Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Drankenindustrie vergeet Midlifers

Belangengroepen en andere organisaties klagen dat het alcoholgebruik onder jongeren schrikbarend is. Maar toch blijven drankenfabrikanten zich volgens het onderzoeksbureau Datamonitor hardnekkig richten op die doelgroep, terwijl ze een belangrijke, welgestelde groep met een andere consumptiegedrag grotendeels negeren.

Datamonitor heeft het daarbij over de Midlifers, mensen tussen 25 en 44 jaar oud. "Deze groep gaat niet elk weekend zwaar op stap, maarneemt wel 42 procent van de Europese alcoholmarkt - 226 miljard dollar - voor zijn rekening," stipt het bureau aan. "Bij hen gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit."

De Midlifers zijn volgens Datamonitor ook bereid daar wat meer aan uit te geven. "Ze hebben dan ook meer te besteden dan de jongere generatie," merken de onderzoekers op. "Midlifers profileren zich liever als een fijnproever, om zich op die manier van anderen te onderscheiden."

Midlifers drinken volgens Datamonitor ook minder, want zij zijn meer bezig met hun gezondheid. "Zo vindt 59 procent van deze groepconsumenten gezondheid belangrijk en 52 procent doet er actief iets aan om die te verbeteren," wordt er opgemerkt. "Bovendien heeft 60 procent problemen met het feit dat er in café's veel gerookt wordt. Slechts 20 procent vindt dat totaal geen probleem."

Opgemerkt wordt dat de Engelse pubketen J.D. Wetherspoon het roken in 45 van zijn bars al verboden heeft. "Daarmee zou de groep wel eens een first mover advantage kunnen hebben wat betreft het aantrekken van midlifers," meent Datamonitor. De onderzoekers stellen dat een rookverbod op korte termijn misschien een negatief effect zou kunnen hebben op de alcoholverkoop, maar op de lange termijn een positief effect. "Verstokte rokers zullen wellichtmeer thuis gaan drinken," wordt er aan toegevoegd.

Een groot gedeelte van de Midlifters vindt dat de reclame voor alcohol vooral op jonge volwassenen is gericht en één derde zou graag meer leeftijdsgenoten in de spots zien opduiken. "Voor de drankenfabrikanten zijn Midlifers echter mainstream-figuren met onveranderlijke gewoontes," aldus Datamonitor.

Maar door steeds mensen van een jongere leeftijd in reclame te gebruiken, beperken ze volgens de onderzoekers de aantrekkingskracht van hun product op de oudere doelgroep. "Daarmee neemt ook de kans af dat deze groep het product gaat proberen," wordt er opgemerkt. "Drankfabrikanten zijn blind voor de feiten. Ze hebben geen adequate marketing gericht op deze doelgroep en realiseren zich niet hoeveel geld ze aan deze groep zouden kunnen verdienen als ze dat wel hadden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home