Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2005

Vleermuistechnologie voor luchtvaartveiligheid

Het European Space Agency (ESA) heeft een nieuw detectie-systeem voorgesteld om de passagiers op luchthavens te controleren. Dat nieuwe systeem zou volgens de ontwerpers de metaaldetectoren kunnen vervangen en voor een grotere veiligheidsgarantie kunnen zorgen.



Het detectie-systeem is volgens de ESA gebaseerd op het princiepe van echolocatie, een techniek die door vleermuizen wordt gebruikt om in het donker op jacht te gaan naar prooien. Het systeem kreeg ook denaam Tadar, naar de Braziliaanse Tadarida-vleermuis. Het systeem werd ontwikkeld door het bedrijf Farran Systems.

De detector gebruikt microgolven van drie millimeter om mensen te scannen terwijl ze door een hek lopen. De sensor detecteert de thermische warmte die door het lichaam wordt uitgestraald en de microgolven dieworden teruggekaatst door objecten.

Kledij wordt daarbij transparant, maar objecten met een grotere dichtheid - zoals plastic exploslieven of andere wapens - worden duidelijk zichtbaar tegen het thermische beeld van het lichaam. Ook dagelijkse voorwerpen zoals sleutels en geld zullen duidelijk zichtbaar zijn, net zoals vloeistoffen en andere niet-metaalachtige voorwerpen.

Verschillende materialen reflecteren de microgolven op verschillende frequenties en geven een beeld in verschillende kleuren. Dat geeft de controleurs een idee over het soort voorwerpen waarmee ze te maken hebben.

Het systeem kan zowel passief als actief gebruikt worden. In het eerste geval moeten mensen stilstaan om gecontroleerd te worden. In het tweede geval kan het systeem echter een driedimensioneel beeld creƫren vanop een afstand van vijftig meter.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home