Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Noordzeevissers moeten tong sparen


In de Noordzee moet volgend jaar minder schol, tong en kabeljauw gevangen worden. Dat advies heeft het Nederlandse ministerie van landbouw gekregen van het Nederlandse Instituut voor Visserij Onderzoek. Vooral de beperkte aanwezigheid van tong is volgens hen een reden tot grote bezorgdheid.De laatste jaren werd er volgens de biologen een zeer zwakke aanwas van jonge tong genoteerd. "Om op termijn voldoende tong in de Noordzee te houden, is daarom een vangstbeperking nodig," voeren ze aan. Daarbij wordt een maximum van 11.900 ton vooropgesteld voor volgend jaar.
Ook de kabeljauw bevindt zich volgens de biologen al een aantal jaren in de problemen. "De aanwas van jonge kabeljauw blijft laag, ondanks de lage vangsten van de jongste jaren," voeren ze aan. "Maar zelfs die mindere vangsten vertragen een eventueel herstel. De enige oplossing is dan ook het volledig stopzetten van de vangst."

De stand van volwassen schol in de Noordzee is stabiel gebleven en wordt geschat op 200.000 ton. Maar de Nederlandse biologen stellen dat er moet gestreefd worden naar een hoeveelheid van 230.000 ton. Daarom willen ze dat er volgend jaar maximaal 48.000 ton schol mag worden gevangen. Nu is het maximumniveau 59.000 ton.

De makreelstand is de laatste twintig jaar vrijwel stabiel gebleven en ligt rond de 2,3 miljoen ton. Volgend jaar kan er tussen de 370.000 en 490.000 ton gevangen worden, stellen de biologen. Dit jaar is de toegestane vangst 422.000 ton. Eerder dit jaar gaven de biologen ookal het advies om de haringvangst te beperken. De afgelopen drie jaar zijn volgens hen immers zwakke broedjaren geweest voor de vissoort. Hierdoor zwemmen vanaf volgend jaar minder volwassen exemplaren rond.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home