Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2005

Westen moet raffinaderijen bouwen

De Opec is bereid om te investeren in raffinaderijen om de olieprijzen in bedwang te houden, maar het zijn vooral de afnemers die daarvoor initiatieven zullen moeten nemen. Dat benadrukte Adnan Shihab-Eldin, secretaris-generaal van het kartel van olieproducerende landen.

Analisten benadrukken dat het uitbreiden van de raffinage-capaciteit belangrijk is om de prijzen van de olie in bedwang te houden. Investeringen in het westen lopen echter achterop ten opzichte van nieuwe projecten in de Opec-landen, India en China.

Eldin gaf toe dat het ook in het voordeel van de olieproducerende landen is dat de capaciteit wordt opgedreven, maar voegde er aan toe dat oliebedrijven in de afnemende landen daarvoor de meeste inspanningen moeten leveren. De Opec zelf wil de volgende jaren bijkomend vier miljoen vaten per dag oppompen. Daarvan zou Saudi-Arabië één vijfde voor zijn rekening nemen.

Oliebedrijven zijn echter terughoudend om zware investeringen te doen, terwijl de ontwikkeling in het westen afgeremd wordt door Amerikaanse en Europese beperkende maatregelen. "Daardoor stijgt echter de afhankelijkheid ten opzichte van de Opec-landen," stipt het persbureau Reuters aan.

Eldin vertelde dat de Opec met die grote verbruikers wil samenwerken en geenszins de intentie heeft om een grotere controle te krijgen op de markt. "De Opec pompt op dit ogenblik een recordhoeveelheid olie naar boven, maar de raffinage-capaciteit zal nog verscheidene jaren beperkt blijven," stipt Reuters aan. Het oplossen van dat probleem is volgens Eldin primordiaal om tot een grotere stabiliteit te komen.

De Opec wil zijn productie-capaciteit tegen 2010 opdrijven tot 38 miljoen vaten per dag. Op dit ogenblik ligt de productie op 32,5 miljoen vaten. "Er is geen reden waarom de prijzen nog zouden stijgen," voerde hij aan. "Er moet zelfs een daling mogelijk zijn, want de huidige vraag ligt lager dan die van vorig jaar."

Een prijs van 40 tot 60 dollar per vat is volgens Eldin realistisch en aanvaardbaar voor zowel de producenten als de consumenten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home