Economie in de media
General Motors (GM) is met verschillende geïnteresseerde partijen in gesprek over de verkoop van een controlerend belang in zijn financieringstak General Motors Acceptance Corporation (GMAC). De verkoop is een van de maatregelen van het concern om uit de problemen te komen. Volgens analisten zou de financieringsmaatschappij, het meest winstgevende onderdeel van GM, tot 15 miljard dollar kunnen opbrengen. Vorige week werd bekend dat het verlies van de producent van onder meer Chevrolet, Cadillac, Pontiac en Opel over het afgelopen kwartaal was opgelopen tot 1,6 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro). GM, de grootste autofabrikant ter wereld, verloor marktaandeel in Noord-Amerika en Europa. Het concern verkeert al langere tijd in grote moeilijkheden wegens teruglopende verkoopcijfers, scherpe concurrentie en hoge personeelskosten. GMAC voorziet klanten van GM van krediet voor de aanschaf van een nieuwe auto. Sinds 1919 heeft het voor meer dan 1300 miljard dollar aan contracten gesloten voor de verkoop van meer dan 158 miljoen auto's. Het bedrijfsonderdeel houdt zich ook bezig met hypotheken en verzekeringen.
Op 28 oktober opent het Museum van de Stad Brussel de nieuwe kleerkast van Manneken Pis. Die moest helemaal opnieuw worden ingericht omdat de collectie van de bekendste Brusselaar te groot was geworden. Manneken Pis zal na de opening, waarop zeven nieuwe kostuumpjes worden geschonken, maar liefst over 757 outfits beschikken. De herwaarding van de zaal waar de kledingstukken worden tentoongesteld, zorgt ervoor dat er nu meer dan negentig kostuumpjes getoond kunnen worden. Door de intieme sfeer krijgt de bezoeker meer het gevoel dat hij in de kleedkamer van Manneken Pis binnenkomt. Het museum hoopt ook het jonge publiek aan te trekken. Zowel voor de 6- tot 10-jarigen als voor de 10- tot 12-jarigen worden speciale rondleidingen voorzien. Het Museum van de Stad Brussel bevindt zich op de Grote Markt en is alle dagen, behalve maandag, open van 10 tot 17 uur.
De Europese vliegtuigbouwer Airbus zoekt wereldwijd 1.200 ingenieurs. Er moet nog heel veel research worden verricht voor de vrachtversie van de Airbus A380, het militaire transportvliegtuig A400M en het nieuwe vliegtuig A350. Dat vertelde Andreas Sperl, financieel directeur van Airbus, donderdagavond op een bijeenkomst van Hamburgse economische journalisten. Aangezien de arbeidsmarkt in Europa vermoedelijk niet genoeg gekwalificeerde ingenieurs telt, zal Airbus zijn onderzoeksteams verder globaliseren. Zo is er een tweede onderzoekscentrum in de VS gepland en ook in China zullen ingenieurs voor Airbus werken.
De Griekse ferrymaatschappij Superfast Ferries halfveert vanaf 8 november haar lijndienst tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth. Dat heeft de maatschappij zelf bekendgemaakt. De rederij zal de overtocht vanuit Zeebrugge naar Rosyth enkel nog op maandag, woensdag en vrijdagavond aanvatten. Tot 8 november wordt een dagelijkse afvaart voorzien, behalve op zondag. Aanleiding voor de halvering is de versterking van de route tussen Duitsland en Finland. De ferrymaatschappij verplaatst haar schip Superfast IV van de lijn op Zeebrugge naar de lijn Duitsland-Finland. De halvering zou in Zeebrugge geen jobs kosten bij de maatschappij zelf. De lijn Zeebrugge-Rosyth werd tijdelijk gesubsidieerd door de Schotse overheid. Het gaat om de enige rechtstreekse ferryverbinding tussen Schotland en het Europese vasteland. De lijn startte in mei 2002 en kent een redelijk succes wat betreft vracht- en passagiersvervoer.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home