Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2005

Wordt Middellandse Zee opgekuist?


Het milieu van de Middellandse Zee staat kreunt onder de aanwezigheid van miljoenen omwonenden en toeristen. Zij zorgen immers voor een afvalberg die van de van het gigantische waterreservoir een open riool maken. Er komt nu echter een 'Mediterraans Platform', dat aan die vervuiling een halt moet toeroepen.

Bijna de helft van de steden in de Mediterrane regio blijkt geen voorzieningen voor afvalwaterzuivering. Volgens het Wereld Natuur Fonds gaat zelfs 80 procent van het afvalwater ongezuiverd in zee. Maar daarnaast voeren studies aan dat de kustbewoners per persoon jaarlijks 254 kilo afval in zee dumpen. Een zestigtal raffinaderijen voegen daar elk jaar nog eens 20.000 ton olie aan toe.

Op een conferentie rond het probleem in Athene besloten belangenorganisaties, plaatselijke overheden, bedrijven en regeringenom een 'Mediterraans Platform' op ter richten. Daarmee wil men assistentie verlenen aan nationale actieplannen om de vervuiling in te dammen. Elk land in het gebied heeft in die plannen eigen prioriteiten en doelstellingen vastgelegd.

Het nieuwe netwerk legt sterk de nadruk op het gebruik van schone technologie om minder afval te produceren. Bedrijven worden aangemoedigd om oplossingen te bedenken. "De plaatselijke autoriteiten willen in de eerste plaats rioleringen en waterzuiveringsinstallaties bouwen en aan afvalbeheer doen," benadrukte Joan Parpal, het hoofd vanMedCities, een netwerk van plaatselijke overheden van 25 Mediterrane steden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home