Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2005

Gevecht voor Indisch gas?

Er lijkt een strijd losgebarsten te zijn voor het Krishna-gasgebied in India. Zowel BP als Chevron en ExxonMobil willen in het project, dat bijzonder lucratief zou kunnen zijn, stappen. Het betreft de grootste gasvondst in India in dertig jaar tijd.


Het Krishna-gasveld ligt in de Baai van Bengalen en is de grootste gasontdekking in India in de jongste dertig jaar. Volgens analisten zou het een waarde hebben van 4 miljard dollar. BP, Chevron en ExxonMobil voeren elk afzonderlijke gesprekken met Reliance Industrie, de Indische explorateur van gasgebieden.

BP-topman Lord Browne stelde dat zijn bedrijf zich in India duidelijker op de markt wenst te profileren en op zoek is naar mogelijkheden, die zowel de exploratie als productie of raffinage zouden kunnen omvatten.

Het gebied werd in 2002 door Reliance ontdekt. Tien procent van de aandelen werd daarop verkocht aan het Canadese bedrijf Niko Resources. Maar Reliance heeft weinig ervaring in exploraties in diep water en zou dan ook aangemoedigd kunnen worden om gespecialiseerde expertise aan te trekken.

De productie zal wellicht niet voor 2008 van start gaan. Volgens energie-analist Wood Mackenzie zou het veld 6.000 miljard kubieke voet reserves kunnen bevatten. Maar geopperd wordt dat de uiteindelijke voorraden wel twee keer zo groot zouden kunnen uitdraaien.

"Op wereldvlak lijkt het veld niet bijzonder groot, maar voor India het de grootste gasvondst sinds de offshore-velden in de buurt van Bombay in de jaren zeventig," aldus Wood Mackenzie. "Voor India is ditbijzonder belangrijk, vooral aangezien het land dringend op zoek is naar gas en het energieverbruik aan het stijgen is."

Om zijn snelle economische groei te ondersteunen moet India dringend eigen energiebronnen ontwikkelen. Het land produceert minder dan de helft van het gas dat het nodig heeft en tekende in juli nog een contract met Iran voor de invoer van vijf miljoen ton gas per jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home