waterreservoir een open riool maken. Er komt nu echter een 'Mediterraans Platform', dat aan die vervuiling een halt moet toeroepen.

Bijna de helft van de steden in de Mediterrane regio blijkt geen voorzieningen voor afvalwaterzuivering. Volgens het Wereld Natuur Fonds gaat zelfs 80 procent van het afvalwater ongezuiverd in zee. Maar daarnaast voeren studies aan dat de kustbewoners per persoon jaarlijks 254 kilo afval in zee dumpen. Een zestigtal raffinaderijen voegen daar elk jaar nog eens 20.000 ton olie aan toe.

Op een conferentie rond het probleem in Athene besloten belangenorganisaties, plaatselijke overheden, bedrijven en regeringenom een 'Mediterraans Platform' op ter richten. Daarmee wil men assistentie verlenen aan nationale actieplannen om de vervuiling in te dammen. Elk land in het gebied heeft in die plannen eigen prioriteiten en doelstellingen vastgelegd.

Het nieuwe netwerk legt sterk de nadruk op het gebruik van schone technologie om minder afval te produceren. Bedrijven worden aangemoedigd om oplossingen te bedenken. "De plaatselijke autoriteiten willen in de eerste plaats rioleringen en waterzuiveringsinstallaties bouwen en aan afvalbeheer doen," benadrukte Joan Parpal, het hoofd vanMedCities, een netwerk van plaatselijke overheden van 25 Mediterrane steden.

Economie in de media


Gsm-producent Nokia heeft in het derde kwartaal een winststijging gerealiseerd van 29 procent. De omzet steeg met 18 procent tot 8,4 miljard euro, vooral dankzij de grote vraag naar gsm's. In het tweede kwartaal wist Nokia zijn positie als marktleider al te verstevigen ten aanzien van Samsung Electronics en Siemens AG en het bedrijf met zetel in Finland stelde vorige maand al de winstprognose voor het derde kwartaal naar boven bij.

Google heeft over het derde kwartaal een winst gerealiseerd van 381 miljoen dollar tegen 52 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het concern, exploitant van de meeste gebruikte zoekmachine op internet, donderdagavond na sluiting van Wall Street bekendgemaakt. Google draaide een omzet van 1,578 miljard dollar tegen 805,9 miljoen dollar een jaar geleden. Zowel de winst als de omzet lag hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Eurotunnel, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, gaat negenhonderd banen schrappen. De reductie moet voor juni 2006 zijn afgerond. Van gedwongen ontslagen zal geen sprake zijn, aldus het bedrijf. Het Frans/Britse bedrijf heeft maandenlang onderhandelingen gevoerd over de banenreductie, die in ongeveer gelijke mate wordt verdeeld tussen de Franse en Britse tak van het bedrijf. Door te reorganiseren hoopt Eurotunnel de overige werknemers een baangarantie te kunnen geven en de financiële situatie te verbeteren. Na de reductie telt de onderneming nog 2300 medewerkers. Eurotunnel heeft te kampen met een schuldenlast van 9,1 miljard euro. Begin deze maand gingen ongeveer honderd medewerkers van de afdeling onderhoud van Eurotunnel in staking omdat ze het niet eens zijn met de reorganisatieplannen. Daardoor konden enkele treinritten geen doorgang vinden.

De winst van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines is in het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 227 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 119 miljoen dollar. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers. De omzet van de low budget-maatschappij kwam uit op 1,99 miljard dollar. Dat is 19 procent meer dan de 1,67 miljard dollar die Southwest in het derde kwartaal vorig jaar behaalde. De betere resultaten zijn vooral te danken aan een toename van het aantal passagiers en het vrachtvervoer. Hier steeg de omzet met respectievelijk 19 procent en 14 procent. De winst per aandeel bedroeg met uitzondering van bijzondere posten 21 dollarcent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan de prognoses.

Coca-Cola heeft het in het derde kwartaal beter gedaan dan was verwacht. Het Amerikaanse frisdrankenconcern maakte donderdag bekend dat zijn kwartaalwinst met 37 procent is gestegen tot 1,28 miljard dollar, of per aandeel van 39 tot 54 dollarcent. Volgens de meeste analisten zou het concern uitkomen op 53 dollarcent per aandeel. Ook qua omzet overtrof het concern de verwachtingen. Er was rekening gehouden met een kwartaalomzet van 5,95 miljard dollar, maar Coca-Cola haalde 6,04 miljard dollar binnen. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam de omzet uit op 5,6 miljard dollar.

Amerikaanse autosector aan herstructurering toe


De zware verliezen van General Motors en het failliet van het toeleveringsbedrijf Delphi zijn een teken dat de Amerikaanse autosector in een zware crisis verkeert en dringend aan herstructurering toe is. Dat is de mening van een aantal analisten. Ook andere Amerikaanse constructeurs worden immers met een crisis geconfronteerd.

De Amerikaanse autosector zit volgens Casesa op een scharniermoment. "Haar structuur is niet bijzonder stabiel," vertelt hij aan het magazine Journal du Net. "Wij vermoeden dat die situatie bovendien nog zal verergen. De metaalindustrie, de textielsector, het luchtvaarttransport en andere Amerikaanse sectoren hebben zich in het verleden radicaal moeten herstructureren. Ook de autosector zit nu in een steeds moeilijker omgeving."

Het magazine merkt op dat General Motors tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordverlies van 1,6 miljard dollar heeft geleden. "Het concern blijft vooral steunen op de productie van vierwiel-aandrijving, maar door de dure benzineprijzen worden die door het publiek steeds meer genegeerd," aldus Journal du Net.

Met de vakbonden werden een aantal overeenkomsten gesloten rond besparingen op de personeelskosten, maar de opbrengsten daarvan zouden volgens Robert Barry, analist bij Goldman Sachs, grotendeels kunnen weggeveegd worden indien General Motors een aantal financiële verplichtingen van Delphi moet nakomen.

Concurrent Ford heeft volgens Journal du Net dezelfde problemen als General Motors. Ook daar zal de productie moeten worden teruggeschroefd. Volgens John Casesa zou er echter redding kunnen komen van zakenlui als Kirk Kerkorian en Wilbur Ross. Kerkorian heeft geïnvesteerd in General Motors, de tweede wil dat doen bij een aantal toeleveranciers.

"Maar de autoconstructeurs moeten niet alleen belangrijke besparingen doen, maar ook hun bedrijfsmodel reorganiseren en vervolgens investeren in een nieuw, economisch, model," voert John Casesa aan.

Thursday, October 20, 2005

Ook Nigeria pakt cybercrime aan

Nigeria is de thuisbasis van één van de zwaarste frauduleuze internet-praktijken. Maar daar zou een einde kunnen aan komen. De regering wil immers een wet invoeren waarbij internet-misdrijven gevangenisstraffen van zes maand tot vijf jaar en zware geldboetes kunnen opleveren.

Volgens het persbureau Reuters wil Nigeria de strijd aanbinden met online fraude, spamming, identiteitsdiefstallen, kinderporno en terrorisme. De wet moet nog door het Nigeriaanse parlement worden goedgekeurd, maar stelt onder meer dat het versturen van spam-berichten naar ontvangers waar de verzender geen voorafgaandelijke realtie mee heeft, een misdrijf is.

Ook service-providers die hun medewerking verlenen aan de fraude zouden kunnen zware boetes kunnen oplopen. Opsporingsdiensten zouden de toelating krijgen om huiszoekingen te verrichten en computerbestanden te doorzoeken en iedereen te arresteren die zich aan een misdrijf blijkt schuldig gemaakt te hebben.

Nigeria is berucht omwille van zijn spammers die miljoenen e-mails rondsturen met de belofte van een grote commissie in ruil voor een voorschot. Maar na het betalen van dat voorschot horen de slachtoffers niets meer over hun investering. Met de nieuwe wet wil president Olesegun Obasanjo het imago van Nigeria, dat bestempeld wordt als één van de meest corrupte landen van de wereld, weer opkrikken.

Obasanjo richtte twee jaar geleden een Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) voor de opsporing van online fraudeurs, die van cybercrime één van de pijlers van de buitenlandse inkomsten heeft gemaakt, na olie, gas en cacao. Op dit ogenblik zouden honderden dossiers worden bestudeerd en een honderdtal verdachten werden al voor de rechter gedaagd.

Een eerste grote veroordeling volgde in enkele maanden geleden. Het betrof de weduwe van een man die het brein was achter de fraude die de Braziliaanse Banco Noroeste in de jaren negentig 242 miljoen dollar heeft lichter gemaakt. Dat was één van de grootste e-mailfraudes uit de geschiedenis.

De EFCC tekende vorig week een overeenkomst met Microsoft voor de strijd tegen spamming, phishing, spyware, virussen en vervalsingen.

Ook in de ruimte is de mens onontbeerlijk

De Britse regering moet overwegen om toch in de bemande ruimtevaart te stappen. Dat is de mening van Britse Royal Astronomical Society (RAS). Die stelt immers dat ook in de ruimte niet alles kan opgelost worden door robots. Voor een aantal opdrachten is de mens volgens haar onontbeerlijk.

"Vele wetenschappers zijn van mening dat bemande ruimtevaart geldverspilling is," vertelde Frank Close, professor aan de universiteit van Oxford en voorzitter van de RAS-commissie, aan het magazine The Register. "Indien men louter naar de onkosten kijkt, zou men die conclusie inderdaad kunnen maken. Maar men moet er wel rekening mee houden dat bepaalde wetenschappelijke opdrachten in de ruimte alleen maar door mensen uitgevoerd kunnen worden."

Close stipte aan dat het antwoord op bepaalde vragen over enzonnestelsel of het bestaan van leven buiten de aarde het best en wellicht uitsluitend door menselijke exploratie op de maan of de planeet Mars kan gebeuren, met assistentie van geautomatiseerde systemen. Zo stelde hij dat robots bijvoorbeeld onmogelijk stalen van onderliggende grondlagen of permafrost kunnen verzamelen of analyseren.

De Oxford-wetenschapper stipte aan dat voor het in kaart brengen van het zonnestelsel maanstalen moeten genomen worden op een diepte van honderd meter. Alleen daardoor kan men de geschiedenis reconstrueren van het kometenbombardement. Ook het zoeken naar leven op Mars vereist diepe boringen. "We vrezen dat robots alleen die opdracht in de nabije toekomst niet aan zullen kunnen," verduidelijkte Close.

Hoewel dergelijke exploraties zware financiële inspanningen vereisen, zullen de commerciële, educatieve, sociale en politieke voordelen die bestedingen volgens de RAS-wetenschappers goed kunnen verantwoorden. "Dergelijke inspanningen moeten multinationaal worden aangepakt," stellen ze. "De Verenigde Staten willen terug naar de maan en Europa en Groot-Brittannië zullen moeten beslissen in hoeverre ze daarbij betrokken wil worden."

Close benadrukte dat Groot-Brittannië zich ook moet afvragen wat de gevolgen zouden voor de Britse moraal en industrie indien men die kans aan zich voorbij zou laten gaan. "Maar de financiering kan onmogelijk ten koste gaan van andere ruimteprojecten," merkte hij op. "Er zal nieuw geld moeten gevonden worden."

Hij gaf trouwens toe dat ook de robot-ruimtevaart zal moeten blijven bestaan. "Bemande reizen voorbij Mars zijn onmogelijk, gezien de gevaren van de blootstelling aan cosmische straling," zei hij. "Verdere reizen zijn alleen mogelijk wanneer daarvoor oplossingen kunnen worden gevonden."

Verkoopt seks toch niet zo goed?


Seks verkoopt beter aan mannen dan aan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van MediaAnalyzer. Daarbij kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat mannen door seksueel getinte beelden in een reclame sneller aangezet worden om het geadverteerde product ook te kopen. Bij vrouwen merkte men echter een tegenstelde tendens op.

Opvallend is dat seksueel geladen beelden ervoor zorgen dat de merknaam minder gemakkelijk onthouden wordt. Dat geldt blijkbaar nietalleen bij vrouwen, maar ook bij het mannelijk publiek. De aandacht wordt blijkbaar te zeer getrokken door het beeld en afgeleid van het product.

De onderzoekers stellen dat seksueel getinte beelden het efficiëntste zijn voor producten met een bekende merknaam. Vrouwen vinden echter dat seks in reclame een algemene verloedering van morele enmaatschappelijke waarden vertegenwoordigt en bovendien een bedreiging vormt voor kinderen.

Noordzeevissers moeten tong sparen


In de Noordzee moet volgend jaar minder schol, tong en kabeljauw gevangen worden. Dat advies heeft het Nederlandse ministerie van landbouw gekregen van het Nederlandse Instituut voor Visserij Onderzoek. Vooral de beperkte aanwezigheid van tong is volgens hen een reden tot grote bezorgdheid.De laatste jaren werd er volgens de biologen een zeer zwakke aanwas van jonge tong genoteerd. "Om op termijn voldoende tong in de Noordzee te houden, is daarom een vangstbeperking nodig," voeren ze aan. Daarbij wordt een maximum van 11.900 ton vooropgesteld voor volgend jaar.
Ook de kabeljauw bevindt zich volgens de biologen al een aantal jaren in de problemen. "De aanwas van jonge kabeljauw blijft laag, ondanks de lage vangsten van de jongste jaren," voeren ze aan. "Maar zelfs die mindere vangsten vertragen een eventueel herstel. De enige oplossing is dan ook het volledig stopzetten van de vangst."

De stand van volwassen schol in de Noordzee is stabiel gebleven en wordt geschat op 200.000 ton. Maar de Nederlandse biologen stellen dat er moet gestreefd worden naar een hoeveelheid van 230.000 ton. Daarom willen ze dat er volgend jaar maximaal 48.000 ton schol mag worden gevangen. Nu is het maximumniveau 59.000 ton.

De makreelstand is de laatste twintig jaar vrijwel stabiel gebleven en ligt rond de 2,3 miljoen ton. Volgend jaar kan er tussen de 370.000 en 490.000 ton gevangen worden, stellen de biologen. Dit jaar is de toegestane vangst 422.000 ton. Eerder dit jaar gaven de biologen ookal het advies om de haringvangst te beperken. De afgelopen drie jaar zijn volgens hen immers zwakke broedjaren geweest voor de vissoort. Hierdoor zwemmen vanaf volgend jaar minder volwassen exemplaren rond.

Unesco tegen cultureel imperialisme


Landen moeten zich kunnen wapenen tegen het cultureel imperialisme van de Verenigde Staten. Dat is de motivatie van de Unesco om regeringen in de mogelijkheid te stellen hun locale filmindustrie te subsidiëren en de buitenlandse muziek en content op radio en televisie te beperken. Daarmee wil de Unesco de culturele diversiteit beschermen en promoten.
"Het initiatief is afkomstig van Frankrijk en Canada en heeft over de hele wereld grote ruggesteun gekregen," merkt de Britse krant The Guardian op. "Alleen de Verenigde Staten en Israël verzetten zich tegen de conventie. Van Amerikaanse zijde werden 27 amendementen ingediend om de draagkracht van de conventie af te zwakken.

De Verenigde Staten voerden daarbij aan dat conventie neerkomt op protectionisme, maar Frankrijk werpt dat film, televisie en muziek geen gewone handelswaar zijn en in de wereldhandel op een andere manier moeten benaderd worden. The Guardian merkt op dat zelfs Engeland zijn traditionele bondgenoot uit Washington op dit vlak heeft laten vallen.

De conventie moet door minstens dertig landen geratificeerd worden. Daarna kan de tekst toegepast worden bij onderhandelingen bij de WereldHandels Organisatie (WTO) over culturele goederen.

Economie in de media


De Belgische kleinhandelsgroep Delhaize heeft voorlopig geen plannen om zich uit Tsjechië terug te trekken. Delhaize blijft er daarentegen investeren in zijn netwerk, het merk 365 en buurtwinkels als European City. Delhaize trok zich in de zomer terug uit Slovakije en verschillende analisten verwachten dat de groep zich mogelijk ook uit Tsjechië zal terugtrekken. De markt is er verzadigd en om er nog te groeien, zou Delhaize enorme investeringen moeten doen. Ook bij de positie in Roemenië, waar Delhaize 16 winkels heeft, vooral in de buurt van Boekarest, hebben de analisten vragen. Investor relations-verantwoordelijke Hans Michiels van Delhaize beklemtoont tegenover L'Echo dat er momenteel geen plannen zijn om Tsjechië te verlaten. Hij wijst er ook op dat Delhaize met zijn Mega Image-winkels in Boekarest een nichespeler is, met lokaal een rendabele positie. Hij vergelijkt dit met Delhaizes positie in de VS, waar de groep over heel het land bekeken een heel kleine speler is, maar wel de nummer 6 aan de oostkust.

"Bijna onleesbare rotzooi", zegt Wikipedia-oprichter Jim Wales over de kwaliteit van enkele algemene artikelen in zijn internet-encyclopedie. Wales onderschrijft daarmee de kritiek van wetenschappers en specialisten op het gebied van woordenboeken en encyclopedieën. Zij stellen dat Wikipedia's zich wellicht in omvang kunnen meten met dure papieren naslagwerken, maar inhoudelijk valt er op de kwaliteit van de beschrijvingen nog veel te winnen. Jim Wales reageert op een weblogbericht van Nicholas Carr waarin hij stelt dat de meest basale beschrijvingen de inhoudelijke toets der kritiek niet weerstaan. Hij bekeek ter illustratie de artikelen over Microsoft-oprichter Bill Gates en actrice Jane Fonda. Carr: "Dit is rotzooi, een onsamenhangende janboel met twijfelachtige beschrijvingen van feiten." In een e-mail, reagerend op Carrs bericht, zegt Wales: "Ik ben het niet met al zijn kritiek eens, maar de twee aangehaalde voorbeelden zijn eerlijk gezegd gruwelijk, bijna onleesbare rotzooi."

De vijfhonderd grootste beursgenoteerde ondernemingen van Europa hebben vorig jaar fors meer winst gemaakt. De totale winst kwam uit op 366 miljard euro tegen 247 miljard euro in 2003. Dat blijkt uit een voorpublicatie dat woensdag in het Duitse zakenblad manager magazin verschijnt. Verder bleek dat de beurswaarde van de vijfhonderd onderzochte bedrijven hard is toegenomen. De gezamenlijke waarde steeg van 5500 miljard euro in 2003 tot 6600 miljard euro in het afgelopen jaar. Het onderzoek met de naam Euro 500 is uitgevoerd door het accountantsbureau Deloitte en een professor in de economie van de universiteit van Halle-Wittenberg.

Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche daagt de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Virgin voor de rechtbank voor hun prijzenpolitiek. Van den Bossche neemt het niet dat de maatschappijen allerlei toeslagen blijven vragen bovenop de prijs van het vliegtuigticket. "Het gaat bijvoorbeeld om het aanrekenen van luchtvaarttaksen, die soms oplopen tot 200 euro, even goed kan het gaan om extra kosten die men aanrekent bij betalingen met kredietkaart, terwijl je geen andere keuze hebt bij die maatschappijen," aldus de minister.

De redding van het failliete fotobedrijf AgfaPhoto is mislukt. "Het voortbestaan van de onderneming is niet meer verzekerd," zo zei een woordvoerder woensdag in Leverkusen. De bedrijfsleiding en de schuldeisers wezen het bod van het Britse Photo-Me dinsdagavond af. Het bod van de Britten werd als volledig onaanvaardbaar van tafel geveegd. In vergelijking met de eerste versie van het bod zou het bedrijfsplan minder goed zijn geweest, met name rond het behoud van jobs bij AgfaPhoto. De bedrijfsleiding en de schuldeisers hadden gehoopt dat 400 banen zouden gered kunnen worden. In de komende dagen worden gesprekken aangevat met investeerders die delen van AgfaPhoto willen overnemen. Zo is het Japanse Fuji geïnteresseerd zijn in de productie van grote fotolabo's in het Beierse Peiting, waar 60 mensen werken. Nu de laatste reddingspoging mislukt is, zal de activiteit in de verschillende vestigingen geleidelijk uitdoven. In totaal heeft AgfaPhoto 1.800 medewerkers, van wie 700 intussen een omscholingsprogramma volgen.

Het European Fish Centre (EFC) in Zeebrugge verwacht tegen 2010 zestien nieuwe bedrijven op zijn site nabij de Zeebrugse vismijn. Dat heeft het management woensdag bekendgemaakt. Het EFC werd 18 jaar geleden opgericht. Het gaat om een bedrijventerrein voor visverwerkende bedrijven rond de Zeebrugse Visveiling. Zowel de visveiling als het EFC geloven in de toekomst en werken daarvoor aan een langetermijnstrategie. "Oostende is onze concurrent niet," zei voorzitter Marc Bekaert. "Onze concurrenten zitten in Nederland."

De directies van de kranten De Tijd en l'Echo hebben woensdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag in het kader van de procedure-Renault bekendgemaakt. Bij beide kranten samen zouden ongeveer 90 banen op de tocht staan. In een persmededeling zegt het management van De Tijd dat ze een herstructurering wil doorvoeren om de rendabiliteit van de uitgeverij en de krant op duurzame wijze te herstellen. Bij De Tijd zouden ongeveer 67 banen van de 252 moeten verdwijnen, bij l'Echo 24 van de 99. Het banenverlies zal het grootst zijn in de ondersteunende diensten, de redacties zijn slechts beperkt getroffen.

Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft in de eerste negen maanden van dit jaar meer omzet geboekt, vooral dankzij de verkoop van zijn geneesmiddel Tamiflu, dat bescherming biedt tegen het vogelgriepvirus. De verkoop van Tamiflu is de laatste negen maanden verdrievoudigd (+263 procent) tegenover dezelfde periode in 2004. Het middel is nu al het zevende meest verkochte medicijn van Roche. Met de vogelgriep die Europa heeft bereikt, kan verwacht worden dat het middel nog meer zal worden verkocht.

Een manoeuvre om de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS op te krikken, is in de nacht van dinsdag op woensdag mislukt, zo heeft de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt. Dinsdag om 23.09 uur Belgische tijd kwam de motor van de ruimtecargo Progress M54, die aan het ISS hangt, tot ontbranding. Bedoeling was de baan van het complex tien km te verhogen, om op een gemiddelde hoogte van 356,8 km rondom onze planeet te wentelen. Maar 170 seconden na ontsteking viel de motor om een nog onbekende reden voortijdig uit en werd het manoeuvre afgebroken, aldus woordvoerder Valeri Lyndin van de Tsoup.

Spamkampioen op non-actief


Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft één van de grootste spammers van de wereld op non-actief gezet. Dat gebeurde tijdens een inval van FBI-agenten in zijn woning in Michigan en het huis van zijn schoonzoon. De spammer werd eerder al aangeklaagd door een Amerikaans telecom-bedrijf.

De betrokkene, Alan Ralsky, wordt door het Register of Known Spam Operations (Rosko) van het Spamhaus Project beschouwd als de zwaarste spammer te wereld. Hij zou ongeveer één miljard spamberichten per dag kunnen versturen. Tijdens de inval namen de FBI-agenten documenten, disks en hardware in beslag.

Ralsky werd eerder al aangepakt voor zijn spam-activiteiten. Samen met zijn bedrijf Additional Benefits werd hij door het Amerikaanse telecom-bedrijf Verizon voor de rechter gedaagd omdat hij enorme hoeveelheden spam zou verzonden hebben over het Verizon-netwerk. In 2002 kwamen Ralsky en Verizon tot een regeling, waarbij de spammer beloofde geen berichten meer te zullen verzenden langs het netwerk van het telecom-bedrijf en ook geen klanten van Verizon meer te zullen benaderen.

Volgens Spamhaus bleef Ralsky zijn activiteiten echter verder zetten en bleef hij ongevraagd e-mails te versturen langs gekraakte computers

Makeovers maken ongelukkig

De makeover-televisieprogramma's kunnen bij het publiek een gevaarlijke verslaving opwekken die levens kan vernietigen. Die waarschuwing komt van Britse sociologen. Ze stellen dat sommige mensen onder invloed van de programma's geobsedeerd hun hele leven willen veranderen, hun persoonlijkheid, hun lichaam en hun lifestyle.

Dit kan volgens Anthony Kent, professor sociologie aan de universiteit van Kent, dat dit kan leiden tot emotionele crisissen, depressies,zenuwinzinkingen en zelfs zelfmoord. "Het is ironisch dat de makeover-industrie de mensen niet helpt, maar hen integendeel in problemen dreigt te brengen," vertelde hij aan The Daily Telegraph.

Programma's rond plastische chirurgie, verjonging en woningrenovatie eigenlijk een onderdeel vormen van hetzelfde probleem. "Mensen raken verslaafd aan het proces om zichzelf steeds weer te heruitvinden, maar verliezen daarbij uit het oog waarom ze daarmee gestart zijn en wat ze proberen te bereiken," aldus Elliot. "De obsessie met de celebrity-cultuur en makeover-shows doet mensen uiteindelijk geloven dat ze zichzelf moeten verbeteren."

De economische gevolgen van de globalisatie, waar tewerkstelling veelminder zeker is en alles heel snel evolueert, verhoogt volgens Elliott de druk op de mensen, zodat ze er uiteindelijk van overtuigd zijn dat ze zichzelf moeten verbeteren en dat die verandering onmiddellijk moet gebeuren. "Maar dat leidt tot ontgoocheling en verwarring," waarschuwt hij. "In plaats van onszelf terug te vinden, verliezen we onszelf. Dat kan heel schadelijk zijn voor onze emotionele, mentale en fysieke gezondheid."

Samen met Charles Lemert schreef Anthony Elliott rond de problematiek het boek 'The New Individualism', met onder meer interviews van mensen die hun leven lang de gevolgen van hun makeovers zullen dragen.

Gezondheidszorg op een keerpunt?

De gezondheidszorg is op een belangrijk keerpunt gekomen. Biotechnologie kan er volgens het magazine Business Week immers voor zorgen dat het langdurig slikken van geneesmiddelen in de toekomst niet zo vaak meer nodig zal zijn.

"Gewoonlijk zijn de meeste aandoeningen niet ogenblikkelijk te genezen, waardoor het overgrote deel van de patienten medicijnen moet slikken," voert het magazine aan. In sommige gevallen moet dit jarenlang. Ontwikkelingen in de biotechnologie kunnen er echter voor zorgen dat in de toekomst het langdurig slikken van geneesmiddelen niet meer nodig is."

Er wordt op gewezen dat één decennium geleden er minder dan tien middelen beschikbaar waren om kanker te bestrijden, waarvan de meeste een vorm van chemotherapie waren. "Tegenwoordig zijn er meer dan 400 kankermedicijnen, waarvan een groot deel biotechnologisch is ontwikkeld en bovendien slechts een minimum aan bijwerkingen heeft," meent Business Week.

Biotechnologie lijkt volgens het magazine eindelijk zijn belofte in te lossen. "De voorbije jaren zijn er zo`n 230 medicijnen en aanverwante producten op de markt gekomen die het gevolg zijn van biotechnologisch onderzoek," wordt er opgemerkt. "Vorig jaar werden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) 20 nieuwe biotech-medicijnen goedgekeurd, waaronder geneesmiddelen tegen multipele sclerose, chronische pijn en nierziektes."

Business Week voegt er aan toe dat sommige analisten voorspellen dat biotechnologie het in de toekomst mogelijk moet maken om gepersonaliseerde medicijnen voor te schrijven. "Die zouden toegespitst kunnen worden op de individuele patient, waardoor een grotere efficiënte bereikt kan worden," aldus nog het magazine.

Autoverkoop houdt staalreserves beperkt

De wereldwijde autoverkoop zal de volgende vijf jaar vermoedelijk met twintig procent stijgen. Daardoor zullen de reserves hoogwaardig staal, ijzererts en andere ruwe materialen die bij de productie van staal gebruikt worden, heel beperkt blijven. Dat stelt het Japanse staalbedrijf Kobe Steel.



Het bedrijf voert aan de staalproductie te zullen opdrijven om aan devraag te kunnen beantwoorden. "Maar we zullen ook op technologische vlak meer samenwerken met de autoconstructeurs om de rentabiliteit te verhogen," zegt Kobe-topman Hideki Nakamura.

Ondanks de verhoogde productie in China, India, Taiwan en andere landen verwacht Nakamura dat de vraag naar hoogwaardig staal zeker tot 2010 bijzonder groot zal blijven. Hij voegt er aan toe dat de producenten van ijzererts en andere ruwe materialen niet in staat zullen zijn om die blijvende vraag te beantwoorden.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power zal de productie van auto's tegen 2010 aangroeien tot 79 miljoen exemplaren per jaar, tegenover 66 miljoen in 2004. Die groei wordt volgens het bureau vooral ondersteund door de stijgende vraag in China.

De Japanse staalproducenten verwachten dit jaar recordwinsten te zullen boeken. De mijnsector, met onder meer CVRD, Rio Tinto en BHP Billiton, zal de prijs van het ijzererts dit boekjaar met 71,5 procent hebben opgedreven.

Lichtgewicht-kabels voor breedband


In Wales loopt op dit ogenblik een experiment met superdunne glasvezelkabels om afgelegen gebieden te voorzien van eenbreedband-internetverbinding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gecompresseerde lucht om de kabels van de ene telefoonpaal naar de andere te blazen.

In vele landen blijven dunbevolkte gebieden verstoken van breedband-internet. De investering is immers te groot om het relatief beperkt aantal en verspreid wonende potentiële gebruikers toegang aan te bieden. Met een nieuwe techniek hoopt British Telecom dat probleem op te lossen.

De toepassing wordt op dit ogenblik uitgetest in het Welshe Pembrokeshire. Flinterdunne glasvezelkabels - niet dikker dan een mensenhaar - worden er met gecompresseerde lucht van de ene telefoonpaal naar de andere geblazen. Op die manier kan van debestaande infrastructuur gebruik gemaakt worden om bedrijven in landelijke gebieden toch snel van breedband-verbindingen te voorzien.

De vier gebundelde kabels zijn veel lichter en dunner dan de gewone glasvezel, waardoor de telefoonpalen niet moeten versterkt worden en de kosten van de aanleg beperkt kunnen blijven. In Pembrokeshire wordtnu uitgetest of de kabels sterk genoeg zijn om te weerstaan aan zware windstoten.

Saudi-Arabië weer naar bioskoop


Na een verbod van ongeveer twintig jaar, mogen in Saudi-Arabië weer opnieuw films in het openbaar worden getoond. Een eerste bioskoop mag volgende maand zijn deuren openen. Maar voorlopig zullen alleen tekenfilms mogen worden vertoond voor een publiek van vrouwen en kinderen. Toch wordt dit beschouwd als een nieuwe start voor de bioskoopindustrie in het Arabische koninkrijk.

De primeur is voor een hotel in Riyadh, ter gelegenheid van het einde van de ramadan. Elke avond zullen er drie vertoningen zijn van één uur met buitenlandse tekenfilms. De bioskoop in kwestie heeft 1.400 plaatsen en tijdens de eerste week zouden er meer dan 50.000 bezoekers verwacht worden.

Volgens de Arabische krant Al-Hayat is dit de aanloop naar nieuwe bioskoopvertoningen in heel Saudi-Arabië. In café's in de grote steden worden nu al films, sportuitzendingen en videoclips vertoond op grootscherm. In het begin van de jaren tachtig werden filmvertoningen verboden omdat dit zou indruisen tegen de islamitische wetten. Saudi-Arabië is het enige land waar de bioskoop is verboden.

Drankenindustrie vergeet Midlifers

Belangengroepen en andere organisaties klagen dat het alcoholgebruik onder jongeren schrikbarend is. Maar toch blijven drankenfabrikanten zich volgens het onderzoeksbureau Datamonitor hardnekkig richten op die doelgroep, terwijl ze een belangrijke, welgestelde groep met een andere consumptiegedrag grotendeels negeren.

Datamonitor heeft het daarbij over de Midlifers, mensen tussen 25 en 44 jaar oud. "Deze groep gaat niet elk weekend zwaar op stap, maarneemt wel 42 procent van de Europese alcoholmarkt - 226 miljard dollar - voor zijn rekening," stipt het bureau aan. "Bij hen gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit."

De Midlifers zijn volgens Datamonitor ook bereid daar wat meer aan uit te geven. "Ze hebben dan ook meer te besteden dan de jongere generatie," merken de onderzoekers op. "Midlifers profileren zich liever als een fijnproever, om zich op die manier van anderen te onderscheiden."

Midlifers drinken volgens Datamonitor ook minder, want zij zijn meer bezig met hun gezondheid. "Zo vindt 59 procent van deze groepconsumenten gezondheid belangrijk en 52 procent doet er actief iets aan om die te verbeteren," wordt er opgemerkt. "Bovendien heeft 60 procent problemen met het feit dat er in café's veel gerookt wordt. Slechts 20 procent vindt dat totaal geen probleem."

Opgemerkt wordt dat de Engelse pubketen J.D. Wetherspoon het roken in 45 van zijn bars al verboden heeft. "Daarmee zou de groep wel eens een first mover advantage kunnen hebben wat betreft het aantrekken van midlifers," meent Datamonitor. De onderzoekers stellen dat een rookverbod op korte termijn misschien een negatief effect zou kunnen hebben op de alcoholverkoop, maar op de lange termijn een positief effect. "Verstokte rokers zullen wellichtmeer thuis gaan drinken," wordt er aan toegevoegd.

Een groot gedeelte van de Midlifters vindt dat de reclame voor alcohol vooral op jonge volwassenen is gericht en één derde zou graag meer leeftijdsgenoten in de spots zien opduiken. "Voor de drankenfabrikanten zijn Midlifers echter mainstream-figuren met onveranderlijke gewoontes," aldus Datamonitor.

Maar door steeds mensen van een jongere leeftijd in reclame te gebruiken, beperken ze volgens de onderzoekers de aantrekkingskracht van hun product op de oudere doelgroep. "Daarmee neemt ook de kans af dat deze groep het product gaat proberen," wordt er opgemerkt. "Drankfabrikanten zijn blind voor de feiten. Ze hebben geen adequate marketing gericht op deze doelgroep en realiseren zich niet hoeveel geld ze aan deze groep zouden kunnen verdienen als ze dat wel hadden."

Europa reist naar Venus

Na het verlies van de Cryosat-missie, wil het European Space Agency (ESA) nog deze maand zijn Venus Express lanceren. Dat moet de eerste Europese missie naar Venus worden. De ruimtesonde zal op 26 oktober gelanceerd worden vanop de Baikonoer-cosmodroom in Kazakstan. De tocht zal ongeveer vijf maanden duren.

"Er hangt nog een grote waas van geheimzinnigheid rond de planeet," schrijft het magazine The Register. "Van grootte en rotsachtigheid is er een vergelijking mogelijk met de aarde, maar daar houdt het bij op. "Venus heeft een vreemde, trage rotatie, waardoor een etmaal er 250 aarddagen duurt. De planeet is bovendien omhuld door een dikke atmosfeer, waardoor het oppervlak van Venus optisch nagenoeg onzichtbaar is. De druk aan de oppervlakte is er ongeveer honderd keer groter dan op aarde."

De wolken zwermen rond de planeet in amper vier aarddagen en zijn bijzonder zuurhoudend. De temperatuur van het oppervlak is warm genoeg om lood te doen smelten. Lang werd verondersteld dat Venus veel gelijkenissen vertoonde met de aarde, maar veel vragen over de planeet blijven voorlopig onbeantwoord. "Juist de vraag waarom Venus zo verschillend is van de aarde, blijft een groot mysterie," aldus The Register. "Het is dan ook de vraag of onderzoek van de planeet ons kan helpen ons eigen milieu beter te begrijpen."

De Venus Express heeft een ontwerp en technologie die vergeleken kan worden met de Mars Express en Rosette. "Door het recycleren van de technologie is de ESA erin geslaagd een missie samen te stellen voor een relatief goedkope investering van 140 miljoen pond en het project te ontwikkelen in amper vier jaar tijd," merkt The Register op. Het instrumentarium werd wel aangepast om het te helpen omwentelingen rond Venus te overleven.

De ruimtesonde moet meer details ontcijferen over de natuur en de evolutie van de atmosfeer van Venus. Bovendien moet de Venus Express door de dikke wolken van de planeet gluren om het oppervlak van Venus te bestuderen. "Wetenschappers hopen dat de experimenten zullen kunnen duidelijkheid helpen scheppen over het fenomeen waarom Venus zo verschillend is van onze planeet," stipt The Register aan.

Cruciaal is dat Venus geen magnetisch veld heeft. Dit stelt de bovenste lagen van de atmosfeer bloot aan het geweld van de zonnewind. Wetenschappers veronderstellen dat dit voortdurende bombardement de bovenste atmosfeer weggerukt heeft, zoals ook op Mars is gebeurd. De Venus Express zal dan ook onderzoeken hoe de interactie tussen het zonneplasma en de Venus-atmosfeer tewerk gaat. Ook zou men willen achterhalen wat er gebeurd is met het water, dat aanwezig zou geweest zijn toen Venus nog een jonge planeet was.

Daarnaast moet de ruimtesonde ook naar aanwijzingen zoeken van vulkanische activiteiten. De wetenschappers veronderstellen immers dat Venus op dat vlak bijzonder actief is, maar bewijzen daarvoor hebben ze niet. Tevens wil men achterhalen waarmee de pieken van de vulkanen op Venus bedekt zijn. "Alle hoge bergen zijn bedekt met een soort sneeuw, die overal op dezelfde hoogte begint," aldus The Register nog. "Oorspronkelijk werd verondersteld dat men hier te maken had met tellurium, maar dat idee heeft men nu grotendeels opgegeven. Vervolgens werd gedacht aan ijzer-sulfide en nu wordt ijzer-chloride als mogelijke verklaring naar voor geschoven."

Tenslotte moet de Venus Express ook achterhalen of men op Venus ook bliksem kent.

Wednesday, October 19, 2005

Economie in de media


Tom Gill, die bekend werd met de stripboekenreeks Lone Ranger, is dood. Hij overleed maandag op 92-jarige leeftijd door een hartaanval in zijn woning in New York, liet zijn vrouw dinsdag weten. Tussen 1950 en 1970 tekende Gill de moedige revolverheld Lone Ranger, die samen met zijn Indiaanse maat Tonto voor gerechtigheid in het Wilde Westen strijdt. Gill was ook de geestelijk vader van de stripseries 'Hi-Yo Silver' en 'Bonanza'.

Een tweede exemplaar van de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld, heeft dinsdag met succes een testvlucht ondernomen. Het vliegtuig vloog gedurende enkele uren boven het zuidwesten van Frankrijk en landde zonder problemen in Toulouse. Het vliegtuig is een tweede exemplaar van de superjumbo A380. Op 27 april legde een eerste toestel al met succes een eerste testvlucht af. Dat toestel voerde sindsdien al 105 testvluchten uit, goed voor 366 vlieguren. Airbus hoopt met zijn A380, die plaats biedt aan 555 tot 853 passagiers, de dominantie van Boeing op de markt van grote toestellen aan te vechten. Airbus ontving al 159 bestellingen voor zijn superjumbo. Eind 2006, enkele maanden later dan verwacht, zal de eerste A380 aan Singapore Airlines afgeleverd worden.

De Belgische baggeraar Jan De Nul heeft een order geboekt voor het uitbaggeren van een nieuwe containerhaven in Dubai. Aan de opdracht hangt een prijskaartje van ruim 500 miljoen dollar. Directeur van de internationale divisie Gery Vandewalle van Jan de Nul heeft dat bevestigd. De opdracht betreft het uitgraven van een nieuwe haven bij de haven Jebel All. Volgens Vandewalle waren naast Jan de Nul onder meer Van Oord en Boskalis in de race. De Nul gaat de opdracht alleen uitvoeren en maakt geen gebruik van onderaannemers. De baggerwerkzaamheden zullen naar verwachting eind 2007 klaar zijn.

In het oosten van China is een 1.700 jaar oud grafcomplex blootgelegd dat onder andere bronzen spiegels, porseleinen voorwerpen en oude munten bevat. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag bericht. Hoeveel doden er in de graven liggen en wie zij waren werd niet vermeld. Het complex bevindt zich bij de havenstad Ningbo, ten zuiden van Shanghai. Archeologen legden het centrale graf van het complex bloot nadat een bouwvakker er met zijn vorkheftruck op was gestoten. Uit inscripties is op te maken dat de graven dateren van het jaar 256, vertelde een lid van het archeologische team, Ding Youfu, aan Xinhua. Volgens Ding zijn het de best bewaarde graven in de regio. Op de muur van de uitgegraven tombe zijn prachtig uitgewerkte figuren van dieren en fabeldieren te zien, zei hij. De archeologen verwachten bij verdere opgravingen nog zeker vijf andere graven te vinden.

De architect van de perestrojka (hervorming van de toenmalige Sovjetunie), Alexandr Jakovlev, is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. De Rus was ernstig ziek. Jakovlev stond aan het eind van de jaren '80 bekend als een van de meest hervormingsgezinde leiders in de top van de Communistische partij. Zijn ster rees vanaf 1985 toen Michael Gorbatsjov aantrad als partijleider en hij een van diens belangrijkste adviseurs werd. De econoom, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en jarenlang ambassadeur in Canada, vergezelde Gorbatsjov tijdens diens vijf topontmoetingen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan. In eigen land werd hij bekend als de vader van de glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming). Na de val van de Sovjetunie zette Jakovlev zich in voor slachtoffers van het geweld van het communistische regime. Ook uitte hij zich kritisch over het beleid van president Poetin, dat hij te weinig democratisch vond.

Mario Pescante, onderminister voor sport in Italië, vreest dat verscheidene landen de Olympische Spelen van 2006 zullen boycotten vanwege de strenge antidopingwetten in zijn land. "Wij hebben als eerste land in de wereld gevangenisstraffen voor doping in de wetgeving opgenomen," zei Pescante in een interview met het dagblad 'La Stampa'. "Het internationaal olympisch comité en de internationale sportfederaties hebben hun zorgen uitgesproken dat de politie het olympisch dorp kan binnendringen. Wij moeten een oplossing vinden." Pescante wil dat er een overeenkomst wordt gesloten tussen de Italiaanse regering, het parlement en het IOC. "Als dit niet wordt bereikt, zullen we Winterspelen krijgen waaraan geen professionals deelnemen. Speciaal de Noord-Amerikanen zouden de Spelen van Turijn kunnen boycotten," aldus de politicus. Concrete dreigingen van boycots zijn er echter nog niet geweest. Pescante heeft voorgesteld Turijn ten tijde van de Olympische Winterspelen een extraterritoriale status te geven om conflicten te vermijden.

Consumenten in de Verenigde Staten staan meer wantrouwend tegenover transacties via internet dan Europeanen. De zorgen hebben vooral betrekking op diefstal van persoonlijke gegevens en online fraude. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Bijna de helft van de Amerikaanse consumenten heeft weinig of geen vertrouwen in de bescherming van persoonlijke gegevens bij online aankopen. Het aantal online transacties neemt overigens nog wel toe, maar bij bepaalde vormen van online commercie nemen de bestedingen af. Gemiddeld gaven online klanten 153 euro uit. In Groot-Brittannië was dat 231 euro, terwijl de Amerikaanse consument bleef steken op omgerekend 129 euro. Dat zou volgens de onderzoekers van Momentum Research te maken kunnen hebben met wantrouwen ten aanzien van de bescherming van de fraudegevoelige gegevens.

Tuesday, October 18, 2005

Bayer Antwerpen ziet toekomst met vertrouwen tegemoet


René De Cleyn en Tony van Osselaer

Bayer Antwerpen beleefde de voorbije jaren een moeilijke tijd, maar die is ondertussen achter de rug. Meer nog: Bayer MaterialScience - één van de toonaangevende producenten van hoogwaardige materialen - investeert dit en volgend jaar meer dan zestig miljoen euro in haar Antwerpse dochtermaatschappij. Dat was de belangrijkste boodschap vanmiddag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Bayer Antwerpen. “We hebben de voorbije jaren zware inspanningen geleverd en plukken daar nu de vruchten van”, merkte gedelegeerd bestuurder René De Cleyn van Bayer Antwerpen op. “De productie van polycarbonaat en van aniline worden sterk verhoogd en bovendien wordt er voor aniline een nieuwe Bayer-technologie gebouwd.” Deze projecten zullen de productiecapaciteit in Antwerpen doen toenemen tot 1,25 miljoen ton per jaar.



Vorig jaar produceerde Bayer Antwerpen met zijn bijna duizend medewerkers 1,1 miljoen ton basis- en tussenproducten voor kunststoffen en realiseerde het bedrijf een omzet van circa één miljard euro. De jongste jaren legde de onderneming zich toe op de uitbouw van de productie-installaties naar ‘world-scale’ en op het beter benutten van de bestaande capaciteit. Met een geïntegreerd Masterplan kon bovendien de kostenstructuur en daarmee ook de competitiviteit van de onderneming aanzienlijk worden verbeterd. Het leverde Bayer Antwerpen ook een sterke reputatie binnen het Bayer-concern op.

“Bayer Antwerpen is goed gepositioneerd voor de toekomst”, bevestigde René De Cleyn. “Onze strategische ligging in de tweede grootste chemiecluster ter wereld, ons productportfolio dat tot de kernactiviteiten van Bayer MaterialScience behoort, onze nieuwe organisatiestructuur én de grote innovatiekracht van onze medewerkers zijn troeven waarmee we onze toekomst met vertrouwen en enthousiasme tegemoet kunnen zien.”

Bron: Antwerpen Apart

Pirelli laat Moss niet vallen


Kate Moss is één van de modellen die de volgende editie van de befaamde Pirelli-kalender zal opvrolijken. De autofabrikant heeft immers beslist het Britse fotomodel, dat wegens cocaïne-gebruik in opspraak is gekomen, niet te laten vallen. Een nieuwe kalender maken zou te duur kosten.

Het Britse model werd na foto's over haar cocaïnegebruik doorverscheidene opdrachtgevers - zoals H&M, Burburry en Chanel - aan de kant geschoven, waardoor Moss lucratieve inkomsten zag wegsmelten. Het fotomodel is inmiddels in de Verenigde Staten aan een ontwenningskuur bezig.

Kate Moss zou volgend jaar ook calender-girl zijn op de nieuwe editie van de beroemde Pirelli-kalender. De bandenproducent maakte zopasgenomen dat daar geen verandering in zou gebracht worden. Er werd gesteld dat er wel geruime tijd was gedelibereerd over het verschijnen van Moss in de kalender, maar dat financiële aspecten uiteindelijk de doorslag hadden gegeven.

De kalender is immers al gedrukt en het opstellen van een nieuwe versie zou teveel geld kosten. De Pirelli-kalender heeft immers een kostprijs van 1,5 miljoen euro. Moss verschijnt op de omslag en drie andere foto's binnen in de kalender.

RFID de echte Big Brother?


Veel wordt verwacht van RFID-toepassingen, die onder meer het traject van goederen perfect kunnen volgen en inventarisaties tot een eenvoudige klus maken. Maar een aantal analisten zien er ook gevaren in, want de technologie laat volgens hen bijvoorbeeld ook de gewoonten van de consument en het publiek perfect controleren.

"RFID-trackers op bierblikjes kunnen zonder veel moeite bepaalde drinkgewoontes van de consumenten nagaan en gelijkaardige toepassingen in kleding kunnen de gangen van hun dragers nagaan," schrijft Hiawatha Bray in The Boston Globe. "Dit lijkt paranoïde, maar de praktische toepassingen zijn er."

Daarbij verwijst Bray naar IBM, dat in 2001 al een patent aanvroeg voor een toepassing om mensen te volgen op hun tocht door onder meer winkelcentra, luchthavens, trein- en busstations, sportterreinen, theaters en musea. "IBM stelt niet echt zo ver te willen gaan, maar dat patenten zo ruim mogelijk worden omschreven," aldus de auteur. "Desondanks heeft iemand bij IBM een heel angstwekkende verbeelding."

Bray voegt er aan toe dat nog talloze andere bedrijven met plannen rondlopen om overal waar ze kunnen dergelijke controle-chips te plaatsen, tot zelfs in het menselijk lichaam. Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard-studente Katherine Albrecht en bankcontroleur Liz McIntyre, wat leidde tot het boek 'Spychips'.

"Het is shockerend dat deze bedrijven de voorbije drie jaar met klem ontkend hebben dat ze zich aan dergelijke praktijken zouden wagen," stipt Albrecht aan. Maar de praktijk heeft volgens haar anders uitgewezen. Zo zou de Amerikaanse telefoonmaatschappij BellSouth een patent aangevraagd hebben om vuilniszakken te controleren met RFID-technologie, zodat men de koopgewoontes van individuele consumenten zou kunnen controleren.

Verder zou de Amerikaanse regering volgens Albrecht RFID-technologie willen toepassen in auto's. Daardoor zou de politie ieder invididu heel gemakkelijk kunnen volgen door goedkope RFID-lezers te plaatsen op belangrijke kruispunten. Een Californische fabrikant van kinderkledij wil chips plaatsen in textiel, wat zou kunnen helpen in de strijd tegen ontvoeringen van kinderen.

Maar daar blijft het volgens Albrecht niet bij. "Al vlug zal er gevraagd worden ook andere chips in huis te installeren," meent ze. "Een toepassing in het geneesmiddelenkastje zal de bewoner verwittigen wanneer hij nieuwe medicatie moet kopen. Maar wie belet dat die informatie meteen ook naar elders doorgestuurd wordt, zodat hij meteen ook bestookt wordt met allerlei farmaceutische reclame?"

Er zijn volgens Albrecht tal van gelijkaardige RFID-toepassingen die op zichzelf wel aantrekkelijk en interessant zijn, maar die de weg open zetten voor ongewenste reclame, overheidscontrole en hackers. Bij EPC Global, dat in de Verenigde Staten de technische normen bepaalt voor RFID-systemen, stelt men echter dat er een ethische code gehanteerd wordt waarbij verplicht wordt dat de consument op de hoogte gebracht wordt van de aanwezigheid van RFID-chips en hij ook het recht heeft de chips te deactiveren.

EPC Global stelt echter geen voorstander te zijn van een afgelijnde wetgeving terzake. Dat zou volgens het bedrijf de jonge industrie weer jaren achteruit zetten. "Maar misschien moet dat toch eens goed overwogen worden," stipt Bray aan. "Vele individuele toepassingen lijken bijzonder logisch, maar wat gebeurt er wanneer die allemaal worden toegepast zonder overzicht of beperkingen? Dan ligt ons hele persoonlijke leven open en bloot."

Vleermuistechnologie voor luchtvaartveiligheid

Het European Space Agency (ESA) heeft een nieuw detectie-systeem voorgesteld om de passagiers op luchthavens te controleren. Dat nieuwe systeem zou volgens de ontwerpers de metaaldetectoren kunnen vervangen en voor een grotere veiligheidsgarantie kunnen zorgen.



Het detectie-systeem is volgens de ESA gebaseerd op het princiepe van echolocatie, een techniek die door vleermuizen wordt gebruikt om in het donker op jacht te gaan naar prooien. Het systeem kreeg ook denaam Tadar, naar de Braziliaanse Tadarida-vleermuis. Het systeem werd ontwikkeld door het bedrijf Farran Systems.

De detector gebruikt microgolven van drie millimeter om mensen te scannen terwijl ze door een hek lopen. De sensor detecteert de thermische warmte die door het lichaam wordt uitgestraald en de microgolven dieworden teruggekaatst door objecten.

Kledij wordt daarbij transparant, maar objecten met een grotere dichtheid - zoals plastic exploslieven of andere wapens - worden duidelijk zichtbaar tegen het thermische beeld van het lichaam. Ook dagelijkse voorwerpen zoals sleutels en geld zullen duidelijk zichtbaar zijn, net zoals vloeistoffen en andere niet-metaalachtige voorwerpen.

Verschillende materialen reflecteren de microgolven op verschillende frequenties en geven een beeld in verschillende kleuren. Dat geeft de controleurs een idee over het soort voorwerpen waarmee ze te maken hebben.

Het systeem kan zowel passief als actief gebruikt worden. In het eerste geval moeten mensen stilstaan om gecontroleerd te worden. In het tweede geval kan het systeem echter een driedimensioneel beeld creëren vanop een afstand van vijftig meter.

General Motors lijdt aan schizofrenie


Het gaat niet goed met General Motors. Maar dat heeft het bedrijf in grote mate aan zichzelf te danken. De autoconstructeur heeft volgens analist Jack Trout nagelaten om zichzelf duidelijk te positioneren en lijdt zwaar aan merk-schizofrenie. Die ziekte is volgens Trout voor een merk bijzonder gevaarlijk.

"Sterke merken hebben een duidelijke persoonlijkheid," merkt marketing-specialist Jack Trout op in het magazine Forbes. "De batterijen van Duracell gaan lang mee, de auto's van Volvo zijn biedenbescherming bij een ongeval. Maar zelfs dominante merken kunnen wegzakken indien ze ten prooi vallen aan schizofrenie."

Daarbij verwijst hij onder meer naar General Motors, dat zopas bekend gemaakt heeft 25.000 banen te zullen schrappen. "Wat is het verschil tussen een Chevrolet, een Pontiac en een Buick?" vraagt hij. "Het concern heeft dat probleem nu eindelijk begrepen en bekend gemaakt dathet aantal modellen zal teruggeschroefd worden. Maar die poging om de schizofrenie van het merk terug te brengen, komt een beetje te laat."

"General Motors heeft decennia lang steeds meer versies van modellen gecreëerd," benadrukt Trout. "Ook Mercedes heeft zich daar de voorbije tien jaar schuldig aan gemaakt. Ooit was Mercedes synomiem voor kwaliteit, hoogtechnologie en prestige. Nu zijn er ettelijke modellen en prijzen. Het gevolg is dat Mercedes niet meer als een topmerk wordt beschouwd. Audi, BMW, Maseratie en Jaguar hebben die positie overgenomen."

Maar General Motors en Mercedes zijn volgens Trout geen unieke gevallen. "Eens een bedrijf zijn merkpersoonlijkheid op positie opgeeft, duurt het niet lang vooraleer de verwarde klanten beginnen af te haken," merkt hij op. "In 1985 bracht Coca-Cola de New Coke op de markt waardoor de identiteit van het merk compleet verloren ging. Het publiek haakte massaal af en het bedrijf besliste al snel om de klassieke Coke weer in te voeren."

Blijkbaar heeft Coca-Cola van die nare ervaring volgens hem toch nietecht geleerd. "Vandaag zijn er zestien verschillende Coke-versies op de markt, waaronder vreemde variaties zoals Coca-Cola Zero, Diet Coke Splenda en Coca-Cola C2," voert hij aan. "Waar staat Coca-Cola nog voor? Het is niet verwonderlijk dat het bedrijf zijn pit heeft verloren."

Trout wijst er op dat er nochtans manieren zijn om de productie uit te breiden zonder de klanten in verwarring te brengen en te verliezen. "Maar daarbij moet er strikte aandacht besteed worden aan de positie van het merk en de opinie van het publiek over de identiteit van het merk," zegt hij.

BMW heeft volgens Trout die identiteit over al zijn modellen heen kunnen bewaren. BMW is al decennia lang 'the ultimate driving machine', een identiteit die boven de verschillende modellen staat. "Een goed gestuurde positie is tijdloos. De Ultimate Driving Machine is 33 jaar oud, Marlboro County 51 jaar oud en A Diamond is Forever zelfs 57 jaar oud," voert hij aan.

Trout stelt dat men moet vermijden dat marketeers met het merk beginnen te knoeien. "Op die manier willen zij indruk maken," voert hij aan. "Ik heb nog geen enkele marketeer zien binnen komen en zeggen dat alles prima lijkt en men best niets zou veranderen. Vervolgens gaan ze aan de slag en voor men het week zit men opgescheept met een gevaarlijk geval van merkschizofrenie. Het ergste zijn echter marketeers die vinden dat schizofrenie een goede evolutie is."

Merken maken volgens Trout het verschil door zich te positioneren, waardoor ze kunnen overleven in de brutaal concurrentiële wereld. "Sinds Coca-Cola zijn strategie van 'the real thing' heeft laten vallen, is het niet meer goed gedaan," stelt hij. "Gelukkig liet ook Pepsi zijn 'choice of the new generation' vallen, zodat de situatie nog niet erger werd."

Voor een merk als McDonald's is de beste positionering volgens Trout dan ook 'The World's Favorite Place to Eat'.

Gevecht voor Indisch gas?

Er lijkt een strijd losgebarsten te zijn voor het Krishna-gasgebied in India. Zowel BP als Chevron en ExxonMobil willen in het project, dat bijzonder lucratief zou kunnen zijn, stappen. Het betreft de grootste gasvondst in India in dertig jaar tijd.


Het Krishna-gasveld ligt in de Baai van Bengalen en is de grootste gasontdekking in India in de jongste dertig jaar. Volgens analisten zou het een waarde hebben van 4 miljard dollar. BP, Chevron en ExxonMobil voeren elk afzonderlijke gesprekken met Reliance Industrie, de Indische explorateur van gasgebieden.

BP-topman Lord Browne stelde dat zijn bedrijf zich in India duidelijker op de markt wenst te profileren en op zoek is naar mogelijkheden, die zowel de exploratie als productie of raffinage zouden kunnen omvatten.

Het gebied werd in 2002 door Reliance ontdekt. Tien procent van de aandelen werd daarop verkocht aan het Canadese bedrijf Niko Resources. Maar Reliance heeft weinig ervaring in exploraties in diep water en zou dan ook aangemoedigd kunnen worden om gespecialiseerde expertise aan te trekken.

De productie zal wellicht niet voor 2008 van start gaan. Volgens energie-analist Wood Mackenzie zou het veld 6.000 miljard kubieke voet reserves kunnen bevatten. Maar geopperd wordt dat de uiteindelijke voorraden wel twee keer zo groot zouden kunnen uitdraaien.

"Op wereldvlak lijkt het veld niet bijzonder groot, maar voor India het de grootste gasvondst sinds de offshore-velden in de buurt van Bombay in de jaren zeventig," aldus Wood Mackenzie. "Voor India is ditbijzonder belangrijk, vooral aangezien het land dringend op zoek is naar gas en het energieverbruik aan het stijgen is."

Om zijn snelle economische groei te ondersteunen moet India dringend eigen energiebronnen ontwikkelen. Het land produceert minder dan de helft van het gas dat het nodig heeft en tekende in juli nog een contract met Iran voor de invoer van vijf miljoen ton gas per jaar.

Economie in de media


De tabaksindustrie in de Verenigde Staten heeft opnieuw een juridische overwinning behaald op de overheid. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees maandag een verzoek van de regering af om opnieuw te kijken naar een rechterlijk besluit dat gunstig uitviel voor de sigarettenfabrikanten. De regering eist 280 miljard dollar (233 miljard euro) aan in het verleden gemaakte winsten van de sigarettenfabrikanten omdat die zouden hebben samengespannen om de risico's van roken te verhullen. Een hof van beroep in Washington wees deze claim in februari af. Dat blijft nu overeind. Het besluit van het Hooggerechtshof, dat niet werd toegelicht, veroorzaakte maandag een flinke stijging van de beurskoersen van tabaksbedrijven. Zo steeg de notering van Altria, het moederconcern van Philip Morris (Marlboro), met ruim 6 procent.
De Nationale Loterij moet subsidies betalen aan organisaties die ex-NMBS-topman Karel Vinck na aan het hart liggen. Dat gebeurt in het kader van zijn opzeggingsvergoeding. Zo gaat 50.000 euro Loterij-geld naar de Vlerick Managementschool en nog eens 20.000 euro aan de 'Fédération des Restos du Coeur'. "Het is de eerste keer dat Loterij-subsidies worden gebruikt om een ontslagpremie uit te betalen," stelt Loterij-baas Emiel Vandenbosch. "Maar dit is ons opgelegd door de vroegere minister van overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte," benadrukt hij. "Beide dossiers maken deel uit van een eerste reeks subsidies die we onderzoeken in het kader van Vincks opzegvergoeding. Het gaat om 140.000 euro." De Nationale Loterij fungeert volgens Vandenbosch enkel als instrument. Als Vinck de premie zelf aan die goede doelen had moeten schenken, had hij daarvoor belastingen moeten betalen," legt Vandenbosch de procedure uit. Vinck bevestigt dat hij bij zijn vertrek gevraagd heeft zijn opzegvergoeding te schenken aan organisaties die hij genegen is. "Maar van de constructie via de Loterij ben ik niet op de hoogte," zegt hij.

Agfa-Gevaert en The New York Times Company hebben een strategische alliantie gesloten voor vijf jaar. De overeenkomst maakt van Agfa de bevoorrechte leverancier van complete workflowsoftware-oplossingen en violette Computer-To-Plate-apparatuur (CTP) aan The New York Times Company. De overeenkomst is van toepassing op alle krantentitels van The New York Times Company, waaronder The New York Times, de International Herald Tribune (IHT), The Boston Globe en The Regional Media Group. De uitbreiding van de huidige alliantie bepaalt dat Agfa en The New York Times Company ook zullen samenwerken bij het verzamelen van informatie over trends en behoeften in de sector, uitdagingen en technologische innovaties, ten einde een goede kijk te krijgen op zowel de huidige als de toekomstige vraag.

Vlaams minister van sociale economie Kathleen Van Brempt (sp.a) verwacht dat er in de sector van de sociale economie in Limburg op termijn 1.000 nieuwe jobs kunnen gecreëerd worden. De regering gaat daarnaast ook extra inspanningen leveren voor de Limburgse (mijn)gemeenten die met een hoge werkloosheid kampen. Dat heeft Van Brempt maandag tijdens een werkbezoek aan Limburg bekendgemaakt. De minister verwees voor de financiering van een aantal projecten naar de enveloppe van 13,5 miljoen euro die in het Limburgplan voorzien is voor projecten in de sociale economie. Dat geld moet integraal naar de uitwerking van nieuwe projecten gaan, zo zei de minister. Eén van die projecten is die van de vzw Gors in Gors-op-Leeuw in Borgloon. De vzw restaureerde een pastoriegebouw en baat er sinds vorig jaar pastoriekamers uit.

De Franse en Duitse ministers van Binnenlandse zaken hebben deze week hun beklag gedaan over de Spaanse immigratiepolitiek. Dat meldt de Spaanse krant ABC. "Zo'n 25.000 mensen zonder papieren uit zwart Afrika hebben de laatste maanden de Pyreneeën doorgestoken", naar onder meer "Frankrijk, België en Nederland". Ongeveer 25.000 anderen zijn in Spanje gebleven, citeert de conservatieve krant enkele politie-experts. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, liet duidelijk blijken niet tevreden te zijn met de manier waarop de Spaanse regering tewerk is gegaan. Volgens zijn Duitse collega Otto Schily hebben de massale regularisaties als neveneffect dat er weer nieuwe illegalen worden aangetrokken. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wenste geen commentaar te geven op de berichten die verwijzen naar de uitzonderlijke regularisatie van zo'n 700.000 illegale werknemers afgelopen lente in Spanje. Deze unilaterale beslissing van Madrid werd Spanje door verschillende Europese partners niet in dank afgenomen.

Gesterkt door het succes van China's tweede bemande ruimtereis heeft de Chinese ruimtevaartdienst maandag haar verdere ambities wereldkundig gemaakt. China hoopt in 2007 een eerste ruimtewandeling te maken en overweegt ook vrouwen te selecteren als kandidaat-astronaut. De tweede bemande ruimtereis werd zondagavond succesvol afgerond. Na een ruimtereis van vijf dagen keerde de Chinese Shenzhou 6 capsule met daarin twee astronauten veilig op aarde terug. De twee astronauten, Fei Junlong en Nie Haisheng, landden om 04.32 uur lokale tijd in het noorden van China, meldde het staatspersbureau Xinhua. Dat China als derde land na Rusland en de Verenigde Staten mensen de ruimte in heeft gebracht vervult de Chinezen met grote trots. Astronaut Nie bedankte het publiek zondagavond voor de getoonde belangstelling.

De Amerikaanse linguïst Noam Chomsky is gekozen tot de belangrijkste intellectueel in het openbare leven ter wereld. Dat heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld. Chomsky, die bekendheid verwierf met zijn transformationele grammatica, verwierf later faam als criticus van het Amerikaanse buitenlande beleid. Aan de internetstemming deden meer dan 20.000 mensen in de hele wereld mee. Chomsky kreeg 4800 stemmen. Tweede werd met 2500 stemmen de Italiaanse semioloog en schrijver Umberto Eco.

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft 15 miljoen dollar aan het computermuseum in het Californische Silicon Valley geschonken. Het museum toont zeldzame computers, waaronder de eerste Apple en het protoype van de PalmPilot. Dat maakte het museum maandag bekend. De donatie van de multimiljardair Gates wordt uitgekeerd via zijn stichting, die hij samen met zijn vrouw Melinda in het leven riep. Vorige week maakte het Amsterdam Medisch Centrum bekend dat het bijna 800.000 euro van de stichting had gekregen om een vaccin te ontwikkelen tegen aids.

De groei van het aantal toeristen dat naar Europa reist, is dit jaar opmerkelijk vertraagd in vergelijking met andere toeristische bestemmingen. Momenteel spitst nog 60 procent van het internationale toerisme zich toe op Europa, maar tegen 2025 zou dat cijfer kunnen terugvallen tot 40 procent. Dat zei Arthur Oberascher van het Oostenrijks toerismebureau maandag op de tweedaagse conferentie over het Europese toerisme. De ontwikkeling van wetenschappelijke centra in China, India, Rusland en Brazilië zorgt ervoor dat er minder toeristen naar Europa op reis gaan. Daarom moet de European Travel Commission (ETC) meer inspanningen doen om niet-Europese toeristen naar Europa te brengen, zei Oberascher. Momenteel bedraagt het aantal niet-Europese toeristen slechts 10 procent van het totale aantal toeristen in Europa. Jaarlijks gaan 421 miljoen mensen op reis naar een Europees land.

De Britse premier Tony Blair wil voor bijna vijftien miljard euro nieuwe kernwapens bestellen in de Verenigde Staten om de verouderde Trident-kernonderzeeërs te vervangen. De plannen van Blair stuiten op heel wat politiek verzet. Dinsdag komen de Labour-parlementsleden die tegen de plannen gekant zijn bij elkaar om hun strategie tegen de plannen te bepalen. Het lijkt erop dat de modernisering van de kernvloot het grootste verzet binnen de Labour-partij veroorzaakt sinds het begin van de invasie in Irak. The Independent onthulde in mei dat Blair had beslist zijn plannen voort te zetten voor de vernieuwing van de Trident-onderzeeërs, maar dat hij zijn plan pas na de parlementsverkiezingen zou bekendmaken. Groot-Brittannië heeft momenteel slechts één nucleair wapensysteem. Het bevindt zich aan boord van vier Trident-kernonderzeeërs bevindt. Eind mei werd in New York op de VN-conferentie over de herziening van het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPT) geen consensus gevonden over een stelselmatige nucleaire ontwapening van de acht atoommachten, waartoe Groot-Brittannië behoort, zodat Londen ongestoord haar kernvloot kan vernieuwen.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors gaat na nieuw miljardenverlies opnieuw zwaar besparen. Tegen 2008 wil het concern 25.000 banen schrappen in Noord-Amerika. Europa is niet betrokken, luidt het bij Opel in Antwerpen, dat eigendom is van General Motors. In het derde kwartaal tekende GM een verlies op van 1,6 miljard dollar (1,33 miljard euro), voornamelijk als gevolg van zware verliezen in Noord-Amerika. Met de vakbond United Auto Workers (UAW) is er een akkoord over een plan om de kosten voor gezondheidszorg drastisch te doen dalen. De kosten voor de verzorging van voormalige werknemers zouden dalen met 15 miljard dollar en de gezondheidsuitgaven voor de huidige werknemers met jaarlijks 3 miljard dollar. GM plant bedrijfssluitingen en de verdere afbouw van personeel. Welke fabrieken in Noord-Amerika door het banenverlies getroffen worden, is niet bekend.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel zag zijn nettowinst in het derde kwartaal 2005 met 12 procent dalen tot 225 miljoen dollar. Die winstdaling is grotendeels te wijten aan de tegenvallende verkoop van de Barbiepoppen. Concurrent Hasbro, de tweede grootste speelgoedproducent ter wereld, boekte daarentegen een grotere omzet, onder meer dankzij het succes van het Starwars-speelgoed en spellen zoals Monopoly. De werelwijde omzet van Mattel, dat ook speelgoed van Fisher Price produceert, daalde met 18 procent. De totale omzet stagneerde in het derde kwartaal op 1,7 miljard dollar. De kwartaalwinst daalde in vergelijking met vorig jaar met 12 procent tot 225,3 miljoen dollar. De winst per aandeel bedroeg 0,55 dollar per aandeel. Bestuursvoorzitter Robert A. Eckert noemde de resultaten "teleurstellend". Hij houdt vooral de zwakke resultaten van Mattel verantwoordelijk, maar gaf aan dat ook de concurrentie en de kostenstijgingen een rol hebben gespeeld.

Monday, October 17, 2005

Burgerjournalistiek blijft amateuristisch

De burgerjournalistiek is amateuristisch, verdraait de feiten en slaagt er niet in om de normen van de traditionele nieuwsmedia te halen. Dat stelde Les Hinton, voorzitter van News International, tijdens een congrens van de Society of Editors in het Engelse Windermere. Journalisten moeten zich volgens hem dan ook inspannen om het vertrouwen van de lezers terug te winnen.

Hinton wees daarbij onder meer naar de orkaan Katrina. "Bloggers waren daar verantwoordelijk voor slechte informatie," voerde hij aan. "Ze brachten onder meer verhalen over relletjes en verkrachtingen, wat later niet met de waarheid bleek te stroken. Journalisten moeten dan ook hun status als experts behouden om het vertrouwen onder de lezers op te wekken."

Les Hinton is de assistent van Rupert Murdoch in Londen en controleert de Times, Sunday Times, Sun en News of the World. Hij waarschuwde de journalisten wel dat ze cynisme moeten vermijden en zich moeten afvragen in hoeverre zij mee verantwoordelijk zijn voor het dalend gebrek aan vertrouwen van de lezers in de kranten.

Maar met zoveel beschikbare informatie heeft de lezer volgens Hintonde journalist meer dan ooit nodig om de dingen in hun juiste context te plaatsen. "Nooit eerder is het pubiek met zoveel informatie gebombardeerd," benadrukte hij. "Het moet ons kunnen vertrouwen dat we daarbij voor doorzicht en context zorgen. Context wordt gigantisch belangrijk."

Hinton ontkende echter niet dat de burgerjournalistiek (citizenjournalism) de aandacht van de lezer trekt, heel dikwijls ten koste van de kranten. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat kranten aantrekkelijke manieren vinden om hun eigen online aanbod uit te bouwen, zodat het internet kan bijdragen tot hun rentabiliteit.

"Wie alleen maar de krant online plaatst, zal nooit voldoende inkomsten kunnen genereren," benadrukte hij. "Websites moeten complementair zijn aan de gedrukte kranten. Op die manier kunnen beide vormen winstgevend zijn." Hij gaf wel toe dat de kranten geconfronteerd worden met een 'freeloading generation', die gewoon isom content gratis te verkrijgen. "Dan moet men al met een goed aanbod komen om hen te overhalen de geldbeurgel boven te halen," zei hij.

Maar hij vroeg zich af of het haalbaar zal zijn om ook de gedrukte versie van een krant gratis te bezorgen. "Het is op dit ogenblik moeilijk voor te stellen, maar het is misschien niet onmogelijk," meende hij. "Het is uiteraard veel duurder, maar de sleutel ligt wellicht in een online aanwezigheid die voor inkomsten zorgt."