Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Economie in de media


De Belgische kleinhandelsgroep Delhaize heeft voorlopig geen plannen om zich uit Tsjechië terug te trekken. Delhaize blijft er daarentegen investeren in zijn netwerk, het merk 365 en buurtwinkels als European City. Delhaize trok zich in de zomer terug uit Slovakije en verschillende analisten verwachten dat de groep zich mogelijk ook uit Tsjechië zal terugtrekken. De markt is er verzadigd en om er nog te groeien, zou Delhaize enorme investeringen moeten doen. Ook bij de positie in Roemenië, waar Delhaize 16 winkels heeft, vooral in de buurt van Boekarest, hebben de analisten vragen. Investor relations-verantwoordelijke Hans Michiels van Delhaize beklemtoont tegenover L'Echo dat er momenteel geen plannen zijn om Tsjechië te verlaten. Hij wijst er ook op dat Delhaize met zijn Mega Image-winkels in Boekarest een nichespeler is, met lokaal een rendabele positie. Hij vergelijkt dit met Delhaizes positie in de VS, waar de groep over heel het land bekeken een heel kleine speler is, maar wel de nummer 6 aan de oostkust.

"Bijna onleesbare rotzooi", zegt Wikipedia-oprichter Jim Wales over de kwaliteit van enkele algemene artikelen in zijn internet-encyclopedie. Wales onderschrijft daarmee de kritiek van wetenschappers en specialisten op het gebied van woordenboeken en encyclopedieën. Zij stellen dat Wikipedia's zich wellicht in omvang kunnen meten met dure papieren naslagwerken, maar inhoudelijk valt er op de kwaliteit van de beschrijvingen nog veel te winnen. Jim Wales reageert op een weblogbericht van Nicholas Carr waarin hij stelt dat de meest basale beschrijvingen de inhoudelijke toets der kritiek niet weerstaan. Hij bekeek ter illustratie de artikelen over Microsoft-oprichter Bill Gates en actrice Jane Fonda. Carr: "Dit is rotzooi, een onsamenhangende janboel met twijfelachtige beschrijvingen van feiten." In een e-mail, reagerend op Carrs bericht, zegt Wales: "Ik ben het niet met al zijn kritiek eens, maar de twee aangehaalde voorbeelden zijn eerlijk gezegd gruwelijk, bijna onleesbare rotzooi."

De vijfhonderd grootste beursgenoteerde ondernemingen van Europa hebben vorig jaar fors meer winst gemaakt. De totale winst kwam uit op 366 miljard euro tegen 247 miljard euro in 2003. Dat blijkt uit een voorpublicatie dat woensdag in het Duitse zakenblad manager magazin verschijnt. Verder bleek dat de beurswaarde van de vijfhonderd onderzochte bedrijven hard is toegenomen. De gezamenlijke waarde steeg van 5500 miljard euro in 2003 tot 6600 miljard euro in het afgelopen jaar. Het onderzoek met de naam Euro 500 is uitgevoerd door het accountantsbureau Deloitte en een professor in de economie van de universiteit van Halle-Wittenberg.

Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche daagt de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Virgin voor de rechtbank voor hun prijzenpolitiek. Van den Bossche neemt het niet dat de maatschappijen allerlei toeslagen blijven vragen bovenop de prijs van het vliegtuigticket. "Het gaat bijvoorbeeld om het aanrekenen van luchtvaarttaksen, die soms oplopen tot 200 euro, even goed kan het gaan om extra kosten die men aanrekent bij betalingen met kredietkaart, terwijl je geen andere keuze hebt bij die maatschappijen," aldus de minister.

De redding van het failliete fotobedrijf AgfaPhoto is mislukt. "Het voortbestaan van de onderneming is niet meer verzekerd," zo zei een woordvoerder woensdag in Leverkusen. De bedrijfsleiding en de schuldeisers wezen het bod van het Britse Photo-Me dinsdagavond af. Het bod van de Britten werd als volledig onaanvaardbaar van tafel geveegd. In vergelijking met de eerste versie van het bod zou het bedrijfsplan minder goed zijn geweest, met name rond het behoud van jobs bij AgfaPhoto. De bedrijfsleiding en de schuldeisers hadden gehoopt dat 400 banen zouden gered kunnen worden. In de komende dagen worden gesprekken aangevat met investeerders die delen van AgfaPhoto willen overnemen. Zo is het Japanse Fuji geïnteresseerd zijn in de productie van grote fotolabo's in het Beierse Peiting, waar 60 mensen werken. Nu de laatste reddingspoging mislukt is, zal de activiteit in de verschillende vestigingen geleidelijk uitdoven. In totaal heeft AgfaPhoto 1.800 medewerkers, van wie 700 intussen een omscholingsprogramma volgen.

Het European Fish Centre (EFC) in Zeebrugge verwacht tegen 2010 zestien nieuwe bedrijven op zijn site nabij de Zeebrugse vismijn. Dat heeft het management woensdag bekendgemaakt. Het EFC werd 18 jaar geleden opgericht. Het gaat om een bedrijventerrein voor visverwerkende bedrijven rond de Zeebrugse Visveiling. Zowel de visveiling als het EFC geloven in de toekomst en werken daarvoor aan een langetermijnstrategie. "Oostende is onze concurrent niet," zei voorzitter Marc Bekaert. "Onze concurrenten zitten in Nederland."

De directies van de kranten De Tijd en l'Echo hebben woensdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag in het kader van de procedure-Renault bekendgemaakt. Bij beide kranten samen zouden ongeveer 90 banen op de tocht staan. In een persmededeling zegt het management van De Tijd dat ze een herstructurering wil doorvoeren om de rendabiliteit van de uitgeverij en de krant op duurzame wijze te herstellen. Bij De Tijd zouden ongeveer 67 banen van de 252 moeten verdwijnen, bij l'Echo 24 van de 99. Het banenverlies zal het grootst zijn in de ondersteunende diensten, de redacties zijn slechts beperkt getroffen.

Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft in de eerste negen maanden van dit jaar meer omzet geboekt, vooral dankzij de verkoop van zijn geneesmiddel Tamiflu, dat bescherming biedt tegen het vogelgriepvirus. De verkoop van Tamiflu is de laatste negen maanden verdrievoudigd (+263 procent) tegenover dezelfde periode in 2004. Het middel is nu al het zevende meest verkochte medicijn van Roche. Met de vogelgriep die Europa heeft bereikt, kan verwacht worden dat het middel nog meer zal worden verkocht.

Een manoeuvre om de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS op te krikken, is in de nacht van dinsdag op woensdag mislukt, zo heeft de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt. Dinsdag om 23.09 uur Belgische tijd kwam de motor van de ruimtecargo Progress M54, die aan het ISS hangt, tot ontbranding. Bedoeling was de baan van het complex tien km te verhogen, om op een gemiddelde hoogte van 356,8 km rondom onze planeet te wentelen. Maar 170 seconden na ontsteking viel de motor om een nog onbekende reden voortijdig uit en werd het manoeuvre afgebroken, aldus woordvoerder Valeri Lyndin van de Tsoup.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home