Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 20, 2005

Ook Nigeria pakt cybercrime aan

Nigeria is de thuisbasis van één van de zwaarste frauduleuze internet-praktijken. Maar daar zou een einde kunnen aan komen. De regering wil immers een wet invoeren waarbij internet-misdrijven gevangenisstraffen van zes maand tot vijf jaar en zware geldboetes kunnen opleveren.

Volgens het persbureau Reuters wil Nigeria de strijd aanbinden met online fraude, spamming, identiteitsdiefstallen, kinderporno en terrorisme. De wet moet nog door het Nigeriaanse parlement worden goedgekeurd, maar stelt onder meer dat het versturen van spam-berichten naar ontvangers waar de verzender geen voorafgaandelijke realtie mee heeft, een misdrijf is.

Ook service-providers die hun medewerking verlenen aan de fraude zouden kunnen zware boetes kunnen oplopen. Opsporingsdiensten zouden de toelating krijgen om huiszoekingen te verrichten en computerbestanden te doorzoeken en iedereen te arresteren die zich aan een misdrijf blijkt schuldig gemaakt te hebben.

Nigeria is berucht omwille van zijn spammers die miljoenen e-mails rondsturen met de belofte van een grote commissie in ruil voor een voorschot. Maar na het betalen van dat voorschot horen de slachtoffers niets meer over hun investering. Met de nieuwe wet wil president Olesegun Obasanjo het imago van Nigeria, dat bestempeld wordt als één van de meest corrupte landen van de wereld, weer opkrikken.

Obasanjo richtte twee jaar geleden een Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) voor de opsporing van online fraudeurs, die van cybercrime één van de pijlers van de buitenlandse inkomsten heeft gemaakt, na olie, gas en cacao. Op dit ogenblik zouden honderden dossiers worden bestudeerd en een honderdtal verdachten werden al voor de rechter gedaagd.

Een eerste grote veroordeling volgde in enkele maanden geleden. Het betrof de weduwe van een man die het brein was achter de fraude die de Braziliaanse Banco Noroeste in de jaren negentig 242 miljoen dollar heeft lichter gemaakt. Dat was één van de grootste e-mailfraudes uit de geschiedenis.

De EFCC tekende vorig week een overeenkomst met Microsoft voor de strijd tegen spamming, phishing, spyware, virussen en vervalsingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home