Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2005

Breedband in de ruimte

Over enkele weken wil het telecombedrijf Inmarsat een supersatelliet lanceren voor breedband-communicatie. Samen met een al eerder gelanceerde sonde moet die internet-verbindingen garanderen op nagenoeg elke locatie in de wereld.



De I-4 satellieten vormen samen het Broadband Global Area Network (BGAN), dat volgend jaar in gebruik genomen zou worden. BGAN-abonnees zouden met een kleine draagbare terminal rechtstreeks draadloos op het internet kunnen, zonder een Wifi-hotspot te moeten zoeken. Het netwerk zou volgens het magazine Wired 88 procent van de landmassa op aarde dekken.

Eerdere breedbandprojecten met satellieten zijn mislukt, met onder meer het miljarden-failliet van pionier Iridium. Maar de sector blijft pogingen ondernemen om breedband-satellieten in te zetten voor internetverbindingen. Het Amerikaanse WildBlue Communications lanceerde in juni al een satelliet die internetverbindingen ter beschikking stelt tegen 50 dollar per maand. Hughes Network Systems wil in 2006 in Noord-Amerika Spaceway lanceren.

Het project van Inmarsat - 1,5 miljard dollar - zou echter het eerste zijn dat zowel breedband als telefoontechnologie aanbiedt. "Het is de ideale oplossing voor media, verkopers en constructeurs die dikwijls het internet of telefoontoegang nodig hebben in geïsoleerde gebieden," aldus Wired. Dit soort communicatie moet het voorlopig doen met zware apparatuur, slechte ontvangst en torenhoge rekeningen. Inmarsat zegt dit echter allemaal te zullen oplossen.

De satellieten werden geassembleerd door EADS Astrium in Frankrijk en zullen gestuurd worden door het Satellite Command Center in Londen. Desatelliet is voorzien van een AstroMesh-reflector - ontworpen door Northrop Grumman - die niet groter is dan een gewone koelkast. Eens in de ruimte ontvouwt hij echter een scherm van tachtig vierkante meter.

De lancering gebeurt vanop de Odyssey, een boorplatform dat is omgebouwd tot een lanceerinstallatie. De Odyssey, eigendom van hetAmerikaanse Sea Launch, zal naar de Stille Oceaan, ter hoogte van de evenaar, getrokken worden. De draagraket is een Zenit 3SL.

Voor de energievoorziening van de satelliet worden zonnepanelen ter grootte van een voetbalveld gebruikt. De panelen zullen ook gebruikt worden als zonnezeil. De lancering zou voorzien zijn voor begin november en aangekondigd worden op de website van Sea Launch.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home