Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Unesco tegen cultureel imperialisme


Landen moeten zich kunnen wapenen tegen het cultureel imperialisme van de Verenigde Staten. Dat is de motivatie van de Unesco om regeringen in de mogelijkheid te stellen hun locale filmindustrie te subsidiƫren en de buitenlandse muziek en content op radio en televisie te beperken. Daarmee wil de Unesco de culturele diversiteit beschermen en promoten.
"Het initiatief is afkomstig van Frankrijk en Canada en heeft over de hele wereld grote ruggesteun gekregen," merkt de Britse krant The Guardian op. "Alleen de Verenigde Staten en Israƫl verzetten zich tegen de conventie. Van Amerikaanse zijde werden 27 amendementen ingediend om de draagkracht van de conventie af te zwakken.

De Verenigde Staten voerden daarbij aan dat conventie neerkomt op protectionisme, maar Frankrijk werpt dat film, televisie en muziek geen gewone handelswaar zijn en in de wereldhandel op een andere manier moeten benaderd worden. The Guardian merkt op dat zelfs Engeland zijn traditionele bondgenoot uit Washington op dit vlak heeft laten vallen.

De conventie moet door minstens dertig landen geratificeerd worden. Daarna kan de tekst toegepast worden bij onderhandelingen bij de WereldHandels Organisatie (WTO) over culturele goederen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home