Amerikaanse autosector aan herstructurering toe
De zware verliezen van General Motors en het failliet van het toeleveringsbedrijf Delphi zijn een teken dat de Amerikaanse autosector in een zware crisis verkeert en dringend aan herstructurering toe is. Dat is de mening van een aantal analisten. Ook andere Amerikaanse constructeurs worden immers met een crisis geconfronteerd.
De Amerikaanse autosector zit volgens Casesa op een scharniermoment. "Haar structuur is niet bijzonder stabiel," vertelt hij aan het magazine Journal du Net. "Wij vermoeden dat die situatie bovendien nog zal verergen. De metaalindustrie, de textielsector, het luchtvaarttransport en andere Amerikaanse sectoren hebben zich in het verleden radicaal moeten herstructureren. Ook de autosector zit nu in een steeds moeilijker omgeving."
Het magazine merkt op dat General Motors tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordverlies van 1,6 miljard dollar heeft geleden. "Het concern blijft vooral steunen op de productie van vierwiel-aandrijving, maar door de dure benzineprijzen worden die door het publiek steeds meer genegeerd," aldus Journal du Net.
Met de vakbonden werden een aantal overeenkomsten gesloten rond besparingen op de personeelskosten, maar de opbrengsten daarvan zouden volgens Robert Barry, analist bij Goldman Sachs, grotendeels kunnen weggeveegd worden indien General Motors een aantal financiële verplichtingen van Delphi moet nakomen.
Concurrent Ford heeft volgens Journal du Net dezelfde problemen als General Motors. Ook daar zal de productie moeten worden teruggeschroefd. Volgens John Casesa zou er echter redding kunnen komen van zakenlui als Kirk Kerkorian en Wilbur Ross. Kerkorian heeft geïnvesteerd in General Motors, de tweede wil dat doen bij een aantal toeleveranciers.
"Maar de autoconstructeurs moeten niet alleen belangrijke besparingen doen, maar ook hun bedrijfsmodel reorganiseren en vervolgens investeren in een nieuw, economisch, model," voert John Casesa aan.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home