Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 19, 2005

Economie in de media


Tom Gill, die bekend werd met de stripboekenreeks Lone Ranger, is dood. Hij overleed maandag op 92-jarige leeftijd door een hartaanval in zijn woning in New York, liet zijn vrouw dinsdag weten. Tussen 1950 en 1970 tekende Gill de moedige revolverheld Lone Ranger, die samen met zijn Indiaanse maat Tonto voor gerechtigheid in het Wilde Westen strijdt. Gill was ook de geestelijk vader van de stripseries 'Hi-Yo Silver' en 'Bonanza'.

Een tweede exemplaar van de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld, heeft dinsdag met succes een testvlucht ondernomen. Het vliegtuig vloog gedurende enkele uren boven het zuidwesten van Frankrijk en landde zonder problemen in Toulouse. Het vliegtuig is een tweede exemplaar van de superjumbo A380. Op 27 april legde een eerste toestel al met succes een eerste testvlucht af. Dat toestel voerde sindsdien al 105 testvluchten uit, goed voor 366 vlieguren. Airbus hoopt met zijn A380, die plaats biedt aan 555 tot 853 passagiers, de dominantie van Boeing op de markt van grote toestellen aan te vechten. Airbus ontving al 159 bestellingen voor zijn superjumbo. Eind 2006, enkele maanden later dan verwacht, zal de eerste A380 aan Singapore Airlines afgeleverd worden.

De Belgische baggeraar Jan De Nul heeft een order geboekt voor het uitbaggeren van een nieuwe containerhaven in Dubai. Aan de opdracht hangt een prijskaartje van ruim 500 miljoen dollar. Directeur van de internationale divisie Gery Vandewalle van Jan de Nul heeft dat bevestigd. De opdracht betreft het uitgraven van een nieuwe haven bij de haven Jebel All. Volgens Vandewalle waren naast Jan de Nul onder meer Van Oord en Boskalis in de race. De Nul gaat de opdracht alleen uitvoeren en maakt geen gebruik van onderaannemers. De baggerwerkzaamheden zullen naar verwachting eind 2007 klaar zijn.

In het oosten van China is een 1.700 jaar oud grafcomplex blootgelegd dat onder andere bronzen spiegels, porseleinen voorwerpen en oude munten bevat. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag bericht. Hoeveel doden er in de graven liggen en wie zij waren werd niet vermeld. Het complex bevindt zich bij de havenstad Ningbo, ten zuiden van Shanghai. Archeologen legden het centrale graf van het complex bloot nadat een bouwvakker er met zijn vorkheftruck op was gestoten. Uit inscripties is op te maken dat de graven dateren van het jaar 256, vertelde een lid van het archeologische team, Ding Youfu, aan Xinhua. Volgens Ding zijn het de best bewaarde graven in de regio. Op de muur van de uitgegraven tombe zijn prachtig uitgewerkte figuren van dieren en fabeldieren te zien, zei hij. De archeologen verwachten bij verdere opgravingen nog zeker vijf andere graven te vinden.

De architect van de perestrojka (hervorming van de toenmalige Sovjetunie), Alexandr Jakovlev, is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. De Rus was ernstig ziek. Jakovlev stond aan het eind van de jaren '80 bekend als een van de meest hervormingsgezinde leiders in de top van de Communistische partij. Zijn ster rees vanaf 1985 toen Michael Gorbatsjov aantrad als partijleider en hij een van diens belangrijkste adviseurs werd. De econoom, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en jarenlang ambassadeur in Canada, vergezelde Gorbatsjov tijdens diens vijf topontmoetingen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan. In eigen land werd hij bekend als de vader van de glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming). Na de val van de Sovjetunie zette Jakovlev zich in voor slachtoffers van het geweld van het communistische regime. Ook uitte hij zich kritisch over het beleid van president Poetin, dat hij te weinig democratisch vond.

Mario Pescante, onderminister voor sport in Italië, vreest dat verscheidene landen de Olympische Spelen van 2006 zullen boycotten vanwege de strenge antidopingwetten in zijn land. "Wij hebben als eerste land in de wereld gevangenisstraffen voor doping in de wetgeving opgenomen," zei Pescante in een interview met het dagblad 'La Stampa'. "Het internationaal olympisch comité en de internationale sportfederaties hebben hun zorgen uitgesproken dat de politie het olympisch dorp kan binnendringen. Wij moeten een oplossing vinden." Pescante wil dat er een overeenkomst wordt gesloten tussen de Italiaanse regering, het parlement en het IOC. "Als dit niet wordt bereikt, zullen we Winterspelen krijgen waaraan geen professionals deelnemen. Speciaal de Noord-Amerikanen zouden de Spelen van Turijn kunnen boycotten," aldus de politicus. Concrete dreigingen van boycots zijn er echter nog niet geweest. Pescante heeft voorgesteld Turijn ten tijde van de Olympische Winterspelen een extraterritoriale status te geven om conflicten te vermijden.

Consumenten in de Verenigde Staten staan meer wantrouwend tegenover transacties via internet dan Europeanen. De zorgen hebben vooral betrekking op diefstal van persoonlijke gegevens en online fraude. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Bijna de helft van de Amerikaanse consumenten heeft weinig of geen vertrouwen in de bescherming van persoonlijke gegevens bij online aankopen. Het aantal online transacties neemt overigens nog wel toe, maar bij bepaalde vormen van online commercie nemen de bestedingen af. Gemiddeld gaven online klanten 153 euro uit. In Groot-Brittannië was dat 231 euro, terwijl de Amerikaanse consument bleef steken op omgerekend 129 euro. Dat zou volgens de onderzoekers van Momentum Research te maken kunnen hebben met wantrouwen ten aanzien van de bescherming van de fraudegevoelige gegevens.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home