Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Lichtgewicht-kabels voor breedband


In Wales loopt op dit ogenblik een experiment met superdunne glasvezelkabels om afgelegen gebieden te voorzien van eenbreedband-internetverbinding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gecompresseerde lucht om de kabels van de ene telefoonpaal naar de andere te blazen.

In vele landen blijven dunbevolkte gebieden verstoken van breedband-internet. De investering is immers te groot om het relatief beperkt aantal en verspreid wonende potentiƫle gebruikers toegang aan te bieden. Met een nieuwe techniek hoopt British Telecom dat probleem op te lossen.

De toepassing wordt op dit ogenblik uitgetest in het Welshe Pembrokeshire. Flinterdunne glasvezelkabels - niet dikker dan een mensenhaar - worden er met gecompresseerde lucht van de ene telefoonpaal naar de andere geblazen. Op die manier kan van debestaande infrastructuur gebruik gemaakt worden om bedrijven in landelijke gebieden toch snel van breedband-verbindingen te voorzien.

De vier gebundelde kabels zijn veel lichter en dunner dan de gewone glasvezel, waardoor de telefoonpalen niet moeten versterkt worden en de kosten van de aanleg beperkt kunnen blijven. In Pembrokeshire wordtnu uitgetest of de kabels sterk genoeg zijn om te weerstaan aan zware windstoten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home