Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2005

Economie in de media


De tabaksindustrie in de Verenigde Staten heeft opnieuw een juridische overwinning behaald op de overheid. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees maandag een verzoek van de regering af om opnieuw te kijken naar een rechterlijk besluit dat gunstig uitviel voor de sigarettenfabrikanten. De regering eist 280 miljard dollar (233 miljard euro) aan in het verleden gemaakte winsten van de sigarettenfabrikanten omdat die zouden hebben samengespannen om de risico's van roken te verhullen. Een hof van beroep in Washington wees deze claim in februari af. Dat blijft nu overeind. Het besluit van het Hooggerechtshof, dat niet werd toegelicht, veroorzaakte maandag een flinke stijging van de beurskoersen van tabaksbedrijven. Zo steeg de notering van Altria, het moederconcern van Philip Morris (Marlboro), met ruim 6 procent.
De Nationale Loterij moet subsidies betalen aan organisaties die ex-NMBS-topman Karel Vinck na aan het hart liggen. Dat gebeurt in het kader van zijn opzeggingsvergoeding. Zo gaat 50.000 euro Loterij-geld naar de Vlerick Managementschool en nog eens 20.000 euro aan de 'Fédération des Restos du Coeur'. "Het is de eerste keer dat Loterij-subsidies worden gebruikt om een ontslagpremie uit te betalen," stelt Loterij-baas Emiel Vandenbosch. "Maar dit is ons opgelegd door de vroegere minister van overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte," benadrukt hij. "Beide dossiers maken deel uit van een eerste reeks subsidies die we onderzoeken in het kader van Vincks opzegvergoeding. Het gaat om 140.000 euro." De Nationale Loterij fungeert volgens Vandenbosch enkel als instrument. Als Vinck de premie zelf aan die goede doelen had moeten schenken, had hij daarvoor belastingen moeten betalen," legt Vandenbosch de procedure uit. Vinck bevestigt dat hij bij zijn vertrek gevraagd heeft zijn opzegvergoeding te schenken aan organisaties die hij genegen is. "Maar van de constructie via de Loterij ben ik niet op de hoogte," zegt hij.

Agfa-Gevaert en The New York Times Company hebben een strategische alliantie gesloten voor vijf jaar. De overeenkomst maakt van Agfa de bevoorrechte leverancier van complete workflowsoftware-oplossingen en violette Computer-To-Plate-apparatuur (CTP) aan The New York Times Company. De overeenkomst is van toepassing op alle krantentitels van The New York Times Company, waaronder The New York Times, de International Herald Tribune (IHT), The Boston Globe en The Regional Media Group. De uitbreiding van de huidige alliantie bepaalt dat Agfa en The New York Times Company ook zullen samenwerken bij het verzamelen van informatie over trends en behoeften in de sector, uitdagingen en technologische innovaties, ten einde een goede kijk te krijgen op zowel de huidige als de toekomstige vraag.

Vlaams minister van sociale economie Kathleen Van Brempt (sp.a) verwacht dat er in de sector van de sociale economie in Limburg op termijn 1.000 nieuwe jobs kunnen gecreëerd worden. De regering gaat daarnaast ook extra inspanningen leveren voor de Limburgse (mijn)gemeenten die met een hoge werkloosheid kampen. Dat heeft Van Brempt maandag tijdens een werkbezoek aan Limburg bekendgemaakt. De minister verwees voor de financiering van een aantal projecten naar de enveloppe van 13,5 miljoen euro die in het Limburgplan voorzien is voor projecten in de sociale economie. Dat geld moet integraal naar de uitwerking van nieuwe projecten gaan, zo zei de minister. Eén van die projecten is die van de vzw Gors in Gors-op-Leeuw in Borgloon. De vzw restaureerde een pastoriegebouw en baat er sinds vorig jaar pastoriekamers uit.

De Franse en Duitse ministers van Binnenlandse zaken hebben deze week hun beklag gedaan over de Spaanse immigratiepolitiek. Dat meldt de Spaanse krant ABC. "Zo'n 25.000 mensen zonder papieren uit zwart Afrika hebben de laatste maanden de Pyreneeën doorgestoken", naar onder meer "Frankrijk, België en Nederland". Ongeveer 25.000 anderen zijn in Spanje gebleven, citeert de conservatieve krant enkele politie-experts. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, liet duidelijk blijken niet tevreden te zijn met de manier waarop de Spaanse regering tewerk is gegaan. Volgens zijn Duitse collega Otto Schily hebben de massale regularisaties als neveneffect dat er weer nieuwe illegalen worden aangetrokken. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wenste geen commentaar te geven op de berichten die verwijzen naar de uitzonderlijke regularisatie van zo'n 700.000 illegale werknemers afgelopen lente in Spanje. Deze unilaterale beslissing van Madrid werd Spanje door verschillende Europese partners niet in dank afgenomen.

Gesterkt door het succes van China's tweede bemande ruimtereis heeft de Chinese ruimtevaartdienst maandag haar verdere ambities wereldkundig gemaakt. China hoopt in 2007 een eerste ruimtewandeling te maken en overweegt ook vrouwen te selecteren als kandidaat-astronaut. De tweede bemande ruimtereis werd zondagavond succesvol afgerond. Na een ruimtereis van vijf dagen keerde de Chinese Shenzhou 6 capsule met daarin twee astronauten veilig op aarde terug. De twee astronauten, Fei Junlong en Nie Haisheng, landden om 04.32 uur lokale tijd in het noorden van China, meldde het staatspersbureau Xinhua. Dat China als derde land na Rusland en de Verenigde Staten mensen de ruimte in heeft gebracht vervult de Chinezen met grote trots. Astronaut Nie bedankte het publiek zondagavond voor de getoonde belangstelling.

De Amerikaanse linguïst Noam Chomsky is gekozen tot de belangrijkste intellectueel in het openbare leven ter wereld. Dat heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld. Chomsky, die bekendheid verwierf met zijn transformationele grammatica, verwierf later faam als criticus van het Amerikaanse buitenlande beleid. Aan de internetstemming deden meer dan 20.000 mensen in de hele wereld mee. Chomsky kreeg 4800 stemmen. Tweede werd met 2500 stemmen de Italiaanse semioloog en schrijver Umberto Eco.

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft 15 miljoen dollar aan het computermuseum in het Californische Silicon Valley geschonken. Het museum toont zeldzame computers, waaronder de eerste Apple en het protoype van de PalmPilot. Dat maakte het museum maandag bekend. De donatie van de multimiljardair Gates wordt uitgekeerd via zijn stichting, die hij samen met zijn vrouw Melinda in het leven riep. Vorige week maakte het Amsterdam Medisch Centrum bekend dat het bijna 800.000 euro van de stichting had gekregen om een vaccin te ontwikkelen tegen aids.

De groei van het aantal toeristen dat naar Europa reist, is dit jaar opmerkelijk vertraagd in vergelijking met andere toeristische bestemmingen. Momenteel spitst nog 60 procent van het internationale toerisme zich toe op Europa, maar tegen 2025 zou dat cijfer kunnen terugvallen tot 40 procent. Dat zei Arthur Oberascher van het Oostenrijks toerismebureau maandag op de tweedaagse conferentie over het Europese toerisme. De ontwikkeling van wetenschappelijke centra in China, India, Rusland en Brazilië zorgt ervoor dat er minder toeristen naar Europa op reis gaan. Daarom moet de European Travel Commission (ETC) meer inspanningen doen om niet-Europese toeristen naar Europa te brengen, zei Oberascher. Momenteel bedraagt het aantal niet-Europese toeristen slechts 10 procent van het totale aantal toeristen in Europa. Jaarlijks gaan 421 miljoen mensen op reis naar een Europees land.

De Britse premier Tony Blair wil voor bijna vijftien miljard euro nieuwe kernwapens bestellen in de Verenigde Staten om de verouderde Trident-kernonderzeeërs te vervangen. De plannen van Blair stuiten op heel wat politiek verzet. Dinsdag komen de Labour-parlementsleden die tegen de plannen gekant zijn bij elkaar om hun strategie tegen de plannen te bepalen. Het lijkt erop dat de modernisering van de kernvloot het grootste verzet binnen de Labour-partij veroorzaakt sinds het begin van de invasie in Irak. The Independent onthulde in mei dat Blair had beslist zijn plannen voort te zetten voor de vernieuwing van de Trident-onderzeeërs, maar dat hij zijn plan pas na de parlementsverkiezingen zou bekendmaken. Groot-Brittannië heeft momenteel slechts één nucleair wapensysteem. Het bevindt zich aan boord van vier Trident-kernonderzeeërs bevindt. Eind mei werd in New York op de VN-conferentie over de herziening van het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPT) geen consensus gevonden over een stelselmatige nucleaire ontwapening van de acht atoommachten, waartoe Groot-Brittannië behoort, zodat Londen ongestoord haar kernvloot kan vernieuwen.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors gaat na nieuw miljardenverlies opnieuw zwaar besparen. Tegen 2008 wil het concern 25.000 banen schrappen in Noord-Amerika. Europa is niet betrokken, luidt het bij Opel in Antwerpen, dat eigendom is van General Motors. In het derde kwartaal tekende GM een verlies op van 1,6 miljard dollar (1,33 miljard euro), voornamelijk als gevolg van zware verliezen in Noord-Amerika. Met de vakbond United Auto Workers (UAW) is er een akkoord over een plan om de kosten voor gezondheidszorg drastisch te doen dalen. De kosten voor de verzorging van voormalige werknemers zouden dalen met 15 miljard dollar en de gezondheidsuitgaven voor de huidige werknemers met jaarlijks 3 miljard dollar. GM plant bedrijfssluitingen en de verdere afbouw van personeel. Welke fabrieken in Noord-Amerika door het banenverlies getroffen worden, is niet bekend.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel zag zijn nettowinst in het derde kwartaal 2005 met 12 procent dalen tot 225 miljoen dollar. Die winstdaling is grotendeels te wijten aan de tegenvallende verkoop van de Barbiepoppen. Concurrent Hasbro, de tweede grootste speelgoedproducent ter wereld, boekte daarentegen een grotere omzet, onder meer dankzij het succes van het Starwars-speelgoed en spellen zoals Monopoly. De werelwijde omzet van Mattel, dat ook speelgoed van Fisher Price produceert, daalde met 18 procent. De totale omzet stagneerde in het derde kwartaal op 1,7 miljard dollar. De kwartaalwinst daalde in vergelijking met vorig jaar met 12 procent tot 225,3 miljoen dollar. De winst per aandeel bedroeg 0,55 dollar per aandeel. Bestuursvoorzitter Robert A. Eckert noemde de resultaten "teleurstellend". Hij houdt vooral de zwakke resultaten van Mattel verantwoordelijk, maar gaf aan dat ook de concurrentie en de kostenstijgingen een rol hebben gespeeld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home